Κάνε το Τεστ
γυναικεία απιστία στο γάμο, γιατί οι γυναίκες απιστούν, γιατί οι γυναίκες απατούν τους συντρόφους τους, προειδοποιητικά σημάδια γυναικείας απιστίας, αντιμετώπιση απιστίας

Γυναικεία απιστία στο γάμο

Γυναικεία απιστία στο γάμο

Αν πρόσφατα ανακαλύψατε ότι η σύντροφός σας, σας απατά, ίσως δεν μπορείτε να καταλάβετε το γιατί συνέβη αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι, η απιστία είναι κάτι αρκετά συχνό στην εποχή μας. Πολλοί άνθρωποι που καταλήγουν στην απιστία, ψάχνουν να βρουν μια ανακούφιση για  τον πόνο που νιώθουν. Οι γυναίκες μπορούν να είναι το ίδιο άπιστες όπως και οι άντρες, αλλά η γυναικεία απιστία στο γάμο συμβαίνει λιγότερο συχνά. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί οι γυναίκες απατούν;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο λόγος πίσω από την απιστία είναι το σεξ, αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας. Οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές αποζητούν την προσοχή και τη στοργή.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό, οι απιστίες αποτελούν έναν τρόπο ανακούφισης. Όπως δείχνει η εμπειρία, συνήιως υπάρχουν κάποια κενά στη σχέση, και οι άνθρωποι πονούν και ψάχνουν να βρουν μια ανακούφιση. Έτσι λοιπόν ψάχνουν μια νέα σχέση επειδή τους προσφέρει μια διέξοδο από μια σχέση που έχει βαλτώσει ή φαίνεται να είναι σε αδιέξοδο.

Μια απιστία είναι πολύ πιθανό να συμβεί αν συμβαίνουν τρία πράγματα ταυτόχρονα:

  1. Η σχέση έχει προβλήματα.
  2. Ο ένας σύντροφος αντιμετωπίζει κάποια ψυχολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος.
  3. Έχει συμβεί ένα τραυματικό γεγονός.

Ο συνδυασμός όλων αυτών κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στις παρορμητικές συμπεριφορές.

Για παράδειγμα, μπορεί μια γυναίκα να έχει δυσκολίες στο γάμο της, να αντιμετωπίζει θέματα στη δουλειά της, και να υποφέρει από κατάθλιψη. Να νιώθει ότι ο άντρας της δεν την καταλαβαίνει, ότι δεν είναι τρυφερός μαζί της, και εν τέλει ότι δεν την αγαπάει. Έτσι, μπορεί να αρχίσει να περνά περισσότερο χρόνο με έναν άνδρα από τη δουλειά, να μιλούν για πιο προσωπικά θέματα, και να υποκύπτει στην απιστία. Δεν έψαχνε για άλλη σχέση, απλά είχε να διαχειριστεί πολύ πόνο και έτσι το άφησε να συμβεί.

Για ποιο λόγο απιστούν οι γυναίκες;

Σε πολλές περιπτώσεις η αιτία είναι η απομάκρυνση των δύο συντρόφων. Όταν μια γυναίκα νιώθει ότι δεν την αγαπούν, νιώθει πληγωμένη και μόνη, απλά θέλει να νιώσει τρυφερότητα και συντροφικότητα. Μπορεί να νιώθει ότι ο σύντροφός της δεν δείχνει ενδιαφέρον για τα συναισθήματά της. Να αποζητά την προσοχή, τη στοργή, και να θέλει κάποιος να την εκτιμήσει. Έτσι, όταν δεν τα παίρνει αυτά από το σύντροφό της, θα ψάξει να τα βρει κάπου αλλού.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που κάποιος μπορεί να είναι σε μια υγιή σχέση και να νιώθει έλξη για κάποιον άλλο και να αντιστέκεται στον πειρασμό. Αν δεν νιώθει καλά με το σύντροφό της, δεν προσπαθεί να αντισταθεί στον πειρασμό.

Οι γυναίκες καταλήγουν στην απιστία για διαφορετικούς λόγους από ότι οι άνδρες; 

Οι κύριοι λόγοι είναι συνήθως οι ίδιοι, αλλά ίσως  να κάνουν την εμφάνισή τους λίγο διαφορετικά στις γυναίκες. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι γυναίκες λένε ότι νιώθουν αόρατες, δεν τις εκτιμούν, και ότι ο μοναδικός σκοπός τους είναι να φροντίζουν όλους τους άλλους και έτσι θέλουν κάποιος να τις φροντίζει.

Οι γυναίκες επίσης θέλουν να νιώθουν γυναίκες, και όχι απλά μαμάδες ή οι άνθρωποι που φροντίζουν για όλα. Θέλουν να νιώθουν έξυπνες, ελκυστικές και ενδιαφέρουσες. Θέλουν να αισθάνονται ότι τις βλέπουν για αυτό που είναι. π.χ. κάποια που αγαπά τις τέχνες και διαβάζει βιβλία, και να τις εκτιμούν για την προσωπικότητα/τις σκέψεις τους. Οι γυναίκες θέλουν να νιώθουν ότι είναι μοναδικές για το σύντροφό τους… και φυσικά είναι μοναδικές.

Γιατί οι γυναίκες που έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο απατούν;

Κάποιες παντρεμένες γυναίκες επιλέγουν να έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα κάνει την επιλογή να απιστήσει. Υπάρχουν πολλά θέματα που οδηγούν σε αυτή την επιλογή.

Οι περισσότερες γυναίκες δουλεύουν, παντρεύονται, αποκτούν παιδιά, φροντίζουν το σπίτι τους. Ουσιαστικά επενδύουν σε μια σχέση το χρόνο, την ενέργεια και όλα όσα έχουν. Αγαπούν τους συζύγους τους αλλά ίσως να νιώθουν ότι ο γάμος τους δεν καλύπτει τις συναισθηματικές, τις σεξουαλικές ή τις ψυχολογικές ανάγκες τους.  Έτσι, οι γυναίκες ψάχνουν να βρουν άλλο τρόπο για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες τους.

Οι γυναίκες δεν είναι πρόθυμες να βάλουν τέλος στο γάμο τους και τις οικογένειές τους , καθώς άλλες πτυχές της οικογένειας μπορεί να είναι λειτουργικές, ικανοποιητικές. Επίσης, δεν είναι πρόθυμες να κουβαλούν το στίγμα (αν και αυτό μοιάζει να αλλάζει αργά τον 21ο αιώνα) ενός ανοιχτού γάμου ή να κάνουν διαπραγματεύσεις για μια τόσο περίπλοκη συνθήκη.

Αυτές οι γυναίκες στρέφονται στην απιστία όχι για να τινάξουν το γάμο τους στον αέρα, αλλά για να μπορέσουν να τον διατηρήσουν. Στην ψυχοθεραπεία, πολλές γυναίκες περιγράφουν την απιστία, όχι ως παράβαση αλλά ως μια ανατρεπτική πράξη, μια διαμαρτυρία ενάντια σε έναν καταπιεστικό θεσμό. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που δηλώνουν ότι είναι πολύ καλές με τους συζύγους τους επειδή έχουν κάτι που είναι μόνο για αυτές (την εξωσυζυγική σχέση). Λένε ότι είναι πιο υπομονετικές με την οικογένεια, δεν νιώθουν δυσαρέσκεια και την ανάγκη να είναι αυστηρές.

Πολλές φορές οι γυναίκες που έχουν μια εξωσυζυγική σχέση λένε ότι αγαπούν τους συζύγους τους. Έχουν μια κοινή ιστορία, μεγαλώνουν μαζί τα παιδιά τους, έχουν δημιουργήσει μια κοινή ζωή, έχουν αποκτήσει κοινά περιουσιακά στοιχεία. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μπει στα παπούτσια τους και να νιώσει ότι οι επιλογές τους είναι μια προσπάθεια διαχείρισης των συνέπειες των επιλογών τους.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της απιστίας;

Αν φοβάστε ότι η σύντροφός σας , σας απατά, υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να σας βοηθήσουν. Μπορεί για παράδειγμα να μην θέλει να ελέγχετε το κινητό της, να είναι μυστικοπαθής. Ακόμη  μπορεί να χάνει χρήματα ή να κάνει αναλήψεις μεγάλων ποσών, να λείπει συνεχώς από το σπίτι.  Αν η γυναίκα σας δεν μπορεί να σας πει που ήταν ή χρησιμοποιεί δικαιολογίες, αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει.

Αν έχει συνεχώς ραντεβού ή συναντήσεις με ανθρώπους που δεν γνωρίζετε είναι και αυτό ένα στοιχείο. Το μεγαλύτερο προειδοποιητικό σημάδι είναι η συνεχής ενασχόληση με το τηλέφωνο της. Επίσης, μπορεί να έχει το τηλέφωνο πάντα κλειδωμένο, και να το παίρνει μαζί της ακόμη και στο ντους.

Τα προειδοποιητικά σημάδια για μια απιστία είναι όταν ο ένας σύντροφος νιώθει ότι ο άλλος σύντροφος δεν τον αγαπά, είναι αόρατος, και δεν τον εκτιμά. Μπορεί να νιώθει ότι ο σύντροφός της δεν την βλέπει και δεν ενδιαφέρεται για αυτή. Δεν νιώθει καλά στη σχέση και αρχίζει να πιστεύει ότι ο σύντροφός της δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον. Μπορεί να έχει μιλήσει στο σύντροφό της και να νιώθει πληγωμένη, να έχει κάνει προσπάθειες να βελτιωθεί η σχέση, και τα πράγματα να μην βελτιώνονται.

Αντιμετώπιση απιστίας 

Σίγουρα κάθε ζευγάρι μπορεί να κάνει προσπάθεια να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του, τις επιθυμίες του. Έτσι, θα μπορεί να πάρει μια απόφαση για το μέλλον. Η προδοσία δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι θετικό, και οι συνέπειες της κάποιες φορές είναι καταστροφικές.

Η αντιμετώπιση της απιστίας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλές προκλήσεις που απαιτεί προσπάθεια και δέσμευση και από τους δύο συντρόφους. Είναι ανάγκη να γίνουν πολλά βήματα για να σωθεί μια σχέση. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ προσφέρει στους δύο συντρόφους τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να επουλωθεί η σχέση τους.