Κάνε το Τεστ
πως να σπάσετε τον πάγο σε μια συζήτηση, πως να ξεκινήσετε μια συζήτηση, τρόποι επικοινωνίας, επικοινωνιακές δεξιότητες. τρόποι για να συνδεθείτε με τους άλλους, τρόποι σύνδεσης με τους άλλους , ερωτήσεις για να σπάσετε τον πάγο σε μια συζήτηση

Πως να σπάσετε τον πάγο σε μια γνωριμία/συζήτηση

Ουσιαστικές συζητήσεις

Όλοι οι άνθρωποι ως κοινωνικά όντα έχουμε ανάγκη την κατανόηση και τη σύνδεση για να ευημερήσουμε. Οι μελέτες έχουν δείξει πως όσο πιο ουσιαστικές είναι οι συζητήσεις που κάνουμε τόσο μεγαλύτερη ικανοποίηση νιώθουμε από τη ζωή μας. Φυσικά, είναι πιθανό οι ευτυχισμένοι άνθρωποι απλά να έχουν την τάση να κάνουν πιο ουσιαστικές συζητήσεις. Όταν οι συνομιλητές μιλούν για βαθιά, προσωπικά θέματα τότε οι συζητήσεις είναι πιο ουσιαστικές.

Αν οι ουσιαστικές συζητήσεις είναι τόσο απολαυστικές και ωφέλιμες, πώς μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε; Για πολλούς από εμάς ο χρόνος που περνάμε με άλλους ανθρώπους είναι ελάχιστος, για αυτό οι ποιοτικές συζητήσεις είναι σπάνιες και άπιαστες. Όμως με λίγη προσπάθεια και νέα οπτική στα πράγματα, μπορούμε να βρούμε τρόπους να τις απολαμβάνουμε περισσότερο, χωρίς άγχος.

Πώς θα σπάσετε τον πάγο σε μια συζήτηση;

Αν επιθυμείτε να κάνετε πιο ουσιαστικές συζητήσεις, είναι ανάγκη να υπάρχει κάποιο άλλο άτομο που να θέλει το ίδιο. Ίσως να σας περνά από το μυαλό η σκέψη πως ουσιαστικές συζητήσεις μπορείτε να κάνετε με ανθρώπους που σας ξέρουν καλά, όμως αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια.

Ο διάλογος είναι πανίσχυρος. Για παράδειγμα, βλέπετε καθημερινά ανθρώπους στο μάθημα της γιόγκα, όταν βγάζετε βόλτα το σκύλο σας στο πάρκο. Αυτά τα άτομα, είναι άνθρωποι που γνωρίζετε, που σας γνωρίζουν αλλά δεν είναι κοντά σας και δεν θα σκεφτόσασταν να εμπιστευτείτε. Με άλλα λόγια, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ξένοι αλλά ούτε και φίλοι σας.

Αν ψάχνετε ανθρώπους για να κάνετε ουσιαστικές συζητήσεις, αυτοί οι αδύναμοι δεσμοί παίζουν σημαντικό ρόλο. Φυσικά, είναι απίθανο κάποιος να κάνει μια βαθιά συζήτηση από την αρχή, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και οι μικρές συζητήσεις είναι ωφέλιμες για την ψυχική μας ευεξία. Και όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε στην αρχική σας δέσμευση, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να κάνετε έναν ουσιαστικό διάλογο.

Δείξτε την αυτοπεποίθηση σας 

Αυτό που κρατά πίσω τους ανθρώπους είναι η αυτοπεποίθηση. Οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ για τις άβολες σιωπές. Αυτό όμως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης επαφής. Υπάρχουν  ωστόσο, κάποιες τεχνικές για να αυξήσετε τις πιθανότητες για μικρές συζητήσεις.

Για να σπάσετε τον πάγο με ένα ξένο προς εσάς άτομο, σχολιάστε την κοινή σας κατάσταση. Μπορείτε να μιλήσετε για το λεωφορείο που περιμένετε και οι δύο, ή να σχολιάσετε όσα ακούσατε σε μια παρουσίαση, αλλά μην κάνετε σχόλια για την κίνηση στο δρόμο και για τον καιρό. Κάντε μια φιλοφρόνηση ή χρησιμοποιήστε τις δεξιότητες παρατήρησης και την περιέργειά σας για να ρωτήσετε κάτι τους άλλους. Ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός, είναι η παρατήρηση με το χιούμορ.

Για να πάει η συζήτηση παρακάτω και να υπάρχει ροή, οι κοινές εμπειρίες παίζουν σημαντικό ρόλο αλλά χρειάζεται υπομονή. Στους περισσότερους ανθρώπους αρέσουν οι ερωτήσεις και ειδικά αν ακούτε τις απαντήσεις τους. Φυσικά, αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε με όλους. Δεν είναι όλοι οι άγνωστοι άνθρωποι το ίδιο και δεν θέλουν όλοι να κάνουν βαθιές συζητήσεις. Στην επόμενη εκδήλωση ή στο πάρτι στη δουλειά σας , κάντε μια προσπάθεια να να μιλήσετε σε κάποιον που φυσιολογικά δεν θα του μιλούσατε. Ίσως η συζήτηση να πάρει ευχάριστη τροπή.

Πώς μπορείτε να ξεκινήσετε μια συζήτηση;

Αναγνωρίστε έναν άνθρωπο με τον οποίο θα θέλατε να έρθετε πιο κοντά. Μπορεί να είναι κάποιος που ξέρετε καλά ή κάποιος που μόλις γνωρίσατε. Η εφαρμογή αυτής της τεχνικής είναι αποτελεσματική στην προσέγγιση ερωτικού συντρόφου, αλλά , είναι χρήσιμη για το κάθε άτομο που είναι κοντά σας όπως τα μέλη της οικογένειας, οι φίλοι σας. Η τεχνική περιλαμβάνει τρία βήματα:

 1. Χρόνο για το συνομιλητή σας.
 2. Για 15 λεπτά, κάντε εναλλάξ ερωτήσεις ο ένας στον άλλο. Κάθε άτομο πρέπει να απαντά στην ερώτηση.
 3. Μετά από 15 λεπτά προχωρήστε στην επόμενη ομάδα ερωτήσεων.

Πρώτη ομάδα ερωτήσεων

 1. Αν μπορούσες να καλέσεις οποιοδήποτε άτομο στον κόσμο για δείπνο, ποιο θα ήταν αυτό;
 2. Θα ήθελες να είσαι διάσημος; Με ποιο τρόπο;
 3. Πριν κάνεις ένα τηλεφώνημα, κάνεις πρόβα αυτά που θες να πεις; Γιατί;
 4. Πώς θα ήταν η τέλεια ημέρα για εσένα;
 5. Πότε τραγούδησες τελευταία φορά στον εαυτό σου; Ή σε κάποιον άλλο;
 6. Αν ζούσες μέχρι τα 90 και διατηρούσες το μυαλό ή το σώμα ενός 30χρονου τα τελευταία 60 χρόνια της ζωής σου, τι θα επέλεγες;
 7. Έχεις προαίσθημα για το πώς θα πεθάνεις;
 8.  Για ποιο πράγμα στη ζωή σου νιώθεις ευγνωμοσύνη;
 9.  Αν μπορούσες να αλλάξει οτιδήποτε στον τρόπο που μεγάλωσες, τι θα ήταν αυτό;
 10. Πάρτε τέσσερα λεπτά και πείτε στο συνομιλητή σας την ιστορία της ζωής σας με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε.
 11. Αν μπορούσες να ξυπνήσεις αύριο και να έχεις κερδίσει μια δεξιότητα ή ικανότητα, ποια θα ήταν αυτή;

Δεύτερη ομάδα ερωτήσεων

 1. Αν μια μαγική μπάλα έλεγε την αλήθεια για τον εαυτό σου, την ζωή σου, το μέλλον σου ή οτιδήποτε άλλο, τι θα ήθελες να μάθεις;
 2. Υπάρχει κάτι που ονειρεύεσαι να κάνεις εδώ και πολύ καιρό; Γιατί δεν το έχεις κάνει ακόμη;
 3. Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στη ζωή σου;
 4. Τι εκτιμάς περισσότερο σε μια φιλία;
 5. Ποια είναι η πιο πολύτιμη ανάμνηση;
 6. Ποια είναι η πιο τρομακτική σου ανάμνηση;
 7. Αν ήξερες ότι θα πεθάνεις ξαφνικά σε ένα χρόνο, θα άλλαζες κάτι στον τρόπο ζωής σου; Γιατί;
 8. Τι σημαίνει για εσένα η φιλία;
 9. Τι ρόλο παίζει στη ζωή σου η αγάπη;
 10. Μοιράσου πέντε θετικά χαρακτηριστικά του συνομιλητή σου.
 11. Πόσο στενή σχέση έχεις με την οικογένειά σου; Η παιδική σου ηλικία ήταν πιο ευτυχισμένη;
 12. Πώς νιώθεις για τη σχέση σου με τη μαμά σου;

Τρίτη ομάδα ερωτήσεων 

 1. Κάντε τρεις δηλώσεις χρησιμοποιώντας το "εμείς". Για παράδειγμα, "Βρισκόμαστε και οι δύο σε αυτό το δωμάτιο και νιώθουμε…"
 2. Συμπλήρωσε αυτή την πρόταση, "Εύχομαι να είχαν κάποιον με τον οποίο θα μπορούσα να μοιραστώ…"
 3. Αν θέλετε να γίνετε στενοί φίλοι με το συνομιλητή σας, μοιραστείτε σημαντικά πράγματα που θα θέλατε να ξέρει για εσάς.
 4. Πείτε στο συνομιλητή σας τι σας αρέσει πάνω του. Να είστε ειλικρινείς αυτή τη φορά, μιλήστε για πράγματα που δεν θα λέγατε σε κάποιον που μόλις γνωρίσατε.
 5. Μοιραστείτε μια ντροπιαστική στιγμή της ζωής σας.
 6. Πότε έκλαψες τελευταία φορά μπροστά σε κάποιον άλλο;
 7. Με ποια θέματα δεν θέλεις οι άλλοι να αστειεύονται;
 8. Αν πέθαινες σήμερα χωρίς να έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις με κανένα, για ποιο πράγμα θα μετάνιωνες που δεν έχεις πει; Γιατί δεν το έχει; πει ακόμη;
 9. Από όλους τους ανθρώπους στην οικογένεια σου, για ποιον θα πονούσες περισσότερο αν τον έχανες; Γιατί;
 10.  Μπορείτε να εκφράσετε την ανησυχία σας για ένα προσωπικό πρόβλημα και να ζητήσετε την συμβουλή του συνομιλητή σας.
 11. Το σπίτι σου και όλα όσα σου ανήκουν, καίγονται σε μια φωτιά. Αφού έχεις σώσει τους αγαπημένους σου και τα κατοικίδια σου, έχεις χρόνο να πάρεις οποιοδήποτε αντικείμενο. Ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή την τεχνική με διαφορετικούς ανθρώπους με τους οποίους θέλετε να δημιουργήσετε μια πιο βαθιά σύνδεση, αλλά αν οι απαντήσεις σας είναι βαρετές, φτιάξτε μια λίστα με δικές σας ερωτήσεις πιο ενδιαφέρουσες και προσωπικές.

Μπορείτε να ενισχύσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες

Με όποιον και αν καταλήξετε να μιλάτε, πάντα να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι η συζήτηση μπορεί να είναι καλή ή κακή, όπως συμβαίνει με όλα στη ζωή. Όταν όμως είναι καλή, μπορεί να είναι εξαιρετική επειδή διεγείρει και ικανοποιεί την βασική ανθρώπινη ανάγκη μας για σύνδεση και μάθηση. Οι βαθιές συζητήσεις μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Όταν έχουν καλή εξέλιξη, οι συζητήσεις είναι πηγή ευχαρίστησης και ΕΥΕΞΙΑΣ. Αν θέλετε να καλλιεργήσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING θα σας βοηθήσουν να μάθετε νέες τεχνικές και έτσι να μπορείτε να κάνετε ουσιαστικές συζητήσεις.