Κάνε το Τεστ
γιορτή Αγίου Βαλεντίνου, σχέσεις, προβλήματα στις σχέσεις, πως να επιβιώσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου προκαλεί στρες στα ζευγάρια

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και Στρες

Με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου (γνωστή ως “ημέρα των ερωτευμένων”) να βρίσκεται προ των πυλών, η σκέψη μας τριγυρνάει σε ζόρικα θέματα που αφορούν τις συντροφικές μας σχέσεις. Μαζί με τις καρδιές και τα λουλούδια που μοιάζουν αναπόφευκτα, έρχονται και οι σκέψεις για τον αν ένα ζευγάρι είναι τέλειο. Η μέρα αυτή μπορεί να συνοδεύεται από πολύ στρες, γιατί όλοι επικεντρωνόμαστε στις προσδοκίες που τη συνοδεύουν, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα τα οποία χρειάζεται να τα αντιμετωπίσουμε και να επιβιώσουμε.

Πολλές φορές παρανοούμε τα προβλήματα σε μια σχέση επειδή τον περισσότερο καιρό οι αιτίες προέρχονται από κρυμμένα πρότυπα συμπεριφοράς μέσα μας και όχι από τη συμπεριφορά ή το ύφος του άλλου. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά δεν παρατηρούμε το ρόλο που παίζουμε. Για πολλούς ανθρώπους είναι άγνωστο τι χρειάζεται να κάνουν για να δημιουργήσουν μια ευτυχισμένη, επιτυχημένη και μακροχρόνια διαπροσωπική σχέση.

Κάθε σχέση αντιμετωπίζει προβλήματα και δυσκολίες, που προκαλούν στο ζευγάρι στρες. Το στρες και το άγχος σε μια σχέση μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ψυχικά ή σωματικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, ή την υπέρταση. Κατανοώντας το στρες που προκαλείται από τη σχέση – και τους μοναδικούς τρόπους που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με το σύντροφο μας-μπορούμε να αποφύγουμε τα συμπτώματα, να δουλέψουμε μαζί για τη σχέση και να ξεπερνάμε τα πάνω και τα κάτω της.

Όλες οι σχέσεις είναι διαφορετικές για αυτό χρειάζεται να βρούμε τρόπους που δουλεύουν για τη δική μας σχέση. Αν δεν κατανοούμε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε μέσα στη σχέση, θα πιεζόμαστε και θα πονάμε χωρίς να ξέρουμε το γιατί.

Μερικοί αρνητικοί τρόποι συμπεριφοράς μέσα στη σχέση περιλαμβάνουν:

  • Υποθέτετε ότι ξέρετε πώς να κάνετε μια σχέση να δουλέψει. Πολλοί υποθέτουν ότι μια σχέση θα πάει αναγκαστικά καλά επειδή είναι “καλοί” άνθρωποι. Όμως η αλήθεια είναι ότι για να επιτύχουν οι σχέσεις μας χρειάζεται δουλειά, να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα, τα οποία σίγουρα θα εμφανιστούν κάποια στιγμή. Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ότι αν βρουν τον “σωστό” σύντροφο ή αν είναι “ερωτευμένοι”, η σχέση αυτομάτως θα είναι επιτυχημένη και θα ζήσουν πάντα ευτυχισμένοι. Αυτό είναι ένα κοινό λάθος βγαλμένο από τα παραμύθια και τις ρομαντικές ταινίες, και είναι μια κρυμμένη αιτία άγχους. Αντί να ψάχνουμε να βρούμε τι χρειάζεται για να πετύχει η σχέση, συμπεριφερόμαστε σαν να τα ξέρουμε τι ακριβώς χρειάζεται. Αλλά “γηράσκω αεί διδασκόμενος” και δυστυχώς μαθαίνουμε μέσα από τα παθήματα τις περισσότερες φορές.
  • Προσπαθείτε να αλλάξετε τους ανθρώπους. Το περισσότερο στρες στη σχέση μας προέρχεται από συνειδητές ή ασυνείδητες προσπάθειες να αλλάξουμε ή να ελέγξουμε τους άλλους ανθρώπους. Προσπαθείτε να κάνετε τους άλλους να συμπεριφέρονται διαφορετικά, και όταν δεν αλλάζουν αυτό σας προκαλεί αναστάτωση και θυμό. Όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε κάποιον και αποτυγχάνουμε, απλά αισθανόμαστε περισσότερο θυμό και απογοήτευση, ακόμη και εχθρότητα. Όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε το σύντροφο μας σε κάποιον που σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται σαν εμάς, τον κρίνουμε χωρίς να σεβόμαστε και να εκτιμούμε την προσωπικότητά του (που ίσως ερωτευτήκαμε αρχικά) και τις ιδιαιτερότητές του.
  • Είστε επικριτικοί και κατηγορείτε τον άλλο. Από όλες τις συμπεριφορές που μπορούν να βλάψουν μια σχέση, η πιο καταστροφική είναι να κατηγορείτε τον άλλο για τις δυσκολίες στη σχέση. Το “εσύ φταις” και τα διάφορα επίθετα που μπορεί να το ακολουθούν είναι ότι πιο καταστροφικό. Με αυτό τον τρόπο σταματάτε να βλέπετε τα πράγματα αντικειμενικά, και βάζετε τα θεμέλια για μία καταστροφή.
  • Αγνοείτε την άποψη του άλλου. Ένα ακόμη καταστροφικό μοτίβο για μια σχέση, είναι να υποτιμάτε τη γνώμη και την οπτική του άλλου. Αυτό προέρχεται από την τάση που έχουμε όλοι οι άνθρωποι να θέλουμε να έχουμε πάντα δίκιο. Αν όμως θεωρείτε ότι είστε σωστοί (και ο άλλος “λάθος”), αυτό σας κάνει να αισθάνεστε προσωρινά ικανοποιημένοι, αλλά ο σύντροφός σας αισθάνεται πληγωμένος και δυσαρεστημένος.
  • Συγκρίνετε τη σχέση σας με άλλες σχέσεις. Αποφύγετε αυτή τη συμπεριφορά με κάθε κόστος! Θυμηθείτε ότι ακόμη και αν άλλα ζευγάρια επιφανειακά μοιάζουν πιο ευτυχισμένα, ποτέ δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού τους ή μέσα στις ψυχές τους.
  • Συμπεριφέρεστε με θυμό και κριτική.Αντί να αμύνεστε ή να αντεπιτίθεστε, ίσως να χρειάζεται να σκεφτείτε ότι ίσως να υπάρχει μια δόση αλήθειας στις κατηγορίες ή στην κριτική των άλλων. Πολλές φορές η κριτική προέρχεται από την αλήθεια. Ακούστε χωρίς να απειλείστε ως προσωπικότητα και άνθρωπος, και έτσι ίσως μπορείτε να σταματήσετε να θυμώνετε. Μείνετε επικεντρωμένοι μόνο σε όσα κάνατε ή δεν κάνατε και αγνοείστε τις γενικολογίες ή τις προσωπικές επιθέσεις.

Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε πότε αυτά τα παραπάνω μοτίβα συμπεριφοράς εμφανίζονται στη σχέση σας και αντισταθείτε στον πειρασμό να σας παρασύρουν.

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και Στρες

Συμβουλές για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν είναι η μοναδική μέρα για να εκφράσετε την αγάπη σας. Αν είστε σε μια σχέση, η αγάπη χρειάζεται να εκφράζεται κάθε μέρα.Με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μπορείτε να:

  • Επικοινωνήσετε ανοικτά και ειλικρινά. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας αλλά ακούστε προσεκτικά και την άλλη πλευρά για τα όσα σας λέει.
  • Δεσμευτείτε στη σχέση. Όταν είστε σε μια σχέση,αναπόφευκτα χάνετε ένα μέρος της ελευθερίαςσας. Αυτό είναι το κόστος της κοινής ζωής, κερδίζετε όμως σε άλλους τομείς, όπως η συντροφικότητα, αγάπη, φροντίδα, κα.
  • Αποδεχτείτε το άλλο άτομο όπως είναι, με όλα τα αρνητικά, τις αδυναμίες και τις ιδιορρυθμίες του. Σήμερα μπορεί να σας ενοχλεί αυτό το χαρακτηριστικό, που χτες είχατε ερωτευτεί, από μια άλλη σκοπιά.
  • Αναλάβετε την ευθύνη των λαθών σας.Αναρωτηθείτε, αν δεν “φταίει” πάντα ο άλλος, εσείς πως μπορείτε να έχετε συμβάλει σε κάποιο πρόβλημα;
  • Να είστε ανοιχτοί στη διαπραγμάτευση και τη συγχώρεση. Να στοχεύετε σε μια καλή “συμφωνία” μεταξύ σας για τις ανάγκες και τα θέλω σας, λύσεις που ικανοποιούν και τους δύο, και να μην παραιτείστε από αυτές.
  • Χρησιμοποιήστε τις διαφωνίες παραγωγικά. Καταπολεμήστε την ανάγκη σας να έχετε πάντα δίκιο ή να ελέγχετε τα πράγματα.
  • Δώστε και πάρτε υποστήριξη, εμπιστοσύνη και αφοσίωση.
  • Διασκεδάστε μαζί και να είστε φίλοι μεταξύ σας!

Φροντίδα για τη σχέση

Δεν χρειάζεται (και δεν αρκεί) η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου για να αναστοχαστείτε για τη σχέση σας. Η σχέσεις σας χρειάζονται μια φροντίδα όλα το χρόνο. Και τα παραπάνω αφορούν επίσης όχι μόνο τη συντροφική σας σχέση, αλλά και όλες τις υπόλοιπες, την οικογένειά σας και τους φίλους σας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις σχέσεις και τη ζωή σας.