Κάνε το Τεστ

Ο Κορωνοϊός και η πανδημία… διαζυγίων και κατάθλιψης

Άνθρωποι και οικογένειες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν διαταράξει όχι μόνο τη ρουτίνα και την καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά και σχεδόν το σύνολο των διεξόδων τους. Ο κορωνοϊός επηρεάζει πλέον σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής δισεκατομυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, από την Ανατολή ως τη Δύση. Τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να είναι αναγκαία για το περιορισμό της ταχύτητας εξάπλωσης της επιδημίας, και για την επιβίωση ιδίως των ηλικιωμένων και όσων πάσχουν από χρόνια νοσήματα, αλλά από την άλλη μας φέρνουν αντιμέτωπους με ορισμένες ψυχολογικές συνθήκες, οι συνέπειες των οποίων θα είναι σοβαρές και μακροχρόνιες, όπως η κατάθλιψη.

Ραγδαία αύξηση στην κατάθλιψη

Ο περιορισμός, το lockdown, ο φόβος που καλλιεργείται από την τηλεόραση, όλο αυτό το συνεχές "μαζί", σε συνδυασμό την αδυναμία εκτόνωσης, οδηγεί τάχιστα τους ανθρώπους σε κατάθλιψη, τόσο άντρες, όσο και γυναίκες.

Τα οικονομικά προβλήματα, η ανεργία και ο οικονομικός αρμαγεδώνας που έρχεται με χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν και εκατομμύρια εργαζόμενους να απολύονται, πρόκειται να πιέσουν ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους, περισσότερο από όσο η οικονομική κρίση του 2009 και τα μνημόνια. Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό, αλλά παγκόσμιο, και η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε ύφεση της τάξης του -2%, στη δε Ελλάδα (που είμαστε ουσιαστικά μία χρεωκοπημένη χώρα) το οικονομικό σοκ θα είναι τεράστιο (για το 2020 υπολογίζεται ύφεση 10-20%).

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σε άλλες χώρες, που είδαν ξαφνικά τις ζωές τους να περιορίζονται σε ένα δωμάτιο, χωρίς να έχουν το απαραίτητο τοπικό κοινωνικό-φιλικό δίκτυο για να τους στηρίξουν. Παρόμοια προβλήματα αλλά σε μικρότερο βαθμό αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, μακριά από το σπίτι και τους δικούς τους.

Ραγδαία αύξηση στο άγχος, φοβίες και στους ψυχαναγκασμούς

Ο φόβος για τους ιούς και τα μικρόβια, έχει οδηγήσει ήδη σε μία έξαρση σε ψυχαναγκαστικά συμπτώματα και μικροβιοφοβία, που θα συνεχιστούν και μετά την έντονη φάση της επιδημίας. Τα χέρια των περισσοτέρων ήδη είναι σκασμένα και γεμάτα πληγές από το συνεχές πλύσιμο χεριών και τα καθαριστικά (σαπούνι, χλωρίνη, detol, κα). Οι άνθρωποι ζούνε μέσα στο φόβο ότι θα πεθάνουν οι ίδιοι ή οι γονείς/συγγενείς τους, και μένουν σε απόσταση προσπαθώντας να τους "προστατέψουν". Τεράστιος φόβος (τρόμος θα έλεγε κανείς) και απομόνωση έχει κυριαρχίσει στην κοινωνία μας, ιδίως στους ηλικιωμένους.

Τα διαζύγια αυξήθηκαν ραγδαία λόγω της καραντίνας

Πόσα ζευγάρια θα αντέξουν αυτό το παρατεταμένο «μαζί», χωρίς δυνατότητες διεξόδου και εκτόνωσης; Και αν σας φαίνεται υπερβολικός ο τίτλος του άρθρου, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν είναι! Τα ποσοστά διαζυγίου στην Κίνα από όπου ξεκίνησε η πανδημία, έχουν αυξηθεί δραματικά, σε βαθμό που σε ορισμένες πόλεις έχει ήδη τεθεί όριο στα διαζύγια που μπορεί να βγαίνουν κάθε ημέρα, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα διαζυγίων.

Λόγω της καραντίνας για τον κορωνοϊο ξαφνικά τα ζευγάρια θα βρεθούν ασυνήθιστα μεγαλύτερο χρόνο ο ένας με τον άλλο - συχνά σε μικρά διαμερίσματα, που δεν επιτρέπουν να αναπτύξει ο καθένας την ιδιωτικότητά του. Αυτό οδηγεί τα ζευγάρια σε συχνότερες συγκρούσεις.  Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που ζούσαν μαζί πριν από το γάμο είχαν χαμηλότερα ποσοστά διαζυγίου κατά τη διάρκεια κρίσεων, σε σύγκριση με τα ζευγάρια που δεν είχαν αυτή την εμπειρία.

Και βέβαια, η πίεση δεν αφορά μόνο ζευγάρια, αλλά ακόμα περισσότερο οικογένειες. Οικογένειες με μικρά παιδιά, εφήβους, ηλικιωμένους που πλέον βρίσκονται όλοι μαζί, όλο το 24ωρο, περιορισμένοι σε λίγα τετραγωνικά, δημιουργώντας τις συνθήκες για εκρηκτικές καταστάσεις.

Τα παιδιά συνεχίζουν τα μαθήματα μέσα από το internet, αλλά η ανάγκη απασχόλησής τους τα σπρώχνει στη χρήση ίντερνετ και υπολογιστών, κοινωνικών δικτύων, διαφόρων παιχνιδιών (playstation, xbox, fortnite, κα)

Αύξηση και στην ενδοοικογενειακή βία

Είναι αναμενόμενο το παρατεταμένο «μαζί», να οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις. Δυστυχώς όμως η επιδημία του κορωνοϊού οδηγεί και σε μια επιδημία ενδοοικογενειακής βίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την Κίνα. Αύξηση παρατηρείται επίσης και στην κατανάλωση ουσιών και αλκοόλ, σε μια προσπάθεια να αντέξουν τις δύσκολες συνθήκες, την καραντίνα και τη μοναξιά, τα οποία επίσης οδηγούν σε αύξηση της βίας.

Αντιμετώπιση άγχους, κατάθλιψης και προβλημάτων στις σχέσεις

Η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους χωρίς φάρμακα. Για τα ψυχικά τραύματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό (όπως για παράδειγμα θάνατο αγαπημένων προσώπων ή την καραντίνα) το EMDR είναι η καλύτερη επιλογή.

Η ψυχοθεραπεία ζευγαριών (ακόμα και μέσω skype/viber) μπορεί σαφώς να βοηθήσει στο να επιλυθούν προβλήματα στα ζευγάρια, να αποσυμφορηθούν καταστάσεις, ενώ η ατομική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξαναβρούν τη δύναμή τους και την αισιοδοξία τους.