Κάνε το Τεστ
μοναξιά στη σχέση, σημάδια μοναξιάς στη σχέση, αιτίες μοναξιάς στη σχέση, πρότυπα προσκόλλησης, επιδράσεις μοναξιάς στη σχέση, αντιμετώπιση μοναξιάς στη σχέση

Μοναξιά στη σχέση

Μοναξιά στη Σχέση

Για πολλούς ανθρώπους που έχουν μια μακροχρόνια  σχέση αυτό σημαίνει ότι έχουν συντροφιά. Εκτός από την φυσική παρουσία ενός άλλου ανθρώπου, περιμένουμε μια σχέση να έχει οικειότητα, αμοιβαία στοργή και βαθιά σύνδεση. Αυτό που δεν περιμένουμε είναι να νιώθουμε μοναξιά μέσα στη σχέση.

Η μοναξιά μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο. Ωστόσο, γενικά περιλαμβάνει τα εξής:

  • Νιώθετε ότι ο σύντροφός σας δεν σας ακούει
  • Νιώθετε ότι δεν σας αγαπά και δεν σας νοιάζεται
  • Νιώθετε απόμακροι από τη σχέση
  • Νιώθετε άγχος για τα θέματα που προκύπτουν
  • Δεν μοιράζεστε όσα συμβαίνουν στη ζωή σας με το σύντροφό σας
  • Νιώθετε ότι έχει χαθεί το ενδιαφέρον
  • Νιώθετε ανασφάλεια για το μέλλον, τη σχέση σας ή τον εαυτό σας
  • Παίρνετε μόνοι σας αποφάσεις
  • Κάνετε σχέδια που δεν περιλαμβάνουν το σύντροφό σας
  • Νιώθετε θλίψη, κενό

Αν είστε σε μια σχέση και νιώθετε μοναξιά, καλό είναι να σκεφτείτε γιατί συμβαίνει αυτό και να αναλάβετε δράση για να το διορθώσετε.

Νιώθετε μοναξιά μέσα σας

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες όπως τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας , η συμπεριφορά που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε μόνοι μέσα στη σχέση ενώ έχετε τη συντροφιά κάποιου που αγαπάτε.

Πρότυπα προσκόλλησης

Ασφαλής προσκόλληση

Οι ενήλικες με ασφαλή πρότυπα προσκόλλησης χρειάζονται λιγότερη προσοχή από τους συντρόφους τους. Νιώθουν ικανοποίηση από τη σχέση τους, εμπιστεύονται το σύντροφο τους και βρίσκουν την ισορροπία ανάμεσα στην υποστήριξη και στην ανεξαρτησία. Αυτοί οι ενήλικες δεν νιώθουν μόνοι στη σχέση.

Προσκόλληση αποφυγής

Οι σύντροφοι με αυτό το μοτίβο προσκόλλησης έχουν την τάση να κρατούν αποστάσεις από τους αγαπημένους τους. Μπορεί να απομονώνονται ή να αναλαμβάνουν το ρόλο του γονέα.

Προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι είναι ανεξάρτητοι και δεν έχουν την ανάγκη σύνδεσης με το σύντροφό τους. Αυτό όμως οδηγεί στην αμυντικότητα και στην αποσύνδεση. Μπορεί να συμπεριφέρονται με τρόπο που δείχνει ότι δεν νοιάζονται.

Αγχώδης/αμφίθυμη προσκόλληση

Αυτό το πρότυπο προσκόλλησης οδηγεί τους συντρόφους να ζητούν συνεχώς επιβεβαίωση. Χαρακτηρίζονται ως συναισθηματικά πεινασμένοι. Θεωρούν ότι ο σύντροφός τους , τους συμπληρώνει. Ίσως να νιώθουν ότι χωρίς μια ικανοποιητική σχέση δεν έχουν αξία και είναι μισοί.  Προσκολλώνται στους συντρόφους τους με αποτέλεσμα να απορρίπτονται και έτσι νιώθουν μόνοι στη σχέση.

Φοβική/αποφευκτική προσκόλληση

Ένας σύντροφος με αυτό το πρότυπο προσκόλλησης ζει συνεχώς με το φόβο και προσπαθεί να ισορροπήσει την οικειότητα με την απόσταση. Υπάρχει μια ανασφάλεια σε αυτούς τους ανθρώπους. Νιώθουν συνεχώς ότι πληγώνονται από ανθρώπους με τους οποίους θέλουν να νιώθουν ασφάλεια.

Ψυχική υγεία και μοναξιά

Η ψυχική υγεία παίζει σημαντικό ρόλο στο πως νιώθετε σε μια σχέση.  Οι σκέψεις επηρεάζουν τα συναισθήματά μας και κατά συνέπεια τις συμπεριφορές μας. Ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να νιώθει ανασφάλεια, θλίψη και αβεβαιότητα. Μπορεί να νιώθει μοναξιά λόγω της κατάθλιψης.

Το ίδιο συμβαίνει και με το άγχος. Όταν νιώθουμε στρες, αισθανόμαστε φόβο, σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο, εσωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας και αποκλείουμε την επιρροή του συντρόφους μας.

Τα ψυχικά τραύματα επηρεάζουν τις σχέσεις μας , την εμπιστοσύνη στους άλλους και πολλές φορές μας κάνουν να υποθέτουμε τα χειρότερα. Όταν οι άνθρωποι έχουν βιώσει επώδυνες εμπειρίες στη ζωή τους, ίσως να συνεχίζουν να τις προσδοκούν. Αυτό όμως οδηγεί στην μοναξιά. Η ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασία για μια υγιή σχέση.

Αιτίες που προκαλούν μοναξιά

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος νιώθει μοναξιά ποικίλλουν αλλά η πιο συχνή αιτία είναι μια αλλαγή στη ζωή που σας κάνει να αισθάνεστε διαφορετικά για τη σχέση σας.

Μπορεί να έχετε βρει μια καινούργια δουλειά και να μην έχετε χρόνο για το σύντροφό σας. Μπορεί να έχετε κάνει μια μεγάλη αλλαγή στη σχέση σας, όπως η συγκατοίκηση, ο γάμος, η απόκτηση ενός παιδιού ή η μετακόμιση των παιδιών σας.

Πώς οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο της μοναξιάς;

Οι αλλαγές στη ζωή συχνά συνοδεύονται από πίεση, η οποία μπορεί να σας κάνει να έχετε ανάγκη περισσότερη υποστήριξη. Αν νιώθετε ότι δεν παίρνετε την υποστήριξη που θέλετε ίσως να είστε δυσαρεστημένοι με το σύντροφό σας ή να απομακρύνεστε από αυτόν , και σε αυτή την περίπτωση εμφανίζεται η μοναξιά.

Οι αλλαγές στη ζωή μπορούν να αλλάξουν το ρόλο που παίζετε σε μια σχέση, μια μητέρα μπορεί να αξιολογήσει όσα παίρνει από τη σχέση της όταν τα παιδιά μεγαλώσουν και φύγουν από το σπίτι. Ή ένας σύντροφος μπορεί να σκέφτεται ότι για το γάμο του έχει θυσιάσει την καριέρα του. Όταν νιώθετε ότι η σχέση σας δεν σας δίνει όσα έχετε ανάγκη μπορεί να δημιουργηθεί ένα αίσθημα αποξένωσης καθώς προσπαθείτε να θέσετε προτεραιότητες.

Οι αλλαγές μπορεί να είναι εσωτερικές. Μπορεί να μην επικοινωνείτε αποτελεσματικά ως σύντροφοι. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε από αρνητικούς τρόπους επικοινωνίας, αλλά με τον καιρό αυτό μπορεί να σας απομακρύνει.

Ίσως να υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, όπως σε περιπτώσεις απιστίας. Όταν νιώθουμε προδομένοι αυτό επηρεάζει τη σχέση πολύ πιο βαθιά από όσο συνειδητοποιούμε. Χρειάζονται χρόνια για να αναγνωρίσουμε και να επεξεργαστούμε την ζημιά που έχει γίνει όταν ο ένας σύντροφος απογοητεύει τον άλλο.

Οι σχέσεις περνούν συχνά περιόδους απομάκρυνσης και η επανασύνδεση είναι φυσιολογικό κομμάτι μιας μακροχρόνιας σχέσης. Μερικές φορές, μπορεί να νιώθετε κοντά στο σύντροφό σας και όλα να μοιάζουν υπέροχα, αλλά στη συνέχεια, λίγα χρόνια αργότερα, να ανακαλύπτετε ότι δεν είστε τόσο χαρούμενοι όσο ήσασταν στην αρχή.

Νιώθετε μοναξιά μέσα στη σχέση

Φτωχή επικοινωνία

Ξεκάθαρα, η επικοινωνία είναι ο θεμέλιος λίθος σε κάθε σχέση. Επιτρέπει στους συντρόφους να ακούνε ο ένας τον άλλο, να οδηγούνται σε συμπεράσματα μετά από τις πληροφορίες που μοιράζονται και να ανταποκρίνονται με θετικό ή αρνητικό τρόπο.

Υπάρχουν σωστοί και λάθος τρόποι επικοινωνίας. Η επιθετική, παθητική επικοινωνία ανάμεσα στους συντρόφους οδηγεί σε συναισθήματα όπως ότι δεν αγαπιούνται και κατά συνέπεια στη μοναξιά.

Θέματα προγραμματισμού

Ανεξάρτητα με το πόσο αγαπιέται ένα ζευγάρι, χωρίς φροντίδα και προτεραιότητα στο χρόνο που έχουν μεταξύ τους, αρχίζουν να απομακρύνονται. Αφιερώστε χρόνο στη σχέση σας, ειδικά αν δουλεύετε πολλές ώρες και έχετε φυσική απόσταση. Προγραμματίστε χρόνο για εσάς ώστε να μην νιώθετε μοναξιά στη σχέση σας.

Ποιοτικός χρόνος στη σχέση

Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε χρόνο να περνάτε μαζί αν δεν θέλετε να νιώθετε μοναξιά στη σχέση σας. Αλλά το σημαντικότερο είναι αυτός ο χρόνος να είναι ποιοτικός. Κάντε πράγματα που σας διασκεδάζουν, γελάστε, οργανώστε εκδρομές και δραστηριότητες που θα σας φέρουν πιο κοντά.

Στόχοι και προσδοκίες

Οι στόχοι είναι ο χάρτης για κάθε σχέση. Οδηγεί τους συντρόφους προς μια κατεύθυνση που θέλουν και οι δύο να επιτύχουν.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες οι δύο σύντροφοι έχουν διαφορετικούς στόχους και θέλουν διαφορετικά πράγματα. Αυτό οδηγεί σε απομάκρυνση, σύγχυση, απογοήτευση και μερικές φορές απελπισία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να κάνει τους συντρόφους να νιώθουν μόνοι καθώς αισθάνονται ότι οι στόχοι τους δεν ταιριάζουν με αυτούς του συντρόφου τους.

Η συμβατότητα στη σχέση είναι πολύ σημαντική. Όταν νιώθετε μόνοι στη σχέση σας αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορές στους στόχους και πρέπει και οι δύο να δείτε ξανά όσα θέλετε για να κινηθείτε προς την ίδια κατεύθυνση ή να αποδεχτείτε ότι δεν ακολουθείτε πλέον το ίδιο μονοπάτι.

Ανάγκες

Ο κάθε άνθρωπος έχει σωματικές , συναισθηματικές, πνευματικές, σεξουαλικές ανάγκες. Όταν είμαστε σε μια σχέση , ελπίζουμε ο σύντροφός μας να καλύψει όλες τις ανάγκες μας. Όταν αυτό δεν συμβαίνει νιώθουμε απόρριψη, ότι δεν μας αγαπούν και δεν είμαστε προτεραιότητα.

Αυτό που συμβαίνει τελικά, είναι να βρούμε κάποιον άλλο να καλύψει τις ανάγκες μας. Είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Ίσως να ρίχνουμε το βάρος στη δουλειά, στους φίλους, στα χόμπι. Ίσως να μην έχουμε προσδοκίες από το σύντροφό μας.

Νιώθουμε μοναξιά και ο ανθρώπινος εγκέφαλος θέλει να καλύψει αυτό το κενό. Χρειάζεται να μιλάμε για τις ανάγκες μας. Αυτό κάνουν οι άνθρωποι όταν νιώθουν ασφαλείς. Και η ασφάλεια και η φροντίδα είναι αυτό που θέλουμε από κάθε σύντροφο.

Προδοσία

Όταν τα ζευγάρια νιώθουν την προδοσία, είτε πρόκειται για απιστία ή ψέματα οι σύντροφοι νιώθουν απολύτως μόνοι. Η επιδιόρθωση αυτής της ζημιάς απαιτεί την υπομονή, τη δέσμευση και την μέγιστη προσπάθεια και από τους δύο συντρόφους.

Πώς η μοναξιά επηρεάζει τη σχέση σας;

Δεν είναι εύκολο κάποιος να αποδεχτεί ότι νιώθει μόνος στη σχέση του. Στην πραγματικότητα , η μοναξιά εκφράζεται με έμμεσους τρόπους. Μπορεί να ενοχλείστε περισσότερο από το σύντροφό σας, να διαφωνείτε πιο συχνά, να παρερμηνεύετε όσα κάνει ή να τα κρίνετε αρνητικά.

Μπορεί να συμπεριφέρεστε παιδιάστικα, να αποφεύγετε το σύντροφό σας ή να έχετε παθητική στάση. Μπορεί να νιώθετε λιγότερη έλξη. Αυτά τα συναισθήματα είναι οι πιο συχνοί λόγοι για την απιστία. Όταν νιώθετε ότι ο σύντροφός σας δεν μπορεί να σας δώσει την προσοχή ή την φροντίδα που αξίζετε, μπορεί να ψάξετε να βρείτε αλλού όσα έχετε ανάγκη.

Όταν νιώθετε απόμακροι από το σύντροφό σας , μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε το πρόβλημα. Αν νιώθετε ότι δεν έχετε υποστήριξη, είναι δύσκολο να ζητήσετε βοήθεια ώστε να βελτιωθούν τα πράγματα.

Καλό είναι να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας και να αποδεχτείτε το πρόβλημα για να μπορέσετε να προχωρήσετε σε αλλαγές. Κάντε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με το σύντροφό σας για όσα νιώθετε.

Πολλά ζευγάρια όταν αρχίζουν να μιλάνε κάνουν το πρώτο βήμα για να λύσουν το πρόβλημα. Όταν είστε ανοιχτοί και επικοινωνείτε για τα προβλήματά σας, ακόμη και αν είναι δύσκολα ή επώδυνα, δίνετε μια ευκαιρία στη σχέση σας. Με την βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορείτε να δουλέψετε όλα σας τα θέματα και η σχέση σας να γίνει πιο δυνατή.