Κάνε το Τεστ
προβλήματα στις σχέσεις, ψυχοθεραπεία ζεύγους, παιχνίδια ρόλων στη σχέση

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει στη λύση των προβλημάτων της σχέση σας

Αντιμετώπιση των Προβλημάτων στις Σχέσεις

Αντιμετωπίζετε προβλήματα στη σχέση σας;

Όλα τα ζευγάρια βιώνουν διαφωνίες και καβγάδες, καθώς είναι ένα φυσιολογικό και υγιές κομμάτι της σχέσης. Ωστόσο για πολλά ζευγάρια οι καβγάδες γίνονται συνήθεια, μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιο πρόβλημα στην επικοινωνία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι να νιώθουν στρες, θυμό, κατάθλιψη, ανησυχία, απομόνωση τα οποία είναι καταστροφικά για τη σχέση σε βάθος χρόνου.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στη ζωή που μπορούν να επηρεάσουν μια σχέση, π.χ. η έλλειψη επικοινωνίας ή σεξουαλικών επαφών, η απώλεια της δουλειά, το στρες της δουλειάς, μια αποβολή, η υπογονιμότητα, μια απιστία, ο τζόγος, οι εθισμοί, το ξεκίνημα οικογένειας, τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι, η συνταξιοδότηση και τα οικονομικά προβλήματα. Επίσης οι σχέσεις μπορεί να επηρεάζονται από άλυτα θέματα της παιδικής ηλικίας όπως και από θέματα ψυχικής υγείας (π.χ. κατάθλιψη, διαταραχές άγχους).

Πώς η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας;

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους βοηθά όλα τα ζευγάρια να λύσουν τις διαφωνίες τους και να εξελίξουν τη σχέση τους. Μπορούν να κάνουν ψυχοθεραπεία τα ζευγάρια όλων των ηλικιών, όλων των θρησκειών και των σεξουαλικών προτιμήσεων. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους βοηθά τα ζευγάρια να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά, ώστε να λύσουν τα προβλήματά τους, να διαπραγματευτούν για όσα διαφωνούν και ακόμη και να διαφωνήσουν με πιο υγιή τρόπο.

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να σας βοηθήσει:

  • Να μάθετε να ακούτε/επικοινωνείτε/αλληλεπιδράτε καλύτερα μεταξύ σας.
  • Να κατανοήσετε, εκτιμήσετε και να αποδεχτείτε τις ανάγκες ο ένας του άλλου.
  • Να επιλύσετε σεξουαλικά θέματα.
  • Να αναγνωρίσετε τις διαφωνίες μέσα στη σχέση.

Πώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία ζεύγους;

Στην ψυχοθεραπεία ζεύγους ο ψυχοθεραπευτής προσπαθεί να κατανοήσει και τις δύο πλευρές του προβλήματος, και από τους δύο συντρόφους. Ο στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να μάθετε να επικοινωνείτε και να αλληλεπιδράτε μεταξύ σας με τρόπο μη-επικριτικό (και αυτό περιλαμβάνει να μην κατηγορείτε τον εαυτό σας , όπως και να μην κατηγορείτε το σύντροφό σας).

Οι ψυχοθεραπευτές δεν είμαι επικριτικοί, δεν βιάζονται να πούνε τι είναι "σωστό" και τι "λάθος". Προσπαθούν να δούνε όλη την εικόνα, και τον τρόπο που οι δύο σύντροφοι εμπλέκονται σε ένα φαύλο κύκλο. Ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχοθεραπείας ζεύγους είναι η αποδοχή των συναισθημάτων του συντρόφου σας, χωρίς να είναι απαραίτητο να τα κατανοήσετε. Η αξιολόγηση και η αποδοχή των συναισθημάτων του συντρόφου σας, χωρίς κριτική και απόδοση ευθυνών, ενθαρρύνει την κατανόηση, την εμπιστοσύνη και την οικειότητα.

Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για το πώς νιώθουμε, σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε, ο σύντροφός σας μπορεί να σας προκαλέσει ένα συναίσθημα, αλλά είναι δική σας ευθύνη το πώς θα ανταποκριθείτε. Η ατομική ευθύνη λοιπόν είναι πολύ σημαντική για ένα ζευγάρι, καθώς μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι και γεμάτοι ως άτομα, είτε αποφασίσετε να μείνετε μαζί ως ζευγάρι είτε όχι.

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι για τα ζευγάρια μια διαδικασία ειλικρίνειας, όπου τα ζευγάρια μπορούν να είναι ευάλωτα, ανοιχτόμυαλα και να μάθουν να επικοινωνούν αυθεντικά και να είναι οικεία μεταξύ τους. Όταν επιτρέπετε στον εαυτό σας να είναι ευαίσθητος και ειλικρινής χωρίς κριτική ή απόδοση ευθυνών, τότε γίνεστε πιο δυνατοί.

Παιχνίδια ρόλων στη σχέση

Τα παιχνίδια ρόλων σε μια σχέση αποτελούν πράξεις οι οποίες διαδραματίζονται χωρίς επίγνωση και σχεδόν πάντα τελειώνουν με τον κάθε σύντροφο να βιώνει αρνητικά, δυσάρεστα και οικεία συναισθήματα. Είναι επαναλαμβανόμενα και περιλαμβάνουν μια στιγμή έκπληξης ή σύγχυσης.

Όλοι παίζουμε ψυχολογικά παιχνίδια σε κάποιο βαθμό, αλλά όταν αυτά γίνονται συνήθεια και καταστρέφουν τη σχέση σας, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε διαφορετικούς τρόπους για να καλύψετε τις ανάγκες σας.

Τα ψυχολογικά παιχνίδια παρατηρούνται συχνά στα ζευγάρια. Στις σχέσεις μας όλοι αναζητούμε ένα σύντροφο για να παίξουμε αυτά τα "παιχνίδια" με σκοπό να ενισχύσουμε το σενάριο ζωής που αποφασίσαμε στην παιδική ηλικία. Τα "παιχνίδια" αυτά είναι μια μορφή οικειότητας, μια προσπάθεια να έρθετε πιο κοντά με το σύντροφό σας. Ωστόσο τα "παιχνίδια" αυτά κατά κανόνα τελειώνουν με τον κάθε σύντροφο να νιώθει παρεξηγημένος και οικεία άλυτα συναισθήματα από την παιδική ηλικία να εντείνονται όπως ο θλίψη, ο θυμός ή ο τρόμος.

Τα παιχνίδια ενισχύουν τις αποφάσεις της παιδικής μας ηλικίας για τον εαυτό μας, για τους άλλους και τον κόσμο όπως π.χ. ʺΚανείς δεν με καταλαβαίνειʺ, ʺΔεν είμαι σημαντικόςʺ, ʺΠοτέ δεν παίρνω αυτό που θέλωʺ, ʺ Όλοι με απογοητεύουνʺ, ʺΕίμαι καλύτερα μόνος μουʺ, ʺ Όλα είναι δικό τους λάθοςʺ κλπ.

Τα "παιχνίδια" σε ένα ζευγάρι επίσης επιβεβαιώνουν τους ρόλους. Σε ένα παιχνίδι υπάρχουν τρεις ρόλοι, το θύμα, ο δράστης και ο σωτήρας. Στο Τρίγωνο του Δράματος, ένα κοινωνικό μοντέλο ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, μπορούν να εναλλάσσονται οι ρόλοι του παιχνιδιού, αλλά οι άνθρωποι συνήθως έχουν στη ζωή τους ένα συγκεκριμένο ρόλο που προτιμούν, όπου αισθάνονται άνετα και αυτό ενισχύει την εικόνα του εαυτού τους, των άλλων και του κόσμου.

Για παράδειγμα το Θύμα νιώθει αβοήθητο, καταπιεσμένο, αδύναμο, ότι κανένας δεν νοιάζεται για αυτό (νιώθει οικεία όταν μένει αβοήθητος). Ο Διασώστης νιώθει ότι προσπάθησε να βοηθήσει (αισθάνεται οικεία όταν είναι σε σύγχυση και δεν εκτιμάται) και ο Δράστης που είναι  κριτικός, καταπιεστικός, θυμωμένος, άκαμπτος (αισθάνεται οικεία όταν κατηγορεί τους άλλους, είναι θυμωμένος και αυτάρεσκος).

Και οι τρεις ρόλοι αντιπροσωπεύουν κάποιον που δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εαυτό του π.χ. το Θύμα ψάχνει για ένα σύντροφο που θα αναλάβει τις ευθύνες για αυτό. Ο Διασώστης ψάχνει για ένα Θύμα που θα φροντίζει αλλά αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις δικές του ανάγκες, όπως και να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη του Θύματος να τον φροντίζει, ενώ ο Δράστης αποποιείται των ευθυνών του κατηγορώντας το σύντροφό του για τις δυσκολίες στη ζωή τους.

Πώς η ψυχοθεραπεία ζεύγους ελαχιστοποιεί αυτό το παιχνίδι ρόλων;

Στην ψυχοθεραπεία ζεύγους αυτά τα παιχνίδια αποκαλύπτονται και εστιάζουμε στα κρυφά, ψυχολογικά μηνύματα με τα οποία επικοινωνείτε, συχνά όχι λεκτικά π.χ. μέσω του τόνου της φωνής, νευμάτων κλπ.

Στην ψυχοθεραπεία εξερευνούμε τις υποθέσεις κάθε ατόμου μέσα στη σχέση. Οι υποθέσεις του κάθε ατόμου συνδέονται άμεσα με μια εμπειρία/γεγονός της παιδικής ηλικίας που τα άτομα πήραν αποφάσεις για τον εαυτό τους, τους άλλους και τον κόσμο γύρω τους. Η αμφισβήτηση αυτών των υποθέσεων μπορεί να αλλάξει τα νευρικά μονοπάτια του εγκεφάλου μας.

Πίσω από αυτές τις αποφάσεις ίσως να υπάρχουν ανεπίλυτα και βαθιά ριζωμένα συναισθήματα από την παιδική ηλικία όπως ο θυμός ότι κανένας δεν σας άκουγε σαν παιδί, η θλίψη ότι δεν νιώσατε σημαντικά ως παιδιά, ο φόβος ότι οι γονείς σας θα σας αφήσουν. Ένα κομμάτι της ψυχοθεραπείας ζεύγους είναι να θρηνήσετε και να αφήσετε πίσω σας όλες αυτές τις ανεκπλήρωτες ανάγκες της παιδικής σας ηλικίας.

Το στρες αυτού του παιχνιδιού για την πραγματικότητα, εκλαμβάνεται υποκειμενικά ως "γεγονός" στο μυαλό κάθε ατόμου στη σχέση, ακόμη και αν δεν είναι έτσι αντικειμενικά. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε αυτό το παιχνίδι ρόλων που παίζετε μεταξύ σας, καθώς αποκτάται επίγνωση του παιχνιδιού που παίζετε, των ρόλων που κουβαλάτε από την παιδική σας ηλικία, και αυτό είναι το πρώτο βήμα για το σταματήσετε.

Με την ψυχοθεραπεία ζεύγους θα μπορέσετε να βρείτε τρόπους για να επικοινωνείτε πραγματικά, να περνάτε χρόνο μαζί ως ζευγάρι, θα καλλιεργήσετε τον τρόπο να ακούγονται οι πραγματικές σας ανάγκες, και να αναγνωρίζετε, να αποδέχεστε τον σύντροφό σας.