Κάνε το Τεστ
σχέση με διαφορά ηλικίας, προκλήσεις σε μια σχέση με διαφορά ηλικίας, χάσμα γενεών στις σχέσεις με διαφορά ηλικίας, προβλήματα στις σχέσεις με διαφορά ηλικίας , διαφορά ηλικίας στη σχέση, ποια είναι η κατάλληλη διαφορά ηλικίας με το σύντροφο μου

Σχέση με διαφορά ηλικίας

Σχέση με διαφορά ηλικίας

Κάθε σχέση είναι μοναδική και αυτό σημαίνει ότι έχει μοναδικές προκλήσεις. Κάθε ζευγάρι μπορεί να έχει πολιτισμικές διαφορές, ήθη που δεν συμβαδίζουν, θέματα εμπιστοσύνης ή οποιοδήποτε άλλο θέμα. Για μερικά ζευγάρια, η ηλικία είναι ένας καθοριστικός παράγοντας, ειδικά όταν υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα σε δύο συντρόφους. Όμως,  ποια είναι η καλύτερη διαφορά ηλικίας σε μια σχέση; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι ξεκάθαρη.

Τα ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην εποχή μας, και στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά διάσημα ζευγάρια με σημαντική διαφορά ηλικίας.

Οι σχέσεις δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, και η μεγάλη διαφορά ηλικίας μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο πολύπλοκα. Συνήθως η μεγάλη διαφορά ηλικίας είναι όταν ένας άνδρας είναι 15 χρόνια ή μεγαλύτερος από μια γυναίκα ή μια γυναίκα είναι 7-10 χρόνια μεγαλύτερη από έναν άνδρα.

Ο χαρακτηρισμός των σχέσεων με μεγάλη διαφορά ηλικίας είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαφορά ηλικίας που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεγάλη. Αυτό είναι περισσότερο ένα κοινωνικό φαινόμενο. Αν δύο άνθρωποι είναι σε δύο διαφορετικά στάδια της ζωής τους, ο ένας στην πρώιμη ενηλικίωση και ο άλλος στη μέση ηλικία, τότε μπορεί όντως σε αυτή τη σχέση η διαφορά ηλικίας να είναι μεγάλη. Οι διαφορές απόψεις ανάμεσα στις γενιές, ίσως να χαρακτηρίζουν τις σχέσεις με διαφορά ηλικίας.

Χάσμα γενεών στις σχέσεις με διαφορά ηλικίας 

Ένα από τα θέματα που προκύπτουν στις σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας είναι ότι υπάρχει το χάσμα γενεών το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει μια γονεϊκή δυναμική ανάμεσα στους συντρόφους πράγμα που είναι ενοχλητικό και δυσλειτουργικό. Το χάσμα γενεών ανάμεσα στους συντρόφους μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονο όσο οι σύντροφοι μεγαλώνουν.

Τυπικά, η διαφορά ηλικίας δεν είναι πάντα ένα εμφανές πρόβλημα μέχρι τη στιγμή που οι σύντροφοι αρχίζουν να μεγαλώνουν. Στη  πραγματικότητα, όταν είναι νέοι νιώθουν υπέροχα που έχουν σχέση με κάποιον πιο σοφό και πιο έμπειρο, που ξέρει περισσότερα πράγματα. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουν όχι μόνο το χάσμα γενεών μεγαλώνει , αλλά επίσης η φυσική κατάσταση, η σεξουαλική επιθυμία εμφανίζουν αλλαγές. Αυτό οδηγεί στην δυσαρέσκεια και στην απογοήτευση και τελικά στη μείωση της έλξης και της οικειότητας. Αυτές οι διαφορές οδηγούν σε συναισθήματα μοναξιάς, ενοχών και μερικές φορές κατάθλιψης.

Όσο οι σύντροφοι μεγαλώνουν, υπάρχει μια διαφορά την πνευματική διαύγεια και δραστηριότητα. Με την σωματική κατάσταση να εμφανίζει θέματα, υπάρχει μικρότερο ενδιαφέρον για εξωτερικές δραστηριότητες και κοινωνική ζωή. Αν και πολλά ζευγάρια δεν θέλουν να δουν την αλήθεια, η έλξη υποχωρεί.

Ένα από τα πιο συχνά παράπονα των συντρόφων με σημαντική διαφορά ηλικίας είναι η ασυμφωνία στην σεξουαλική επιθυμία και λειτουργικότητα. Αυτό οδηγεί στο θυμό και στην κατάθλιψη και τους δύο συντρόφους και συχνά είναι η αιτία της απιστίας και της εγκατάλειψης. Φυσικά, αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο συμβαίνει και σε συντρόφους που είναι κοντά ηλικιακά.

σχέση με διαφορά ηλικίας

Ποιες είναι οι πιο συχνές προκλήσεις σε μια σχέση με διαφορά ηλικίας;

Τα πιο συχνά θέματα που προκύπτουν από την διαφορά ηλικίας είναι ότι οι σύντροφοι ίσως να έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα, διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας, διαφορετικούς φίλους ηλικιακά και τρόπο ζωής. Όπως και στην περίπτωση της έλξης των ετερώνυμων, υπάρχουν χαρακτηριστικά των νέων ή των μεγαλύτερων συντρόφων που είναι ελκυστικά. Όμως τι είναι αυτό που κάνει ένα ζευγάρι συμβατό;

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως ο ενθουσιασμός να μάθει ο ένας σύντροφος από τον άλλο. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτά τα πλεονεκτήματα σημαίνουν ότι στη σχέση υπάρχει αμοιβαίος θαυμασμός, αλλά συχνά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για μια υγιή και μακροχρόνια σύνδεση. Όταν δύο άνθρωποι είναι σε δύο διαφορετικά στάδια της ζωής τους, η μεγάλη διαφορά ηλικίας μπορεί να αποτελεί εμπόδιο.

Για παράδειγμα, αν και τα 10 χρόνια δεν είναι τεράστια διαφορά, υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να δημιουργούν χάσμα. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που προκαλούν τριβή, όπως όταν ένα άτομο είναι στην ηλικία που θέλει παιδί και ο σύντροφός του έχει ήδη παιδιά ή δεν μπορεί να κάνει παιδιά. Όπως συμβαίνει όταν μια γυναίκα είναι 45 ετών και ένας άνδρας 35 ετών.

Παρά τα θέματα που αφορούν την γονιμότητα/την απόκτηση παιδιών, μπορεί η διαφορά ηλικίας να προκαλεί τριβή και στα θέματα καριέρας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν ο ένας σύντροφος είναι 21 ετών και ο άλλος 40 ετών. Σε αυτή την περίπτωση ο ένας τώρα ξεκινά την επαγγελματική του σταδιοδρομία και ο άλλος έχει ήδη μια ανοδική καριέρα. Ίσως ο νεότερος σύντροφος να μην γνωρίζει τι θέλει στη ζωή του και να μην έχει σταθερότητα στη ζωή του. Αυτό μπορεί να είναι αιτία χωρισμού για κάποια ζευγάρια, αλλά για όσους θέλουν συντρόφους με παρόμοια πορεία, μπορεί να είναι δύσκολο.

Όταν ο ένας σύντροφος διανύει μια ηλικία στην οποία η υγεία επιδεινώνεται, και ο άλλος παραμένει νέος και υγιής, αυτό προκαλεί σοβαρή πίεση στη σχέση.  Όταν ο ένας σύντροφος είναι 57 ετών και ο άλλος 75 ετών τότε ίσως να υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες.  Πολλές φορές ο νεότερος σύντροφος αναλαμβάνει το ρόλο του φροντιστή. Αυτό χρειάζεται υπομονή και συναισθηματική ωριμότητα, τα οποία μπορεί να μην είναι διαθέσιμα από πιο νέους ανθρώπους και λιγότερο έμπειρους.

Μερικές φορές, οι άνθρωποι κάνουν σχέσεις με κάποιους που έχουν τα χαρακτηριστικά που ψάχνουν ,ανεξάρτητα από την ηλικία

Οι σχέσεις μας δέχονται τεράστια επιρροή από τα κοινωνικά στερεότυπα. Είναι σύνηθες, οι γυναίκες να επιλέγουν μεγαλύτερους ηλικιακά άνδρες επειδή προτιμούν την ωριμότητα. Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά σύντροφοι είναι πρόθυμοι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του συντρόφου τους.

Οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας δεν είναι μόνο άσπρο/μαύρο

Η μεγάλη διαφορά ηλικίας σε μια σχέση μπορεί να προκαλεί αναπόφευκτα προβλήματα όπως τα επίπεδα της ωριμότητας, οι διαφορές στην κοινωνική ζωή. Μερικά ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας είναι δύσκολο να έχουν καλή επικοινωνία, ειδικά αν έχουν διαφορετικό αντικείμενο δουλειάς, διαφορετικές προτεραιότητες ή αν επενδύουν σε διαφορετικά ενδιαφέροντα. Ωστόσο, τα ζευγάρια μπορούν να αντιμετωπίζουν αυτές τις διαφορές με όλα όσα τους ενώνουν.

Δεν είναι όλες οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας ακατάλληλες

Η κοινωνία βάζει συχνά ταμπέλες, αλλά κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίζει μια σχέση ακατάλληλη ή όχι μόνο με βάση την διαφορά ηλικίας. Είναι πιο λογικό να σκεφτεί κάποιος τους λόγους που εξηγούν γιατί αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι μαζί. Αλλά οι ενήλικες που ειλικρινά αγαπούν ο ένας τον άλλο και έχουν τις ίδιες αρχές, η κοινωνία δεν θα έπρεπε να τους χαρακτηρίζει αρνητικά.

Σε κάθε σχέση, είναι σημαντικό να υπάρχει σεβασμός στη σχέση. Αν υπάρχουν παιχνίδια εξουσίας ή τακτικές όπως το gashlighting τότε καλό είναι να εξετάσετε σοβαρά τη σχέση σας .

Όταν κάποιος βγαίνει ραντεβού με μεγαλύτερους ή μικρότερους συντρόφους αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν μαζί ένα υπέροχο μέλλον. Αν κάποιος είναι σε μια τέτοια σχέση και θέλει να πετύχει, τότε υπάρχουν πολλά οφέλη και για τις δύο πλευρές. Βέβαια, καλό είναι να γνωρίζουν τι θέματα θα αντιμετωπίζουν στο μέλλον , και αν είναι πρόθυμοι να δουλέψουν για αυτά. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ είναι μια επιλογή για κάθε ζευγάρι που αντιμετωπίζει θέματα επικοινωνίας στη σχέση του.