Κάνε το Τεστ
μυστικά , τα μυστικά πληγώνουν, γιατί τα μυστικά πληγώνουν, επιβλαβή μυστικά

Τα μυστικά πληγώνουν

Γιατί τα μυστικά πληγώνουν;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή κρατάτε κάποιο μυστικό μέσα σας. Στην  πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι κρατούν μέσα τους πολλές πληροφορίες που δεν τις μοιράζονται με κανέναν.

Τα μυστικά δεν χρειάζεται να είναι ακραία ή υπερβολικά. Πολλοί άνθρωποι κρατούν μυστικές τις πολιτικές και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, ειδικά όταν πιστεύουν ότι κανείς δεν θα συμφωνήσει μαζί τους. Κάποιοι άνθρωποι κρύβουν την οικονομική τους κατάσταση, είτε έχουν περισσότερα ή λιγότερα από αυτά που σκέφτονται οι άλλοι. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι κάτι πολύ προσωπικό για τους περισσότερους ανθρώπους, όπως και πιθανές παράλληλες σεξουαλικές εμπειρίες ενώ είσαστε σε κάποια σχέση.

Τα μυστικά μπορεί να κυμαίνονται από απλά μέχρι ύπουλα και ντροπιαστικά. Όσο πιο άσχημο είναι το μυστικό, τόσο μεγαλύτερη η απομόνωση και μεγαλύτερη η κόπωση. Όλοι μας σκεφτόμαστε το κόστος ανάμεσα στο να κρατάμε μυστικά και στις συνέπειες του να τα αποκαλύψουμε. Υπάρχουν πολλά μυστικά που τα κρατάτε αναγκαστικά μέσα σας γιατί αποκαλύπτουν τη δυναμική της οικογένειας.

Ποιον προστατεύει το μυστικό;

Οι σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι:

  1. Ποιον ή τι προστατεύει το μυστικό; (πχ μία σχέση, μία οικογένεια, μία προσωπικότητα;)
  2. Αν το μυστικό αυτό γινότανε γνωστό, ποιες θα ήταν οι συνέπειες; (κρίνονται ως καταστροφικές; ως δύσκολες; θα ξεπερνούσατε εν τέλει τις συνέπειες;)

Γιατί κάποια μυστικά είναι επιβλαβή;

Τα μυστικά μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογική βλάβη επειδή σας στερούν τη δυνατότητα να τα συζητήσετε με άλλους ανθρώπους. Όταν έχετε ένα πρόβλημα, βοηθά να το μοιράζεστε με τους άλλους και αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε από μια άλλη οπτική τα πράγματα. Αλλά τα μυστικά για τα οποία νιώθετε ενοχές, τύψεις και ντροπή και δεν μπορείτε να τα μοιραστείτε, σας επιβαρύνουν.

Ωστόσο, υπάρχουν και μυστικά που είναι ακίνδυνα και δεν αποτελούν απειλή για την ψυχική σας υγεία. Για παράδειγμα, τα μυστικά που αφορούν τις κοινωνικές και τις προσωπικές σας σχέσεις. Αν έχετε, για παράδειγμα, έναν κρυφό εραστή (χωρίς να είσαστε σε άλλη σχέση!), η σκέψη του σας φτιάχνει τη διάθεση και ακόμη και αν δεν μπορείτε να μοιραστείτε το μυστικό σας νιώθετε καλά.

Από την άλλη, μυστικά που αφορούν πληροφορίες υψηλής σημασίας για παράδειγμα για τη δουλειά σας, δείχνουν ότι είστε ένα ικανό και έμπιστο άτομο, και αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας παρόλο που μπορεί να σας βαραίνει.

Ανοίξτε την καρδιά σας

Δυστυχώς, δεν είναι τόσο εύκολο να μιλήσετε σε όλους τους ανθρώπους γύρω σας για τα μυστικά σας, ούτε είναι σαφές πότε και πως αυτό μπορεί να είναι εποικοδομητικό. Ούτε μπορείτε να γνωρίζετε αν ο άλλος θέλει να το ακούσει. Πάντα υπάρχουν συνέπειες όταν αποκαλύπτετε μια ευαίσθητη πληροφορία η οποία κρατά τις ισορροπίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αναστάτωση και τελικά να μην έχει θετικά αποτελέσματα.

Η πίεση για να μιλήσετε για ένα μυστικό μπορεί να είναι μεγάλη, μπορεί να το ξεστομίσετε παρορμητικά, έτσι μειώνεται γρήγορα η εσωτερική πίεση. Μπορεί να νιώθετε πίεση για να μιλήσετε για τα μυστικά σας, και όταν αυτό συμβεί η πίεση αυξάνεται. Μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις αλλά η αποκάλυψη των μυστικών είναι η πιο δίκαιη λύση.

Απελευθέρωση από τα μυστικά

Με τη βοήθεια ενός έμπειρου ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ και του EMDR μπορείτε να απελευθερωθείτε από το βάρος των μυστικών