Κάνε το Τεστ
απιστία, απιστία στο γάμο, αιτίες απιστίας στο γάμο, για ποιους λόγους ένας σύντροφος φτάνει στην απιστία, επιδράσεις απιστίας στη σχέση, επιδράσεις απιστίας στον απατημένο σύντροφο, πως μπορώ να ξεπεράσω την απιστία, γιατί ένας σύντροφος φτάνει στην απιστία, μπορεί μια σχέση να γίνει πιο δυνατή μετά την απιστία

Απιστία στο γάμο

Απιστία στο γάμο

Η απιστία στο γάμο μπορεί να αφορά μια σεξουαλική ή συναισθηματική (πλατωνική) απιστία, που συχνά έχει ως αποτέλεσμα ένα ψυχολογικό σοκ για τον άλλο σύντροφο. Η επούλωση χρειάζεται την ειλικρινή δέσμευση και από τους δύο συντρόφους. Ενώ η απιστία μπορεί να διαλύει κάποιες σχέσεις, άλλα ζευγάρια προχωράνε και ευημερούν, αλλά είναι απαραίτητο και οι δύο σύντροφοι να παραμένουν δεσμευμένοι στην επούλωση της σχέσης τους. Μόνο τότε μπορεί να συγχωρεθεί η απιστία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Τι είναι όμως η απιστία;

Η απιστία είναι ουσιαστικά μια προδοσία, αφορά την παραβίαση της συμφωνίας ανάμεσα σε δύο συντρόφους σχετικά με την σεξουαλική και την συναισθηματική αποκλειστικότητα. Βέβαια, για τον κάθε άνθρωπο η απιστία μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι απιστίας και περιλαμβάνουν:

  1. Την σεξουαλική απιστία: την σεξουαλική σύνδεση με ένα άτομο έξω από τη σχέση. Βέβαια, μπορεί να υπάρχει ή όχι συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα στους συντρόφους.
  2. Την συναισθηματική απιστία: τη συναισθηματική σύνδεση ή την οικειότητα με ένα άλλο πρόσωπο. Η συναισθηματική απιστία (πλατωνική σχέση) μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στη σχέση, όπως και η σεξουαλική  απιστία.
  3. Την διαδικτυακή απιστία: τα social media έχουν κάνει πολύ πιο εύκολη την ανταλλαγή μηνυμάτων, την συζήτηση ή τη συμμετοχή σε ομάδες με σεξουαλικό περιεχόμενο. Η διαδικτυακή απιστία επίσης μπορεί να περιορίζεται στην παρακολούθηση ερωτικού περιεχομένου (πορνογραφικό υλικό) ή την ανταλλαγή μηνυμάτων.
  4. Την οικονομική απιστία: τα χρήματα μπορεί να αποτελούν σημείο διαμάχης για πολλά ζευγάρια. Σε αυτή την περίπτωση ο ένας σύντροφος μπορεί να μην γνωρίζει πόσα χρήματα κερδίζει, πόσα είναι τα χρέη του και πως ξοδεύει τα χρήματά του. Ίσως να έχει κρυμμένα χρήματα σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν γνωρίζει ο άλλος σύντροφος. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εννοηθεί και ως οικονομική κακοποίση του άλλου συντρόφου.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν ένα σύντροφο στην απιστία; 

Οι αιτίες της απιστίας είναι πολλές και πολύπλοκες, με προσωπικούς παράγοντες να δημιουργούν μια μοναδική κατάσταση για τον κάθε άντρα και την κάθε γυναίκα. Η έλλειψη ικανοποίησης από τη σχέση (συναισθηματική ή σεξουαλική) είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Οι ικανοποιητικές σχέσεις ξεχωρίζουν για την στοργή, την φροντίδα και την ειλικρινή επικοινωνία. Όταν κλονίζεται η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συναισθηματική/σωματική οικειότητα τότε μια σχέση είναι πιο επιρρεπής στην απιστία.

Οι σχέσεις είναι πιο ευάλωτες σε μεταβατικές περιόδους, όπως η απόκτηση ενός παιδιού ή όταν τα ενήλικα παιδιά φεύγουν από το σπίτι. Επίσης, προσωπικοί παράγοντες συμβάλλουν στην απιστία όπως η θλίψη ή η χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η απιστία μπορεί να τονώνει τον εγωισμό του συντρόφου.

Οι λόγοι για τους οποίους οι άντρες και οι γυναίκες φτάνουν στην απιστία περιλαμβάνουν:

Έλλειψη σεβασμού και εκτίμησης

Μερικές φορές οι σύντροφοι νιώθουν ότι δεν έχουν το σεβασμό που τους αξίζει στη σχέση, και αυτό εντείνει τις συζυγικές συγκρούσεις.

Με τη σειρά τους, οι δυσαρεστημένοι σύντροφοι προσπαθούν να καλύψουν το κενό με την παρέα άλλων ατόμων. Και σε χρόνο μηδέν μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια της υγιούς φιλίας και να φτάσουν στην απιστία.

Ο σεβασμός και η εκτίμηση είναι δύο θεμελιώδη στοιχεία για κάθε μακροχρόνια σχέση.

Ανεκπλήρωτες σεξουαλικές επιθυμίες

Οι ανεκπλήρωτες σεξουαλικές επιθυμίες είναι μια από τις κύριες αιτίες της απιστίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 52% των ανθρώπων που δεν νιώθουν ικανοποίηση με τη σεξουαλική τους ζωή είναι πολύ πιθανό να ενδίδουν σε εξωτερικούς πειρασμούς συγκριτικά με το 17% των ανθρώπων που νιώθουν σεξουαλική ικανοποίηση στη σχέση τους.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι τρεις φορές πιο πιθανό να απατήσουν τους συντρόφους τους συγκριτικά με τους ανθρώπους που έχουν οικειότητα στη σχέση.

Ο σύντροφος σαμποτάρει τη σχέση

Η απιστία σε μια σχέση επίσης συμβαίνει όταν ο ένας σύντροφος δεν νιώθει ευτυχία στη σχέση του, αλλά θέλει να την σαμποτάρει πριν χωρίσει.

Αυτή είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση εκδίκησης, όπου ο ένας σύντροφος για κάποιους λόγους θέλει να προκαλέσει πόνο στον άλλο πριν φύγει.

Την ίδια στιγμή μπορεί να καταφεύγει στην απιστία για να τελειώσει την σχέση αλλά θέλει ο άλλος σύντροφος να φύγει πρώτος.

Ποιες είναι οι επιδράσεις της απιστίας στη σχέση;

Ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες μιας απιστίας, και οι δύο σύντροφοι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την αποκάλυψή της. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν σημαντικές επιδράσεις και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όπως τα παιδιά.

Συχνές επιδράσεις της απιστίας περιλαμβάνουν:

Απιστία στο γάμο

Πώς η απιστία επηρεάζει το άτομο που εξαπατήθηκε;

Ο απατημένος σύντροφος μπορεί να έχει έντονες συναισθηματικά αντιδράσεις. Κάποιοι νιώθουν χαμένοι ή προδομένοι από το άτομο που εμπιστεύονταν περισσότερο στον κόσμο. Άλλοι έχουν συμπτώματα ανησυχίας ή κατάθλιψης, όπως και αυτοκτονικές σκέψεις. Για κάποιους, το άγχος είναι τόσο σοβαρό που μοιάζει με την διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Οι σύντροφοι με οξύ στρες μπορεί να έχουν ιδεοληψίες, διεισδυτικές σκέψεις ή υπερδιέγερση.

Μετά την αποκάλυψη της απιστίας, ο απατημένος σύντροφος μπορεί να έχει ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, όπως το να κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις, να τρώει υπερβολικά. Αν ένα άτομο υποφέρει μετά την απιστία, ειδικά αν έχει σκέψεις για να βλάψει τον εαυτό του, τότε πρέπει να ζητήσει την βοήθεια ενός ψυχιάτρου ώστε να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία της επούλωσης.

Πώς η απιστία επηρεάζει το άτομο που απάτησε;

Το άτομο που κάνει την απιστία μπορεί να έχει υπερβολικές συναισθηματικές αντιδράσεις, για παράδειγμα μπορεί να νιώθει έντονες ενοχές ή ντροπή. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν κολλημένοι ή αβοήθητοι στη σχέση, ενώ άλλοι νιώθουν απελπισμένοι και θέλουν να αλλάξουν. Μάλιστα κάποιοι δεν μπορούν να διακόψουν την εξωσυζυγική σχέση ακόμη και όταν γνωρίζουν ότι είναι ανάγκη να το κάνουν. Ίσως βαθιά μέσα τους να βιώνουν έντονο πένθος.

Ο σύντροφος που είναι άπιστος νιώθει φόβο ότι ο σύντροφός του δεν θα τον συγχωρήσει ποτέ και κάνει τα πάντα για να αποδεικνύει την αγάπη του. Άλλοι σύντροφοι μπορεί να κατηγορούν τις συντρόφους τους για την απιστία ή να είναι επιθετικοί ή απόμακροι.

Πώς μπορώ  να ξεπεράσω μια απιστία;

Για να μπορέσει ένα ζευγάρι να ξεπεράσει την απιστία  χρειάζεται υπομονή, δέσμευση, επανεκτίμηση της σχέσης, πολλή σκέψη και συγχώρεση.

Η συγχώρεση είναι το κλειδί

Όταν κάποιος μένει κολλημένος στην απογοήτευση, στην προδοσία, στο θυμό αυτό είναι τοξικό για τον εαυτό του και τη σχέση του. Όταν κάποιος παραμένει στον πόνο της απιστίας για πολύ καιρό μπορεί να νιώθει θυμό, δυσαρέσκεια ή ακόμη και μίσος.

Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι καταστροφικά για την υγεία και την ευτυχία του, και σπαταλά άσκοπα την ενέργεια και το χρόνο του.

Όταν κάποιος δεν μπορεί να συγχωρήσει, σωματικά και ψυχικά τότε νιώθει ο ίδιος χειρότερα. Η κρυμμένη αγανάκτηση θα καταστρέψει την ηρεμία και τα θεμέλια της τωρινής σας σχέσης, και το μέλλον της.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η συγχώρεση έχει πολλά οφέλη:

  • Βελτίωση του ύπνου
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Μείωση του κινδύνου για νοσήματα του καρδιαγγειακού
  • Μείωση της χοληστερόλης
  • Μείωση του πόνου και της φλεγμονής

Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι η συγχώρεση μειώνει την κατάθλιψη, το άγχος και την ανησυχία.

Αποφασίστε αν θα συγχωρήσετε το σύντροφό σας

Είναι σημαντικό να πάρετε μια συνειδητή απόφαση για το εάν θα συγχωρήσετε την απιστία του συντρόφου σας. Είναι μια επιλογή με την οποία θα προχωρήσετε. Φυσικά, είναι επίσης σημαντικό και ο σύντροφός σας να ζητήσει ειλικρινά συγνώμη για την συμπεριφορά του και να είναι απόλυτα δεσμευμένος στην αποκατάσταση της σχέσης.

Μην επιτρέπετε στις αρνητικές σκέψεις να σας κατακλύζουν

Αν αποφασίσετε να δουλέψετε με το σύντροφό σας το θέμα της απιστίας, πρέπει να νιώθετε έτοιμοι να ακούσετε πράγματα που ίσως δεν περιμένατε. Όμως είναι ανάγκη να παραμένετε ήρεμοι και να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να αφήνει πίσω τις αρνητικές σκέψεις και να τις αντικαθιστά με θετικές δηλώσεις.

Μην χρησιμοποιείτε την απιστία του συντρόφου σας ως όπλο

Αν ο ειλικρινής σας στόχος είναι να συγχωρήσετε το σύντροφό σας και να προχωρήσετε, τότε πρέπει να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν. Μην χρησιμοποιείτε τα λάθη του συντρόφου σας ως όπλο εναντίον του. Αντισταθείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε την πράξη του στις μελλοντικές σας διαφωνίες. Με αυτό τον τρόπο διατηρείτε τον πόνο ζωντανό και καταστρέφετε την ευτυχία σας.

Ίσως να μην καταλάβετε ποτέ τις αιτίες της απιστίας

Καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι ίσως ποτέ δεν καταφέρετε να κατανοήσετε τους λόγους πίσω από την απιστία του συντρόφου σας. Φυσικά, η δυνατότητα να αντιμετωπίσετε την κατάσταση έχει άμεση σχέση με την αφοσίωση του συντρόφου σας και την δέσμευσή του να μην επαναλάβει ξανά το ίδιο λάθος. Η συγχώρεση είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την αποδοχή. Να δείχνετε συμπόνια και υπομονή στον εαυτό σας και να θυμάστε το στόχο σας.

Μπορείτε να ξεπεράσετε την απιστία

Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συγχωρέσετε την απιστία του συντρόφου σας, αλλά θέλετε να σώσετε τη σχέση σας τότε η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να σας βοηθήσει. Θα μάθετε τρόπους για να ξεπεράσετε τις δυσκολίες και να προχωρήσετε. Στη συνέχεια θα αποφασίσετε αν θέλετε να δουλέψετε μαζί με το σύντροφό σας για να δημιουργήσετε μια πιο δυνατή σχέση.