Κάνε το Τεστ
επικοινωνία στη σχέση, ειλικρινής επικοινωνία στη σχέση, ανοιχτή επικοινωνία στη σχέση, πως θα επικοινωνήσετε με το σύντροφό σας, γιατί είναι σημαντική η επικοινωνία στη σχέση, τρόποι επικοινωνίας στη σχέση

Πώς θα επικοινωνήσετε ανοιχτά και ειλικρινά με το σύντροφό σας;

Ειλικρινής επικοινωνία στη σχέση

Η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για κάθε υγιή σχέση. Χωρίς επικοινωνία καμία σχέση δεν μπορεί να χτιστεί. Το πρόβλημα ξεκινά όταν η επικοινωνία γίνεται δύσκολη ή και αδύνατη.

Γενικά σε μια σχέση οι σύντροφοι εκφράζουν εύκολα την εκτίμησή τους αλλά δυσκολεύονται να βρουν λέξεις για να συζητήσουν κάποιο πρόβλημα. Κανείς δεν θέλει να πληγώσει τον άλλο, αλλά τελικά πληγώνετε τον εαυτό σας όταν δεν εκφράζετε όσα νιώθετε.

Αυτό που χρειάζεται να θυμάστε είναι πως όταν προκύπτει μια αρνητική κατάσταση, μπορείτε να επικοινωνήσετε ανοιχτά και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κάνετε κακό στη σχέση σας.

Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει επικοινωνία στη σχέση;

Μια από τις σημαντικότερες δεξιότητες επικοινωνίας είναι η ακρόαση. Οι βαθιές, υγιείς και θετικές σχέσεις μπορούν μόνο να εξελιχθούν όταν οι δύο σύντροφοι αφουγκράζονται ο ένας τον άλλο. Αν δεν υπάρχει επικοινωνία στη σχέση, και κανένας από τους δύο συντρόφους δεν ακούει ειλικρινά, τότε και οι δύο θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο.

Τα πιο συχνά λάθη όταν ο σύντροφός σας , σας μιλά είναι τα εξής:

  • Σκέφτεστε κάτι άλλο όταν σας μιλάει
  • Σκέφτεστε τι θα πει μετά
  • Κρίνετε όσα σας λέει
  • Ακούτε έχοντας ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα στο μυαλό σας

Αλλά η ενεργή ακρόαση είναι πολλά περισσότερα από την απλή συζήτηση. Χρειάζεται ειλικρινές ενδιαφέρον για το άλλο άτομο. Η ενεργή ακρόαση περιλαμβάνει:

  • Μη λεκτική επικοινωνία (δίνετε προσοχή σε όσα ακούτε)
  • Δίνετε προσοχή σε όσα ακούτε και όχι στις δικές σας σκέψεις
  • Δεν κρίνετε τον άλλο

Η επικοινωνία βοηθά τη σχέση να εξελιχθεί

Η υγιής επικοινωνία δεν αφορά μόνο το πως θα λύσετε τα προβλήματα που προκύπτουν στη σχέση. Είναι πραγματικά το θεμέλιο της σχέσης σας, την βοηθά να εξελιχθεί και να γίνει πιο δυνατή. Μια υγιής σχέση προχωρά από το ένα στάδιο στο άλλο όσο πιο ομαλά γίνεται. Από τα ραντεβού, στη συγκατοίκηση και στο γάμο, είναι ανάγκη να είστε ξεκάθαροι στη σχέση σας για να νιώθετε ασφάλεια.

Η επικοινωνία προλαμβάνει την τοξικότητα

Σε πολλές περιπτώσεις οι σύντροφοι καταπιέζουν τα συναισθήματά τους μέχρι να συσσωρευτούν και να γίνουν τοξικά.  Στη συνέχεια, και από το πουθενά, η δυσαρέσκεια ξεχειλίζει και τα ξεσπάσματα είναι συχνά. Όμως μπορείτε να προλάβετε αυτή την κατάσταση αν έχετε ανοιχτή επικοινωνία στη σχέση σας και ξεκαθαρίζετε τις παρεξηγήσεις που προκύπτουν. Οι διαφωνίες μπορεί να είναι επώδυνες και να πληγώνουν εσάς και όσους αγαπάτε.

Καθώς η τριβή είναι αναπόφευκτη, μπορείτε να μάθετε να αντιμετωπίζετε τις διαφωνίες με παραγωγικό τρόπο. Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι με το σύντροφό σας ώστε να μην ξεφύγουν τα πράγματα και προκαλέσετε ανεπανόρθωτη βλάβη στη σχέση σας.

Πώς θα επικοινωνήσετε ανοιχτά και ειλικρινά στη σχέση σας;

Εκφράστε τα συναισθήματά σας

Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επικοινωνία είναι ότι αμφισβητούμε τα συναισθήματά μας. Νιώθουμε θυμό, απογοήτευση, ανησυχία και αναρωτιόμαστε αν αυτό είναι σωστό.

Έχετε το δικαίωμα να νιώθετε κάθε συναίσθημα. Ακόμη και αν είναι για κάποιον άδικο, λάθος ή υπερβολική αντίδραση, είναι αυτό που αισθάνεστε.

Δεν είναι δικαίωμα σας να φέρεστε άσχημα ή να κατηγορείτε τους άλλους για όσα νιώθετε. Αλλά είναι δικαίωμά σας να εκφράζετε όσα νιώθετε στο σύντροφό σας.

Όπως εσείς έχετε το δικαίωμα να εκφραστείτε ελεύθερα για όσα νιώθετε το ίδιο ισχύει και για το σύντροφό σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαφωνεί με την άποψή σας, να πληγωθεί ή να θυμώσει. Μπορεί να νιώσει όπως θέλει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αντιδρά άσχημα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματά σας.

Να είστε ειλικρινείς με το σύντροφό σας

Όταν αποφασίζετε να δεσμευτείτε σε μια σχέση, είναι ανάγκη να είστε ειλικρινείς με το σύντροφό σας για τα συναισθήματά σας. Έχετε υποχρέωση να είστε ειλικρινείς όχι μόνο προς το σύντροφό σας αλλά προς τον εαυτό σας και τη σχέση σας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μιλάτε συνέχεια για τα συναισθήματά σας. Αλλά σημαίνει ότι πρέπει να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί για τα συναισθήματα που προκύπτουν από τη συμπεριφορά του συντρόφου σας και επηρεάζουν τη σχέση σας, όπως το πένθος για την απώλεια ενός αγαπημένου σας προσώπου ή την διάγνωση της κατάθλιψης.

Αν θέλετε η σχέση σας να έχει διάρκεια και να παραμείνει δυνατή, χρειάζεται να είστε πρόθυμοι να αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Ελέγξτε τα συναισθήματά σας

Όταν αρχίζετε να νιώθετε θυμό, ανησυχία ή κάποιο άλλο αρνητικό συναίσθημα, μπορεί να είναι έντονο και να σας κατακλύζει. Αν προσπαθήσετε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας εκείνη τη στιγμή, είναι πολύ πιθανό να φωνάξετε, να κλάψετε , να μιλήσετε άσχημα και αυτός δεν είναι παραγωγικός τρόπος για να λύσετε το πρόβλημα.

Περιμένετε μέχρι να ανακτήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας. Δώστε στον εαυτό σας το χρόνο να επανέλθει. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας είναι σημαντικό να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή.

Αφού ανακτήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας, επιλέξετε την κατάλληλη στιγμή για να κάνετε μια συζήτηση. Να θυμάστε ότι μια συζήτηση για τα συναισθήματά σας και οποιοδήποτε πρόβλημα στη σχέση σας δεν πρέπει να είναι σύντομη. Για αυτό μην ξεκινάτε να μιλάτε όταν είναι ανάγκη να φύγετε για δουλειά ή όταν έχετε κάποιο ραντεβού.

Επιλέξετε μια στιγμή που θα είστε ήρεμοι και θα έχετε χρόνο. Και αν τα συναισθήματα σας αρχίζουν να σας κατακλύζουν, πάρτε λίγο χρόνο να ηρεμήσετε πριν συνεχίσετε.

Χρησιμοποιήστε παραδείγματα, λέξεις και φράσεις

Αν αγαπάτε το σύντροφό σας, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να τον πληγώσετε. Μιλήστε του για τα αρνητικά σας συναισθήματα χωρίς όμως να προσπαθείτε να εξομαλύνετε τα πράγματα. Μιλήστε ανοιχτά και ξεκάθαρα για  συμπεριφορές σε συγκεκριμένες στιγμές που σας πλήγωσαν.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να πείτε , "Πληγώθηκα όταν…" αντί για "Με πλήγωσες όταν…"

Οι δηλώσεις που περιέχουν το "Εσύ" μπορεί να κάνουν το σύντροφό σας να αντιδράσει αμυντικά. Δεν θα σας ακούσει γιατί θα σκέφτεται ότι αυτό δεν είναι δικό του λάθος.

Αντιθέτως το "Εγώ" μετατοπίζει την προσοχή σε εσάς και στο πως νιώθετε. Επιτρέπει στο σύντροφό σας να ανησυχήσει για όσα αισθάνεστε και να προσπαθήσει να σας βοηθήσει. Και με αυτό τον τρόπο μπορεί να σας ακούσει και αυτό θα σας φέρει κοντά. Θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα μαζί σαν ομάδα.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με το σύντροφό σας 

Η αντιμετώπιση των διαφωνιών σε μια σχέση δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Αλλά αν τις διαχειριστείτε ανοιχτά και ειλικρινά, η σχέση θα μπορέσει να εξελιχθεί. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με το σύντροφό σας.