Κάνε το Τεστ
γιαγιάδες, grandmama, γιαγιάδες και εγγόνια, η σημασία των γιαγιάδων στο μεγάλωμα των παιδιών, η αξία της γιαγιάς, η αγάπη της γιαγιάς, ο ρόλος της γιαγιάς στο μεγάλωμα των εγγονιών, σχέση γιαγιάς και εγγονιού, η μητρική φιγούρα της γιαγιάς, προβλήματα στη σχέση γιαγιάδων και εγγονιών, ο ρόλος των εγγονιών στη ζωή των γιαγιάδων

Γιαγιάδες: η σημασία τους για τα παιδιά (grandmama)

Γιαγιάδες: η σημασία τους για τα παιδιά (grandmama)

Όταν σκεφτόμαστε τις γιαγιάδες και τους παππούδες, πολλές όμορφες σκέψεις και ζεστά συναισθήματα έρχονται στο μυαλό μας. Στις περισσότερες οικογένειες, αποτελούν τον βασικό πυλώνα, είναι αυτοί που τηρούν τις οικογενειακές παραδόσεις, τις αναμνήσεις και το πιο σημαντικό, είναι ο συνδετικός κρίκος που κρατά όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες είναι το κομμάτι της οικογένειας, που ενώνει και φέρνει κοντά τις επόμενες γενιές.

Οι γιαγιάδες έχουν μεγάλη σημασία για τα παιδιά. Κρατούν τα εγγόνια τους όταν τα παιδιά τους έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις, απασχολούν τα παιδιά στον ελεύθερο χρόνο τους και φροντίζουν τα τρώνε σωστά. Στην δική μας κουλτούρα, οι γιαγιάδες και οι παππούδες αποτελούν μια από τις σημαντικότερες οικογενειακές σχέσεις.

Η αξία των γιαγιάδων 

Τα τελευταία 55 χρόνια, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι ζουν πολύ περισσότερο από την αναπαραγωγική τους ηλικία συγκριτικά με τα άλλα είδη είναι λόγω της ύπαρξης των γιαγιάδων.

Πολύ παλιά οι γιαγιάδες έπαιζαν ζωτικό ρόλο στην εύρεση τροφής και στην ανατροφή των παιδιών. Στην πραγματικότητα, ο ρόλος της γιαγιάς ήταν τόσο σημαντικός που είχε τεράστια επίδραση στην επιβίωση των παιδιών.

Μια γιαγιά απαλλάσσει τη μητέρα από κάποιες από τις ευθύνες για την ανατροφή των παιδιών, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κόρες να αποκτούν περισσότερα παιδιά και αυτά τα παιδιά να ζουν περισσότερο.

Δύο μελέτες έχουν αποδείξει ότι αυτή η υπόθεση είναι σωστή, αναδεικνύοντας τον σπουδαίο ρόλο των γιαγιάδων στην επιβίωση των εγγονιών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γιαγιάδες νιώθουν τα συναισθήματα των εγγονιών τους όταν αλληλεπιδρούν μαζί τους. Αν το εγγόνι γελά, η γιαγιά νιώθει χαρά. Αν το εγγόνι κλαίει, η γιαγιά νιώθει πόνο και ανησυχία.

Οι γιαγιάδες φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί για να αγαπούν όσο πιο βαθιά γίνεται τα εγγόνια τους. Η επιστήμη δείχνει ότι χωρίς αυτό τον απίστευτο δεσμό, οι άνθρωποι δεν θα είχαν φτάσει τόσο μακριά. Επίσης, αν οι γιαγιάδες δεν είχαν αυτό το ρόλο δεν θα ζούσαν τόσο πολύ.

Ο ρόλος των γιαγιάδων στο μεγάλωμα των εγγονιών

Αν κοιτάξει κανείς τη σχέση ανάμεσα στις γιαγιάδες και στα εγγόνια, μπορεί κανείς να δει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο γενεών. Οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε τις στιγμές που έχουμε περάσει με τους γιαγιάδες μας και τα ξέγνοιαστα καλοκαίρια κοντά τους. Αυτές οι αναμνήσεις παραμένουν ζωντανές μέσα μας, λόγω των έντονων συναισθημάτων για αυτές τις φιγούρες στη ζωή μας.

Στις περισσότερες οικογένειες, οι γιαγιάδες και οι παππούδες , μετά τους γονείς, είναι οι πιο σημαντικές φιγούρες στη ζωή των παιδιών. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει κοντά με τους παππούδες του αυτό σημαίνει ότι οι απόψεις τους παίζουν σημαντικό ρόλο στις διαφωνίες, στα θέματα της καθημερινότητας, όπου πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις. Ο ρόλος της γιαγιάς στο μεγάλωμα των εγγονιών, ωστόσο, διαφέρει από αυτόν των γονιών. Ο ρόλος των γονέων είναι πάνω από όλους, και αυτοί είναι υπεύθυνοι για την ανατροφή των παιδιών, θέτουν τα όρια και τους κανόνες. Από την άλλη πλευρά, οι γιαγιάδες μπορεί να είναι πιο υποχωρητικές και να "κακομαθαίνουν" τα εγγόνια τους λόγω της αγάπης τους.

Η αγάπη της γιαγιάς

Στις ελληνικές οικογένειες, οι γιαγιάδες και οι παππούδες είναι πηγή θετικών συναισθημάτων για τα εγγόνια. Αυτό είναι ιδιαίτερα αλήθεια αν παρατηρήσει κανείς την αγάπη των γιαγιάδων για τα εγγόνια τους. Ο κύριος ρόλος μιας γιαγιάς είναι να αναπτύσσει μια στενή σχέση με τα εγγόνια της. Τα εγγόνια εμπιστεύονται στη γιαγιά τα μεγαλύτερα μυστικά τους, και ταυτόχρονα η γιαγιά αποτελεί μια πηγή υποστήριξης και κατανόησης. Πολλές φορές τα εγγόνια παραπονιούνται στη γιαγιά για τους γονείς τους ή ζητούν βοήθεια για να επιλύσουν κάποιο πρόβλημα. Η τεράστια υποστήριξη που δίνουν οι γιαγιάδες στις νεότερες γενιές, δείχνουν πόσο σημαντική είναι η αγάπη τους για τα εγγόνια τους.

Η αγάπη του παππού

Ο ρόλος του παππού στο μεγάλωμα των εγγονιών του είναι να παρέχει καθοδήγηση. Οι παππούδες κάνουν μεγάλες συζητήσεις με τα εγγόνια τους, όπου μοιράζονται τη σοφία που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό διδάσκει πολλά στα παιδιά για τον κόσμο. Ο ρόλος του παππού είναι να προσφέρει συμβουλές για προβλήματα της καθημερινότητας, όπως το σχολείο, η δουλειά ή τα οικονομικά. Όλα αυτά τα θέματα είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή και τα παιδιά που μπορούν να συμβουλευτούν τους παππούδες τους για αυτά, είναι πολύ τυχερά.

γιαγιάδες, grandmama, παππούδες, σημασία

Ο ρόλος των γιαγιάδων στην ανάπτυξη των παιδιών

Δεν υπάρχει τίποτε πιο σπουδαίο από μια ταιριαστή οικογένεια στην οποία οι γονείς και οι παππούδες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των παιδιών. Μια οικογένεια που είναι το θεμέλιο για όλες τις αξίες της ζωής, πηγή υποστήριξης και ασφαλές καταφύγιο για τα παιδιά. Ο ρόλος των γιαγιάδων και των παππούδων στο μεγάλωμα των εγγονιών είναι ανεκτίμητος. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες παρέχουν στις νεότερες γενιές τα εξής:

Οικογενειακή σταθερότητα

Οι γιαγιάδες κα οι παππούδες είναι αυτοί που κρατούν συνδεδεμένα όλα τα μέλη της οικογένειας. Χάρη στις γιαγιάδες οι οικογένειες συναντιούνται πιο συχνά, και αυτό ενδυναμώνει τις σχέσεις. Τα εγγόνια με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν την ουσία της διατήρησης των οικογενειακών δεσμών, όπως επίσης μαθαίνουν να σέβονται και να φροντίζουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Βοήθεια στην ανατροφή

Οι γιαγιάδες αποτελούν μια έμπιστη πηγή φροντίδας, την οποία τα παιδιά αποδέχονται πρόθυμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γιαγιάδες δημιουργούν ένα βαθύ δέσιμο με τα εγγόνια τους από τη στιγμή που έρχονται στον κόσμο. Ακόμη και όταν τα παιδιά λαχταρούν τους γονείς τους, όταν μένουν με τις γιαγιάδες τους νιώθουν ασφάλεια. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες επίσης μοιάζουν με τους γονείς λόγω της στενής τους σχέσης, έχουν ομοιότητες στον τρόπο διαπαιδαγώγησης και γενικά παρόμοια μοτίβα συμπεριφοράς.

Εξαιρετική πηγή σοφίας

Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι η οπτική ενός μεγαλύτερου ηλικιακά ανθρώπου μπορεί να δίνει σημαντικά μαθήματα σε ένα παιδί. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες δείχνουν στα παιδιά τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή, τους διδάσκουν την ευαισθησία και το σεβασμό. Τα βοηθούν να αντιμετωπίσουν δύσκολα θέματα, όπως οι δυσκολίες στην καθημερινότητα, το πέρασμα του χρόνου, και τα θέματα υγείας. Τους μαθαίνουν να μένουν αισιόδοξα παρά τις δυσκολίες. Τα εγγόνια παίρνουν αγάπη από τις γιαγιάδες και αυτή την αγάπη δίνουν αργότερα και στις δικές τους οικογένειες.

Φροντίδα για τις οικογενειακές παραδόσεις

Οι γιαγιάδες φροντίζουν να τηρούν τις οικογενειακές παραδόσεις, ώστε τα εγγόνια τους να νιώθουν μέλη της οικογένειας και να γνωρίζουν τις ρίζες τους. Οι γιαγιάδες μαθαίνουν στα εγγόνια τις προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα και τις γιορτές. Σε αυτές τις οικογενειακές συγκεντρώσεις τα εγγόνια μπορούν να δουν πολλές φωτογραφίες, να ακούσουν ιστορίες και να δημιουργήσουν υπέροχες αναμνήσεις.

Διαιτητές στις διαφωνίες των παιδιών με τους γονείς

Οι γιαγιάδες είναι οι καλύτεροι "διαιτητές" εδώ και αιώνες! Τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αγάπη και την κατανόηση μιας γιαγιάς για τα εγγόνια της, καθώς είναι πιο ελεύθερες από τις προσδοκίες και τα "πρέπει" για τα εγγόνια τους, σε σχέση με τους γονείς τους. Συνήθως οι γιαγιάδες αναλαμβάνουν το ρόλο του διαπραγματευτή ανάμεσα στις νεότερες γενιές και στους γονείς τους, και προσπαθούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τις προθέσεις των γονιών τους.

Προβλήματα στη σχέση γιαγιάδων και εγγονιών

Στις μέρες μας, το μοντέλο της οικογένειας με τις γιαγιάδες και τους παππούδες αντιμετωπίζει κάποια θέματα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα οι άνθρωποι παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία, οι γυναίκες κυνηγούν την καριέρα τους, έχει αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης, όλα αυτά κάνουν το ρόλο των παππούδων διαφορετικό. Έχει αλλάξει η σχέση ανάμεσα στους παππούδες και στα εγγόνια.

Οι σύγχρονες γιαγιάδες και παππούδες εμπλέκονται πολύ στο μεγάλωμα των εγγονιών τους. Αυτό είναι ένα σημαντικό έργο ζωής, καθώς θέλουν να δίνουν τη φροντίδα τους στους νεότερους και να μεταδίδουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Πολλές γιαγιάδες αφιερώνουν πολύ χρόνο στα εγγόνια τους, ειδικά όταν οι γονείς δουλεύουν πολύ.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μεγάλη τάση οι γιαγιάδες να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αφιερώνουν πολύ χρόνο στα εγγόνια τους. Αυτό όμως δεν συνάδει με τις προσδοκίες της οικογένειας για το ρόλο των γιαγιάδων και των παππούδων στο μεγάλωμα των παιδιών. Κάποιες φορές ο ερχομός των εγγονιών δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στους παππούδες, καθώς συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος περνά ή ότι μεγαλώνουν.

Σε κάθε σχέση είναι ανάγκη να υπάρχουν κάποιες ισορροπίες. Ακόμη και οι γιαγιάδες που λατρεύουν τα εγγόνια τους δεν πρέπει να χάνουν τον εαυτό τους. Δεν είναι ανάγκη να θυσιάζουν τα πάντα για το μεγάλωμά τους.

Ο ρόλος των εγγονιών στη ζωή των γιαγιάδων

Όσο σημαντική είναι η παρουσία των γιαγιάδων και των παππούδων στη ζωή των εγγονιών, άλλο τόσο σημαντική είναι και η παρουσία των εγγονιών στη ζωή των παππούδων. Φυσικά, τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών , οι γιαγιάδες είναι πηγή υποστήριξης και φροντίδας. Ωστόσο, καθώς ο χρόνος περνά, και τα παιδιά γίνονται όλο και πιο ανεξάρτητα, οι γιαγιάδες ίσως να έχουν ανάγκη τη δική τους βοήθεια.

Σε κάποιο σημείο, τα εγγόνια, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και αγάπης, αναλαμβάνουν να υποστηρίζουν τους αγαπημένους τους παππούδες. Για παράδειγμα μπορεί να βοηθούν με τα ψώνια, να τους συνοδεύουν στις επισκέψεις στο γιατρό ή να κάνουν μαζί βόλτες. Ωστόσο, ο ρόλος των εγγονιών δεν περιορίζεται σε αυτά.

Τα εγγόνια φέρνουν ανανέωση στη ζωή των γιαγιάδων, καθώς τους μαθαίνουν να χειρίζονται τα smart phones, τα tablets. Οι νέοι άνθρωποι αποτελούν εξαιρετικό κίνητρο για να διατηρήσουν οι παππούδες την φυσική τους κατάσταση, να κολυμπούν ή να περπατούν στο δάσος. Τα εγγόνια μπορούν να βοηθήσουν τις γιαγιάδες να επιλέγουν πιο όμορφα ρούχα και καλλυντικά.  Επίσης, οι γιαγιάδες και οι παππούδες είναι πολύ πιο πιθανό να δεχτούν συμβουλές από τα εγγόνια τους.

Οι γιαγιάδες είναι από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας 

Η σχέση ανάμεσα στις γιαγιάδες και στα εγγόνια είναι μοναδική και αναντικατάστατη. Χάρη στις γιαγιάδες, τα παιδιά αποκτούν πολλές δεξιότητες. Οι γιαγιάδες αποτελούν πηγή υποστήριξης, αγάπης, στοργής και αποδοχής για τα εγγόνια τους. Φυσικά, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο, αν υπάρχουν θέματα στη σχέση ανάμεσα στις γιαγιάδες και στα εγγόνια μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.