Κάνε το Τεστ
απώλεια των γονέων, διαχείριση απώλειας των γονέων, αντιμετώπιση απώλειας των γονέων, πένθος για την απώλεια των γονέων

Απώλεια των γονέων: αντιμετώπιση

Απώλεια των Γονέων

Μερικές φορές ξεχνάμε τη βαθιά σύνδεση που έχουμε με τους γονείς μας. Είναι μια από τις ισχυρότερες ψυχικές σύνδεσεις στον κόσμο. Ακόμη και αν αγαπάμε τους συντρόφους, τα παιδιά ή τους φίλους μας, ο θάνατος ενός γονέα σημαίνει την απώλεια μιας εξαιρετικής σημασίας σχέσης στη ζωή μας. Η λανθασμένη αντίληψη ότι οι ώριμοι ενήλικες δεν είναι ανάγκη να πενθήσουν για τους γονείς τους, μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη μοναξιά σε κάποιον που πενθεί.

Πολύ συχνά, μετά το θάνατο των γονιών μας, τους βλέπουμε με διαφορετικό τρόπο. Συνειδητοποιούμε, ίσως για πρώτη φορά, όλα όσα έκαναν για εμάς σαν παιδιά τους. Όταν κάποιοι γίνουν γονείς, εκτιμούν όλες τις δυσκολίες που ξεπέρασαν οι γονείς τους. Βλέπουμε με διαφορετικό τρόπο της ζωή μας. Αν είχατε εξιδανικεύσει τους γονείς σας ως παιδιά , τώρα μπορείτε να δείτε τα ελαττώματα και τις ατέλειές τους. Αν για παράδειγμα, έχετε χάσει τη μητέρα σας, έχετε μια ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για εκείνη από την οπτική και τις εμπειρίες του πατέρα σας.

Στην ενήλικη ζωή, η σχέση με τους γονείς μας αλλάζει και εξελίσσεται. Πριν χάσετε ένα γονέα, γνωρίζετε "λογικά" ότι όλοι μας θα πεθάνουμε κάποια στιγμή. Αλλά αυτή η συνειδητοποίηση δεν μας προετοιμάζει συναισθηματικά για το πένθος που θα νιώσουμε όταν χάσουμε ένα γονέα. Και αναλόγως της σχέσης που είχαμε με τον γονιό που έφυγε, θα νιώθουμε διαφορετικά συναισθήματα.

Πένθος για ένα γονέα για τον οποίο είχατε αρνητικά συναισθήματα

Οι άνθρωποι νιώθουν σύγχυση σχετικά με την απώλεια ενός γονέα για τον οποίο είχαν αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί να βιώνουν ταυτόχρονα θλίψη και θυμό. Συνήθως θρηνούμε για ανθρώπους που νοιάζονται για εμάς. Αλλά επίσης μπορούμε να θρηνήσουμε για αυτούς που δεν μας έδωσαν την αγάπη που αξίζαμε.

Μπορείτε να πενθήσετε για ανθρώπους που σας φέρθηκαν με το χειρότερο τρόπο. Και αν είναι ανάγκη να πενθήσετε για αυτούς, πρέπει να το κάνετε. Πρέπει να παίρνετε το χρόνο που χρειάζεστε για να πενθείτε και να κατανοήσετε την πραγματικότητα ότι δεν μπορείτε να παραβλέψετε τις απώλειες ακόμη και αν σκέφτεστε ότι το άτομο που πέθανε δεν αξίζει την αγάπη σας.

Βήματα προς την επούλωση

Αν δείτε το πένθος σαν μια διαδικασία επούλωσης, η κατάθλιψη είναι ένα από τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αν έχετε αναγνωρίσει ότι βιώνετε κατάθλιψη και έχετε μιλήσει στους φίλους σας, η πρώτη αντίδραση θα είναι η αντίσταση. Θα προσπαθήσετε να βρείτε τρόπο να ξεφύγετε, αλλά η κατάθλιψη είναι τρομακτική και μοιάζει αδιέξοδη.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας

Όταν πεθαίνει ένας γονέας, οι ενοχές μπορεί να είναι ένα βαρύ φορτίο. Μπορεί να έχετε τύψεις και να σκέφτεστε ότι δεν κάνατε αρκετά για αυτούς, τα λάθη σας και τις διαφωνίες σας. Καλό είναι να θυμάστε ότι καμία σχέση δεν είναι τέλεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπούσατε τους γονείς σας. Το παρελθόν είναι κάτι που έχει τελειώσει και δεν αλλάζει, μπορείτε να αρχίσετε να απελευθερώνετε τον εαυτό σας από τις ενοχές και να σκεφτείτε τις καλές στιγμές που θα ήθελαν και εκείνοι να θυμάστε.

Αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας

Τα συναισθήματα της απώλειας, ο θυμός, η άρνηση γίνονται ισχυρότερα αν δεν τα αντιμετωπίσετε, ειδικά αν προσπαθείτε να τα θάψετε βαθιά μέσα σας. Το πένθος επηρεάζει σημαντικά τα συναισθήματά σας. Αποδεχτείτε τα συναισθήματα σας και αυτά θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Το πένθος έχει κόστος στην ψυχική και στη σωματική υγεία. Η έλλειψη ύπνου, η μειωμένη όρεξη για φαγητό, οι εναλλαγές στη διάθεση είναι συνηθισμένες αντιδράσεις. Καλό είναι να φροντίσετε τον εαυτό σας. Βγείτε για μια βόλτα με τους φίλους σας, καταναλώστε υγιεινές τροφές και πολλά υγρά. Όταν το σώμα σας επανέλθει θα νιώθετε ξανά δυνατοί και η διάθεσή σας θα βελτιωθεί.

Να είστε υπομονετικοί

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σας λείπει η μητέρα σας ή ο πατέρας σας και αν ήσασταν πολύ δεμένοι, χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση. Μην προσπαθείτε να επιταχύνετε την διαδικασία του πένθους. Η επούλωση χρειάζεται χρόνο και υπομονή.

απωλεια γονιου, θανατος γονιου, πενθος για πατερα, μητερα

Σκεφτείτε τις όμορφες στιγμές

Σίγουρα είναι δύσκολο στην αρχή να διαχειριστείτε τον πόνο. Όμως οι αναμνήσεις με τις όμορφες στιγμές, τις χαρές, τα ταξίδια, τις επιτυχίες που έχετε ζήσει με τους γονείς σας είναι πολύτιμες , θα σας συντροφεύουν για πάντα και κανείς δεν μπορεί να σας τις στερήσει. Οι γονείς σας θα ζουν πάντα μέσα στην καρδιά και στη σκέψη σας.

Αποδεχτείτε την νέα πραγματικότητα

Όσο μεγαλώνουμε, οι απόψεις μας για τη ζωή αλλάζουν. Η απώλεια ενός γονέα είναι μια από αυτές τις εμπειρίες που μπορούν να σας αλλάξουν τη ζωή. Θα σταματήσετε να ανησυχείτε για μικρά και ασήμαντα πράγματα. Θα αλλάξουν οι προτεραιότητές σας.

Αφήστε πίσω σας κάποια αντικείμενα

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποχωριστείτε συγκεκριμένα αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τους γονείς σας. Κάποια αντικείμενα μπορεί να θέλετε να τα δώσετε σε κάποιους φίλους σας, σε μέλη της οικογένειας ή ίσως στα παιδιά σας. Κρατήστε κάποια από αυτά και τα υπόλοιπα δώστε τα σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση που τα έχει ανάγκη. Αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο δώρο των γονέων σας στον κόσμο. Φανταστείτε πως αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιον άλλο που δεν έχει τα χρήματα να αγοράσει όσα χρειάζεται. Κάποιος θα πάρει μεγάλη χαρά από αυτή σας την κίνηση.

Όταν κάνετε αυτή τη διαδικασία με τον ένα γονιό σας που ακόμη ζει καλό είναι να είστε υπομονετικοί, ευγενικοί και να έχετε χρόνο για να μιλήσετε για όλες τις αναμνήσεις σας.

Διαφορές στο πένθος

Όσο προσπαθείτε να βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στον εσωτερικό και στον εξωτερικό σας κόσμο, μπορεί να εκπλαγείτε από τον διαφορετικό τρόπο που πενθεί ο καθένας. Κάποιοι θέλουν να έχουν υποστήριξη και άλλοι πενθούν σιωπηλά.

Χωρίς να το κατανοούμε, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι ο τρόπος που πενθούμε είναι ο σωστός. Πιστεύουμε ότι οι άλλοι πρέπει να πενθούν σαν εμάς. Ή μπορεί να κρίνετε τον εαυτό σας ότι δεν πενθεί σωστά.

Τελικά, όλοι χρειαζόμαστε συμπόνια προς τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας. Βιώνετε μια από τις μεγαλύτερες απώλειες στη ζωή σας και αυτό σας κάνει να νιώθετε αποκομμένοι από τους ανθρώπους γύρω σας.

Η ζωή χωρίς την μητέρα ή τον πατέρα

Είτε οι γονείς σας ζούσαν κοντά ή μακριά, είτε ήσασταν συναισθηματικά κοντά ή απομακρυσμένοι, αποτελούν το κέντρο αναφοράς σας. Είναι στο πλευρό σας από τη στιγμή που γεννηθήκατε και αν και γνωρίζετε ότι κάποια μέρα θα πεθάνουν, δεν είναι δυνατόν να φανταστείτε να χάνετε ξαφνικά κάποιον που ήταν πάντα στο πλευρό σας.

Ο θάνατος ενός γονέα σας παραδίδει σε ένα κόσμο που είχατε σκεφτεί αλλά δεν μπορούσατε να προετοιμαστείτε για αυτόν. Ξαφνικά ανακαλύπτετε νέα εδάφη, νιώθετε ότι έχετε χάσει τις ρίζες σας και τη γη κάτω από τα πόδια σας. Και με ένα συμβολικό τρόπο, αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Μια νέα σχέση

Μια νέα σχέση δημιουργείται με τους γονείς σας, όχι φυσική σχέση αλλά μια σχέση στην οποία οι γονείς ζουν στην καρδιά σας. Θα συνεχίσετε να τους θυμάστε, να τους σκέφτεστε και να τους αγαπάτε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Σταδιακά, αποδέχεστε την απώλεια και επενδύετε την ενέργειά σας στη ζωή σας. Βλέπετε τα πράγματα με διαφορετική οπτική, μαθαίνετε πως να θυμάστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τιμάτε τη μνήμη τους.

Όσο προχωράει η ζωή χωρίς αυτούς, μαθαίνετε ποιοι είστε και ποιοι ήταν οι γονείς σας όσο ζούσαν. Με έναν παράξενο τρόπο, η επούλωση σας φέρνει πιο κοντά με τους ανθρώπους που αγαπάτε. Μια νέα σχέση ξεκινά. Μαθαίνετε να ζείτε με τον γονέα που χάσατε, που δεν έχετε πια.

Απώλεια γονιού - αντιμετώπιση

Οι γονείς σας θα ζουν πάντα στην καρδιά σας. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του πένθους είναι ο συνδυασμός EMDR (για το ψυχικό τραύμα) και ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ. Με αυτό τον συνδυασμό οι άνθρωποι μπορούν να δυναμώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ξεπεράσουν το τραύμα της απώλειας.

Όλα όσα ήταν οι γονείς σας, όλη η αγάπη που σας έδωσαν και η σχέση που είχατε δεν θα πεθάνει ποτέ. Η αγάπη, η φροντίδα θα κρατήσουν για πάντα. Δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε τους γονείς σας, αλλά μπορείτε να ενισχύσετε τις οικογενειακές σας σχέσεις ώστε να βρείτε ξανά νόημα σε αυτές. Θα αρχίσετε να ζείτε ξανά αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν δώσετε χρόνο στο  ΠΕΝΘΟΣ.