Κάνε το Τεστ
Αγίου Βαλεντίνου, θλίψη του Αγίου Βαλεντίνου,πώς να αντιμετωπίσετε τη θλίψη την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Η θλίψη την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Η θλίψη την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Αν και για αρκετά ζευγάρια η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι χαλαρωτική και διασκεδαστική, για πολλά ζευγάρια είναι μια σημαντική πηγή στρες και στεναχώριες. Οι προσδοκίες που αναπόφευκτα δημιουργούνται στα ζευγάρια ώστε να ευχαριστήσουν ο ένας τον άλλο με πάσης φύσεως δώρα (σοκολατάκια, λουλούδια, κοσμήματα, λούτρινα αρκουδάκια, κάρτες κλπ) μπορεί να προκαλούν στρες στη σχέση, ιδίως αν δεν είναι σε πολύ καλή φάση. Από την άλλη μεριά, για όσους είναι ελεύθεροι, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια από τις πιο αντιπαθητικές εορτές του χρόνου, γιατί αποτελεί μια υπενθύμιση ότι είναι μόνοι. Τους υπενθυμίζει την “αποτυχία” τους να βρουν ένα σύντροφο, πράγμα το οποίο μπορεί να είναι πολύ σκληρό και να προκαλεί αισθήματα κατάθλιψης, άγχους και απομόνωσης.

θλιψη, μοναξια, γιορτη, αγιος βαλεντινος, αγιου βαλεντινου

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το πως αισθάνονται οι άνθρωποι για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, οι συμμετέχοντες απάντησαν με ποσοστό 54% ότι απολαμβάνουν τη συγκεκριμένη ημέρα και γιορτάζουν με τον αγαπημένο τους, το 21% είπε ότι είναι μια συνηθισμένη ημέρα, το 18% ότι δεν ενδιαφέρεται για αυτή γιατί είναι μια εμπορική γιορτή και το 7% ότι νιώθει θλίψη και μοναξιά.

Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε θλίψη αυτή την ημέρα!

Στις μέρες μας κατακλυζόμαστε από διαφημίσεις για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πολύ πιεσμένοι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της ημέρας, με αποτέλεσμα η ημέρα αυτή να καταλήγει να είναι δύσκολη για αρκετά ζευγάρια. Είναι η εμπορευματοποίηση της γιορτής που δημιουργεί αυτές τις προσδοκίες.

Για τα ζευγάρια είναι αναγκαίο να επικοινωνούν ουσιαστικά μεταξύ τους, για τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους, σε καθημερινή βάση. Να είστε ανοιχτοί στις ανάγκες και στους περιορισμούς των άλλων: μην έχετε μεγάλες προσδοκίες για ακριβά δώρα αν ο σύντροφος δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά. Κάντε πάντα το καλύτερο και να είστε συμπονετικός με τον άλλο.

Για όσους είναι ελεύθεροι καλό θα ήταν να δείξουν την εκτίμηση στους φίλους τους, τους γονείς και στους συγγενείς περνώντας απλά χρόνο μαζί ή αγοράζοντας κάποια απλά δώρα ή απλά λέγοντας πόσο τους αγαπούν και τους νοιάζονται.

Δεν υπάρχουν κανόνες για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, μπορείτε να γιορτάσετε όπως εσείς θέλετε και με όποιον θέλετε!

Αν όμως συνεχίζετε να αισθάνεστε θλίψη ή θυμό,για μεγάλο διάστημα πέρα από την ημέρα της γιορτής, ίσως να αντιμετωπίζετε κατάθλιψη και να χρειάζεστε τη βοήθεια ενός ψυχιάτρου/ψυχοθεραπευτή.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη θλίψη αυτή την ημέρα;

Οι προετοιμασίες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου προκαλούν από μόνες τους στρες. Όλοι τρέχουν να προλάβουν να ετοιμαστούν για αυτή τη "ρομαντική ημέρα", τα καταστήματα γεμίζουν με σοκολατάκια, αρκουδάκια και άλλα δώρα, οι διαφημίσεις στην τηλεόραση συνεχείς όπως και οι ρομαντικές ταινίες. Οι κόκκινες καρδιές βρίσκονται παντού γύρω μας. Όταν κάποιος είναι ελεύθερος όλα αυτά μπορεί να τον ρίξουν ψυχολογικά.

Τα ερωτικά-προσωπικά είναι μόνο ένα μέρος της ζωής σας.

Υπάρχουν κάποιες στιγμές κάθε χρόνο που είναι δύσκολο κάποιος να είναι μόνος του. Τα Χριστούγεννα, οι καλοκαιρινές διακοπές και η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αυτές τις μέρες το μυαλό σας, σας βάζει σε δύσκολες σκέψεις και ίσως να επικεντρώνεστε μόνο στα αρνητικά κομμάτια της ζωής σας. Φέτος αυτή την ημέρα, αντισταθείτε στον πειρασμό να αναρωτηθείτε γιατί είστε ακόμη μόνη (όταν αισθάνεστε ότι όλοι οι άλλοι στον κόσμο δεν είναι). Αντί να κάνετε τέτοιες σκέψεις δώστε έμφαση στα κομμάτια της ζωής σας που τα πηγαίνετε καλά.

Τι μπορείτε να κάνετε: Επικεντρωθείτε σε άλλους τομείς της ζωής σας: τη δουλειά, τις κοινωνικές σχέσεις (π.χ. φίλους και οικογένεια) και τα ενδιαφέροντά σας. Αντί να αισθάνεστε άσχημα που είστε μόνοι, διοχετεύστε την ενέργειά σας σε άλλους τομείς της ζωής σας. Κλείστε ένα ραντεβού με μια καλή σας φίλη, δείτε μια ταινία ή περιποιηθείτε τον εαυτό σας αγοράζοντας ένα δώρο για εσάς ή περνώντας μια χαλαρωτική μέρα σε ένα σπα.

Το να είστε μόνοι μπορεί να σημαίνει ότι δεν είστε σαν τους άλλους που μένουν λόγω ανασφάλειας σε κακές σχέσεις.

Μην αφήσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να σας δηλητηριάσει και να σκέφτεστε αρνητικά για τον εαυτό σας. Όταν είστε ελεύθεροι είναι εύκολο να γενικεύετε τα πράγματα: ʺΌλοι έχουν σχέση εκτός από εμένα; Είμαι ο μοναδική που δεν έχω σχέδια για απόψε; Όλες οι φίλες μου που έχουν σχέση φαίνονται ευτυχισμένεςʺ. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι σχέσεις δεν είναι καλές. Αμέτρητοι άνδρες και γυναίκες είναι κολλημένοι σε τοξικές σχέσεις, γεμάτες άγχος, απογοήτευση και θλίψη, αλλά απλά φοβούνται να βάλουν ένα τέλος.

Όταν είναι κάποιος είναι σε μια σχέση για πολύ καιρό, μπορεί να εξαρτάται από το σύντροφό του, σε σημείο που να έχει χάσει τον εαυτό του και να αισθάνεται τρόμο στην ιδέα του να είναι μόνος ξανά. Με αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποι παγιδεύονται από τους φόβους τους. Όσοι είναι ελεύθεροι δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα γιατί αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη ότι μπορούν να τα καταφέρουν και μόνοι τους!

Τι να κάνετε: Αντί να αισθάνεστε κατάθλιψη επειδή είστε μόνοι, πείτε στον εαυτό σας ʺΕίμαι μόνη μου επειδή περιμένω μια καλή σχέση, δεν θα συμβιβαστώ με κάποιον που δεν μου αξίζειʺ. Όταν κάνετε θετικές δηλώσεις σαν αυτή, καλλιεργείτε τον έλεγχο στη ζωή σας και θα αισθάνεστε πιο δυνατές και περήφανες σιγά σιγά.! Να αισθάνεστε καλά για το γεγονός ότι δεν συμβιβάζεστε, ότι δεν φοβάστε να ζητήσετε τα όσα θέλετε από τη ζωή, και ότι δεν είστε σαν τους περισσότερους, που κλαίνε με τα κοκτέιλ στο χέρι και παραπονιούνται για τους πρώην συντρόφους τους.

Όταν είστε μόνοι είναι η καλύτερη στιγμή για να σχεδιάσετε την επόμενη σχέση σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται το πλεονέκτημα που έχουν όταν είναι ελεύθεροι, επειδή πνίγονται μέσα στο δράμα ότι δεν είναι σε μια σχέση. Αλλά το να είναι κάποιος μόνος είναι πραγματικά μια ευκαιρία. Η ευτυχία σας εξαρτάται από τις επιλογές σας, και η ερωτική σας ζωή δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Χρειάζεται να επιλέξτε ένα σύντροφο σοφά, επειδή πραγματικά ταιριάζετε, και όχι αναγκαστικά επειδή φοβάστε.

Τι να κάνετε: αξιοποιείστε το χρόνο που έχετε σοφά. Όταν είστε σε μια σχέση, στερήστε ορισμένες ελευθερίες! Πάρτε το χρόνο σας να διασκεδάσετε, να γνωρίσετε περισσότερους ανθρώπους και καλύτερα τους ανθρώπους που είναι ήδη στη ζωή σας, πριν μπείτε σε μία σχέση. Φτιάξτε μια λίστα για όσα ψάχνετε σε ένα σύντροφο και να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά όταν συναντάτε καινούργιους ανθρώπους. Σκεφτείτε επίσης το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, για να διερευνήσετε θέματα που σας απασχολούν, ώστε να μπορέσετε να κάνετε μια σωστή επιλογή συντρόφου στο μέλλον.

θλιψη, μοναξια, γιορτη, αγιος βαλεντινος, αγιου βαλεντινου

Εναλλακτικές επιλογές για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Σε όποια φάση της ζωής σας και αν βρίσκεστε, είτε έχετε σύντροφο είτε όχι, να θυμάστε ότι ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ, έχετε φίλους και συγγενείς που σας αγαπάνε!

Δεν χρειάζεται να περάσετε αναγκαστικά την ημέρα με φίλους

Δεν είστε υποχρεωμένοι να περάστε αυτή την ημέρα με άλλους ελεύθερους ανθρώπους αν δεν είστε σε μια σχέση, αυτό μπορείτε να το κάνετε όποτε θέλετε. Μπορείτε να μείνετε στο σπίτι και να χαλαρώστε μόνη σας. Αλλά αν επιθυμείτε να περάσετε την ημέρα με φίλους, κάντε το! Περάστε την ημέρα με ανθρώπους που αγαπάτε για να θυμηθείτε ότι ανήκετε κάπου και να μειώσετε τα αισθήματα μοναξιάς. Επιλέξτε λοιπόν με ποιον θέλετε να περάστε αυτή την ημέρα, ακόμη και αν αυτός είναι ο ίδιος σας ο εαυτός.

Η ημέρα μπορεί να είναι αφιερωμένη στην οικογένεια

Οι περισσότεροι γονείς θέλουν να μαθαίνουν νέα σας όλες τις ημέρες του χρόνου, συμπεριλαμβανομένης της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Μπορείτε να τους στείλετε και μια κάρτα αν θέλετε, γιατί οι γονείς αγαπούν τις κάρτες!

Μπορείτε να προσφέρετε σε αγνώστους (βοήθεια, όχι λουλούδια!)

Η “ρομαντική” αγάπη δεν αποτελεί το μοναδικό τύπο αγάπης με τον οποίο μπορείτε να συμμετέχετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Το να προσφέρετε σε κάποιον βοήθεια που την έχει ανάγκη, αποτελεί μια άλλη μορφή αγάπης.

Μπορείτε να ζήσετε το ρομαντισμό και τις άλλες μέρες

Ο χρόνος έχει άλλες 364 ημέρες τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε να δείξετε σε κάποιον ότι τον αγαπάτε. Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς αυτή την ημέρα είναι μεγάλες, για αυτό μπορείτε συνειδητά να επιλέξετε μια άλλη μέρα για να κάνετε κάτι ξεχωριστό. Ή ακόμη καλύτερα διαλέξτε μια τυχαία μέρα για να φροντίσετε τον εαυτό σας ή να πείτε στο σύντροφό σας πόσο ευτυχισμένοι είστε στη σχέση σας.

Μπορείτε να συμμετέχετε σε εκδηλώσεις για τους ελεύθερους

Δεν υπάρχει τίποτα κακό να είναι κάποιος μόνος την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και να πηγαίνει σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τους ελεύθερους. Βρείτε όλα τα πάρτι ή δραστηριότητες που διοργανώνονται και πηγαίνετε με κάποια φίλη ή μόνη σας. Θα είναι βοηθητικό να βγείτε βόλτα αυτή την ημέρα και να διασκεδάσετε και να γνωρίσετε νέους ανθρώπους.

Μπορείτε να έχετε τη ζωή που θέλετε

Αν αυτή τη χρονιά είσαστε μόνοι, δεν χρειάζεται να σας παρασύρει η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου σε κατάθλιψη. Η μέρα αυτή θα περάσει, το ίδιο και η μοναξιά. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING μπορείτε να κυνηγήσετε τα προσωπικά και επαγγελματικά σας όνειρα. Για τη μέρα αυτή, μπορεί να είναι βοηθητικό να κάνετε μια λίστα με πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη ή χαρά στη ζωή σας, ώστε η σκέψη σας να μείνει προσανατολισμένη στα όσα έχετε, και όχι στα όσα δεν έχετε στη ζωή σας.