Κάνε το Τεστ
5:1 η αναλογία της επιτυχημένης σχέσης, ποια είναι η αναλογία μιας επιτυχημένης σχέσης, θετικές αλληλεπιδράσεις στη σχέση, αρνητικές αλληλεπιδράσεις στη σχέση, πως θα αυξήσω τις θετικές αλληλεπιδράσεις στη σχέση

5 προς 1: Η αναλογία της επιτυχημένης σχέσης!

5 προς 1: Η αναλογία της επιτυχημένης σχέσης!

Μπορείτε να θυμηθείτε τον πρώτο καβγά που είχατε με το σύντροφό σας; Σίγουρα θα ξεκίνησε από κάτι ανόητο (όπως το εάν ο ανανάς είναι κατάλληλο υλικό για την πίτσα) και γρήγορα η σύγκρουση κλιμακώθηκε (μπορεί να είπατε "Την επόμενη φορά να παραγγείλεις εσύ φαγητό!") και πριν τελειώσει ζητήσατε συγνώμη ο ένας από τον άλλο. Και τώρα κάθε φορά που παραγγέλνετε πίτσα γελάτε με αυτό το περιστατικό.

Μετά από μερικά χρόνια ίσως να παρατηρείτε ότι οι καβγάδες σας δεν είναι τόσο γοητευτικοί όσο συνήθιζαν. Είναι απολύτως φυσιολογικό τα πράγματα να αλλάζουν όσο η σχέση ωριμάζει, αλλά σύμφωνα με τις έρευνες, το πως διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες λέει πολλά για το αν η σχέση θα αντέξει μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, το πως διαχειριζόμαστε τις συγκρούσεις θα μπορούσε να προβλέψει τις πιθανότητες διαζυγίου. Υπάρχει μια αναλογία, η αναλογία 5:1 που δείχνει αν μια σχέση μπορεί να είναι επιτυχημένη.

Η αναλογία 5 προς 1

Πίσω στο 1970, ο ψυχοθεραπευτής Τζον Γκότμαν ζήτησε από τα ζευγάρια να μιλήσουν για τις διαφωνίες στη σχέση τους για 15 λεπτά ενώ τους παρακολουθούσε. Στη συνέχεια μελέτησε λεπτομερώς τις κασέτες και συναντήθηκες ξανά με τα ζευγάρια εννέα χρόνια αργότερα. Η ομάδα του μπορούσε να προβλέψει ποια ζευγάρια θα έμεναν μαζί και ποια θα χώριζαν με  πάνω από 90% ακρίβεια.

Πώς το έκαναν αυτό; Σύμφωνα με την έρευνα , η διαφορά ανάμεσα στις ευτυχισμένες και στις δυστυχισμένες σχέσεις συνοψίζεται στην αναλογία των θετικών και των αρνητικών αλληλεπιδράσεων, ειδικά την αναλογία 5 προς 1. Με άλλα λόγια, για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση στη διάρκεια μια σύγκρουσης, σε έναν ευτυχισμένο γάμο υπάρχουν πέντε (ή περισσότερες) θετικές αλληλεπιδράσεις.

Τι είναι οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις;

Μερικές αρνητικές αλληλεπιδράσεις είναι προφανείς (όπως όταν λέτε μια ιδέα για να εμπλουτίσετε την σεξουαλική σας ζωή και ο σύντροφός σας γίνεται επικριτικός ή αμυντικός) και άλλες λιγότερο προφανείς (όπως το γούρλωμα των ματιών ή η απόρριψη). Το ενδιαφέρον είναι πως αν πιστεύετε ότι ο θυμός εμπίπτει στην αρνητική κατηγορία, στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο θυμός έχει μόνο αρνητικές επιδράσεις στο γάμο αν εκφράζεται μαζί με κριτική ή περιφρόνηση ή αν είναι αμυντικός.

Και φυσικά, δεν ισχύει ότι στους υγιείς γάμους δεν υπάρχουν αρνητικές αλληλεπιδράσεις (εννοείται πως υπάρχουν). Ωστόσο,  τα ζευγάρια επανέρχονται γρήγορα και αντικαθιστούν αυτές τις συμπεριφορές με ενσυναίσθηση.

Τι είναι οι θετικές αλληλεπιδράσεις;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα ζευγάρια μπορεί να διατηρούν την θετική αλληλεπίδραση και την εγγύτητα. Αυτό μπορεί να γίνει και σε στιγμές που διαφωνούν. Μπορεί , για παράδειγμα, να εκφράζουν στοργή (όπως το να κρατούν το χέρι του συντρόφου τους όταν συζητούν για κάτι δύσκολο), να δείχνουν συμπόνια ("Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί νιώθεις έτσι") και να βρίσκουν ευκαιρίες για να συμφωνήσουν ("Έχεις δίκιο, είναι ανάγκη να βρούμε ένα τρόπο να κάνουμε καλύτερο προϋπολογισμό"). Επίσης, δείχνουν ενδιαφέρουν, αφουγκράζονται τα θέματα του συντρόφου τους, ζητούν συγνώμη, κάνουν αστεία και αποδέχονται την οπτική του συντρόφου τους.

Όταν τα ευτυχισμένα ζευγάρια συζητούν για κάτι σημαντικό, μπορεί να διαφωνούν, αλλά επίσης γελούν και πειράζουν ο ένας τον άλλο, και αυτά είναι σημάδια στοργής.

Πώς μπορώ να αυξήσω τις θετικές αλληλεπιδράσεις;

Νιώθετε στη σχέση σας ότι ο σύντροφός σας μόνο σας κρίνει; Μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που ο σύντροφός σας είπε κάτι θετικό για εσάς; Όταν οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις ξεπερνούν τις θετικές, τότε μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθείτε τις θετικές σας στιγμές στη σχέση. Οι επιτυχημένες σχέσεις έχουν μια ισορροπία ανάμεσα στα θετικά και στα αρνητικά συναισθήματα και τις πράξεις μεταξύ των συντρόφων. Υπάρχει η μαγική αναλογία 5 προς 1. Τι σημαίνει όμως αυτή η αναλογία;

Σημαίνει ότι για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση ή συναίσθημα ανάμεσα σε δύο συντρόφους, πρέπει να υπάρχουν πέντε θετικά συναισθήματα ή αλληλεπιδράσεις. Τα δυστυχισμένα ζευγάρια έχουν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, και οι σύντροφοι συνεχώς κρίνουν ο ένας τον άλλο, δεν είναι υποστηρικτικοί, δεν δείχνουν στοργή , εκτίμηση και ενδιαφέρον για το σύντροφο και τη σχέση. Πώς όμως μπορεί ένα ζευγάρι να ενισχύσει τα θετικά συναισθήματα;

Δείξτε ενδιαφέρον

Δείξτε στο σύντροφό σας ότι τον ακούτε. Δώστε του προσοχή. Ενδιαφέρεστε για όσα λέει ο σύντροφός σας; Του δείχνετε ότι τον ακούτε; Για παράδειγμα, η σύζυγός σας επιστρέφει στο σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα και θέλει να συζητήσει για αυτό. Εσείς κουνάτε καταφατικά το κεφάλι σας ενώ διαβάζετε κάτι στο κινητό σας. Αυτό δείχνει το πραγματικό σας ενδιαφέρον σε εκείνη και σε όσα λέει; Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε το κινητό στην άκρη και να ακούσετε όσα έχει να σας πει.

Δείξτε στοργή

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δείξετε τη στοργή σας προς το σύντροφό σας. Κρατήστε του το χέρι, καθίστε μαζί να δείτε μια ταινία στην τηλεόραση, πείτε του ότι τον αγαπάτε. Όλα αυτά τα μικρά πράγματα δείχνουν τη στοργή σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε πράγματα που δείχνουν ότι νοιάζεστε, όπως το να βοηθάτε με τις δουλειές του σπιτιού. Υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα που δείχνουν το ενδιαφέρον σας όπως να αγοράσετε το αγαπημένο του παγωτό όταν επιστρέφετε σπίτι. Σε μια δύσκολη μέρα με πολλές ασχολίες μπορείτε να στείλετε ένα email, ένα μήνυμα ή να γράψετε ένα σημείωμα. Αν ο σύντροφός σας ανησυχεί για κάτι, δείξτε του την ανησυχία σας, πάρτε τον μια αγκαλιά. Δείξτε του ότι έχει σημασία για εσάς.

Σκεφτείτε τι εκτιμήσατε και αγαπήσατε στο σύντροφό σας τον πρώτο καιρό της γνωριμίας σας. Θυμηθείτε όλα όσα κάνατε μαζί και τα απολαμβάνατε. Ενθαρρύνετε όλες αυτές τις θετικές αναμνήσεις. Πείτε στο σύντροφό σας ευχαριστώ για όλα όσα έχει κάνει για εσάς, πείτε του μια καλή κουβέντα, ένα κομπλιμέντο.

Ακούστε όσα έχει να σας πει ο σύντροφός σας ώστε να τα κατανοήσετε

Δείξτε στο σύντροφό σας ότι πραγματικά τον καταλαβαίνετε. Η λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία δείχνουν στη σύντροφό σας αν την ακούτε και την καταλαβαίνετε. Πείτε της ότι αντιλαμβάνεστε την οπτική της. Ακούστε προσεκτικά και μην δίνετε αμέσως συμβουλές.

Να είστε ανεκτικοί

Μερικές φορές μπορεί να διαφωνείτε με το σύντροφό σας. Δεν είναι ανάγκη πάντα να συμφωνείτε ή να σας αρέσουν αυτά που ακούτε. Ωστόσο, μπορείτε να σέβεστε και να αποδέχεστε όσα λέει ο σύντροφός σας.

Ηρεμήστε την ατμόσφαιρα

Να κάνετε αστεία με το σύντροφο σας. Χρησιμοποιήστε το χιούμορ και όχι τα σαρκαστικά σχόλια για να ελαφρύνετε την ατμόσφαιρα και να μειώσετε την ένταση. Μην κάνετε κακόβουλα σχόλια για το σύντροφό σας. Μοιραστείτε αναμνήσεις με το σύντροφό σας και απολαύστε ο ένας τον άλλο. Κάποιες φορές πρέπει να μην παίρνετε τα πράγματα τόσο σοβαρά. Βρείτε τρόπους να περνάτε χρόνο μαζί και να περνάτε όμορφα. Για παράδειγμα, μπορείτε να προγραμματίζετε να βγαίνετε για φαγητό, να μιλάτε για τα συναισθήματά σας.

Προσπαθήστε να έχετε πιο θετικές αλληλεπιδράσεις

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν αυτή η μαγική αναλογία στη σχέση είναι εκτός ισορροπίας; Δώστε προσοχή στο πως εσείς και ο σύντροφός σας αλληλεπιδράτε μεταξύ σας. Για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση ανάμεσά σας, υπάρχει κάποια θετική αλληλεπίδραση; Τα πιο θετικά συναισθήματα οδηγούν σε πιο ευτυχισμένες, σταθερές και ουσιαστικές σχέσεις. Οι κοινές δραστηριότητες θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτή τη μαγική αναλογία. Τι μπορείτε να κάνετε για να παρακολουθείτε τα πράγματα;

  • Ξεκινήστε να κρατάτε ημερολόγιο για μια εβδομάδα.
  • Σε καθημερινή βάση, δείτε τις αλληλεπιδράσεις που έχετε με το σύντροφό σας και κάντε δύο κατηγορίες για τις θετικές και αρνητικές αλληλεπιδράσεις.
  • Στο τέλος της εβδομάδας, το ημερολόγιο θα σας δείξει αν υπάρχει ανισορροπία ανάμεσα στις θετικές και αρνητικές αλληλεπιδράσεις.
  • Όποια και αν είναι η αναλογία στη σχέση σας, αποφασίστε να εφαρμόσετε τουλάχιστον δυο θετικές αλληλεπιδράσεις ή συμπεριφορές. Κάθε φορά που θα έχετε μια αρνητική αλληλεπίδραση ή αρνητικά συναισθήματα καλό είναι να κάνετε κάτι θετικό.
  • Μετά από λίγες εβδομάδες θα μπορείτε να δείτε αν η σχέση σας είναι πιο κοντά σε αυτή τη μαγική αναλογία.

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για μια επιτυχημένη σχέση 

Σίγουρα η αναλογία 5:1 μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη σχέση με το σύντροφό μας, ωστόσο υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό. Στις μέρες μας για να είναι μια σχέση επιτυχημένη απαιτεί προσπάθεια, φροντίδα, σεβασμό, θαυμασμό ,εκτίμηση. Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν κρίσεις στη σχέση τους αλλά με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορούν να ξεπεράσουν κάθε πρόβλημα και να δομήσουν τη σχέση τους από την αρχή.