Κάνε το Τεστ
απιστια στο γαμο, εξωσυζυγική σχέση και απιστία, εξωσυζυγική σχέση, απιστία, λόγοι που οδηγούν στην απιστία, αιτίες απιστίας, αντιμετώπιση απιστίας, πως φτάνει ένας σύντροφος στην απιστία, πως να ξεπεράσω την απιστία

Εξωσυζυγική σχέση και απιστία

Εξωσυζυγική σχέση και απιστία

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποκύπτουν στην εξωσυζυγική σχέση και στην απιστία ανεξάρτητα με το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο. Σε κάποιες περιπτώσεις η απιστία αποτελεί ένα σοκ, ένα ψυχικό τραύμα, ειδικά για το σύντροφο που πίστευε ότι όλα πήγαιναν καλά στη σχέση.

Όμως, προφανώς κάτι δεν πήγαινε καλά. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στην απιστία;

1. Γάμος σε μικρή ηλικία

Οι άνθρωποι που παντρεύονται στα 20 είναι πιο πιθανό να μην έχουν σταθερότητα οικονομική όπως οι άνθρωποι στην ηλικία των 30 ετών. Έτσι, όσο περνούν τα χρόνια νιώθουν ότι δεν απόλαυσαν την δεκαετία των 20, δεν έχουν εμπειρίες ζωής και εμπειρίες με άλλους συντρόφος, και έτσι πιο δελεαστικό να υποκύψουν σε μια εξωσυζυγική σχέση, ιδίως αν γίνουν και γονείς πολύ νωρίς.

2. Γάμος για τους λάθος λόγους

Πολλοί άνθρωποι παντρεύονται για τους λάθος λόγους. Η πίεση από την οικογένεια και την κοινωνία είναι στην κορυφή αυτών των παραγόντων. Μετά από ένα σημείο, πολλοί άνθρωποι συναινούν σε ένα γάμο χωρίς να γνωρίζουν καν το σύντροφό τους. Μετά το γάμο, και πολλές φορές αφού αποκτήσουν 1-2 παιδιά, συνειδητοποιούν το λάθος που έκαναν. Έτσι, αν γνωρίσουν κάποιον "καλύτερο" αμέσως νιώθουν έλξη για αυτόν/αυτήν. Έτσι, ξεκινά μια απλή φιλία που τελικά καταλήγει σε εξωσυζυγική σχέση.

3. Αδυναμία διαχείρισης των αλλαγών

Στη ζωή μας βιώνουμε αλλαγές σχεδόν καθημερινά. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να διαχειριστούμε τις μικρές αλλαγές. Αλλά οι πιο μεγάλες αλλαγές, που είναι και οι πιο δύσκολες, όπως μια ασθένεια στην οικογένεια, ένας θάνατος, η απώλεια της δουλειάς, τα οικονομικά προβλήματα. Πολλοί άνθρωποι απομακρύνονται από τους συντρόφους τους για να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτές τις αλλαγές. Βρίσκουν μεγαλύτερη παρηγοριά στην αγκαλιά κάποιου άλλου, ίσως κάποιου που δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις  δύσκολες καταστάσεις της καθημερινότητας.

4. Απόκτηση παιδιών

Η απόκτηση ενός παιδιού αλλάζει τα πάντα στη ζωή ενός ζευγαριού. Οι προτεραιότητες αλλάζουν, ο χρόνος για τη σχέση περιορίζεται και το περιβάλλον αλλάζει δραστικά. Αν και οι περισσότερες γυναίκες δίνουν το 200% του εαυτού τους για να είναι καλές μαμάδες, υπάρχουν πολλοί άνδρες που ξαφνικά νιώθουν χαμένοι και λιγότερο σημαντικοί, και αυτό τους κάνει πιο επιρρεπείς στις εξωσυζυγικές σχέσεις. Και επειδή οι περισσότερες μαμάδες είναι απασχολημένες με τα παιδιά τους, δεν συνειδητοποιούν την απιστία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

5. Έλλειψη σωματικής ικανοποίησης

Η έλλειξη σεξουαλικής ικανοποίησης είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους που οδηγούν στην απιστία στο γάμο. Είναι κάτι πολύ συχνό, ιδίως μετά την απόκτηση των παιδιών.

6. Συναισθηματική απομάκρυνση

Μερικές φορές δύο σύντροφοι μπορεί να νιώθουν συναισθηματικά απόμακροι ο ένας από τον άλλο. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου και επικοινωνίας μεταξύ τους. Για να είναι δύο άνθρωποι συναισθηματικά συνδεδεμένοι είναι ανάγκη να μοιράζονται πράγματα, να συζητούν, να εκφράζονται, να ακούνε, να γελάνε, να νοιάζονται και να δείχνουν το ενδιαφέρον τους.

Αν αυτό δεν συμβαίνει, για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πιθανότητες λένε ότι απομακρύνονται συναισθηματικά. Τότε είναι η στιγμή που αρχίζουν να συνδέονται με κάποιον άλλο και έτσι ξεκινά μια εξωσυζυγική σχέση.

7. Διαφωνίες σε βασικές αξίες

Κάποιες φορές όταν ένα ζευγάρι βιώνει δύσκολες καταστάσεις, τότε δοκιμάζονται οι αξίες του. Και πρέπει οι δύο σύντροφοι να ξεδιαλύνουν και να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν μια κοινή πορεία. Σε μερικές περιπτώσεις η σύγκρουση των αξιών μπορεί να απομακρύνει δύο συντρόφους και αυτό να ευνοεί τις εξωσυζυγικές σχέσεις.

8. Διαφορετικές προτεραιότητες στη ζωή

Όταν ένα ζευγάρι παντρεύεται, συχνά δεν μιλάει για τις προτεραιότητές του, επειδή απλά δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό ή γιατί δεν είναι ξεκάθαροι για αυτές. Με τον καιρό, οι προτεραιότητες αρχίζουν να γίνονται πιο ξεκάθαρες, και σε πολλές περιπτώσεις να είναι αντικρουόμενες. Με τον καιρό δημιουργείται ένα χάσμα ανάμεσα στους συντρόφους, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ζήσουν μαζί και να συμφωνήσουν για βασικά πράγματα στην καθημερινότητα. Αυτό μπορεί να είναι καταλύτης για μια εξωσυζυγική σχέση.

Επίσης, μερικοί άνθρωποι μπαίνουν σε μια σχέση απλά επειδή πιστεύουν ότι θα ωφελήσει την καριέρα τους.

εξωσυζυγική σχέση και απιστία, απιστια στο γαμο

9. Έλλειψη κοινών ενδιαφερόντων

Όταν δύο άνθρωποι δεν έχουν τίποτε κοινό, τελικά μένουν απορροφημένοι στα δικά τους ενδιαφέροντα και απομακρύνονται. Έτσι, καταλήγουν να μην περνούν πολύ χρόνο μαζί. Καθώς περνούν πολύ χρόνο με άλλους ανθρώπους, μακριά ο ένας από τον άλλο, είναι πιο πιθανό να γνωρίσουν κάποιον άλλο με κοινά ενδιαφέροντα. Σταδιακά αναπτύσσουν μια σύνδεση με έναν άνθρωπο με πολλά κοινά , και αυτό τελικά οδηγεί στην εξωσυζυγική σχέση.

10. Ανάγκη για ενθουσιασμό

Μερικές φορές είναι η ρουτίνα ή η ανάγκη για κάτι καινούργιο και διαφορετικό που θα αλλάξει την καθημερινότητα, που οδηγεί στην απιστία. Κάποιες φορές μια εξωσυζυγική σχέση είναι μια ευκαιρία για διασκέδαση, ενθουσιασμό και αλλαγή.

11. Οικονομικά προβλήματα

Οι προσωπικές οικονομικές δυσκολίες (τα υπερβολικά χρέη και οι υποχρεώσεις), ή η έλλειψη συμφωνίας για την διαχείριση των οικονομικών μπορεί να είναι ένας λόγος που να προκαλεί συνεχείς συγκρούσεις σε μια σχέση. Σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο μπορεί να είναι ευπρόσδεκτη κάθε οικονομική βοήθεια και παρηγοριά, η οποία μπορεί τελικά να οδηγεί σε μια εξωσυζυγική σχέση.

12. Επαγγελματικά οφέλη

Είναι λυπηρό αλλά είναι αληθινό. Κάποιοι άνθρωποι μπαίνουν σε μια σχέση επειδή απλά πιστεύουν ότι αυτό θα ωφελήσει την καριέρα τους. Αυτό όμως εξασφαλίζει την σίγουρη αποτυχία μιας σχέσης και την απιστία.

13. Κρίση μέσης ηλικίας

Η κρίση μέσης ηλικίας μπορεί να είναι ένας ακόμη λόγος για εξωσυζυγική σχέση. Όσο περνούν τα χρόνια, οι άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν καλύψει όλες τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις και έχουν αφιερώσει όλο το χρόνο τους στην οικογένειά τους.

Σε αυτό το στάδιο, θέλουν την προσοχή από κάποιον νεότερο, έχουν την επιθυμία να εξερευνήσουν τον νεότερο εαυτό τους, πράγμα που τελικά οδηγεί σε μια εξωσυζυγική σχέση.

14. Χαμηλή συμβατότητα

Η έλλειψη συμβατότητας είναι ένας από τους κύριους λόγους που οδηγούν στην απιστία. Τα ζευγάρια που έχουν χαμηλή συμβατότητα είναι πιο ευάλωτα σε πολλά θέματα, και ένα από αυτά είναι οι εξωσυζυγικές σχέσεις.

Αντιμετώπιση απιστίας

Κάποια ζευγάρια μπορούν να αφήσουν πίσω τους την απιστία και να έχουν μια καλύτερη σχέση, ενώ κάποια άλλα όχι. Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η συνέχεια του γάμου δεν είναι και η καλύτερη λύση.

Πριν αναλύσετε την οπτική του συντρόφου σας για την απιστία και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή, είναι σημαντικό να δείτε τις δικές σας ανάγκες. Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο από όσο ακούγεται, ειδικά μέσα στη ζήλια και στο θυμό.

Αν εσείς υποκύψατε στην απιστία, υπάρχουν κάποια βήματα που θα σας βοηθήσουν να σώσετε τον γάμο σας αν το θέλετε. Είναι σημαντικό να σταματήσετε την εξωσυζυγική σχέση και τα ψέματα. Να δώσετε στο σύντροφό σας το χρόνο και το χώρο που χρειάζεται για να επεξεργαστεί την κατάσταση. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όλα θα πάνε καλά. Όμως, οι πιθανότητες είναι υπέρ σας αν αναλάβετε τις ευθύνες σας και σταματήσετε να δικαιολογείτε την συμπεριφορά σας.

Μπορείτε να ξεπεράσετε την απιστία 

Για κανένα ζευγάρι δεν είναι εύκολη υπόθεση η απιστία. Είναι σκληρό ένα ζευγάρι να αντιμετωπίζει το στρες μιας εξωσυζυγικής σχέσης. Σχέσεις διαλύονται και παιδιά επηρεάζονται. Φυσικά, η απιστία είναι μια κατάσταση που μπορεί να δημιουργεί μακροχρόνια θέματα εμπιστοσύνης και ενοχών. Μια απιστία δεν είναι εύκολη υπόθεση για κανένα.

Για να μπορέσουν δύο άνθρωποι να παραμείνουν μαζί μετά από μια απιστία, πρέπει να ακούσουν ο ένας τον άλλο και να μην κάνουν υποθέσεις για τα κίνητρα ή τα συναισθήματα τους. Η ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ είναι πολύ ωφέλιμη σε αυτή τη διαδικασία.