Κάνε το Τεστ
σημαδια του ερωτα, ερωτευμενος, καψουρης, ερωτευμενη, αμηχανια

Σημάδια του έρωτα

Σημάδια που δείχνουν ότι ερωτεύεστε

Ο έρωτας είναι ένα υπέροχο συναίσθημα για το οποίο γίνεται λόγος παντού... Όλοι μιλούν για τον έρωτα, ποιητές, λογοτέχνες, επιστήμονες και απλοί άνθρωποι που το βιώνουν, το βίωσαν ή ονειρεύονται να το βιώσουν. Μέσα όμως στις τόσες συζητήσεις και συνταγές περί έρωτος, συχνά οι άνθρωποι μπερδεύονται. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος έχει αναρωτηθεί αν είναι ερωτευμένος ο ίδιος ή το ταίρι του, στο ξεκίνημα μίας νέας σχέσης. Μπορεί δηλαδή να του αρέσει το άτομο για το οποίο ενδιαφέρεται ή έχει συνάψει μια ρομαντική σχέση, όμως να μην ξέρει καν πως να ονομάσει αυτό που νιώθει; Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να καταλάβει αν ο ίδιος ή ο σύντροφός του είναι ερωτευμένος; Ποια είναι τα σημάδια που φανερώνουν ότι κάποιος είναι ερωτευμένος;

1. Η σκέψη του είναι συνέχεια εκεί

Όταν ερωτευόμαστε το μυαλό μας συνεχώς σκέφτεται το αντικείμενο του έρωτά μας. Αναλύει ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια ή γεγονός, επαναλαμβάνει σαν “ταινία” κάθε τι που έχει συμβεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα στην εργασία ή στο διάβασμα.

2. Κάνει όνειρα για το μέλλον

Πάντοτε οι ερωτευμένοι ονειρεύονται το μέλλον. Ένα μέλλον που φυσικά περιέχει σε πρωταγωνιστικό ρόλο τον “ερωτά” τους. Κάνουν σχέδια κοντινά, αλλά και πολύ μακρινά και ελπίζουν να έχουν την ευκαιρία να τα υλοποιήσουν.

Αυτά λοιπόν είναι κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια του έρωτα, ενός πολύ όμορφου συναισθήματος, που λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη στη ζωή. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο έρωτας δε διαρκεί για πάντα, άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν επώδυνο για τον οργανισμό μας. Αυτό όμως που έχει σημασία, είναι να μεταμορφωθεί ο "έρωτας" σε άλλα πιο βαθιά συναισθήματα "αγάπης" στις επόμενες φάσεις της σχέσης, και σε ένα ισχυρό δέσιμο, χωρίς ωστόσο η σεξουαλική έλξη και το πάθος να έχει εκλείψει ανάμεσα στους συντρόφους.

3. Έντονη έλξη/σεξουαλική επιθυμία

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια του έρωτα είναι η αυξημένη ερωτική επιθυμία και η έντονη σεξουαλική διέγερση. Οι ερωτευμένοι επιθυμούν έντονα τη σεξουαλική επαφή με το αντικείμενο το πόθου τους, και αυτές οι φαντασιώσεις είναι συχνές στη διάρκεια της μέρας.

4. Εξιδανίκευση

Τι κι αν υπάρχουν άνθρωποι πιο όμορφοι πιο έξυπνοι, πιο ελκυστικοί; Στα μάτια και στο μυαλό ενός ερωτευμένου, κανείς δε συγκρίνεται με το αντικείμενο του πόθου του. Με λίγα λόγια παρατηρείται μία έντονη τάση εξιδανίκευσης. Υπερτονίζονται δηλαδή τα θετικά χαρακτηριστικά και αγνοούνται τα αρνητικά. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν περάσει ο έρωτας, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι στο ταίρι τους τους ενοχλούν πράγματα, στα οποία μέχρι πριν δεν έδιναν σημασία.

σημαδια του ερωτα, ερωτευμενος, ερωτευμενη, αμηχανια, καψουρης

5. Αισθάνεται άγχος

Χαρακτηριστικό σημάδι επίσης είναι η αγωνία και το άγχος. Και πώς να μην αγχώνεται κάποιος όταν ένα άλλο άτομο έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην ευτυχία του. Αυτό συνεπάγεται ότι η ευτυχία του εξαρτάται από πράγματα που δεν μπορεί να ελέγξει, δηλαδή από τα συναισθήματα και τις αποφάσεις του ανθρώπου με τον οποίο είναι ερωτευμένος. Σπαταλά πολλή ενέργεια και άγχος ο ερωτευμένος διερωτώμενος αν τα συναισθήματα είναι αμοιβαία, αν η σχέση θα κρατήσει κτλ.

6. Το βλέμμα

Το βλέμμα του ερωτευμένου είναι βαθύ, έντονο, γλυκό. Εκφράζει θαυμασμό και έλξη. Γενικότερα, ένας ερωτευμένος (καψούρης!) δεν μπορεί εύκολα να κρατήσει το βλέμμα του μακριά από το αντικείμενο του ερωτά του.

7. Αμηχανία και κόκκινα μάγουλα

Άλλο ένα σημάδι είναι η αμηχανία που νιώθει ο ερωτευμένος άντρας ή γυναίκα, όταν συναντά ή πρόκειται να συναντήσει το άτομο που ποθεί. Είναι πιθανόν να χάνει τα λόγια του, και να κάνει άγαρμπες κινήσεις. Επίσης, μπορεί να κοκκινίζουν τα μάγουλά του. Τα κόκκινα μάγουλα του ερωτευμένου οφείλονται στην έκκριση τόσο της ντοπαμίνης και της νοραδρεναλίνης, οι οποίες αποτελούν ένδειξη ευχαρίστησης και διέγερσης, όσο και της οξυτοκίνης. Οι ορμονικές αλλαγές, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, στην οποία οφείλεται το κοκκίνισμα στα μάγουλα.

8. Τόνος φωνής

Ο τόνος φωνής των ερωτευμένων αντρών γίνεται πιο βαθύς, ενώ των ερωτευμένων γυναικών πιο υψηλός. Μέσω της αλλαγής της φωνής αποστέλλονται ερωτικά σήματα. Έχει παρατηρηθεί άλλωστε ότι ο τόνος και η χροιά της φωνής κάποιου επηρεάζει τον βαθμό στον οποίο αυτό το άτομο θεωρείται ελκυστικό από τα άτομα του αντίθετου φύλλου.

9. Θέλει να τον/την βλέπει και ακούει συνέχεια

Όταν κάποιος είναι ερωτευμένος θέλει να βλέπει συνέχεια τον άνθρωπο που του έχει εμπνεύσει αυτό το συναίσθημα. Ρυθμίζει το πρόγραμμά του με τέτοιο τρόπο ώστε να καταφέρει να τον δει όσο πιο συχνά γίνεται. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα παραμελήσει κάποιες άλλες υποχρεώσεις. Ωστόσο, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθεί να διατηρήσει την επικοινωνία με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα με συχνή τηλεφωνική επικοινωνία ή μηνύματα.

10. Λάμπει και ακτινοβολεί ευτυχία

Ο έρωτας μας ομορφαίνει, όπως και η ευτυχία. Όταν κάποιος είναι ερωτευμένος, ακούει συχνά από τους άλλους ότι λάμπει, φαίνεται χαρούμενος ή ότι έχει ομορφύνει. Επίσης, περιποιείται περισσότερο τον εαυτό του και την εξωτερική του εμφάνιση, με σκοπό να γοητεύσει το άλλο άτομο.

11. Συχνές εναλλαγές διάθεσης

Η διάθεσή του αλλάζει συνεχώς. Μπορεί ένα μήνυμα να του φτιάξει τη διάθεση ή η καθυστερημένη απάντηση σε ένα μήνυμα να του χαλάσει τη διάθεση. Γενικότερα, ο ερωτευμένος έχει εύθραυστη ψυχολογία που επηρεάζεται από τον άνθρωπο που έχει ερωτευτεί, από τον τρόπο με τον οποίο του συμπεριφέρεται και από τον βαθμό στον οποίο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του.

12. Μειωμένη όρεξη για φαγητό

Συχνά ο ερωτευμένος αισθάνεται αυτό που θα λέγαμε “πεταλούδες στο στομάχι”. Νιώθει να ανακατεύεται το στομάχι του και δεν έχει και πολύ όρεξη για φαγητό.

13. Μειωμένη αίσθηση πόνου

Σύμφωνα με ερευνητές ο έρωτας λειτουργεί ως φυσικό παυσίπονο και έχει θετική επίδραση στον ανθρώπινο εγκέφαλο ως προς το συναίσθημα του πόνου.

14. Ζήλεια

Αφήσαμε τελευταία τη ζήλεια. Είναι αδύνατο να είναι κανείς ερωτευμένος και να μην ζηλεύει, καθώς η επιθυμία για ένωση με το αντικείμενο του πόθου είναι απόλυτη!

Πως επιλέγετε συντρόφους;

Ο έρωτας είναι ένα μαγικό συναίσθημα, αλλά πριν δεσμευτεί κανείς για μια σχέση ζωής, καλό είναι να αναρρωτηθεί με ποια κριτήρια επιλέγει ένα σύντροφο ζωής. Όταν σκεφτόμαστε ποια είναι τα ιδανικά ή απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός/μία συντρόφου, ο καθένας έχει μια διαφορετική ιδέα για το τι είναι σημαντικό.

Η επιλογή του κατάλληλου συντρόφου είναι κάτι μοναδικό για τον καθένα μας, ωστόσο αν διαπιστώνουμε ότι συχνά περνάμε τις ίδιες περιπέτειες με τους συντρόφους μας, ή πως μοιάζουν με κάποιο από τους γονείς μας, τότε καλό είναι να διερευνηθεί το θέμα μέσω της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, για να μην επαναλαμβάνει κανείς τα ίδια λάθη. Και πάντα μπορείτε να κάνετε ένα ΤΕΣΤ ΣΧΕΣΗΣ για το αν πραγματικά η σχέση σας είναι υγιής ή τοξική.