Κάνε το Τεστ
σχέσεις, προβλήματα στις σχέσεις, ψυχοθεραπεία ζεύγους

Θέλετε να σώσετε τη σχέση σας;

Ψυχοθεραπεία Ζεύγους: Η Ευκαιρία να Σώσετε τη Σχέση σας

Η σχέση σας είναι σε αδιέξοδο; Αν είστε σε αυτό το στάδιο, τότε ίσως να κάνετε ατελείωτες, επαναλαμβανόμενες  συζητήσεις που δημιουργούν ένα φαύλο και τοξικό κύκλο, χωρίς να βρίσκετε λύση σε τίποτα.

Οι συζητήσεις που είναι ξεκάθαρες συνήθως οδηγούν σε περισσότερη αναστάτωση και λιγότερες ελπίδες. Όταν είστε σε αυτή την κατάσταση, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πως θέλετε να προχωρήσετε. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι μια επιλογή σας; Σκέφτεστε αν αξίζει τον κόπο; Ή , θα πρέπει να αφήσετε τη σπίθα να σβήσει και να προχωρήσετε στη ζωή σας; Κάθε σοβαρή σχέση έχει μια μνημειώδη, τελευταία ευκαιρία και το ζευγάρι καλείται να κάνει μια επιλογή: θα δουλέψουν μαζί τα θέματά τους ώστε να μείνουν μαζί ή θα αποφασίσουν ότι έχουν κάνει ότι μπορούσαν και θα ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους.

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να δώσουν μια τελευταία μάχη για τη σχέση τους

Η στιγμή της συνειδητοποίησης ότι ήρθε η ώρα  να ζητήσετε βοήθεια για τη σχέση σας , δεν είναι καθόλου εύκολη. Καθώς η ψυχοθεραπεία ζεύγους αποτελεί ταμπού, η ιδέα του να δείτε έναν ψυχοθεραπευτή σας φαίνεται δραματική. Ίσως να μην είστε σίγουροι ότι η σχέση σας χρειάζεται τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Ίσως να διαβεβαιώνετε τον εαυτό σας ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Αλλά να θυμάστε ότι οι ψυχοθεραπευτές ζεύγους είναι ειδικευμένοι σε αυτό. Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι επιλέγοντας την ψυχοθεραπεία δεν είναι ένας τρόπος να πάρετε κάποιον στο πλευρό σας και να πείσετε τον σύντροφό σας ότι έχετε δίκιο και πρέπει να σας ακούσει. Αντιθέτως η ψυχοθεραπεία ζεύγους έχει ως στόχο να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας και το πώς συμπεριφέρεστε στη σχέση, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνετε περισσότερα για το σύντροφό σας. Μέσω της ψυχοθεραπείας, οι δυο σας θα αναγνωρίσετε τις συμπεριφορές και τα πρότυπα που οδήγησαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θα αναζητήσετε λύσεις για αυτά.

Η αποδοχή της βοήθειας μπορεί να είναι μια πρόκληση όταν είστε πολύ κοντά στο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, όταν είστε εν μέσω μιας κατάστασης, μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσετε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, πόσο μάλλον να αναγνωρίσετε τι έχετε κάνει μέχρι τώρα σαν πρώτο βήμα.

Βέβαια, η αποδοχή ότι δεν έχετε όλες τις απαντήσεις απαιτεί ταπεινότητα. Όταν παραδέχεστε ότι δεν ξέρετε πώς να οδηγήσετε τα πράγματα σε ένα καλύτερο δρόμο αναπόφευκτα ανοίγετε την πόρτα στην αλλαγή. Πολλές φορές, τα περισσότερα ζευγάρια παρεμποδίζουν τη δική τους αλλαγή, ακούσια. Για αυτό, αν εσείς (και ο αγαπημένος σας) είστε πρόθυμοι να είστε ευάλωτοι, θα δώσετε μια τελευταία ευκαιρία στη σχέση σας.

Πρέπει να είστε πρόθυμοι

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους έχει αποτελέσματα όταν ένα ζευγάρι είναι πρόθυμο να είναι ανοιχτό και ειλικρινές. Η δουλειά σας δεν είναι να κάνετε τον ψυχοθεραπευτή να πει ότι είστε εξαιρετικοί σύντροφοι κλπ. αλλά αντιθέτως είναι να είστε όσο το δυνατό πιο ειλικρινείς σε ασφαλές χώρο με ένα ουδέτερο μέλος που θα καθοδηγεί τη συζήτηση. Η ψυχοθεραπευτική αλλαγή απαιτεί το ενδιαφέρον σας να κάνετε τον εσωτερικό σας διάλογο εξωτερικό. Οι κρυφές σας σκέψεις και η εσωτερική σας φωνή πρέπει να αποκαλυφθούν.

Η αλλαγή συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι είναι πρόθυμο να βγει έξω από τη ζώνη άνεσής του.  Αυτό σημαίνει ότι είστε ανοιχτοί να δράσετε με τρόπους στη σχέση σας διαφορετικούς από πριν. Πολλές συμπεριφορές μπορεί να είναι μακροχρόνιες και δύσκολα να αλλάζουν. Οι μακροχρόνιες αλλαγές συμβαίνουν μόνο όταν δείτε ο ένας τον άλλο μέσα από διαφορετικό πρίσμα.

Στην ψυχοθεραπεία ζεύγους, οι εβδομαδιαίες παρεμβάσεις και οι βιωματικές δραστηριότητες μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία δημιουργίας νέων συμπεριφορών. Πρώτα από όλα, η αλλαγή ίσως να μοιάζει άβολη και περίεργη επειδή μαθαίνετε μια νέα συμπεριφορά. Είναι όπως όταν πηγαίνετε στο γυμναστήριο για πρώτη φορά. Νιώθετε φυσιολογικά τραβήγματα και πόνο. Αυτό σημαίνει ότι πιέζεται τον εαυτό σας. Ωριμάζετε. Όλες οι αλλαγές  απαιτούν κόπο. Αν είστε ανοιχτοί να μάθετε νέους τρόπους συμπεριφοράς όταν είστε στη σχέση σας οι δυνατότητες για αλλαγή στην ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι ατελείωτες. Όλα εξαρτώνται από εσάς (και τον αγαπημένο σας).

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους έχει νόημα όταν το ζευγάρια είναι πρόθυμα να κάνουν αλλαγές

Ο ψυχοθεραπευτής δεν πρόκειται να ʺδιορθώσειʺ τον αγαπημένο σας. Ο ψυχοθεραπευτής δεν μπορεί να σας υποσχεθεί ότι μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματά σας. Αλλά μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να ανακαλύψετε θέματα χωρίς τον φόβο ότι θα ξεκινήσει ένας δυσάρεστος καβγάς. Θα ήταν πολύ ωραίο αν υπήρχε ένα μαγικό ραβδί που θα διόρθωνε όλα τα προβλήματα στις σχέσεις, αλλά δεν υπάρχει. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους απαιτεί εξάσκηση, υπομονή και αποφασιστικότητα.

Φυσικά , δεν πρέπει να αγνοείτε τις ικανότητες ενός ψυχοθεραπευτή ζεύγους ώστε να μπορέσετε να κάνετε τις επιθυμητές αλλαγές. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών και έξω από τις συνεδρίες ο ψυχοθεραπευτής μπορεί με χιλιάδες τρόπους να βοηθήσει το ζευγάρι να κάνει τις θετικές αλλαγές που χρειάζονται για τη σχέση . Το κομμάτι που δεν μπορεί να ελέγξει ο ψυχοθεραπευτής είναι η προθυμία του ζευγαριού να υιοθετήσει τις αλλαγές στη ζωή του.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως για το γυμναστήριο, μπορείτε να προσλάβετε έναν προσωπικό γυμναστή για να σας βοηθήσει να φτάσετε στο στόχο σας αλλά χρειάζεται να είστε πρόθυμοι να δουλέψετε για αυτό. Πολλές φορές, οι άνθρωποι ζητούν την αλλαγή και δεν είναι πρόθυμοι να καταβάλλουν την προσπάθεια και την ενέργεια που χρειάζεται για να φτάσουν στο στόχο τους. Εσείς και ο αγαπημένος σας πρέπει να θέλετε να αλλάξετε όλα τα άσχημα και να είστε πρόθυμοι να κάνετε ότι χρειαστεί για αυτό. Είναι μια διαδικασία στην οποία δεσμεύεστε μαζί και είναι σημαντικό να δουλεύετε σαν ʺέναʺ ώστε να επιτύχετε βαθιές και μακροχρόνιες αλλαγές.

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να βελτιώσει μια σχέση μέσω της επικοινωνίας, της αναζωογόνησης της συναισθηματικής σύνδεσης και της επαναδιαπραγμάτευσης της δέσμευσης. Καμία σχέση δεν είναι τέλεια, αλλά η ψυχοθεραπεία δίνει την δυνατότητα να βρείτε τις ισορροπίες σας.

Ακόμη και αν πραγματικά σκέφτεστε ότι είναι η στιγμή να τελειώσετε τη σχέση, η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει

Αν εσείς (και ο αγαπημένος σας) δεν είστε βέβαιοι αν πραγματικά νοιάζεστε για τη σχέση σας και θέλετε να ζητήσετε βοήθεια, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να έχετε έναν ειλικρινή και υγιή χωρισμό. Αν και μπορεί να φαίνεται περίεργο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή για να τελειώσετε μια σχέση, η αλήθεια είναι ότι ένας υγιής χωρισμός έχει μεγαλύτερη αξία από έναν δραματικό και τοξικό χωρισμό. Ο ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τι δεν δούλεψε στη σχέση σας, και αυτό θα σας βοηθήσει σε μελλοντικές σας σχέσεις. Και αν δεν είστε σίγουροι ότι θέλετε να χωρίσετε ή να παλέψετε για τη σχέση σας, ο ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που χρειάζεστε.

Επιλογή ψυχοθεραπευτή

Υπάρχουν πολλοί ψυχοθεραπευτές που είναι πρόθυμοι να αμείβονται και να σας ακούνε να μιλάτε για τα προβλήματα στη σχέση σας, όμως πρέπει να είστε ενήμεροι για την εκπαίδευση και την εμπειρία του ψυχοθεραπευτή. Σιγουρευτείτε ότι ο ψυχοθεραπευτής έχει την πρόθεση να βοηθήσει εσάς και το σύντροφό σας να βρείτε λύσεις με αμερόληπτο τρόπο, και όχι να σας οδηγήσει γρήγορα στο τέλος. Επίσης χρειάζεται να νιώθετε ότι σας υποστηρίζει, σας σέβετε και σας κάνει να νιώθετε άνετα. Σίγουρα, στη  αρχή θα νιώθετε άβολα, αλλά όσο περνά ο καιρός, πρέπει να νιώθετε ότι κάποιος νοιάζεται για εσάς.  Θέστε στόχους μαζί με το σύντροφό σας. Τι θα προσπαθήσετε να επιτύχετε; Μην πηγαίνετε στις συνεδρίες και απλά αρχίζετε να ξεσπάτε. Σιγουρευτείτε ότι ο ψυχοθεραπευτής ξέρει ποια θέματα προσπαθείτε να δουλέψετε. Αυτό θα κάνει τη ζωή όλων σας πιο εύκολη.

Ο καλύτερος τρόπος να βρείτε τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή είναι να ζητήσετε συστάσεις, από μέλη της οικογένειας ή φίλους που έχουν κάνει ψυχοθεραπεία ζεύγους. Μην ανησυχείτε , υπάρχει το ιατρικό απόρρητο, έτσι κανείς δεν θα διαδίδει φήμες. Συνήθως η ψυχοθεραπεία ζεύγους διαρκεί τρεις μήνες με μία εβδομαδιαία συνεδρία. Αυτό όμως εξαρτάται από την κάθε περίπτωση.

c247