Κάνε το Τεστ
γιορτη Αγίου Βαλεντίνου, ζευγάρια, πιεση, αγχος, στρες, επικονωνια, προσδοκιες

Πώς μπορούν τα ζευγάρια να περάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου χωρίς πίεση;

Άγιος Βαλεντίνος και Ζευγάρια

Έχετε νιώσει ποτέ βαθιά απογοήτευση όταν ο σύντροφός σας απέτυχε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες σας την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι. Πολλές γυναίκες που προσπάθησαν να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη γιορτή, δεν κατάφεραν να σταματήσουν τα συναισθήματα της απογοήτευσης. Θέλησαν να καταπολεμήσουν αυτό το συναίσθημα επειδή ένιωθαν ξεχασμένες ή αδικημένες την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Φυσικά δεν υποφέρουν μονάχα οι γυναίκες σε αυτή τη γιορτή. Και οι άνδρες πιέζονται αυτή την ημέρα καθώς προσπαθούν να μαντέψουν τι θα ευχαριστούσε τη σύντροφό τους – αυτά ισχύουν για όλα τα ζευγάρια. Ο ρόλος στον οποίο υποβάλλουμε τον εαυτό μας, είτε ελπίζοντας σε μια ιδιαίτερη μέρα, είτε αισθανόμενοι πίεση για να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες του συντρόφου μας, μας οδηγεί σε μια αποτυχημένη συνταγή που προκαλεί διαφωνίες. Υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι από αυτούς που υποβάλλονται από τα απαρχαιωμένα στερεότυπα.

Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, διαχρονικά, δημιουργούν πολύ ισχυρές συνάψεις στον εγκέφαλο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το παρελθόν μας επηρεάζει τόσο πολύ. Ασυνείδητα, πολλές φορές συμπεριφερόμαστε παιδιάστικα και αυτό έχει διαμορφωθεί από το παρελθόν, τις αναμνήσεις και τα συναισθήματά μας.

Το παράδειγμα ενός ζευγαριού

Ας δούμε για παράδειγμα ένα ζευγάρι που πλέον κάνει ψυχοθεραπεία ζεύγους, και το οποίο τσακωνόταν κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στα πέντε χρόνια που είναι μαζί. Αυτή η γιορτή ήταν πολύ πιεστική, και οι δύο αισθάνονταν αγχωμένοι με το που έμπαινε ο Φεβρουάριος. Η σύζυγος είχε εκφράσει ότι η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ήταν σημαντική για αυτή. Οι γονείς της είχαν παίξει τεράστιο ρόλο σε αυτό. Κάθε χρόνο η μαμά της και ο μπαμπάς της αυτή την ημέρα την περνούσαν μαζί ρομαντικά. Αυτές οι αναμνήσεις δημιούργησαν προσδοκίες για το πώς θα "έπρεπε" να είναι οι σχέσεις. Όταν όμως φεύγουμε από την οικογένειά μας και προχωράμε στις δικές μας σχέσεις και τα πράγματα δεν είναι ίδια, μπορεί να μπερδευτούμε. Η σύζυγος λοιπόν αισθανόταν ότι ο σύζυγός της δεν την αγαπούσε τόσο πολύ (όσο ο μπαμπάς της τη μαμά της).

Ο σύζυγος προερχόταν από μια εξαιρετικά επιτυχημένη οικογένεια. Οι γονείς του γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο και είχαν υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις. Βέβαια ο σύζυγος δεν ήταν τόσο καλός στο σχολείο και ασχολήθηκε με πράγματα που απαιτούν χειρωνακτική εργασία. Όχι μόνο ένιωθε τεράστια πίεση από τους γονείς του, αλλά επίσης ντρεπόταν που δεν είχε φανεί αντάξιος των προσδοκιών τους. Όσο πιο πολύ πιεσμένος ένιωθε τόσο περισσότερο στρες και ντροπή βίωνε. Η αποστασιοποίηση ήταν ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστεί όλη αυτή την πίεση. Ακόμα και στην ενήλικη ζωή του, αισθανόταν πίεση, όπως όταν χρειαζόταν να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της συζύγου του για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Τώρα ίσως να καταλαβαίνετε το λόγο για τον οποίο η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για αυτό το ζευγάρι προκαλεί κατακλυσμό συναισθημάτων. Η σύζυγος επιθυμεί ειδυλλιακές διακοπές όπως αυτές που είχε δει στην παιδική της ηλικία. Η πίεση όμως αυτή υπενθυμίζει στο σύζυγο την πίεση που αισθανόταν για να ικανοποιήσει τους γονείς του και έτσι απομονώνεται. Το ζευγάρι αντιδρά ανάλογα με τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας.

γιορτη Αγίου Βαλεντίνου, στρες, αγχος, μοναξια, προσδοκιες

Πολλά ζευγάρια επιλέγουν να μην μοιραστούν περασμένες εμπειρίες από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή συναισθήματα με ήρεμο τρόπο, ή δεν έχουν μάθει να ακούνε χωρίς να αντιδρούν. Όπως λέω σε πολλά ζευγάρια στην ψυχοθεραπεία ζεύγους, ʺΗ συζήτηση είναι που αλλάζει τα πράγματαʺ! Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι η λύση. Τα ζευγάρια ωφελούνται όταν συζητούν μεταξύ τους (και) για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, για τις ελπίδες, τα όνειρα, τους φόβους και της ανησυχίες τους, το τι σημαίνει ευτυχία για τον κάθε ένα, ανακαλύπτοντας νέα πράγματα ο ένας για τον άλλο. Μπορούν να μοιραστούν τον τρόπο που οι γονείς τους γιόρταζαν ή όχι την ημέρα αυτή και για τις πεποιθήσεις που είχαν οι γονείς τους για αυτή τη γιορτή. Τα ζευγάρια μπορούν να γνωριστούν περισσότερο με κατάλληλες ερωτήσεις για ζευγάρια, ώστε να ανακαλύψουν και να συζητήσουν όλα αυτά τα θέματα.

Σίγουρα χρειάζονται να ακολουθηθούν κάποιοι κανόνες για τα θέματα που θα συζητηθούν, όπως το να μην διακόπτει ο ένας τον άλλο ή να μιλάνε με τη σειρά, αντανακλώντας πίσω όσα έχει πει ο ένας μέχρι να γίνουν πλήρως κατανοητά. Ο στόχος είναι το ζευγάρι να δουλέψει μαζί πρώτα για να καταλάβει ο ένας τον άλλο, και στη συνέχεια για να δημιουργήσουν ένα πλάνο για αυτή τη γιορτή που θα ωφελεί και τους δύο και θα βασίζεται στο συμβιβασμό.

Στο ζευγάρι που προαναφέρθηκα, ρώτησα τη σύζυγο αν είναι ανοιχτή να δοκιμάσει διαφορετικά πράγματα φέτος, και πρότεινα να δουλέψουν μαζί σαν ζευγάρι για να σχεδιάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με στόχο την αμοιβαία ικανοποίηση. Αυτή ήταν η ευκαιρία της να βοηθήσει το σύζυγό της ώστε να σχεδιάσει μια βραδιά όπως την επιθυμεί εκείνη.

Η σύζυγος βέβαια απάντησε ότι ο μπαμπάς της πάντα σχεδίαζε αυτή την ημέρα για τη μαμά της, και ήταν τόσο ευτυχισμένοι που νόμιζε ότι αυτό κάνουν όλοι οι άνδρες που αγαπούν τις γυναίκες τους: “Πάντα ονειρευόμουν έναν άνδρα που θα κάνει το ίδιο και για εμένα”. Η γυναίκα έλεγε όλα αυτά που αισθανόταν με το κεφάλι κάτω και τα δάκρυα να τρέχουν από τα μάτια της. Θρηνούσε για την απώλεια της παιδικής φαντασίωσης που είχε για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αφού θρηνήσουμε για κάτι που ευχόμασταν να εισπράξουμε από το σύντροφό μας, αλλά δεν μπορούμε να το έχουμε, είμαστε πλέον ελεύθεροι να βρούμε νέους τρόπους σχετικά με αυτό που θέλουμε.

Μετά το συναισθηματικό ξέσπασμα της συζύγου, η ίδια σκέφτηκε: ʺΘα ήθελα ο σύζυγός μου να κάνει μια κράτηση σε ένα εστιατόριο. Θα του δώσω μια λίστα με τα τρία αγαπημένα μου και θα μου κάνει έκπληξη με αυτό που θα διαλέξει. Θα ήθελα επίσης μια ανθοδέσμη με κίτρινα τριαντάφυλλαʺ.

Στη συνέχεια ρώτησα το σύζυγο αν μπορεί να κάνει αυτά που ζήτησε η γυναίκα του και αυτός απάντησε ʺναιʺ με ενθουσιασμό και ευχαρίστησε τη γυναίκα του που τον απάλλαξε από όλη αυτή την πίεση, να μαντέψει τι χρειάζεται να κάνει για να την ευχαριστήσει. Και οι δύο δέχτηκαν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο για αυτή την ημέρα.

Όταν δύο άνθρωποι που αγαπιούνται και νοιάζονται ο ένας για τον άλλο διαφωνούν για το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, σίγουρα τα συναισθήματα της παιδική ηλικίας εμπλέκονται σε αυτό. Σταματήστε λοιπόν να επαναλαμβάνεστε, εκφράστε τα συναισθήματά σας και ακούστε ο ένας τον άλλο με περιέργεια και όχι αμυντική στάση. Προσπαθήστε να είστε ανοιχτόμυαλοι και με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσετε τα αδιέξοδα που προκύπτουν.

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια ευκαιρία να αναθερμάνετε τη σχέση σας

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αφορά την "αγάπη" και η αγάπη αφορά την αμοιβαία φροντίδα και επικοινωνία. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για μια ισότιμη, ευτυχισμένη και ανεξάρτητη σχέση από το να σχεδιάζουν δύο άνθρωποι πως θα ενισχύσουν το δέσιμο τους αυτή την ημέρα.

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING μπορείτε να βελτιώσετε την επικοινωνία στη σχέση σας, και να θεραπεύσετε τις τραυματικές εμπειρίες από προηγούμενες σχέσεις που μπορεί να σας μπερδεύουν.