Κάνε το Τεστ
πένθος, πένθος για την απώλεια ενός γονέα, απώλεια του γονέα, πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την απώλεια ενός γονέα, τρόποι να διαχειριστείτε το πένθος για τους γονείς, πένθος για τους γονείς

Το πένθος για την απώλεια ενός γονέα

Το πένθος για την απώλεια ενός γονέα

Αν και ο θάνατος και οι απώλειες είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής, είναι αρκετά δύσκολο να χάνει κάποιος τους γονείς του. Οι γονείς είναι δίπλα μας σε όλη μας τη ζωή, μας μεγαλώνουν και μας στηρίζουν στην ενήλικη ζωή και περιμένουμε να τους έχουμε πολλά χρόνια στη ζωή μας.

Η απώλεια της υποστήριξης, της καθοδήγησης και της αγάπης μπορεί να δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό και μια πληγή που είναι δύσκολο να επουλωθεί, ακόμη και αν ο θάνατος ήταν αναμενόμενος.

Αν και η κοινωνία περιμένει να αναρρώσετε γρήγορα από το πένθος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το πένθος είναι κάτι πολύ προσωπικό και δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να πενθήσετε.

Τα συναισθήματα σας έχουν αξία

Η θλίψη είναι πολύ συχνή μετά την απώλεια ενός γονέα, αλλά είναι επίσης φυσιολογικό να νιώθετε και άλλα συναισθήματα. Μπορεί να νιώθετε μουδιασμένοι ή ανακουφισμένοι επειδή ο γονέας σας πια δεν υποφέρει.

Το πένθος ανοίγει την πόρτα σε πολύπλοκα συναισθήματα. Η σχέση που είχατε με τον γονέα σας μπορεί να είχε σκαμπανεβάσματα αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς για εσάς.

Μετά από μια τόσο σημαντική απώλεια είναι φυσιολογικό να νιώθετε:

  • θυμό ή απογοήτευση
  • ενοχές , αν δεν είχατε συχνή επαφή ή αν δεν ήσασταν παρόντες στο θάνατο
  • σοκ και συναισθηματικό μούδιασμα
  • σύγχυση
  • απελπισία
  • σωματικό πόνο

Συνειδητοποιήστε ότι το πένθος σας είναι μοναδικό

Το πένθος σας είναι μοναδικό. Κανένας δεν πενθεί με τον ίδιο τρόπο. Το πένθος σας επηρεάζεται από την  σχέση που είχατε με τον γονέα σας, τις συνθήκες του θανάτου , την συναισθηματική υποστήριξη που έχετε και το πολιτισμικό και το θρησκευτικό σας υπόβαθρο.

Ο κάθε άνθρωπος πενθεί με το δικό του τρόπο. Μην προσπαθείτε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους ή μην κάνετε υποθέσεις για το πόσο θα διαρκέσει το πένθος σας. Κάντε ένα βήμα τη φορά.

Να περιμένετε να νιώσετε πολλά συναισθήματα

Η σχέση γονέα-παιδιού είναι ίσως η πιο ουσιαστική σχέση στη ζωή μας. Όταν η μαμά ή ο μπαμπάς σας πεθάνουν, αυτός ο δεσμός σπάει. Σε απόκριση σε αυτή την απώλεια μπορεί να νιώθετε πολλά δυνατά συναισθήματα.

Μούδιασμα, σύγχυση, φόβος, ενοχές, ανακούφιση και θυμός είναι μόνο μερικά συναισθήματα που μπορεί να έχετε. Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα μπορεί να έχουν διάρκεια ή να είναι παροδικά.

Καθώς ο καθένας έχει μοναδικά συναισθήματα για την απώλεια του γονέα του κάποια από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Θλίψη: είναι προφανές ότι θα είστε λυπημένοι για τον θάνατο του γονέα σας αλλά να σας προκαλούν έκπληξη αυτά τα συναισθήματα της απώλειας. Είναι φυσιολογικό να είστε βαθιά λυπημένοι. Κάποιος που αγαπούσατε χωρίς όρους και νοιαζόταν για εσάς δεν υπάρχει πια. Αν πλέον δεν έχετε ούτε τη μαμά ούτε το μπαμπά σας μπορεί η θλίψη να είναι πολύ πικρή. Δεν είστε πλέον παιδί κανενός και αυτό είναι μια τεράστια απώλεια. Επιτρέψτε στον εαυτό σας νιώσει την θλίψη και τον πόνο. Κάποιες φορές ωστόσο η θλίψη είναι πολύ έντονη ή παρατεταμένη, και τότε μπορεί ένας άνθρωπος να έχει πέσει σε κατάθλιψη.
  • Ανακούφιση: αν ο γονέας ήταν άρρωστος πριν το θάνατό του, μπορεί να νιώθετε ανακούφιση επειδή πλέον δεν θα υποφέρει. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να είναι πολύ δυνατό αν ήσασταν υπεύθυνοι για την φροντίδα του γονέα σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάτε τον γονέα σας. Στην πραγματικότητα, η ανακούφισή σας είναι μια φυσιολογική έκφραση της αγάπης σας.
  • Θυμό: αν η οικογένειά σας ήταν δυσλειτουργική ή μεγαλώσατε σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον, μπορεί να νιώθετε θυμό για τον θάνατο του γονέα σας. Ο θάνατός του μπορεί να φέρει επώδυνα συναισθήματα στην επιφάνεια. Μπορεί να νιώθετε θυμό επειδή χάσατε μια σχέση από τη ζωή σας.
  • Ενοχές: αν η σχέση με τον γονέα σας ήταν δύσκολη μπορεί να νιώθετε ενοχές όταν πεθάνει. Μπορεί να εύχεστε να είχατε πει όσα θέλατε. Μπορεί να εύχεστε να είχατε περάσει περισσότερο χρόνο μαζί. Οι ενοχές είναι φυσιολογική απόκριση στην απώλεια του γονέα.

Όσο ξένα και αν σας φαίνονται κάποια από αυτά τα συναισθήματα, είναι φυσιολογικά και υγιή. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να νιώσει κάθε συναίσθημα, μην τον κρίνετε ή μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας.

Αφήστε τον εαυτό σας να βιώσει την απώλεια

Ο κάθε άνθρωπος πενθεί με διαφορετικό τρόπο, αλλά είναι σημαντικό να αφήσετε τον εαυτό σας να νιώσει όλα τα συναισθήματα.

Δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να πενθήσετε, μην βάζετε όρια στον εαυτό σας. Όταν αρνείστε τα συναισθήματά σας βάζετε εμπόδια στην επούλωσή σας. Το πένθος είναι μια δύσκολη διαδικασία και επώδυνη. Μην αφήνετε τις απόψεις των άλλων να σας επηρεάζουν.

Αν ο γονέας σας πεθάνει μετά από μια μακροχρόνια νόσο έχετε περισσότερο χρόνο να προετοιμαστείτε αλλά δεν υπάρχει ποτέ αρκετή προετοιμασία για αυτή την απώλεια. Ο ξαφνικός θάνατος μπορεί να κάνει το πένθος πιο πολύπλοκο.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Το πένθος έχει σημαντική επίδραση στην καθημερινότητα:

  • Η ψυχολογία σας μπορεί να αλλάζει γρήγορα χωρίς προειδοποίηση.
  • Ίσως να μην κοιμάστε καλά, να μην έχετε όρεξη, να είστε ευερέθιστοι, να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε.
  • Δυσκολεύεστε να δουλέψετε, να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού ή να φροντίσετε για τις βασικές σας ανάγκες.

Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν παρηγοριά στη δουλειά τους, αλλά είναι σημαντικό να γυρίσετε στη δουλειά όταν θα είστε έτοιμοι. Οι άνθρωποι συχνά αποσπούν την προσοχή τους στη δουλειά για να αποφύγουν τα επώδυνα συναισθήματα.

Μοιραστείτε τις αναμνήσεις σας

Μιλήστε με τα μέλη της οικογένειας σας και άλλα αγαπημένα σας πρόσωπα για το τι σήμαινε για εσάς ο γονέας σας και μοιραστείτε ιστορίες ώστε να κρατήσετε ζωντανή την ανάμνησή του.

Αν έχετε παιδιά, μπορείτε να τους πείτε ιστορίες με τον παππού ή την γιαγιά ή να κρατήσετε κάποιες παραδόσεις που ήταν σημαντικές στην παιδική σας ηλικία. Μπορεί να είναι επώδυνο στην αρχή, αλλά θα δείτε το πένθος θα υποχωρεί όταν οι ιστορίες θα αρχίσουν να ρέουν φυσικά.

Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για τον γονέα σας αυτή τη στιγμή, θα σας βοηθήσει να δείτε φωτογραφίες από ιδιαίτερες στιγμές ή να γράψετε ένα γράμμα με τα συναισθήματά σας για την απώλεια.

Κάντε κάτι για την μνήμη του γονέα σας

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν γαλήνη όταν κάνουν πράγματα για να τιμήσουν την μνήμη του γονέα τους:

  • δημιουργήστε ένα μικρό μπαούλο αναμνήσεων με φωτογραφίες και αναμνηστικά
  • φυτέψτε το αγαπημένο του δέντρο ή λουλούδι στην αυλή σας
  • υιοθετήστε το κατοικίδιό του
  • προσφέρετε εθελοντική εργασία
  • κάντε μια δωρεά σε έναν οργανισμό

Συγχωρήστε τον γονέα σας

Αν είχατε απομακρυνθεί με τον γονέα σας, μπορεί στο άκουσμα της είδησης του θανάτου να νιώσετε μουδιασμένοι, θυμωμένοι ή έκπληκτοι. Μπορεί να νιώθετε ότι χάσατε την ευκαιρία να επουλώσετε τα τραύματα σας ή τα ανεπίλυτα θέματα.

Η ζωή δεν δίνει πάντα τις απαντήσεις που ψάχνουμε ή τις λύσεις που επιθυμούμε. Μερικές φορές είναι ανάγκη  να αποδεχτείτε την κατάσταση όπως είναι.

Κάποια πράγματα μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να τα συγχωρήσετε, αλλά αν μένετε κολλημένοι στην πικρία αυτό μόνο σας βλάπτει, καθώς δεν υπάρχει το άλλο άτομο για να λύσετε τα θέματά σας.

Γράψτε ένα γράμμα και αυτό θα σας βοηθήσει να εκφράσετε όλα όσα δεν είχατε εκφράσει και έτσι θα κάνετε το πρώτο βήμα για να επεξεργαστείτε τα επώδυνα και πολύπλοκα συναισθήματα.  Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να επουλώσετε τις πληγές του παρελθόντος.

Αφήστε τους άλλους να σας συμπαρασταθούν

Οι φίλοι και τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορεί να μην ξέρουν τι ακριβώς να σας πούνε αν δεν έχουν αντιμετωπίσει την ίδια απώλεια, αλλά η παρουσία τους θα σας βοηθήσει να μην νιώθετε μόνοι.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να θελήσετε να πενθήσετε ιδιωτικά, αλλά την ίδια στιγμή , η απομόνωση του εαυτού σας δεν σας βοηθά. Η παρέα και η υποστήριξη των ανθρώπων που αγαπάτε θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την απώλεια.

Ενδυναμώστε τις οικογενειακές σας σχέσεις

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι οικογενειακές σας σχέσεις έχουν αρχίσει να αλλάζουν μετά το θάνατο του γονέα σας. Ο γονέας που έχει μείνει πίσω, χρειάζεται υποστήριξη από εσάς και τους συγγενείς σας. Οι συγγενείς σας, αν υπάρχουν, αντιμετωπίζουν την ίδια απώλεια. Η μοναδική τους σχέση με τον γονέα σας μπορεί να σημαίνει ότι βιώνουν διαφορετικά από εσάς την απώλεια.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο θάνατος ενός γονέα επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις ανάμεσα στους ενήλικες συγγενείς. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους συγγενείς να συγκρούονται, ειδικά αν δεν συμφωνούσαν για την φροντίδα του γονέα που έφυγε.

Ακόμη και έτσι , οι οικογενειακές σχέσεις προσφέρουν παρηγοριά στη διάρκεια του πένθους. Βιώνετε όλοι την ίδια απώλεια, ακόμη και αν ο γονέας σήμαινε κάτι διαφορετικό για τον καθένα.

Μπορείτε να ενισχύσετε τους δεσμούς της οικογένειας. Να βρίσκεστε πιο συχνά και να προγραμματίζετε οικογενειακές συγκεντρώσεις. Είναι επίσης σημαντικό να ακούτε με συμπόνια όσα έχουν να σας πούνε οι συγγενείς σας.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πένθος

Το πένθος είναι μια επώδυνη και πολλές φορές πολύπλοκη διαδικασία. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε. Πολλές φορές υπάρχουν ψυχικά τραύματα είτε από την απώλεια (είτε από την παιδική ηλικία) τα οποία μπορεί να επεξεργαστεί κανείς αποτελεσματικά με το EMDR.