Κάνε το Τεστ
τοξικές φιλίες, τοξικοί φίλοι, χαρακτηριστικά τοξικών φίλων, σημάδια που δείχνουν ότι η φιλία σας είναι τοξική, τρόποι για να τελειώσετε μια τοξική φιλία

Τοξικές φιλίες

Τοξικές Φιλίες

Οι φίλοι δίνουν νόημα στη ζωή μας. Οι φιλίες είναι απαραίτητες για την κοινωνική και συναισθηματική μας υγεία, μειώνουν τα συναισθήματα μοναξιάς και μας βοηθούν να νιώθουμε πιο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι στη ζωή.

Η διατήρηση των υγιών φιλικών σχέσεων συμβάλλει στην επιμήκυνση της ζωής μας και μειώνει τον κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Κάποιες φιλίες όμως δεν έχουν θετικές επιδράσεις. Οι τοξικές φιλίες ρουφούν όλη σας την ενέργεια και σας ρίχνουν ψυχολογικά αντί να σας κάνουν να αισθάνεστε καλά.

Μια φιλία είναι τοξική όταν νιώθετε άγχος, θλίψη και ανησυχία. Επίσης μπορεί να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας.

Υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν ότι μια φιλία είναι τοξική:

Δίνετε περισσότερα από όσα παίρνετε

Αν οι φίλοι σας πάντα χρειάζονται τη βοήθειά σας αλλά δεν μπορούν να σας βοηθήσουν σε τίποτε, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες η σχέση σας να είναι τοξική. Υπάρχει πρόβλημα όταν δεν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε αυτά που δίνετε και σε αυτά που παίρνετε. Αν ένας φίλος μονοπωλεί τις συζητήσεις για όσα συμβαίνουν στη ζωή του, αλλά όταν έρχεται η στιγμή να μιλήσετε για τη δική σας ζωή φεύγει, τότε μπορεί να είναι ένα τοξικό άτομο.

Δεν τους εμπιστεύεστε

Οι φιλίες βασίζονται στην εμπιστοσύνη. Αν δεν μπορείτε να βασιστείτε στον καλύτερο σας φίλο , ποιο είναι το νόημα της φιλίας; Αν δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε όσα σκέφτεστε αυτό είναι σημάδι ότι η σχέση δεν λειτουργεί σωστά. Αν ο φίλος σας δεν βρίσκει χρόνο για εσάς τότε η σχέση δεν είναι ισορροπημένη.

Νιώθετε άγχος κάθε φορά που σας καλούν στο τηλέφωνο

Η τεχνολογία μας φέρνει πιο κοντά με τους φίλους μας. Αν όμως κάποιος φίλος σας , σας καλεί και νιώθετε αναστάτωση αντί για χαρά τότε αυτό είναι σημάδι ότι δεν πάει καλά η σχέση σας.

Δεν απολαμβάνετε το χρόνο που περνάτε μαζί

Αν η τελευταία φορά που περάσατε όμορφα ήταν όταν ο φίλος σας ακύρωσε τα σχέδιά σας τότε αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή κουραστήκατε να προσπαθείτε για αυτή τη φιλία. Αν όταν είστε μαζί νιώθετε άγχος, πονοκέφαλο ή ενοχλήσεις στο στομάχι αυτό σημαίνει ότι δεν απολαμβάνετε το χρόνο που περνάτε μαζί.

Δεν αισθάνεστε ο εαυτός σας όταν είστε μαζί

Ένας τοξικός φίλος έχει την ικανότητα να μεταδίδει την τοξικότητα στους άλλους. Όταν είστε με αυτό το άτομο, δεν συμπεριφέρεστε με τον καλύτερο τρόπο. Ίσως να σας βγάζει τον χειρότερο σας εαυτό. Αυτό είναι σημάδι μιας τοξικής φιλίας.

Τρόποι για να τελειώσετε μια τοξική φιλία

Το τέλος μιας φιλίας δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν τρόποι όμως ώστε να μειώσετε τον πόνο.

Τελειώνετε την τοξική σχέση για το δικό σας καλό

Συχνά, οι άνθρωποι κατηγορούν τους φίλους τους αν έχουν κάνει κάποιο λάθος και παίρνουν την απόφαση να τελειώσουν την φιλία. Στην συνέχεια το άτομο που προσβάλλετε συμπεριφέρεται αμυντικά και μπορεί να φτάσει ως τη λεκτική επίθεση. Οι συγκρούσεις μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε σχέση αλλά μπορεί να μετατραπούν σε έντονες διαμάχες όταν παρεμβαίνει η απόδοση ευθυνών.

Ανεξάρτητα με το  αν είστε το θύμα ή ο θύτης, καλό είναι να αποφεύγετε εκφράσεις όπως "Εσύ με έκανες να…", "Δεν θα έπρεπε ποτέ να έχεις κάνει…". Όταν λέτε στον άλλο όσα σκέφτεστε μπορεί να είναι μια καθαρτική διαδικασία, αλλά είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε μια πολύ άσχημη αντίδραση.

Μιλήστε για τα συναισθήματά σας και αναλάβετε τις ευθύνες σας για τη φιλία και αυτό είναι μια απελευθερωτική εμπειρία. Καλό είναι να δίνετε σημασία στα δικά σας συναισθήματα και τις ανάγκες σας.

Όταν γνωρίζετε τα συναισθήματά σας, ξέρετε τι θέλετε και τι όχι από μια φιλία. Περιγράφοντας την πράξη που προκάλεσε τα αρνητικά συναισθήματα, κατανοείτε τις συμπεριφορές που θα αποτελέσουν προειδοποιητικά σημάδια για τις μελλοντικές σας σχέσεις. Η ντροπή και η απόδοση ευθυνών μπορεί να σας δίνουν μια προσωρινή αίσθηση νίκης, αλλά όταν είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς για όσα θέλετε στη σχέση σας τότε θα είστε πιο ικανοποιημένοι.

Δυστυχώς, δεν έχει σημασία πόσο προσπαθείτε να κρατήσετε τη συζήτηση σε ένα επίπεδο, ο φίλος σας μπορεί να επιλέξει να κλιμακώσει την ένταση. Αν νιώσετε ότι τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχό σας και δεν μπορείτε να κάνετε μια εποικοδομητική συζήτηση, είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσετε τη διπλωματία για να τελειώσετε τον διάλογο και να απομακρυνθείτε από αυτή την κατάσταση.

Μιλήστε στο φίλος σας και πείτε του ότι εκτιμάτε τα συναισθήματά του, αλλά δεν είναι ωφέλιμη για κανέναν μια επώδυνη και άσχημη συζήτηση. Το άλλο άτομο μπορεί να μην ακούσει το μήνυμα που στέλνετε, αλλά εσείς θα γνωρίζετε ότι έχετε κάνει το καλύτερο που μπορούσατε δεδομένων των συνθηκών.

Αναγνωρίστε όλα όσα σας πρόσφερε η φιλία σας και εκφράστε την εκτίμησή σας στο φίλο σας

Από τη στιγμή που θα γνωρίζετε τα δικά σας συναισθήματα και του φίλου σας και έχετε συνειδητοποιήσει ότι η σχέση σας πλέον δεν λειτουργεί για εσάς, αν υπάρχει κάτι θετικό να μοιραστείτε, μιλήστε για αυτό. Αφήστε το φίλο σας να ξέρει ότι απολαμβάνατε τις στιγμές σας στο γυμναστήριο, τις βόλτες σας , τις εκδρομές σας. ο φίλος σας παραπονεθεί για την βοήθεια που σας πρόσφερε, πείτε του ότι αναγνωρίζετε τη συνεισφορά του. Ακόμη και αν απογοητευτείτε από όσα θα ακούσετε,  φερθείτε με ευγένεια και συμπόνια προς το φίλο σας.

Όταν είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε τα θετικά στοιχεία της φιλίας σας , μπορείτε να κατανοήσετε πιο βαθιά τις συμπεριφορές που έχουν αξία για τις μελλοντικές φιλίες σας. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνετε τις συμπεριφορές που έχουν αξία για εσάς. Οι φιλίες είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, και υπάρχουν πολλά οφέλη όταν επενδύετε σε μια πραγματική φιλία.

Μην κυριεύεστε από την εκδικητικότητα

Καθώς κάποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν να μπλέκονται σε συγκρούσεις και να φέρονται με θυμό και αρνητικότητα, αυτή δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την ψυχική και την συναισθηματική σας υγεία. Αν είστε το θύμα, αν σας προσέβαλαν ή δεν σας σεβάστηκαν, είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε θυμό και μπορεί να νιώθετε την επιθυμία να δείτε το φίλο σας να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της συμπεριφοράς του. Όμως όταν αυτή η επιθυμία γίνεται εμμονή, είναι καταστροφικό για την ευεξία σας.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η εκδίκηση έχει αρνητικές συνέπειες . Η επιθυμία για εκδίκηση υπονομεύει την ψυχική υγεία καθώς δεσμεύεστε σε τιμωρητικές συμπεριφορές. Η τιμωρία προς το φίλο σας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα , έτσι μένετε κολλημένοι και δεν προχωράτε στη ζωή σας.

Από την άλλη πλευρά, η συγχώρεση είναι το κλειδί για να έχετε ηρεμία, όμως δεν μπορούν όλοι να συγχωρέσουν όσους τους έχουν πληγώσει. Ζήστε με ηρεμία και γαλήνη τη ζωή σας και μην την δηλητηριάζετε.