Κάνε το Τεστ
γονιός σε νεαρή ή ώριμη ηλικία, πλεονεκτήματα απόκτησης παιδιών σε μεγαλύτερη ηλικία, μειονεκτήματα απόκτησης παιδιών σε ώριμη ηλικία, πλεονεκτήματα απόκτησης παιδιών σε νεαρή ηλικία, μειονεκτήματα απόκτησης παιδιών σε νεαρή ηλικία, πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να αποκτήσω παιδιά

Γονιός σε νεαρή ή ώριμη ηλικία;

Γονιός σε νεαρή ή ώριμη ηλικία;

Η μητρότητα και η πατρότητα είναι εμπειρίες που κάποιοι λαχταρούν από μικρή ηλικία, άλλοι που φοβούνται και απορρίπτουν, και άλλοι που τους συμβαίνει ξαφνικά. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια τεράστια αλλαγή στη ζωή. Στις μέρες μας όλο και περισσότερες γυναίκες και άντρες επιλέγουν να αποκτήσουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία. Πολλές γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί στα 30 ή στα 40. Ποια είναι όμως τα υπέρ και κατά του να αποκτά κανείς παιδί πάνω από τα 40; Είναι καλύτερο κάποιος να γίνει γονιός σε νεαρή ή ώριμη ηλικία;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες (και οι άνδρες) μπορεί να καθυστερούν να δημιουργήσουν οικογένεια. Η καριέρα, τα οικονομικά και άλλες επιλογές στη ζωή μπορεί να αποτελούν προτεραιότητα.

Πολλές γυναίκες στην ηλικία των 30 ετών χτίζουν την καριέρα τους και θέλουν να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους. Επίσης, μπορεί να επιλέγουν άνδρες που δεν θέλουν να δεσμευτούν ή να αποκτήσουν παιδιά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όταν κάποιος αποκτά παιδί σε ώριμη ηλικία;

Οικονομική σταθερότητα

Για πολλούς νέους ανθρώπους η οικονομική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική όταν σκέφτονται ένα παιδί. Για να μεγαλώσει ένα παιδί χρειάζονται αρκετά χρήματα. Έτσι, πολλές γυναίκες και άντρες, προτιμούν πρώτα να έχουν εξασφαλίσει τα οικονομικά τους πριν αποκτήσουν ένα παιδί.

Η σύλληψη είναι πολύ πιο δύσκολη

Δεν αποτελεί μυστικό ότι μετά τα 40 υπάρχει μια πτώση στη γονιμότητα, με αποτέλεσμα η φυσική σύλληψη να είναι πιο δύσκολη. Φυσικά, αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει καμία γυναίκα. Στις μέρες μας η ιατρική και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει και οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολλές.

Εμπειρία με τα παιδιά  

Μια γυναίκα στην ηλικία των 40 ετών έχει αποκτήσει πολλές εμπειρίες από την δουλειά και την κοινωνική της ζωή, και γύρω της σίγουρα θα υπάρχουν φίλοι και μέλη της οικογένεια που έχουν παιδιά. Έτσι, έχει πολλές ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με τα παιδιά και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει εμπειρία την οποία μπορεί να αξιοποιήσει στο δικό της παιδί.

Λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με την ηλικία των 30 ετών  

Όσο μεγαλώνουμε είναι φυσιολογικό να κουραζόμαστε πιο εύκολα και μερικές φορές να μην έχουμε αρκετή ενέργεια. Το να κουβαλά κάποιος μαζί του ένα παιδί δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά αν μια γυναίκα κάνει καισαρική τομή και μπορεί να νιώθει πόνο και να έχει πρακτικές δυσκολίες στους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού. Βέβαια, αυτό μπορεί να συμβεί σε κάθε μητέρα ανεξάρτητα από την ηλικία της, αλλά σίγουρα η μεγαλύτερη ηλικία επιβραδύνει την διαδικασία της επούλωσης.

γονιός σε νεαρή ή ώριμη ηλικία, πλεονεκτήματα, μειονεκτηματα

Περισσότερη υπομονή συγκριτικά με νεαρότερη ηλικία

Μια γυναίκα στα 40 της χρόνια είναι πολύ πιο σταθερή και σίγουρη συγκριτικά με την ηλικία των 30 ετών. Σίγουρα έχει περισσότερη υπομονή να καθίσει και να ακούσει το παιδί της,  είναι συναισθηματικά σταθερή και ήρεμη.

Χάσμα γενεών

Πολλές φορές οι γονείς που αποκτούν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία πιστεύουν ότι θα είναι "παλιομοδίτικοι" και παρωχημένοι και δεν θα μπορούν να ακολουθούν την νέα ροή των πραγμάτων.

Περισσότερες εμπειρίες ζωής

Σίγουρα μια γυναίκα στα 40 της χρόνια έχει ζήσει πολλά περισσότερα στη ζωή της και ξέρει τι θέλει. Έχει ταξιδέψει, έχει κάνει τρέλες , έχει αλλάξει δουλειές. Μια νέα μαμά μπορεί να μην τα έχει ζήσει όλα αυτά και να έχει μέσα της απωθημένα.

Δεν υπάρχει πολύς χρόνος διαθέσιμος για τα παιδιά

Ίσως αυτό να είναι το πιο σοβαρό μειονέκτημα. Οι γονείς που αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία ίσως να μην καταφέρουν να γνωρίσουν τα εγγόνια τους . Επίσης μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας και τα παιδιά τους σε νεαρή ηλικία να πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις προκλήσεις. Την ίδια στιγμή θέλουν να δουν τα παιδιά τους να χτίζουν τη ζωή τους και να είναι ευτυχισμένα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του να αποκτά κανείς παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία είναι ότι πραγματικά εκτιμά όσα έχει και είναι σίγουρος για την επιλογή του να γίνει γονέας.

Η εικόνα για τους γονείς που είναι σε ώριμη ηλικία μπορεί να μην είναι τόσο κακή όσο πιστεύουμε. Όσοι αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν οικονομική ασφάλεια συγκριτικά με τους νεότερους γονείς. Στις μέρες μας οι γυναίκες  αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία επειδή θέλουν να επιτύχουν επαγγελματικά. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αποταμιεύσεις και μπορεί να έχουν δάνεια να αποπληρώσουν.

Καλό είναι να κάνουμε αποταμιεύσεις. Κάποιος με 30 χρόνια εργασίας πρέπει να αποταμιεύει το 17% του μισθού του για να διατηρήσει τον τρόπο ζωής του για τα 30 χρόνια που θα μείνει εκτός εργασίας, και κάποιος που αρχίζει να δουλεύει στα 50 είναι ανάγκη να αποταμιεύει το 30% του εισοδήματος του για να έχει πιθανότητες συνταξιοδότησης.

Όσοι θέλουν να αποκτήσουν παιδιά πρέπει να κάνουν ένα προσεκτικό πλάνο για τα οικονομικά τους, να υπολογίσουν τα έξοδα για το παιδί.

Γονείς σε νεαρή ηλικία - πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Αν είστε σε μια σχέση και θέλετε να γίνετε γονείς και είστε σε νεαρή ηλικία καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας όσα έχετε να αντιμετωπίσετε τα επόμενα χρόνια.

Η εγκυμοσύνη σε πολύ μικρή ηλικία, για παράδειγμα 18 ετών, είναι μια πολύπλοκη κατάσταση με πολλές αρνητικές συνέπειες και για τους γονείς και για τα μωρά. Επιπλέον, αυτές οι δυσκολίες δεν θα εξαφανιστούν αυτόματα όταν κάποιος γίνει 19 χρονών. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις Δυτικές κοινωνίες, οι άνθρωποι καθυστερούν να δημιουργήσουν οικογένεια. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να έχουν συναισθηματική και οικονομική σταθερότητα πριν αποκτήσουν παιδί.

Για αυτό, όταν αναφερόμαστε στους νέους γονείς, επίσης περιλαμβάνουμε όσους απέκτησαν παιδί στην ηλικία των 20 ετών, καθώς πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι παρόμοιες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα στο να δημιουργεί κανείς νωρίς οικογένεια.

γονιός σε νεαρή ή ώριμη ηλικία, πλεονεκτήματα, μειονεκτηματα

Δεν υπάρχει βιολογική πίεση

Μια νέα γυναίκα, δεν νιώθει πίεση στο να αποκτήσει παιδί και δεν αγωνιά όπως συμβαίνει με πολλές γυναίκες που κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία. Είναι επίσης γνωστό, πως όσο μεγαλύτερη ηλικιακά είναι μια γυναίκα τόσο περισσότερα προβλήματα γονιμότητας αντιμετωπίζει. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει ότι είναι μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι υγείας για τη μητέρα και το μωρό.

Περισσότερος χρόνος και ενέργεια

Όταν μια γυναίκα είναι 20 ετών μπορεί πολύ πιο εύκολα να φροντίσει τις ανάγκες του παιδιού της και να μην νιώθει εξουθένωση. Επίσης, είναι πολύ πιο πιθανό να έχει περισσότερο χρόνο για το παιδί και να μοιράζεται σημαντικές στιγμές της ζωής του.

Το χάσμα γενεών είναι μικρότερο

Το χάσμα γενεών συμβαίνει όταν υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά λόγω των διαφορετικών τρόπων επικοινωνίας. Οι νέοι γονείς έχουν επαφή με την τεχνολογία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη γλώσσα των ανηλίκων. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε θέματα που αφορούν την κατανόηση και την προστασία των παιδιών.

Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς συμβαίνει όταν οι γονείς είναι νέοι

Τελικά, όταν τα παιδιά των νέων γονέων αφήνουν το σπίτι, είναι ακόμη πολύ νέοι. Έτσι, ο αποχωρισμός δεν προκαλεί τόση λύπη και κενό, το σύνδρομο της άδειας φωλιάς δεν είναι τόσο έντονο, καθώς οι γονείς έχουν την ενέργεια να κάνουν πολλά πράγματα ακόμη.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του να είναι κάποιος νέος γονέας;

Παρά τα παραπάνω πλεονεκτήματα, το να γίνει κάποιος γονιός σε νεαρή ηλικία δημιουργεί προβλήματα και δυσκολίες.

Έλλειψη συναισθηματικής ωριμότητας

Για να μεγαλώσει ένα παιδί δεν χρειάζεται μονάχα οικονομικούς πόρους ώστε να του παρέχουν οι γονείς τροφή και στέγη. Είναι επίσης ουσιαστικό να υπάρχει συναισθηματική ασφάλεια, στοργή, υποστήριξη και υγιή πρότυπα. Η παρορμητικότητα, η συναισθηματική αστάθεια και η έλλειψη πρόληψης είναι χαρακτηριστικά των νέων, αλλά δεν είναι καλά χαρακτηριστικά για έναν γονέα. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι γονείς πρέπει να ωριμάσουν πιο γρήγορα και να αναλάβουν άμεσα σημαντικές ευθύνες.

Δυσκολία πρόσβασης στην ανώτερη εκπαίδευση

Η εγκυμοσύνη σε νεαρή ηλικία μπορεί να είναι σημαντικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση των σπουδών. Με τον ερχομό ενός παιδιού, οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν για να μπορούν να ζούνε και χρειάζεται να αφιερώνουν χρόνο στο μεγάλωμα του παιδιού τους. Σαν αποτέλεσμα, πολλά κορίτσια εγκαταλείπουν το σχολείο και την πιθανότητα εκπαίδευσης σε ανώτερα ιδρύματα. Αυτό είναι κάτι που επηρεάζει επίσης και τα μικρά αγόρια, τα οποία θέλουν να βοηθούν στο μεγάλωμα των παιδιών τους και να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους.

Οικονομικά προβλήματα

Τα χρήματα που χρειάζονται για το μεγάλωμα ενός παιδιού τον πρώτο χρόνο της ζωής του είναι αρκετά. Ωστόσο, οι νέοι γονείς δεν έχουν πάντα τους πόρους ή την οικονομική σταθερότητα να καλύψουν αυτά τα έξοδα. Για αυτό αναγκάζονται να αφήσουν το σχολείο νωρίς, και αυτό δυσκολεύει την δυνατότητα εύρεσης μιας δουλειάς με καλύτερες απολαβές. Έτσι, τα χρήματα γίνονται μια μόνιμη ανησυχία.

Σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ερχομός ενός παιδιού μεταμορφώνει τη ζωή, τη ρουτίνα, τις προτεραιότητες και την καθημερινότητα των γονέων. Οι νέοι γονείς δεν μπορούν να ζουν όπως πριν , να πηγαίνουν σε πάρτι, να ταξιδεύουν , να είναι ανεξάρτητοι και ξέγνοιαστοι, αλλά πρέπει να είναι επικεντρωμένοι στις ανάγκες του απιδιού τους. Φυσικά, πρέπει να υπάρχει προσωπικός χρόνος, αλλά θα είναι πολύ λιγότερος από αυτό που ήξεραν. Επίσης, μπορεί να χάσουν φιλίες και να νιώθουν μπερδεμένοι με τον νέο ρόλο τους.

Η απόκτηση παιδιών είναι προσωπική απόφαση

Φυσικά, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στο να αποκτά κάποιος παιδιά σε νεαρή ή μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γονεϊκότητα περιλαμβάνει την ευθύνη για μια ανθρώπινη ζωή και απαιτεί πολλές θυσίες, ωριμότητα και αφοσίωση. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ βοηθά τα ζευγάρια να διαχειριστούν την νέα πραγματικότητα και τις προκλήσεις της γονεϊκότητας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε σταθερότητα στη ζωή μας πριν πάρουμε την απόφαση να δημιουργήσουμε τη δική μας οικογένεια. Βέβαια, η σωστή στιγμή για να αποκτήσει κάποιος παιδιά είναι μια εντελώς προσωπική απόφαση.