Κάνε το Τεστ
επανασύνδεση χωρισμός

Χωρισμός και επανασύνδεση

Επανασύνδεση μετά από Χωρισμό

Περίπου το ένα τρίτο των ζευγαριών που χωρίζουν κάνει μια προσπάθεια να είναι ξανά μαζί. Υπάρχει εξήγηση για αυτό και ορισμένες φορές με τη σωστή νοοτροπία, η επανασύνδεση τελικά δεν είναι και τόσο κακή ιδέα.

Όλοι γνωρίζουμε ένα τουλάχιστον ζευγάρι που συνεχώς χωρίζει και τελικά τα ξαναβρίσκει. Πολλές φορές θα θέλαμε να τους δώσουμε ένα οδηγό για τον υγιή χωρισμό και πως μπορούν να αποφύγουν τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και τον πόνο. Βέβαια αυτοί οι άνθρωποι συχνά δεν βλέπουν ποιο είναι το πρόβλημα, και οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν ξεκαθαρίσει πως νιώθουν για το χωρισμό αρχικά. Έτσι όλη αυτή η κατάσταση μοιάζει με ένα χωρισμό που δεν είναι ποτέ "πραγματικός" χωρισμός.

Είναι καλή ιδέα να ξαναπροσπαθήσουμε;

Είναι προφανές, ότι από τη στιγμή που η σχέση σας δεν δούλεψε την πρώτη φορά, κάτι πρέπει να αλλάξει για να λειτουργήσει τη δεύτερη φορά. Διαφορετικά, θα έχετε να αντιμετωπίσετε ξανά τις ίδιες διαφωνίες και τα ίδια προβλήματα που σας προκαλούσαν και πριν αναστάτωση.

Σκεφτείτε τα παρακάτω πριν προχωρήσετε σε κάποια απόφαση:

  • Ποιοί ήταν οι λόγοι της απόφασης για χωρισμό αρχικώς;
  • Έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό που σας δίνει ελπίδα ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σε μια δεύτερη προσπάθεια;
  • Παρόλο τα προβλήματα, υπήρχε ποιότητα στη σχέση σας, ήταν μια υγιής σχέση; Αν όχι, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορεί να δουλέψει αυτή τη φορά; Τι πρόκειται να αλλάξει;
  • Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι μιας πιθανής επανασύνδεσης;

Αν σκέφτεστε την επανασύνδεση βεβαιωθείτε ότι είστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Εξετάστε τα κίνητρα που σας οδηγούν σε αυτή την απόφαση. Μην επιστρέψετε στο σύντροφό σας επειδή νιώθετε μοναξιά ή φοβάστε να μείνετε για λίγο μόνοι σας. Μην κάνετε πισωγυρίσματα επειδή βαριέστε ή επειδή φοβάστε λόγω χαμηλής αυτοπεποίθησης ότι δεν θα βρείτε κάποιον άλλο σύντροφο.

Οι λόγοι που μας κάνουν να επιστρέφουμε στα ίδια πρόσωπα

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε μετά από ένα χωρισμό είναι να αποφύγετε την παλιά σχέση, αλλά η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι πολλά ζευγάρια είναι ξανά μαζί μετά το χωρισμό, και αυτό συμβαίνει μερικές φορές επαναλαμβανόμενα. Στην πραγματικότητα, περισσότερα από το ένα τρίτο των ζευγαριών που χωρίζουν τελικά οδηγούνται στην επανασύνδεση, ειδικά στα παντρεμένα νεαρά ζευγάρια.

Μια σειρά από μελέτες δείχνει ότι οι λόγοι που τα ξαναβρίσκουν τα νεαρά ζευγάρια είναι πολλοί, όπως η αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά την επόμενη φορά, η συναισθηματική επένδυση στη σχέση, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, ή ο φόβος της αβεβαιότητας για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Επίσης τα ζευγάρια μπορεί να θέλουν να είναι ξανά μαζί λόγω της οικειότητας και της συνήθειας/εξάρτησης που έχουν αναπτύξει με το σύντροφό τους με την πάροδο του χρόνου.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που θέλουν να χωρίσουν οριστικά, λένε ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της συναισθηματικής απομάκρυνσης, της έλλειψης εμπιστοσύνης, των συχνών ή έντονων συγκρούσεων ή γενικά λόγω της ασυμφωνίας χαρακτήρων (παρόλο που μπορεί να υπάρχει καλή σεξουαλική επαφή ή πάθος). Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως το 40% των ζευγαριών θέλει να χωρίσει λόγω μιας απιστίας. Σε αντίθεση με όλους αυτούς τους λόγους που ευνοούν το χωρισμό, περίπου οι μισοί άνθρωποι σκέφτονται το αν θα τελειώσουν τη σχέση καθώς έχουν ανάμικτα συναισθήματα για το αν θέλουν να φύγουν, με αποτέλεσμα το 50% των χωρισμένων ζευγαριών να βρίσκονται ξανά μαζί.

Η επικοινωνία είναι ο θεμέλιος λίθος για μια καλή σχέση

Η πιο σημαντική ερώτηση είναι το εάν το να είναι ξανά μαζί ένα ζευγάρι είναι πραγματικά καλή ιδέα. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από τη στιγμή που σε μια σχέση δεν υπάρχουν θέματα όπως η κακοποίηση (σωματική ή ψυχική) και ο κάθε σύντροφος αγαπάει και νοιάζεται πραγματικά για τον άλλο, μια δεύτερη ευκαιρία για να επιτύχει η σχέση θεωρητικώς θα μπορούσε να λειτουργήσει. Η επικοινωνία είναι ο θεμέλιος λίθος για μια υγιή σχέση.

Αν τελικά αποφασίσετε να είστε ξανά μαζί, σιγουρευτείτε ότι (και οι δύο σας) έχετε μάθει από τα λάθη που κάνατε. Διαφορετικά οι λόγοι για τους οποίους χωρίσατε θα επανεμφανιστούν. Αυτό ίσως να σημαίνει ότι θα κάνετε ψυχοθεραπεία ζεύγους ώστε να μην επαναληφθεί η ίδια επώδυνη ιστορία ξανά και ξανά.

Η ψυχοθεραπεία και το EMDR μπορούν να σας βοηθήσουν

Κάθε σύντροφος είναι ανάγκη να καταλάβει τη δική του ευθύνη στα πράγματα, και να είναι πρόθυμος να δουλέψει με όλα όσα οδήγησαν στο χωρισμό την πρώτη φορά. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να επιλύσει πολλά και χρόνια προβλήματα, να προλάβει την επιδείνωση των προβλημάτων ή να βοηθήσει ένα ζευγάρι να ξεπεράσει μια δύσκολη περίοδο με έντονο άγχος.

Εάν υπάρχουν τραυματικά βιώματα από την σχέση αυτή (ή από προηγούμενες σχέσεις, όπως η απιστία) που αποτελούν εμπόδιο στο να επανασυνδεθείτε, μπορείτε να επουλώσετε τις συναισθηματικές πληγές σας με το EMDR.