Κάνε το Τεστ
Αυνανισμός, Τι είναι ο αυνανισμός, Οφέλη αυνανισμού, Μύθοι για τον αυνανισμό, Αντιλήψεις για τον αυνανισμό, Μπορεί ο αυνανισμός να είναι προβληματικός

Αυνανισμός

Αυνανισμός

Ένα από τα πιο κοινά θέματα γύρω από την σεξουαλική ζωή είναι ο αυνανισμός. Πιο συγκεκριμένα, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που δεν ξέρουν  αν μπορεί κάποιος να το "παρακάνει" με τον αυνανισμό και αν προκαλεί προβλήματα. Η ρίζα αυτής της ανησυχίας προκύπτει από το γεγονός ότι ο αυνανισμός ιστορικά αποτελούσε μια "ανήθικη" δραστηριότητα η οποία συνδέθηκε με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως για παράδειγμα τύφλωση, παραφροσύνη. Και πολλές από αυτές τις απόψεις για τις ηθικές και λοιπές αρνητικές συνέπειες του αυνανισμού στην υγεία παραμένουν μέχρι σήμερα. Αλλά υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από αυτές;

Η απάντηση της σύγχρονης ιατρικής και της ψυχολογίας είναι ένα ηχηρό "όχι". Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι ο αυνανισμός έχει σχέση με την καλύτερη (όχι χειρότερη) σωματική και ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, ο αυνανισμός έχει σχέση με τα υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης και στους άνδρες έχει σχέση με τη μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Περιέργως, κάποιοι γιατροί πιστεύουν ότι ο αυνανισμός ίσως να ανακουφίζει τη ρινική συμφόρηση (πράγμα που σημαίνει ότι για όσους υποφέρουν από κρυολογήματα και αλλεργίες, ο αυνανισμός είναι μια πιο φυσική εναλλακτική στα φάρμακα). Επιπλέον, ο αυνανισμός μειώνει τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που έχει ένα άτομο. Αυτό περιορίζει την έκθεση σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Κοινωνικές απόψεις και μύθοι για τον αυνανισμό 

Παρά το οφέλη του, ο αυνανισμός έχει αντιμετωπιστεί αρνητικά σε πολλές κουλτούρες και εποχές, και για πολλούς ανθρώπους αποτελούσε μια ντροπιαστική ή ανθυγιεινή πρακτική. Αυτές οι αντιλήψεις συμβάλλουν στην κουλτούρα της σιωπής και της παραπληροφόρησης, που εμποδίζουν τα άτομα να συζητούν ή να εξερευνούν την σεξουαλικότητά τους ανοιχτά. Είναι ουσιαστικό να υπάρξει αμφισβήτηση για αυτές τις λανθασμένες αντιλήψεις και να μάθουν οι άνθρωποι την θετική πλευρά του αυνανισμού.

Φιλοσοφίες της Ανατολής για τον αυνανισμό

Οι ανατολίτικες φιλοσοφίες, όπως ο Βουδισμός και ο Ινδουισμός, προσφέρουν μια διαφοροποιημένη άποψη για τον αυνανισμό, και δίνουν ιδιαίτερη σημασία πίσω από την πράξη παρά στην ίδια την  πράξη. Δίνουν έμφαση στη σημασία του μέτρου και της ενσυνειδητότητας, και πιστεύουν ότι η ενέργεια που σπαταλά κάποιος για τον αυνανισμό θα μπορούσε να διοχετευτεί σε δημιουργικές δραστηριότητες.

Ο αυνανισμός είναι κάτι τόσο σύνηθες και κάτι που δεν πρέπει να συζητάμε με ντροπή. Ο αυνανισμός σημαίνει ότι κάποιος εξερευνά το σώμα του, όσα λειτουργούν ή όχι για αυτόν. Κάποιες φορές ο αυνανισμός μπορεί να είναι μια μορφή αυτοφροντίδας, καθώς κάποιος αφιερώνει χρόνο για να γνωρίσει το σώμα του και να νιώσει νέες αισθήσεις.

Μύθοι για τον αυνανισμό

1. Ο αυνανισμός μπορεί να καταστρέψει το σεξ ανάμεσα σε δύο συντρόφους

Αυτός είναι ένας μύθος. Υπάρχουν πολλά άτομα και ζευγάρια που πιστεύουν ότι ο αυνανισμός μπορεί να καταστρέψει το σεξ ανάμεσα σε δύο συντρόφους επειδή χάνουν την σύνδεση. Οι γυναίκες μπορούν να ανακαλύψουν πολλά πράγματα όταν εξερευνούν το σώμα τους μόνες τους. Όταν κάποιος γνωρίζει με τι νιώθει καλά, τότε αυτό μονάχα κάνει καλύτερο το σεξ με το σύντροφο.

2. Ο αυνανισμός σημαίνει ότι ένας άνθρωπος δεν είναι ικανοποιημένος σεξουαλικά στη σχέση του

Αυτός είναι ένας ακόμη μύθος. Ο αυνανισμός και το σεξ με το σύντροφο έχουν διαφορετικό στόχο. Το σεξ με ένα σύντροφο αφορά τη σύνδεση και την οικειότητα. Ο αυνανισμός μπορεί να είναι ένα μέσο ανακούφισης από το στρες, τη ρουτίνα, ή ένας τρόπος εξερεύνησης. Ο αυνανισμός μπορεί να είναι ένας τρόπος διαχείρισης των διαφορών στη λίμπιντο ανάμεσα στους συντρόφους. Και φυσικά, ο αυνανισμός μπορεί να μην έχει καμία σχέση με ένα σύντροφο.

Αυνανισμός και εγκέφαλος: οι επιδράσεις της πορνογραφίας

Η διαδικτυακή πορνογραφία έχει δημιουργήσει νέες δυναμικές στη σεξουαλική διέγερση και στον αυνανισμό. Καθώς ο φυσιολογικός αυνανισμός ενεργοποιεί πτυχές του εγκεφάλου που έχουν σχέση με την ευχαρίστηση και τη σύνδεση, η πορνογραφία μπορεί να αλλάζει αυτή την ενεργοποίηση σε περιοχές που έχουν σχέση με τον κίνδυνο και την ανταμοιβή, και έχουν άμεση σύνδεση με την ανάπτυξη των εθισμών. Αυτή η αλλαγή μπορεί να αλλάζει τις σεξουαλικές προσδοκίες και την ικανοποίηση, και να οδηγεί σε μια προτίμηση στην έντονη διέγερση που προκαλεί η πορνογραφία, που είναι πάνω από τις αληθινές σεξουαλικές εμπειρίες.

Ο ρόλος της φαντασίας

Η φαντασία παίζει σημαντικό ρόλο στον αυνανισμό, προσφέρει χώρο στα άτομα να εξερευνήσουν τις επιθυμίες τους και τα σενάρια που μπορεί να μην είναι εφικτά ή επιθυμητά στην πραγματική ζωή. Ωστόσο, η εξάρτηση από την φαντασία, ειδικά όταν τροφοδοτείται από μη ρεαλιστικές απεικονίσεις στην πορνογραφία, μπορεί να οδηγεί στην απομόνωση και στην δυσαρέσκεια από τις σχέσεις στον πραγματικό κόσμο.

Αυνανισμός, Οφέλη αυνανισμού, Πότε ο αυνανισμός γίνεται προβληματικός

Ο αυνανισμός στις σχέσεις

Στα πλαίσια μιας σχέσης, ο αυνανισμός αποτελεί ένα εργαλείο για αμοιβαία εξερεύνηση και κατανόηση, ενισχύει την σεξουαλική επικοινωνία και την ικανοποίηση ανάμεσα στους συντρόφους. Είναι μια λανθασμένη αντίληψη ότι ο αυνανισμός πρέπει να σταματά όταν κάποιος είναι σε μια σχέση. Αντιθέτως μπορεί να  συμπληρώνει και να εμπλουτίζει τη σεξουαλική δυναμική μεταξύ των συντρόφων.

Τα φυσικά οφέλη του αυνανισμού

Ο αυνανισμός είναι για πολλούς ένα θέμα ταμπού και παρανόησης, και απαιτεί μια βαθιά κατανόηση πέρα από το κοινωνικό στίγμα. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλού μύθοι γύρω από τον αυνανισμό.

Ο αυνανισμός δεν είναι απλά ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, αλλά προσφέρει πολυάριθμα οφέλη, όπως η ανακούφιση από το άγχος, η βελτίωση της αυτεπίγνωσης, και η ενισχυμένη σεξουαλική ευχαρίστηση. Λειτουργεί ως θεμελιώδης πτυχή της εξερεύνησης του εαυτού, και επιτρέπει στους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα το σώμα τους. Κατά συνέπεια αυτό τους επιτρέπει να γνωρίζουν τις επιθυμίες τους και τους τρόπους για να νιώθουν σεξουαλική ικανοποίηση. Η αυτογνωσία είναι πολύ σημαντική για την ευεξία και ενισχύει την οικειότητα στις σχέσεις.

Οργασμός και ανοσοποιητικό σύστημα

Παλιότερες μελέτες είχαν δείξει τη σχέση ανάμεσα στους οργασμούς και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι η σεξουαλική διέγερση και ο οργασμός ενεργοποιούν ενώσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο αυνανισμός αυξάνει τον αριθμό των λευκοκυττάρων (λευκά αιμοσφαίρια) και των ΝΚ-κυττάρων. Και τα δύο είδη κυττάρων καταπολεμούν τις λοιμώξεις ως κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος.

Οι περισσότερες μελέτες αφορούν το αυνανισμό στους άνδρες, ωστόσο η σεξουαλική διέγερση μπορεί να επηρεάζει το σώμα των γυναικών διαφορετικά. Αλλά γενικά, ο οργασμός με ένα σύντροφο ή χωρίς, έχει πολλά οφέλη στην υγεία. Ο αυνανισμός και το σεξ μειώνουν τα επίπεδα του στρες.

Η σκοτεινή πλευρά: όταν ο αυνανισμός γίνεται προβληματικός

Αν και ο αυνανισμός είναι γενικά υγιής, ο υπερβολικός ή ο καταναγκαστικός αυνανισμός, ειδικά όταν έχει σχέση με την πορνογραφία, μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις. Μπορεί να οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση, στη μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση, και στην ενίσχυση μη ρεαλιστικών σεξουαλικών προσδοκιών. Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση αυτών των συμπεριφορών είναι πολύ σημαντική για την διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας.

Μπορεί κάποιος να το παρακάνει με τον αυνανισμό;

Όσο για την ερώτηση αν μπορεί κάποιος να υπερβάλλει με τον αυνανισμό, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα που να αποτελεί υπερβολικό αυνανισμό. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος όρος αυνανισμού για τον άνδρα είναι 12 φορές το μήνα. Για τις γυναίκες ο μέσος όρος είναι 5 φορές το μήνα. Ωστόσο, αυτό που είναι ο μέσος όρος  δεν είναι απαραίτητα "φυσιολογικό", η κανονικότητα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα, όχι απλά έναν αριθμό. Επομένως, είτε κάποιος είναι πάνω είτε κάτω από αυτούς τους μέσους όρους, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό.

Ωστόσο, αν κάποιος νιώθει ότι αυνανίζεται λιγότερο ή περισσότερο από όσο θα ήθελε και αυτό δημιουργεί στρες ή προβλήματα στη ζωή (π.χ. αν κάποιος αυνανίζεται τόσο πολύ που αργεί στη δουλειά, ή αυνανίζεται τόσο λίγο που έχει πρόβλημα στη λίμπιντο), τότε μπορεί να ζητήσει βοήθεια. Αλλά αν ο αυνανισμός δεν επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας, δεν υπάρχει τίποτε για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε.

Υγιής σεξουαλική ζωή 

Ο αυνανισμός είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που περιλαμβάνει μια σειρά από εμπειρίες, από την υγιή εξερεύνηση μέχρι τις προβληματικές συμπεριφορές. Μια ισορροπημένη προσέγγιση, με πληροφόρηση και αυτογνωσία, είναι το κλειδί για την κατανόηση και την ενσωμάτωση του αυνανισμού στη ζωή με φυσιολογικό και θετικό τρόπο. Όταν κάποιος αγκαλιάζει τις ανοιχτές συζητήσεις και την εκπαίδευση, τότε μπορεί να κατανοήσει την πολυπλοκότητα του αυνανισμού στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Φυσικά, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθά τον κάθε άνθρωπο να ανακαλύψει τον εαυτό του και τη σεξουαλικότητά του.