Μορφές λεκτικής βίας
Η κακοποίηση και η βία δεν είναι μόνο σωματική. Στη λεκτική βία, ένα άτομο χρησιμοποιεί λέξεις για να πληγώσει κάποιον άλλο ψυχολογικά. Αυτό όμως προκαλεί συναισθηματικό άγχος και έντονη πίεση στα θύματα. Οι μελέτες δείχνουν ότι η συναισθηματική κακοποίηση στις σχέσεις μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής με την σωματική βία και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου. Επιπλέον, τα θύματα λεκτικής βίας έχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίζουν κατάθλιψη.
Η λεκτική βία μπορεί να έχει πολλές μορφές όπως η υποτίμηση, οι προσβολές, η επίπληξη ή η λεκτική επίθεση σε ένα άλλο άτομο. Δυστυχώς, η λεκτική βία στις σχέσεις είναι κάτι πολύ σύνηθες, με το 47,1% των γυναικών και το 47,3% των ανδρών να αναφέρουν ότι έχουν βιώσει συναισθηματική κακοποίηση και επιθετικότητα από το σύντροφό τους.
Η λεκτική βία μπορεί να περιλαμβάνει απειλές, φωνές, προσβολές, χειραγώγηση. Όσο πιο πολλά γνωρίζετε για αυτή την μορφή κακοποίησης, τόσο πιο εύκολο είναι να την αναγνωρίσετε και να απομακρυνθείτε από αυτή.
Τι είναι η λεκτική βία;
Η λεκτική βία περιλαμβάνει τις λέξεις που χρησιμοποιεί κάποιος σε μια προσπάθεια να ελέγξει, να χειραγωγήσει ή να βλάψει κάποιον άλλο, και μπορεί να συνυπάρχει ή όχι με τη σωματική βία. Όπως συμβαίνει και με άλλες μορφές κακοποίησης, μπορεί να αφορά τις ερωτικές σχέσεις, τις φιλικές, τις οικογενειακές ή ακόμη και τις επαγγελματικές.
Ένας από τους λόγους που είναι δύσκολο κάποιος να αναγνωρίσει την λεκτική βία είναι επειδή έχει πολλές μορφές. Οι συμπεριφορές όπως οι απειλές ή οι φωνές είναι κάποια ξεκάθαρα παραδείγματα, αλλά η χειραγώγηση και το gashlighting, είναι λιγότερο διακριτές καταστάσεις.
Η λεκτική βία αφορά την εξουσία. Αν κάποιος λοιπόν προσβάλλει κάποιον για να τον μειώσει, αυτό είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα λεκτικής βίας. Με αυτό τον τρόπο το κακοποιητικό άτομο θέλει την υποταγή του θύματος.
Η λεκτική βία μπορεί να είναι δυσδιάκριτη , ειδικά αν συμβαίνει μόνο στη μέση μιας λογομαχίας. Αυτή η συμπεριφορά εκπαιδεύει το θύμα της κακοποίησης να συνδέει συγκεκριμένα πράγματα με τον κίνδυνο, και να αλλάζει συμπεριφορά. Ποια είναι όμως τα σημάδια της λεκτικής βίας;
Σημάδια λεκτικής βίας
1. Υποτίμηση της αξίας
Είναι πολύ σύνηθες για τους ανθρώπους που ασκούν λεκτική βία να προσπαθούν να κάνουν το θύμα να αισθανθεί άσχημα για τον εαυτό του. Μπορεί να χρησιμοποιούν φράσεις όπως:
- "Είσαι άχρηστος."
- "Είσαι ντροπή", "Είσαι τρελός."
- "Δεν έχεις αξία για εμένα ή οποιονδήποτε άλλο."
Μπορεί να λένε πράγματα τα οποία έχουν ως στόχο τη μείωση της αξίας του εαυτού του θύματος. Όταν ένα άτομο έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι πιο εύκολο κάποιος άλλος να το ελέγχει και να δέχεται απαράδεκτες συμπεριφορές.
2. Tο θύμα να πιστεύει ότι δεν αρέσει στους άλλους
Η λεκτική βία αφορά κυρίως την εξουσία και τον έλεγχο που ασκεί ο θύτης στο θύμα. Αν ένα κακοποιητικό άτομο απομονώνει το θύμα από τους άλλους, τότε έχει μεγαλύτερο έλεγχο και επιρροή πάνω του. Μπορεί να κρίνει τις λέξεις ή τις συμπεριφορές του θύματος και να λέει φράσεις όπως, "Για αυτό δεν σε συμπαθεί κανένας." Με αυτό τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στο θύμα και στους αγαπημένους του. Αυτό συμβαίνει επειδή το θύμα πιστεύει ότι δεν αρέσει σε κανέναν.
3. Χειραγώγηση
Ένα κακοποιητικό άτομο μπορεί να χρησιμοποιεί φράσεις για να εξαναγκάζει. να χειραγωγεί ή να ενοχοποιεί το θύμα για κάτι που κάνει. Για παράδειγμα, μπορεί να λέει, "Αν με αγαπάς πραγματικά, θα μείνεις μαζί μου απόψε αντί να βγεις έξω με τους φίλους σου" ή "Αν πραγματικά με αγαπάς, θα κρατάς τις λεπτομέρειες τις σχέσεις μας μυστικές."
4. Άσχημες εκφράσεις
Οι άσχημες εκφράσεις και οι βρισιές έχουν ως σκοπό να ενοχλήσουν ή να κοροϊδέψουν το θύμα, και με αυτό τον τρόπο να του μειώσουν την αυτοεκτίμηση , την αυτοπεποίθηση και να το ρίξουν ψυχολογικά.
Αν για παράδειγμα, ο σύντροφός σας συνεχώς σας λέει "χοντρό", "χαζό" ή οτιδήποτε άλλο προσβλητικό, τότε αυτό είναι ένα από τα σημάδια της λεκτικής βίας. Έτσι , νιώθετε τον εξευτελισμό και ο σύντροφός σας έχει περισσότερο έλεγχο.
5. Απειλές
Πολλές φορές τα κακοποιητικά άτομα απειλούν ότι θα αφήσουν τη σχέση αν τα πράγματα δεν πάνε όπως ακριβώς επιθυμούν. Για παράδειγμα, μια απειλή όπως, "Αν δεν το κάνεις αυτό, θα σε αφήσω, " μπορεί να κάνει το θύμα να ικανοποιεί τις επιθυμίες του κακοποιητικού ατόμου. Οι απειλές έχουν ως σκοπό να τρομάξει το θύμα ώστε να μείνει με το κακοποιητικό άτομο και να είναι υπό τον έλεγχό του.
6. Απαξιωτικά σχόλια
Ένα κακοποιητικό άτομο μπορεί να κάνει υποτιμητικά σχόλια, με σκοπό το θύμα να νιώθει άσχημα για τον εαυτό του. Έτσι, το θύμα αρχίζει να αμφιβάλλει για τις ικανότητες και την αξία του. Για παράδειγμα μπορεί να λέει, "Δεν θα πάρεις ποτέ προαγωγή, δεν μπορείς να εξελιχθείς στη δουλειά και δεν θα κάνεις ποτέ τίποτα." Με αυτό τον τρόπο ρίχνει την αυτοεκτίμηση του θύματος και έχει τον απόλυτο έλεγχο.
7. Gaslighting
Μια από τις κύριες τακτικές της λεκτικής βίας είναι το gashlighting, όπου το κακοποιητικό άτομο λέει πράγματα που κάνουν το θύμα να αναρωτιέται για την πραγματικότητα και να έχει δεύτερες σκέψεις για τον εαυτό του.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα του gashlighting περιλαμβάνουν τα εξής:
- Το κακοποιητικό άτομο κάνει προσπάθεια να πείσει το θύμα ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά του είναι λάθος.
- Το κακοποιητικό άτομο λέει ευθέως στο θύμα ότι τα συναισθήματά του είναι λάθος.
- Το κακοποιητικό άτομο υποβιβάζει το θύμα.
Εκτός από τα παραπάνω το κακοποιητικό άτομο μπορεί να αγνοεί εντελώς τα λεγόμενα και την ύπαρξη του θύματος.
8. Tο θύμα να έχει άποψη
Ένα κακοποιητικό άτομο δεν επιτρέπει στο θύμα να μιλήσει. Ουσιαστικά, δεν επιτρέπει στο θύμα να επικοινωνήσει μαζί του. Με αυτό τον τρόπο έχει τον έλεγχο σε όσα έχει να πει το θύμα. Όταν το θύμα δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του τότε υπάρχει μια ανισορροπία εξουσίας στη σχέση.
Το κακοποιητικό άτομο ίσως να κατηγορεί το θύμα για την δική του τοξική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, μπορεί να λέει, "Είναι δικό σου λάθος που σου φωνάζω. Με εκνεύρισες." Αυτό συμβαίνει επειδή τα κακοποιητικά άτομα αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει
Κάθε μορφή λεκτικής βίας σε μια σχέση είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι. Είτε το κακοποιητικό άτομο χρησιμοποιεί τις απειλές, τις βρισιές ή την χειραγώγηση, αυτή η μορφή κακοποίησης είναι επικίνδυνη για την ευεξία σας.
Δεν είναι ανάγκη να μένετε σε μια κακοποιητική σχέση, ακόμη και αν υπάρχουν στιγμές που νιώθετε παιδευμένοι. Μην ενδίδετε στην προσπάθεια που κάνει ο θύτης για να σας ελέγξει. Μιλήστε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή σε έναν ΕΜΠΕΙΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ για την κατάσταση ώστε να πάρετε την υποστήριξη που έχετε ανάγκη. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ παρέχει ασφαλές και μη επικριτικό περιβάλλον για να επεξεργαστείτε ελεύθερα τα συναισθήματά σας.