Κάνε το Τεστ
σεξουαλική ζωή, υγιής σεξουαλική ζωή, ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την σεξουαλική ζωή, πως θα βελτιώσω την σεξουαλική μου ζωή, πως θα καταλάβω αν έχω υγιή σεξουαλική ζωή

Υγιής σεξουαλική ζωή

Υγιής σεξουαλική ζωή

Καθημερινά ακούμε συμβουλές για το πως μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη και πιο υγιή ερωτική ζωή. Στα περιοδικά, στις εκπομπές στην τηλεόραση υπάρχουν στήλες για το πως μπορούμε να ευχαριστήσουμε το σύντροφό μας (αλλά και τον εαυτό μας!). Τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε μια περιπετειώδη σεξουαλική ζωή, και να διατηρούμε τη σύνδεση με το σύντροφό μας. Είναι δύσκολο να μην νιώθουμε τρόμο τη στιγμή που περνά η σκέψη από το μυαλό μας,  αν η ερωτική μας ζωή είναι φυσιολογική.  Αλλά πώς είναι η υγιής σεξουαλική ζωή;

Πρώτα από όλα, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός και είναι λάθος να πιστεύουμε πως όλοι θα νιώθουμε ικανοποιημένοι με τα ίδια πράγματα. Δεύτερον, κάθε ζευγάρι έχει τους δικούς του κανόνες για το σεξ. Εκτός από τη σεξουαλική επαφή σημαντικό ρόλο παίζουν οι αγκαλιές, το άγγιγμα , τα φιλιά.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω υγιή σεξουαλική ζωή;

1. Απολαμβάνετε το σεξ και δεν κάνετε πράγματα που δεν θέλετε

Είναι σημαντικό να ακούμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας, και να μην ασχολούμαστε συνεχώς με το τι θα ευχαριστήσει το σύντροφό μας. Με αυτό τον τρόπο απλά κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε. Πρέπει να εκφράζουμε το πότε και που θέλουμε να κάνουμε σεξ. Αν νιώθουμε κουρασμένοι και έχουμε στρες, δεν είναι κακό να πούμε όχι στο σύντροφό μας.

2. Μιλάτε με το σύντροφό σας για όσα σας αρέσουν

Φυσικά, ο μοναδικός τρόπος για να γνωρίζει ο σύντροφός σας τι θέλετε και τι όχι είναι να μιλήσετε ανοιχτά για αυτά. Μερικές φορές όλοι πέφτουμε στην παγίδα ότι γνωρίζουμε όσα θέλει ο σύντροφός μας και δεν δείχνουμε ότι ενδιαφερόμαστε για όσα επιθυμεί. Καλό είναι να μην κάνουμε υποθέσεις. Σε κάθε σχέση, οι δύο σύντροφοι αλλάζουν, ωριμάζουν και έτσι μπορεί να θέλουν διαφορετικά πράγματα.

3. Νιώθετε καλά μετά το σεξ

Παρά το μύθο που έχουν δημιουργήσει οι ρομαντικές ταινίες του Χόλυγουντ, ότι με το σεξ αντιμετωπίζεις τα πάντα, μερικές φορές το σεξ μπορεί να μην δημιουργεί θετικά συναισθήματα. Αν δεν νιώθετε καλά μετά την επαφή , αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

4. Δεν μένετε στάσιμοι

Το υγιές σεξ χρειάζεται αυθορμητισμό. Αυτό σημαίνει ότι το απολαμβάνετε και δεν το κάνετε επειδή απλά "πρέπει". Μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο και να ανανεώσετε την σεξουαλική σας ζωή.

5. Κάνετε σεξ

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σεξουαλική αλληλεπίδραση στη σχέση και να μην αφήσετε τη σεξουαλική σας ζωή στην τύχη της. Αν δεν κάνετε συχνά σεξ με το σύντροφό σας αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας ή κάτι άλλο δεν λειτουργεί. Αν νιώθετε ότι αυτή η συζήτηση είναι άβολη και δύσκολη, τότε η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσετε ειλικρινά για τη σχέση σας και να δείτε πως μπορείτε να βελτιώσετε τα πράγματα.

Υγιής σεξουαλική ζωή

Ποια είναι τα οφέλη του σεξ;

Η υγιής σεξουαλική ζωή ενδυναμώνει τη σύνδεση ανάμεσα σε δύο συντρόφους και κάνει τη σχέση πιο δυνατή. Το σεξ επίσης έχει πολλά οφέλη στην υγεία , που περιλαμβάνουν:

  • Καλύτερο ύπνο
  • Περισσότερη ενέργεια και καλή διάθεση
  • Καταπολέμηση του άγχους και της ανησυχίας 
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Λιγότερες πιθανότητες για νοσήματα του καρδιαγγειακού

Βέβαια, όλα αυτά τα οφέλη δεν σημαίνουν ότι το σεξ θα σας κάνει να νιώθετε πιο υγιείς. Ούτε, ότι το λιγότερο σεξ θα σας κάνει λιγότερο υγιείς. Το σεξ είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το σεξ είναι ωφέλιμο για την ψυχική και την σωματική μας υγεία. Το πόσες φορές κάνει σεξ κάθε ζευγάρι διαφέρει.

Η συχνότητα του σεξ δεν αντανακλά απαραίτητα το πως νιώθουν οι σύντροφοι για τη σχέση τους. Η σεξουαλική δυσαρέσκεια στους άνδρες έχει σχέση με την συχνότητα και την ποιότητα του σεξ. Στις γυναίκες συνδέεται με την οικειότητα και τη διάρκεια της σχέσης. Η επικοινωνία ανάμεσα στους δύο συντρόφους μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική τους ζωή.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή;

1. Επίπεδα άγχους

Το άγχος μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την σεξουαλική επιθυμία. Όταν νιώθουμε στρες, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το καταπολεμήσουμε όπως η ενσυνειδητότητα, ο διαλογισμός, η άσκηση, η ψυχοθεραπεία. Στην ψυχοθεραπεία μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για όλες σας τις ανησυχίες που δεν σας αφήνουν  να ηρεμήσετε.

2. Επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι αναγκαία για την υγιή σεξουαλική μας ζωή. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε πλέον με το σύντροφό σας παρά τις καλές σας προθέσεις, μπορεί να είναι η στιγμή να κάνετε ψυχοθεραπεία ζεύγους. Έτσι, θα μάθετε να επικοινωνείτε ειλικρινά για τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.

3. Δέσμευση

Στις μακροχρόνιες σχέσεις συχνά οι σύντροφοι θεωρούν δεδομένο ο ένας τον άλλο. Μερικές φορές είναι ανάγκη να ανανεώσουμε αυτή τη δέσμευση και να θυμηθούμε γιατί επιλέξαμε το σύντροφό μας, να ενισχύσουμε τη συναισθηματική μας σύνδεση, η οποία με τη σειρά της ενδυναμώνει τη σωματική σύνδεση.

4. Προσδοκίες

Καλό είναι να έχουμε ξεκάθαρες στο μυαλό μας τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Δεν χρειάζεται οι άλλοι να μας επηρεάζουν και να μας λένε τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι. Πολλές φορές δεν είναι ρεαλιστικό να έχουμε φανταστικές προσδοκίες.

5. Υγεία

Αν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για το σεξ, τότε μπορεί να υπάρχει κάποιο θέμα που να επηρεάζει τη λίμπιντο. Παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάζουν την σεξουαλική επιθυμία. Το άγχος και η κατάθλιψη είναι καταστάσεις που έχουν σημαντική επίδραση στη λίμπιντο.

Όταν υπάρχουν θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, καλό είναι να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία ώστε να καταφέρετε να μιλήσετε ειλικρινά για όσα νιώθετε για τον εαυτό σας και την σεξουαλική σας ζωή και να κάνετε βήματα για την βελτίωσή τους.

Μπορείτε να έχετε υγιή σεξουαλική ζωή

Όλα τα ζευγάρια, ειδικά όσα έχουν μακροχρόνια σχέση, αντιμετωπίζουν θέματα στη σεξουαλική τους ζωής. Ωστόσο, με την επικοινωνία μπορούν να βρουν λύσεις και να κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα στη σχέση τους. Αν το άγχος παρεμβαίνει στην σεξουαλική σας ζωή, τότε η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι η καλύτερη επιλογή για να κατανοήσετε τις αιτίες της ανησυχίας σας. Αν υπάρχουν θέματα επικοινωνίας στη σχέση, τότε η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ θα σας βοηθήσει να μιλήσετε ανοιχτά για τις ανάγκες σας και τις επιθυμίες σας, ώστε να βελτιώσετε την σχέση σας και την σεξουαλική σας ζωή.