Κάνε το Τεστ
συγκρούσεις στη σχέση, διαφωνίες στη σχέση, αντιμετώπιση συγκρούσεων στη σχέση, διαχείριση συγκρούσεων, ψυχοθεραπεία ζεύγους

Συγκρούσεις στη σχέση: πιο συχνές στη διάρκεια της πανδημίας

Συγκρούσεις στη Σχέση

Όσα ζευγάρια είχαν παντρευτεί πριν την πανδημία πίστευαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν είναι τα οικονομικά ή η φροντίδα των παιδιών, όμως η πανδημία επηρέασε με πολλούς τρόπους τις σχέσεις και τη ζωή μας.

Μετά από μήνες απομόνωσης, δραματικές αλλαγές στη ρουτίνα, στην εργασία και στην φροντίδα των παιδιών, πολλά ζευγάρια περιμένουν να πάρουν απόσταση από τον σύζυγο και τα παιδιά τους. Όλοι αγαπούν τις οικογένειες τους, αλλά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής λόγω της πανδημίας έχουν αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες.

Η πανδημία μας έχει φέρει αντιμέτωπους με πολλές και μοναδικές προκλήσεις, σωματικά και συναισθηματικά. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μέσα σε λίγους μήνες έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας , ο τρόπος ζωής, η δουλειά και η φροντίδα της οικογένειας. Τόσο μεγάλες αλλαγές είναι φυσιολογικό να προκαλούν ανησυχία και στρες σε κάθε σχέση.

Καθώς η πανδημία έχει φέρει φυσικά πιο κοντά τα ζευγάρια, ταυτόχρονα τα απομακρύνει συναισθηματικά. Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική ώστε να διαχειρίζεστε την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που προκαλεί η πανδημία, και  για να διασφαλίσετε ότι η σχέση σας θα αντέξει κάθε καταιγίδα.

Διαχείριση συγκρούσεων

Για πολλά ζευγάρια η πανδημία έχει ως αποτέλεσμα να περνούν πολύ χρόνο μαζί. Το να είσαι με κάποιον όλη την ημέρα μαζί μπορεί κάποιες φορές να οδηγήσει σε διαφωνίες.

Καλό είναι να παίρνετε λίγο χρόνο για να επανέλθετε μετά από μια διαφωνία. Μείνετε λίγοι μόνοι σας ή βγείτε για ένα περίπατο ώστε να αναπνεύσετε καθαρό αέρα και να σκεφτείτε πιο λογικά.

Όταν είμαστε πάνω στην ένταση, σε μια διαφωνία, αυτό ίσως να σημαίνει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να λύσουμε όσα μας απασχολούν, επειδή λέμε πράγματα που μετανιώνουμε ή που πληγώνουν τον άλλο. Καλό είναι να συζητάτε με σεβασμό και κατανόηση με το σύντροφό σας ώστε να βρείτε την καλύτερη λύση.

Ο τρόπος διαχείρισης μιας διαφωνίας έχει χρόνια επίδραση στην υγεία της σχέσης σας. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζητούν συγνώμη ή βοήθεια, η σχέση τους τα πάει καλύτερα μακροπρόθεσμα.

Συμπεριφορές όπως η αποφυγή μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Η κριτική, η αμυντική στάση, η περιφρόνηση, η άρνηση δεν λύνουν τα προβλήματά σας. Αν παρατηρήσετε αυτά τα μοτίβα συμπεριφοράς , χρειάζεται να κάνετε κάποια βήματα για να αξιολογήσετε τη σχέση σας και αν είστε ευτυχισμένοι. Μερικές φορές πρέπει να αναρωτηθούμε αν υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε ή να αλλάξουμε.

Η επίλυση των διαφωνιών χρειάζεται εξάσκηση και δεν είναι καθόλου εύκολη, αλλά αν δεσμευτείτε σε αυτή τη διαδικασία και δουλέψετε τις δεξιότητες σας θα δείτε αποτελέσματα.

Να είστε πρόθυμοι να λύσετε τις διαφωνίες σας

Όταν ένα ζευγάρι αρχίζει να φέρεται με επιθετικό τρόπο και να απομακρύνεται, τότε δημιουργούνται πραγματικά προβλήματα και οι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν ξανά το δρόμο τους.

Είμαστε προσαρμοστικά όντα και αν το θέλουμε μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα. Μπορείτε να εξασκηθείτε σε τεχνικές επικοινωνίας και να ζητήσετε την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή ώστε να ξεκινήσετε να κατανοείτε πως θα διατηρήσετε την οικειότητα στη σχέση.

Τα ζευγάρια που προσπαθούν ενεργά να λύσουν τις διαφωνίες τους φαίνεται να επανέρχονται πιο γρήγορα σε αντίθεση με αυτά που έχουν παθητική συμπεριφορά.

Πάρτε λίγο χρόνο μετά από κάθε διαφωνία αλλά μην αφήνετε τα συναισθήματα να σας κατακλύζουν τις επόμενες ημέρες. Δουλέψτε μαζί ως ζευγάρι να λύσετε το πρόβλημα. Η σχέση σας θα είναι πολύ καλύτερη έτσι.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε λύση στα θέματα σας μπορείτε με τη βοήθεια της ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΖΕΥΓΟΥΣ να μάθετε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά.