Κάνε το Τεστ
χωρισμός, γιατί είναι τόσο δύσκολος ο χωρισμός, ποιοι παράγοντες κάνουν δύσκολο το χωρισμό, παράγοντες που δυσκολεύουν το χωρισμό, ο χωρισμός προκαλεί πόνο, αντίσταση στην αλλαγή, αντιμετώπιση χωρισμού

Γιατί είναι τόσο δύσκολος ο χωρισμός;

Γιατί είναι τόσο δύσκολος ο χωρισμός;

Κάθε χωρισμός είναι μια διαφορετική κατάσταση και οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους. Μερικές φορές οι χωρισμοί είναι δύσκολοι επειδή μπορεί να αντιμετωπίζετε ταυτόχρονα και άλλα θέματα στη ζωή σας , όπως ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας, τα οικονομικά προβλήματα.

Το τέλος κάθε σχέσης προκαλεί πόνο επειδή έχετε δεθεί με το άλλο άτομο και έχετε ζήσει πολλά μαζί. Το αγαπούσατε. Δεν έχει σημασία αν η σχέση ήταν μακροχρόνια ή σύντομη , μοιραστήκατε τη ζωή σας. Και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο χωρισμός είναι δύσκολος.

Όσο πιο πολλά μοιράζεστε με ένα άλλο άτομο, τόσο πιο δύσκολο είναι να χωρίσετε. Μπορεί να έχετε παιδιά, να έχετε αντιμετωπίσει μαζί οικογενειακά προβλήματα, να πενθήσατε μαζί σημαντικές απώλειες και να έχετε πάρει μαζί σημαντικές αποφάσεις. Το να αφήσετε πίσω σας αυτή την σύνδεση δεν είναι εύκολο. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο πιο μακροχρόνια είναι η σχέση, τόσο πιο δύσκολη είναι η επούλωση μετά το χωρισμό.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο χωρισμός είναι δύσκολος είναι επειδή σε κανέναν δεν αρέσουν οι αλλαγές. Στην πραγματικότητα, φοβόμαστε και αποφεύγουμε τις αλλαγές. Φοβόμαστε την εγκατάλειψη, την απόρριψη και τη μοναξιά. Ένας χωρισμός έχει να κάνει με την εγκατάλειψη, την  απόρριψη και το φόβο. Ακόμη και αν η σχέση είναι τοξική και επιβλαβής, ο χωρισμός παραμένει δύσκολος.

Φοβάστε το άγνωστο, την αβεβαιότητα

Αν αποφασίσετε να αφήσετε τη σχέση σας, που θα πάτε; Πώς θα υποστηρίξετε τον εαυτό σας; Τι θα κάνετε στη ζωή σας;

Όλα αυτά τα ερωτήματα εξηγούν γιατί είναι δύσκολος ο χωρισμός και έχει πολλές ομοιότητες με το φόβο της αλλαγής. Ίσως να ξέρετε τις συνέπειες της αλλαγής αλλά σας τρομάζει η αβεβαιότητα για το μέλλον.

Αντιστέκεστε στην αλλαγή

Στους ανθρώπους δεν αρέσουν οι αλλαγές. Ο εγκέφαλος μας προτιμά την οικειότητα και την ασφάλεια.  Έχουμε την τάση να συνηθίζουμε τους ανθρώπους, τη δουλειά που κάνουμε, τους ρόλους στους οποίους νιώθουμε ασφάλεια. Αποφεύγουμε καταστάσεις επειδή μας τρομάζουν και είναι απρόβλεπτες.

Αντιστεκόμαστε στις αλλαγές και αυτό μας κάνει να νιώθουμε θλίψη. Ο χωρισμός είναι δύσκολος επειδή νιώθουμε άσχημα καθώς χάνουμε κάποιον που αγαπάμε. Ακόμη και όταν γνωρίζουμε ότι μια σχέση δεν είναι υγιής, αντιστεκόμαστε στην αλλαγή.

Σπάνια είναι εύκολος ο χωρισμός

Δεν έχει σημασία πόση αυτοπεποίθηση έχει κάποιος για να τελειώσει μια σχέση, πάντα υπάρχει πόνος για να απομακρυνθείτε από το σύντροφό σας. Κανένας χωρισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Κάθε χωρισμός προκαλεί πόνο

Ο πόνος συνοδεύει κάθε χωρισμό. Ακόμη και όταν κάποιοι νιώθουν ανακούφιση όταν μια κακή σχέση τελειώσει, νιώθουν πόνο όταν προσπαθούν να κατανοήσουν τους λόγους που δεν δούλεψε η σχέση. Όταν μια σχέση τελειώνει, ανεξάρτητα με τους λόγους του χωρισμού, δεν χάνετε μόνο το σύντροφό σας, αλλά και τα όνειρα και τις προσδοκίες που είχατε για το μέλλον της σχέσης σας.

Οι γυναίκες στηρίζονται στις φίλες τους για να ξεπεράσουν ένα χωρισμό. Αν μια γυναίκα δεν μπορεί να κρατήσει μια σχέση, νιώθει απογοήτευση για τον εαυτό της όχι για το σύντροφό της. Η αδυναμία της να κρατήσει μια σχέση, ακόμη και αν το άλλο άτομο φταίει για το χωρισμό, γίνεται αντιληπτή ως προσωπική αποτυχία.

Χάνετε μια αμοιβαία φιλία

Όταν ένας γάμος, μια σχέση τελειώνει είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν η θυσία ενός συντρόφου οδηγεί στην απώλεια μιας σημαντικής φιλικής σχέσης. Όταν οι σχέσεις διαλύονται, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας καλός φίλος για να μας ακούσει. Όταν ο σύντροφός σας ήταν και καλός σας φίλος αυτό σημαίνει ότι βιώνετε μια διπλή απώλεια.

Φοβάστε τη μοναξιά

Όταν στην καθημερινότητά σας μοιράζεστε τις εμπειρίες σας με το σύντροφό σας , ο χωρισμός μπορεί να δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό. Όταν αυτό το κενό δεν καλύπτεται μπορεί να νιώθετε μοναξιά, ακόμη και αν χαίρεστε που απελευθερωθήκατε από μια τοξική σχέση. Ακόμη και αν έχετε ξεκινήσει νέες δραστηριότητες, η αίσθηση της μοναξιάς σας υπονομεύει. Αυτό όμως είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν αποτελεί σημάδι ότι κάνατε λάθος που χωρίσατε. Ωστόσο, αν η μοναξιά σας αυξάνεται και υπονομεύει την φυσιολογική σας λειτουργικότητα, καλό θα είναι να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία ώστε να διαχειριστείτε τα συναισθήματα σας. Το να σας λείπει η συντροφιά είναι φυσιολογικό, αλλά όταν μένετε κολλημένοι σε αυτό νιώθετε μιζέρια.

Αντιμετωπίστε το χωρισμό

Φροντίστε τον εαυτό σας

Είναι πολύ σημαντικό να φέρεστε στον εαυτό σας με συμπόνια όπως θα κάνατε με κάποιον αγαπημένο σας φίλο. Η βιολογία του εγκεφάλου κάνει ακόμη πιο δύσκολο το χωρισμό, καθώς θέλετε ακόμη τον πρώην σύντροφό σας και έχετε συναισθήματα για αυτόν. Η φροντίδα του εαυτού περιλαμβάνει την φροντίδα των συναισθημάτων σας, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας, να λέτε όχι σε όσα δεν σας αρέσουν. Φυσικά η φροντίδα του εαυτού μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όπως οι δραστηριότητες.

Μην παρασύρεστε από την αγάπη

Όταν μένετε κολλημένοι στον πρώην σας, του στέλνετε μηνύματα ή τον παρακολουθείτε τους λογαριασμούς του στο Facebook και στο Instagram, μπορεί να νιώθετε πιο έντονα συναισθήματα για αυτόν. Όταν είμαστε ερωτευμένοι είναι σαν να είμαστε εθισμένοι , και ο χωρισμός μοιάζει με την αποτοξίνωση, όταν κρατάτε πράγματα του πρώην σας στο σπίτι είναι σας να έχετε το φάρμακο γύρω σας και αυτό δεν είναι μια καλή κίνηση. Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το χωρισμό διαγράψτε το τηλέφωνο του πρώην σας και σταματήστε να τον ακολουθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μην πηγαίνετε σε μέρη που συχνάζει και διαγράψτε όλες τις φωτογραφίες σας και επιστρέψτε τα δώρα που σας έχει χαρίσει.

Αν και αυτό μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό, ειδικά αν χωρίσατε φιλικά, είναι  ένας καλός τρόπος για να μειώσετε τα επώδυνα συναισθήματα. Τυχαία πράγματα που σας θυμίζουν τον πρώην σας, ένας δρόμος, ένα τραγούδι, μια σκέψη, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όλες αυτές οι αναμνήσεις πονάνε.

Το να παραμένετε συνδεδεμένοι με τον πρώην σας μπορεί να παρατείνει ή να επιδεινώσει το χωρισμό. Μπορεί να θέλετε να σας θυμάται, αλλά αν δεν κόψετε κάθε επικοινωνία θα πληγωθείτε περισσότερο. Αν σας απασχολεί η ζωή του, ακόμη και από απόσταση, μπορεί να νιώθετε νοσταλγία και θλίψη. Και όταν μένετε κολλημένοι σε αυτή την κατάσταση δεν μπορείτε να προχωρήσετε.

Τα πράγματα θα βελτιωθούν

Σίγουρα θα έχετε ακούσει την έκφραση ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός και γιατρεύει όλε στις πληγές. Αυτό όμως που ισχύει είναι ότι η απόσταση σας επιτρέπει να μένετε συγκεντρωμένοι σε άλλα πράγματα. Κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένα επίπεδα αντοχής και καθώς η λαχτάρα για τον πρώην σύντροφό σας υποχωρεί, δημιουργείτε χώρο στο μυαλό και στην καρδιά σας. Όταν μια σχέση τελειώνει με δυσάρεστο τρόπο, μπορεί να νιώθετε θυμό και θλίψη, ανακούφιση και απογοήτευση. Ευτυχώς η καρδιά και το μυαλό μπορούν να αντέξουν αυτό το συναισθηματικό βάρος για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, έτσι σταδιακά η οργή υποχωρεί ή οι σκέψεις εκδίκησης, αν όμως νιώθετε ότι αυτά τα συναισθήματα επιμένουν καλό είναι να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή.

Μπορείτε να ξεπεράσετε το χωρισμό και να προχωρήσετε

Τελικά, ο πόνος της απώλειας θα υποχωρήσει και δεν θα επηρεάζει το παρόν σας. Το τέλος μας δύσκολης σχέσης μπορεί να προκαλέσει πολλές συναισθηματικές αλλαγές. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε  να απελευθερωθείτε από μια σχέση που σας κρατά πίσω και δεν σας αφήνει να απολαύσετε τη ζωή είναι πολύ σημαντικό. Οι τοξικές σχέσεις σας κάνουν κακό.