Κάνε το Τεστ
sexting, τι είναι το sexting, σεξτινγκ, υγιές sexting, sexting και έφηβοι, ενημέρωση εφήβων για το sexting, τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, εκπαίδευση εφήβων για το sexting

Τι είναι το Sexting;

Sexting - τι είναι;

Παλιότερα οι γυναίκες αρωμάτιζαν τα γράμματα που έστελναν στους συντρόφους τους, ελπίζοντας ότι το άρωμα τους θα τους σαγηνεύσει. Βέβαια, αυτές οι μέρες έχουν περάσει, αλλά η επιθυμία για να γοητεύσει κάποιος το σύντροφό του παραμένει. Ωστόσο, οι τρόποι επικοινωνίας στις μέρες μας έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το sexting (σέξτινγκ). Αν και είχε κακή φήμη λόγω του ρόλου του σε πολιτικά και όχι μόνο σκάνδαλα, οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει και το υγιές sexting, ένας τρόπος για την ενδυνάμωση των ερωτικών σχέσεων.

Τι είναι το sexting;

Το sexting προκύπτει από το συνδυασμό των λέξεων "sex" και "texting" και αναφέρεται στη χρήση κινητού τηλεφώνου ή άλλων συσκευών όπως η κάμερα ή ο υπολογιστής για την δημιουργία κειμένων, εικόνων ή βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο και την αποστολή τους μέσω μηνύματος ή των social media όπως το Facebook, το Twitter κα.

Το sexting μπορεί να περιλαμβάνει πικάντικες και ερωτικές λέξεις, ή φωτογραφίες που εξάπτουν την φαντασία και προκαλούν ερωτικές σκέψεις. Αν και δεν υπάρχει περιορισμός στο sexting, υπάρχουν κάποιοι σημαντικές παράμετροι που διαχωρίζουν το υγιές από το επικίνδυνο sexting.

Υγιές sexting 

Αρχικά, το υγιές sexting είναι συναινετικό. Αυτός που στέλνει και αυτός που δέχεται τα μηνύματα πρέπει να συμφωνούν , πριν από το πρώτο μήνυμα, ότι το sexting είναι αποδεκτό και ευπρόσδεκτο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς  η αίσθηση της ευπρέπειας των ανθρώπων μπορεί να διαφέρει πολύ. Όταν κάποιος λαμβάνει ένα μήνυμα ερωτικό χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία μπορεί να νιώθει άβολα. Επίσης, μπορεί το γεγονός να του προκαλεί ανησυχία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, ειδικά γυναίκες, υποκύπτουν στο sexting λόγω της πίεσης που δέχονται από τους συντρόφους τους, και τελικά νιώθουν μετανιωμένες, γεμάτες τύψεις και ενοχές για αυτό που έκαναν. Η πίεση που μπορεί να δέχεται κάποιος από το σύντροφο του για την συμμετοχή στο sexting είναι μια μορφή βίας. Φυσικά, αυτό υπονομεύει την ευεξία του ατόμου αλλά και της σχέσης.

Το υγιές sexting συμβαίνει σε ένα πλαίσιο σωματικής και συναισθηματικής ασφάλειας. Όπως μια υγιής σεξουαλική σχέση ευημερεί όταν και οι δύο σύντροφοι νιώθουν σωματική και συναισθηματική ασφάλεια και σέβονται ο ένας τον άλλο, το ίδιο ισχύει και για το sexting. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που φοβούνται μήπως φαίνονται άσχημοι στα μάτια του συντρόφου τους χρησιμοποιούν περισσότερο το sexting.  Όταν κάποιος χρησιμοποιεί το sexting απλά για την επιβεβαίωση, μπορεί να μην το έχει επιλέξει ελεύθερα. Και αυτό ίσως αργότερα να προκαλεί ενοχές.

Το υγιές sexting δεν πρέπει να υποκαθιστά την ειλικρινή οικειότητα. Οι άνθρωποι που νιώθουν άβολα με την άμεση έκφραση της σεξουαλικότητας μπορεί να βασίζονται στο sexting , για να δημιουργήσουν μια σεξουαλική σύνδεση. Όταν όμως το sexting υποκαθιστά την πραγματική σεξουαλικότητα, και δεν έχει ως σκοπό την διασκέδαση, μπορεί να γίνει μια ανθυγιεινή συνήθεια που προάγει μια ψευδαίσθηση της αληθινής σύνδεσης. Σε αυτή την περίπτωση η ψυχοθεραπεία είναι πολύ βοηθητική.

τι είναι το sexting, σεξτινγκ

Sexting και έφηβοι

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι προσεγγίζουν την σεξουαλική συμπεριφορά. Μια μελέτη έδειξε ότι το 59% των εφήβων έχει ανταλλάξει μηνύματα ερωτικού περιεχομένου. Από την πλευρά των γονέων , το πρόβλημα με τα μηνύματα είναι πολύπλοκο. Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι είναι παράνομο για τους ανθρώπους κάτω των 18 ετών να στέλνουν γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες, ακόμη και αν είναι δικές τους, καθώς θεωρείται παιδική πορνογραφία. Οι νέοι δεν γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ως δράστες σεξουαλικών αδικημάτων.

Πέρα από τις νομικές προεκτάσεις , οι περισσότεροι έφηβοι δεν γνωρίζουν τις συνέπειες της εμπλοκής τους στο sexting. Αυτές οι συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν την μη εξουσιοδοτημένη διανομή φωτογραφιών που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το bullying από τους συμμαθητές ή την στοχοποίηση από σεξουαλικούς δράστες.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς αν τα έφηβα παιδιά τους χρησιμοποιούν το sexting;

Πολλοί γονείς νιώθουν τρομοκρατημένοι όταν ανακαλύπτουν ότι τα έφηβα παιδιά τους χρησιμοποιούν το sexting και είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούν την κατάσταση με τον κατάλληλο τρόπο. Τα συναισθήματα θυμού και ντροπής είναι επίσης συχνά. Οι γονείς μπορεί να νιώθουν ότι έχουν εξαπατηθεί από τα παιδιά τους και ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη. Πολλοί γονείς αντιδρούν με την κατάσχεση των τηλεφώνων, των υπολογιστών, των καμερών και τον περιορισμό του διαδικτύου. Αν και όλες αυτές οι μέθοδοι μπορεί να είναι κατάλληλες, είναι πιο σημαντικό οι γονείς να ενημερώνουν τα παιδιά τους.

Εκπαίδευση και ενημέρωση των παιδιών για το sexting 

Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό οι γονείς να αποφεύγουν την δαιμονιοποίηση του σεξ και της σεξουαλικότητας και να μην μιλούν στα παιδιά τους με άσχημους χαρακτηρισμούς. Οι έφηβοι είναι απίστευτα ευαίσθητοι και μπορεί να πάρουν τα άσχημα σχόλια κατάκαρδα και να αρχίσουν να τα πιστεύουν.

Oι γονείς  πρέπει να εξηγούν στους νέους ανθρώπους γιατί το sexting μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Φυσικά, πρέπει να αναφέρουν και τις νομικές συνέπειες αυτή της πράξης. Οι γονείς πρέπει να επιτρέπουν στα νέα παιδιά να σκεφτούν πως βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο και έτσι νιώθουν ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες για τις πράξεις τους. Για αυτό το λόγο τα νέα παιδιά πρέπει να αξιολογούν ρεαλιστικά τον κίνδυνο. Επίσης, πρέπει να σκέφτονται την πιθανότητα να διαδοθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσωπικά τους δεδομένα. Είναι ανάγκη να σκέφτονται τις επιδράσεις που θα έχει αυτό στη ζωή τους. Τα νέα παιδιά χρειάζεται να σκεφτούν ότι μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένα αν οι φωτογραφίες και τα βίντεο διαρρεύσουν.

Επιπλέον, οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι το sexting είναι κάτι πολύ σύνηθες στους εφήβους. Η έλλειψη εκπαίδευσης και ενημέρωσης για το sexting και τις συνέπειές του , δίνει την εντύπωση στους νέους ανθρώπους ότι είναι κάτι αποδεκτό και πως όλοι το κάνουν. Δυστυχώς, στις μέρες μας η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο φλερτ και στα σεξουαλικά μηνύματα είναι δυσδιάκριτη. Στην πραγματικότητα, πολλοί έφηβοι αναφέρουν ότι φλερτάρουν με μηνύματα που περιέχουν γυμνές και ημίγυμνες φωτογραφίες. Στις μέρες μας είναι δύσκολο οι νέοι να αντισταθούν στο sexting , καθώς αυτό μπορεί να οδηγεί σε καταστάσεις όπως το bullying και η απομόνωση.

Ψυχοεκπαίδευση γονέων και παιδιών για το sexting 

Ο κόσμος των εφήβων είναι πολύπλοκος, για αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να αντιμετωπίσουν την πίεση από τους συμμαθητές ή να αντισταθούν στην επιθυμία να ταιριάζουν με τους άλλους. Οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι και υποστηρικτικοί σε όλες τις προκλήσεις που βιώνουν οι νέοι. Η ξεκάθαρη επικοινωνία είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε οι γονείς να εκπαιδεύουν τους έφηβους για τις συνέπειες του sexting. Με τη βοήθεια της ατομικής ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και της οικογενειακής ψυχοθεραπείας οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τα παιδιά τους. Όπως επίσης, τα παιδιά μαθαίνουν να διακρίνουν τους κινδύνους και να θέτουν ξεκάθαρα όρια στους άλλους.