Κάνε το Τεστ
ζευγάρια, σχέσεις, οικειότητα, ο φόβος της οικειότητας, σημάδια φόβου της οικειότητας

Σημάδια που δείχνουν ότι φοβάστε την οικειότητα

Ο φόβος της οικειότητας

Ο φόβος της οικειότητας τα τελευταία χρόνια συζητιέται όλο και περισσότερο ανάμεσα στα ζευγάρια και στις παρέες. Όλοι θέλουν την οικειότητα και θέλουν να αισθάνονται οικεία. Για αυτό το λόγο μπορεί να αισθάνονται αναστάτωση όταν έχουν έλλειψη οικειότητας στις σχέσεις τους. Αναζητούμε τις σχέσεις γιατί μας χαρίζουν εμπειρίες, συναισθηματικές, ψυχολογικές και σεξουαλικές. Όταν η οικειότητα είναι ισχυρή, η σχέση μοιάζει υπέροχη και εμείς αισθανόμαστε το ίδιο. Ο φόβος της οικειότητας μπορεί να σκοτώσει μια σχέση.

Στην αρχή μιας σχέσης όλα μοιάζουν ιδανικά. Τα ζευγάρια απολαμβάνουν ο ένας τον άλλο και αισθάνονται υπέροχα και για άλλες πτυχές της ζωής τους. Αυτή η περίοδος συνήθως διαρκεί λίγους μήνες. Για αυτό το λόγο τα αρχικά στάδια μιας σχέσης είναι και τα πιο εύκολα, τα πιο διασκεδαστικά και το σεξ είναι υπέροχο (έτσι εξηγείται το γεγονός ότι το σεξ είναι φανταστικό στην αρχή μιας σχέσης).

Ο φόβος της οικειότητας  μπορεί να προκαλέσει την μείωση της αρχικής "περιόδου του μέλιτος" ή να την εξαφανίσει. Αυτό είναι πολύ επιζήμιο και προκαλεί σύγχυση στους συντρόφους. Μπορεί να είναι ενοχλητικό για τους συντρόφους που φοβούνται την οικειότητα, επίσης.

Πολλές φορές οι θεραπευόμενοι αναρωτιούνται τα εξής:

ʺΈχω το φόβο της οικειότητας; Έχει ο σύντροφος μου το φόβο της οικειότητας; Πώς θα ξέρω αν εγώ ή τα αγαπημένα μου πρόσωπα έχουν το φόβο της οικειότητας;ʺ

Ποια είναι τα σημάδια του φόβου της οικειότητας;

1. Σωματική και συναισθηματική απομάκρυνση

Ο φόβος της οικειότητας κάνει τους ανθρώπους σωματικά και συναισθηματικά απόμακρους. Προσπαθούν να διατηρήσουν σε μια μακροχρόνια σχέση τη σύνδεση και την οικειότητα. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι σε μια σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά οι σύντροφοί τους συχνά τους περιγράφουν ως ʺκρύους, απόμακρους, χωρίς πάθοςʺ ή μπορεί να πουν ʺείμαστε σαν συγκάτοικοι ή χειρότερα είμαστε ξένοιʺ. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι σε ένα γάμο ή μια σχέση χωρίς σεξ. Μερικές φορές το σεξ μπορεί να είναι υπέροχο αλλά να μην υπάρχει συναισθηματική σύνδεση και οι σύντροφοί τους δεν ξέρουν πραγματικά ποιοι είναι. Αυτό συμβαίνει επειδή ποτέ δεν αποκαλύπτουν αυτά που αισθάνονται πραγματικά. Αυτή είναι η οικειότητα την οποία οι άνδρες δεν έχουν και φοβούνται.

2. Δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων

Οι άνθρωποι που φοβούνται την οικειότητα δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Συνήθως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να παρατηρήσουν τις συναισθηματικές εμπειρίες και να βάλουν λόγια σε αυτές. Από τη στιγμή που δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, πως περιμένετε να μοιραστούν μαζί σας τον εσωτερικό τους κόσμο; Αυτό προκαλεί αναστάτωση σε μια σχέση ειδικά αν ο ένας σύντροφος εκφράζει με ευκολία τα συναισθήματά του. Οι γυναίκες τείνουν να εξασκούνται περισσότερο σε αυτό, να αισθάνονται, να εκφράζονται και να προβληματίζονται για τις εμπειρίες τους. Οι άνδρες δεν το κάνουν αυτό αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν να είναι έτσι. Υπάρχουν άνδρες οι οποίοι αισθάνονται οικειότητα.

3. Εμπλέκονται σε απιστίες, εξωσυζυγικές σχέσεις και άλλα θέματα που κλονίζουν την εμπιστοσύνη

Ο φόβος της οικειότητας είναι ένας ακόμη λόγος που συμβάλλει στην απιστία ή στις εξωσυζυγικές σχέσεις, ή σε οτιδήποτε άλλο που κλονίζει την εμπιστοσύνη στη σχέση σας. Κατά κάποιο τρόπο, είναι ευκολότερο για κάποιον να περνάει χρόνο με άλλους από το να είναι με το σύντροφό του. Είναι λιγότερο απειλητικό και λιγότερο οικείο. Αισθάνονται λιγότερη πίεση στο να είναι τέλειοι.

Η δουλειά μπορεί να είναι αγχωτική αλλά τουλάχιστον είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη. Ξέρουν ακριβώς τα βήματα για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι πολύ πιο εύκολο να ασχολούνται με αυτό από το να προσπαθούν να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και των συναισθημάτων. Για αυτό μερικοί άνθρωποι δουλεύουν ατελείωτες ώρες αντί να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα στη σχέση τους και να μιλάνε άμεσα στους συντρόφους τους. Η συνεχής ενασχόληση με τη δουλειά, είναι ένας τρόπος για να απομακρυνθούν από τη σχέση.

Μια παράλληλη σχέση και το ευκαιριακό σεξ είναι πολύ πιο εύκολα όταν δεν υπάρχει η φροντίδα, η ανησυχία και η συναισθηματική σύνδεση. Το σεξ είναι ευκολότερο όταν δεν χρειάζεται να ανησυχεί κάποιος για το άλλο άτομο. Η σχέση της μιας βραδιάς είναι βολική επειδή δεν χρειάζεται να ξαναδεί αυτό το άτομο ξανά. Δεν δεσμεύεται κάπως, δεν έχει να ανταποκριθεί σε προσδοκίες. Αυτός ο δρόμος βέβαια οδηγεί στη μοναξιά.

4. Εξαρτήσεις από ουσίες, αλκοόλ, δουλειά, άσκηση κλπ.

Οι άνθρωποι που φοβούνται την οικειότητα είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν εθισμό σε ουσίες, αλκοόλ, τζόγο, δουλειά, άσκηση και πολλά άλλα πράγματα. Αυτές οι δραστηριότητες προσφέρουν μια διαφυγή. Απελευθερώνονται όταν τις κάνουν επειδή αισθάνονται έντονο στρες και η αδρεναλίνη αυξάνεται. Υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν την οικειότητα αλλά δεν ξέρουν πώς να την εκφράσουν, και όταν ξέρουν ότι απογοητεύουν τις συντρόφους τους, αισθάνονται ενοχές και ανικανότητα. Αυτή είναι μια πολύ δυσάρεστη θέση. Για αυτό βρίσκουν να κάνουν πράγματα για να απαλύνουν τον πόνο τους. Συχνά εμπλέκονται σε δραστηριότητες, για να αισθανθούν καλύτερα.

5. Εθισμός στο σεξ και στο πορνό

Ο εθισμός στο σεξ και στο πορνό έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Μερικοί σύντροφοι μπερδεύονται όταν προσπαθούν να καταλάβουν γιατί έχουν τέτοιους εθισμούς. Μπορεί οι σύντροφοί τους να θέλουν να κάνουν συνέχεια σεξ, αλλά γιατί αυτοί προτιμούν το σεξ και με άλλες συντρόφους; Γιατί θέλουν να βλέπουν πορνό από το να είναι μαζί με κάποιο άνθρωπο; Γιατί μεταπηδούν από τη μια σχέση στην άλλη ακόμη και όταν έχουν καλή σύνδεση με κάποιον;

Οι περισσότεροι σύντροφοι παθαίνουν σοκ όταν βρίσκουν ότι ο σύντροφός τους βλέπει πορνό πίσω από την πλάτη τους και ωστόσο δεν θέλουν να κάνουν σεξ με τη σύντροφό τους. Πολλές γυναίκες λένε το εξής, ʺΣκεφτόμουν ότι απλά δεν τον ενδιέφερε το σεξʺ. Αυτές οι σύζυγοι προσπάθησαν να ζωντανέψουν τη σεξουαλική τους ζωή ώστε να κρατήσουν τη σχέση τους. Αργά ή γρήγορα, άρχιζαν να κριτικάρουν τον εαυτό τους λέγοντας ότι δεν είναι αρκετά ελκυστικές ή αρκετά σέξι. Εξοργίζονται και πληγώνονται όμως όταν μάθαιναν την αλήθεια για τον εθισμό στο πορνό ή στο σεξ του συντρόφου τους. Αισθάνονταν γελοίες που τις κορόιδευαν και φυσικά κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στη σχέση.

Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουν οι γυναίκες γιατί οι άνδρες εθίζονται στο πορνό ή στο σεξ, αλλά βγάζει νόημα η κατάσταση αν σκεφτεί κανείς ότι φοβούνται την οικειότητα. Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τα ζητήματα σεξουαλικής οικειότητας.

6. Εθισμός στις νέες σχέσεις

Οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στις νέες σχέσεις, φοβούνται την οικειότητα αν και είναι δύσκολο να το παραδεχτούν.

Με τις νέες σχέσεις δεν χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά για να χτίσουμε την οικειότητα με τον εαυτό μας και το σύντροφό μας.

Οι νέες σχέσεις έχουν το ρομαντισμό της περιόδου του "μήνα του μέλιτος". Είμαστε γοητευτικοί, ευγενικοί, διασκεδαστικοί αλλά δεν έχουμε επενδύσει συναισθηματικά σε κάποιον. Όταν η περίοδος του μέλιτος περάσει, εκεί ξεκινά η πραγματική σχέση και χρειάζεται σκληρή δουλειά για να προχωρήσει. Και αυτή είναι η πιο δύσκολη περίοδος για τα ζευγάρια για να μπορέσουν να μείνουν μαζί και να δουν τις διαφορές τους. Αν δεν έχουν δεξιότητες επικοινωνίας και οικειότητας, συχνά προχωράνε στην επόμενη σχέση και επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα και τα ίδια συναισθήματα με την προηγούμενη σχέση. Απολαμβάνουν τη φρεσκάδα, τη διασκέδαση και τη χαλαρότητα της περιόδου του μέλιτος. Αλλά έχουν έλλειψη δεξιοτήτων ώστε να συνεχίσουν αυτή τη δυναμική και να χτίσουν μια πραγματική σχέση που θα έχει ενθουσιασμό, οικειότητα και πάθος.

Ο φαύλος κύκλος του φόβου της οικειότητας και της απώλειας της οικειότητας

Οι άνθρωποι που φοβούνται την οικειότητα έχουν κάποια από τα παραπάνω σημάδια. Η απώλεια της οικειότητας συνήθως συμβαίνει στην αρχή, παρά αργότερα σε μια σχέση. Αλλά η ερώτηση που πάντα τριγυρνά στο μυαλό μου όταν εξετάζω τη σύνδεση μεταξύ του φόβου της οικειότητας και της απώλειας της οικειότητας είναι ποιο από τα δύο προηγείται. Μοιάζει λίγο με την κότα και το αυγό.

Η απώλεια της οικειότητας οδηγεί στο φόβο της οικειότητας, και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται μέχρι να συμβεί κάτι που θα τον σπάσει. Χωρίς τη σωστή ενημέρωση και αποτελεσματικές δεξιότητες, οι άνθρωποι εύκολα πέφτουν πάλι σε αυτό τον φαύλο κύκλο και ποτέ δεν μαθαίνουν πώς είναι η οικειότητα.

Ο φόβος της οικειότητας δεν χρειάζεται να είναι εμπόδιο στις σχέσεις που θέλετε!

Η οικειότητα δεν είναι πυρηνική φυσική. Είναι ένα σύνολο ικανοτήτων. Μέσα από την ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική μπορείτε να μάθετε αυτές τις δεξιότητες και να γίνετε ο οικείος σύντροφος που θέλετε να είστε. Αυτές οι δεξιότητες οικειότητας θα σας κάνουν πιο χαρούμενο άνθρωπο, ώστε να αισθάνεστε πιο οικεία με τον σύντροφό σας.