Κάνε το Τεστ
χιούμορ, αίσθηση του χιούμορ, χιούμορ στις σχέσεις, ο ρόλος του χιούμορ στις σχέσεις, οφέλη χιούμορ στη σχέση, σημασία χιούμορ

Ο ρόλος του χιούμορ στις σχέσεις

Το Χιούμορ στις Σχέσεις

Η αίσθηση του χιούμορ συχνά φαίνεται να είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά μιας ρομαντικής σχέσης και όχι μόνο. Όταν κάποιος σας ρωτά τι αγαπάτε στο σύντροφό σας, μπορεί να απαντάτε ότι σας κάνει να γελάτε. Και αυτό είναι που χρειάζεται κάθε ρομαντική σχέση για να ευημερήσει.

Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Ξεκάθαρα, δεν χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι να είναι κωμικοί για να έχουν αίσθηση του χιούμορ. Όπως επίσης υπάρχουν και άνθρωποι που προτιμούν τους πιο σοβαρούς και ήσυχους συντρόφους. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι θέλουν δίπλα τους κάποιον που θα τους κάνει να γελούν. Η καλή αίσθηση του χιούμορ δεν είναι το μοναδικό κλειδί για να ξεκλειδώσετε την καρδιά κάποιου, αλλά αποτελεί ένα θεμελιώδες στοιχείο για κάθε επιτυχημένη σχέση.

Το γέλιο είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, βοηθά στην επίλυση των διαφωνιών και μειώνει την ένταση. Με τη βοήθεια του χιούμορ μπορείτε να ενδυναμώσετε τις σχέσεις σας.

Ο ρόλος του χιούμορ στις σχέσεις

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές φορές ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο και αυτό είναι αλήθεια. Το γέλιο ανακουφίζει το άγχος, τονώνει τη διάθεση και σας κάνει πιο ανθεκτικούς. Αλλά είναι εξίσου καλό και για τις σχέσεις.

Στις νέες σχέσεις, το χιούμορ μπορεί να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο όχι μόνο για να προσελκύσετε κάποιο άτομο, αλλά και για να ξεπεράσετε την αμηχανία που προκύπτει μέχρι να γνωριστείτε καλύτερα. Στις μακροχρόνιες σχέσεις, το χιούμορ διατηρεί τον ενθουσιασμό, τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια. Βοηθά να ξεπερνάτε τις διαφωνίες, τις συγκρούσεις και τις μικροσκοπικές δυσαρέσκειες που συσσωρεύονται με τον καιρό και καταστρέφουν ακόμη και τις πιο δυνατές σχέσεις.

Το να μοιράζεστε στιγμές γέλιου και να κάνετε χιούμορ δημιουργεί την αίσθηση της οικειότητας και της σύνδεσης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, και αυτά τα χαρακτηριστικά ορίζουν τις σταθερές και επιτυχημένες σχέσεις. Όταν γελάτε μεταξύ σας, δημιουργείτε ένα θετικό δέσιμο. Αυτό το δέσιμο δρα σαν ρυθμιστής ενάντια στο στρες,  στις διαφωνίες, στις απογοητεύσεις και στις κακές στιγμές σε μια σχέση. Και το γέλιο είναι μεταδοτικό, όταν απλά ακούτε κάποιον να γελάει τότε και εσείς απλά γελάτε και διασκεδάζετε.

Είτε θέλετε να βελτιώσετε τη σχέση σας με το σύντροφό σας, τους φίλους ή τους συνεργάτες σας, το χιούμορ μπορεί να βοηθήσει. Με το χιούμορ μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις διαφορές, να μειώσετε το στρες και να επικοινωνήσετε με τρόπο που θα ενδυναμώσει τις σχέσεις σας.

Χιούμορ και κοινωνική συμπεριφορά

Οι σχέσεις βασίζονται στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Η κοινωνική συμπεριφορά είναι το κλειδί της επιτυχίας για κάθε σχέση. Η επικοινωνία, η αποδοχή, η συμπόνια και η αίσθηση του χιούμορ είναι συστατικά της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Τα ζευγάρια που γελούν μεταξύ τους έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλο  από ότι τα ζευγάρια που δεν κάνουν χιούμορ μεταξύ τους.

Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι το χιούμορ και η ευφυΐα συνδέονται. Η ιδέα ότι η αίσθηση του χιούμορ έχει νόημα από την πλευρά της εξελικτικής βιολογίας, δικαιολογείται από το γεγονός ότι ο κάθε άνθρωπος έλκεται από συντρόφους που είναι σωματικά και πνευματικά ανώτεροι.

Τα ζευγάρια που κάνουν χιούμορ μεταξύ τους και γελούν έχουν καλύτερη σύνδεση από αυτά που δεν χρησιμοποιούν το χιούμορ. Το κλειδί είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση.

Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να αντιμετωπίσετε τις διαφωνίες

Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτο κομμάτι σε κάθε σχέση. Μπορεί να παίρνουν την μορφή της σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους ή απλά η δυσαρέσκεια να συσσωρεύεται με τον καιρό. Σε κάθε περίπτωση το πως θα διαχειριστείτε τις διαφωνίες συχνά καθορίζει την επιτυχία της σχέσης σας.

Όταν οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες ασκούν πίεση στη σχέση σας, το χιούμορ μπορεί να μειώσει την ένταση και να επαναφέρει τη σύνδεση. Το ευγενικό χιούμορ, που γίνεται με σεβασμό μπορεί γρήγορα να απομακρύνει την ένταση και αποτελεί μια ευκαιρία να μοιραστείτε την οικειότητα. Σας επιτρέπει να λύσετε όσα σας απασχολούν χωρίς να προκαλείτε την αμυντική στάση του άλλου ατόμου ή να πληγώνετε τα συναισθήματά του.

Το χιούμορ δεν είναι μια μαγική συνταγή για τις διαφωνίες αλλά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και βοηθά να ξεπεράσετε τις δυσκολίες σε κάθε σχέση. Το χιούμορ, που δεν περιλαμβάνει σαρκασμό, ειρωνεία εξουδετερώνει τις διαφωνίες και βοηθά:

  • Να σταματήσετε τη διαμάχη, να μειώσετε την ένταση , να επανασυνδεθείτε και να δείτε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.
  • Να είστε πιο αυθόρμητοι. Όταν κάνετε χιούμορ αυτό σας βοηθά να απελευθερωθείτε από τους άκαμπτους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς, και σας επιτρέπει να βλέπετε ένα πρόβλημα με ένα νέο τρόπο και να βρίσκετε μια δημιουργική λύση.
  • Να είστε λιγότερο αμυντικοί. Όταν χρησιμοποιείτε το χιούμορ, μπορεί να ακούτε τα πράγματα διαφορετικά και να μαθαίνετε πράγματα για τον εαυτό σας που διαφορετικά θα ήταν δυσάρεστα ή ακόμη και επώδυνα.
  • Να αφήσετε τις αναστολές. Το γέλιο μας κάνει πιο ανοιχτούς, μας αφήνει να εκφραστούμε ελεύθερα για όσα νιώθουμε και να αφήσουμε βαθιά και ειλικρινή συναισθήματα να έρθουν στην επιφάνεια.

Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε το χιούμορ

Όπως κάθε εργαλείο, το χιούμορ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αρνητικούς και θετικούς τρόπους. Όταν χλευάζετε και σχολιάζετε αρνητικά το άλλο άτομο για παράδειγμα, τότε ουσιαστικά του ασκείτε κριτική και αν αντιληφθεί με λάθος τρόπο το αστείο σας τότε θα δημιουργήσετε περισσότερα προβλήματα στη σχέση σας.

Το χιούμορ μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις διαφωνίες όταν και τα δύο άτομα το αντιλαμβάνονται και συμμετέχουν σε αυτό. Είναι σημαντικό να δείξετε την ευαισθησία σας προς το άλλο άτομο. Αν ο σύντροφός σας, ο συνεργάτης σας, ο φίλος σας δεν εκτιμά τα αστεία σας μην μπαίνετε στη διαδικασία να τα χρησιμοποιήσετε.  Όταν το χιούμορ είναι μονόπλευρο και όχι αμοιβαίο, υπονομεύει την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση και μπορεί να βλάψει μια σχέση.

Μην χρησιμοποιείτε το χιούμορ για να καλύψετε άλλα συναισθήματα

Το χιούμορ βοηθά να αποκτήσετε αντοχή όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη ζωή σας. Αλλά υπάρχουν φορές, που το χιούμορ δεν είναι υγιές, και αυτό συμβαίνει όταν το χρησιμοποιείτε για να καλύψετε ή να αποφύγετε επώδυνα συναισθήματα. Το γέλιο και το χιούμορ μπορεί να είναι ένας αμυντικός μηχανισμός ενάντια στον πόνο, στο φόβο, στο θυμό και στην απογοήτευση που δεν θέλετε να νιώθετε ή δεν  ξέρετε πως να εκφράσετε.

Μπορείτε να κάνετε αστεία για την αλήθεια, αλλά όταν καλύπτετε την αλήθεια δεν είναι αστείο. Όταν χρησιμοποιείτε το χιούμορ για να καλύψετε άλλα συναισθήματα, προκαλείτε σύγχυση και δυσπιστία στη σχέση σας.

Οφέλη χιούμορ στις σχέσεις

Το χιούμορ μπορεί να σας βοηθήσει:

  • Να δημιουργήσετε δυνατό δέσιμο με τους άλλους ανθρώπους. Η υγεία και η ευτυχία σας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των σχέσεων σας, και το γέλιο φέρνει τους ανθρώπους κοντά.
  • Να εξομαλύνετε τις διαφορές. Το ευγενικό χιούμορ βοηθά να αντιμετωπίσετε ακόμη και τα πιο ευαίσθητα θέματα, όπως το σεξ.
  • Να αντιμετωπίσετε την ένταση. Ένα καλό αστείο μπορεί να μειώσει την ένταση και να σας βοηθήσει να λύσετε τις διαφωνίες σας.
  • Να ξεπεράσετε τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Η αίσθηση του χιούμορ είναι το κλειδί για την ανθεκτικότητα. Βοηθά να χειρίζεστε με ηρεμία τις αναποδιές και τις απογοητεύσεις και να επανέρχεστε.
  • Να δείτε τα πράγματα στις σωστές διαστάσεις. Οι περισσότερες καταστάσεις δεν είναι τόσο ζοφερές όσο φαίνονται αν τις δείτε από μια πιο χιουμοριστική πλευρά. Το χιούμορ βοηθά να δείτε τα προβλήματα στις σωστές τους διαστάσεις.
  • Να είστε πιο δημιουργικοί. Το χιούμορ βοηθά να τονώσετε τη διάθεσή σας, σας δίνει ενέργεια και σας εμπνέει.