Χωρισμός και επανασύνδεση

σχέσεις, επανασύνδεση, χωρισμός

Επανασύνδεση μετά από Χωρισμό

Περίπου το ένα τρίτο των ζευγαριών που χωρίζουν κάνει μια προσπάθεια να είναι ξανά μαζί. Υπάρχει εξήγηση για αυτό και ορισμένες φορές με τη σωστή νοοτροπία, η επανασύνδεση τελικά δεν είναι και τόσο κακή ιδέα.

Όλοι γνωρίζουμε ένα τουλάχιστον ζευγάρι που συνεχώς χωρίζει και τελικά τα ξαναβρίσκει. Πολλές φορές θα θέλαμε να τους δώσουμε ένα οδηγό για τον υγιή χωρισμό και πως μπορούν να αποφύγουν τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και τον πόνο. Βέβαια αυτοί οι άνθρωποι συχνά δεν βλέπουν ποιο είναι το πρόβλημα, και οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν ξεκαθαρίσει πως νιώθουν για το χωρισμό αρχικά. Έτσι όλη αυτή η κατάσταση μοιάζει με ένα χωρισμό που δεν είναι ποτέ «πραγματικός» χωρισμός.

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε μετά από ένα χωρισμό είναι να αποφύγετε την παλιά σχέση, αλλά η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι πολλά ζευγάρια είναι ξανά μαζί μετά το χωρισμό, και αυτό συμβαίνει μερικές φορές επαναλαμβανόμενα. Στην πραγματικότητα, περισσότερα από το ένα τρίτο των ζευγαριών που χωρίζουν τελικά οδηγούνται στην επανασύνδεση, ειδικά στα παντρεμένα νεαρά ζευγάρια. Μια σειρά από μελέτες δείχνει ότι οι λόγοι που τα ξαναβρίσκουν τα νεαρά ζευγάρια είναι πολλοί, όπως η αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά την επόμενη φορά, η συναισθηματική επένδυση στη σχέση, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, ή ο φόβος της αβεβαιότητας για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Επίσης τα ζευγάρια μπορεί να θέλουν να είναι ξανά μαζί λόγω της οικειότητας και της συνήθειας/εξάρτησης που έχουν αναπτύξει με το σύντροφό τους με την πάροδο του χρόνου.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που θέλουν να χωρίσουν οριστικά, λένε ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της συναισθηματικής απομάκρυνσης, της έλλειψης εμπιστοσύνης, των συχνών διαφωνιών ή γενικά λόγω της ασυμφωνίας. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως το 40% θέλει να χωρίσει λόγω μιας απιστίας. Σε αντίθεση με όλους αυτούς τους λόγους που ευνοούν το χωρισμό, περίπου οι μισοί άνθρωποι σκέφτονται το αν θα τελειώσουν τη σχέση καθώς έχουν ανάμικτα συναισθήματα για το αν θέλουν να φύγουν, με αποτέλεσμα το 50% των χωρισμένων ζευγαριών να βρίσκονται ξανά μαζί.

Η πιο σημαντική ερώτηση είναι το εάν το να είναι ξανά μαζί ένα ζευγάρι είναι πραγματικά καλή ιδέα. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από τη στιγμή που σε μια σχέση δεν υπάρχουν σοβαρά θέματα όπως η κακοποίηση (σωματική ή ψυχική) και ο κάθε σύντροφος νοιάζεται για τον άλλο, μια δεύτερη ευκαιρία για να  επιτύχει η σχέση μπορεί να λειτουργήσει. Η επικοινωνία είναι ο θεμέλιος λίθος για μια καλή σχέση.

Αν σκέφτεστε την επανασύνδεση καλύτερα να είστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Εξετάστε τα κίνητρα που σας οδηγούν σε αυτή την απόφαση. Μην επιστρέψετε στο σύντροφό σας επειδή νιώθετε μοναξιά. Μην κάνετε πισωγυρίσματα επειδή βαριέστε ή επειδή φοβάστε ότι δεν θα βρείτε κάποιον άλλο σύντροφο.

Αν τελικά αποφασίσετε να είστε ξανά μαζί, σιγουρευτείτε ότι έχετε μάθει από τα λάθη που κάνατε. Αυτό ίσως να σημαίνει ότι θα κάνετε ψυχοθεραπεία ζεύγους ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η επώδυνη ιστορία.

Είναι προφανές, ότι από τη στιγμή που η σχέση σας δεν δούλεψε την πρώτη φορά, κάτι πρέπει να αλλάξει για να λειτουργήσει τη δεύτερη φορά. Διαφορετικά, θα έχετε να αντιμετωπίσετε ξανά τις ίδιες διαφωνίες και τα ίδια προβλήματα που σας προκαλούσαν και πριν αναστάτωση. Κάθε σύντροφος είναι ανάγκη να καταλάβει τη δική του ευθύνη στα πράγματα, και να είναι πρόθυμος να δουλέψει όλα όσα προκάλεσαν το χωρισμό την πρώτη φορά. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να επιλύσει πολλά και χρόνια προβλήματα, να προλάβει την επιδείνωση των προβλημάτων ή να βοηθήσει ένα ζευγάρι να ξεπεράσει μια δύσκολη περίοδο με έντονο άγχος.

 


ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ