Κάνε το Τεστ
παιδια φοβος εμβολιο βελονες ενεση

Παιδιά και φόβος για βελόνες, σύριγγες, εμβόλια

Παιδιά και αντιμετώπιση του φόβου για βελόνες, εμβόλια

Οι μελέτες δείχνουν ότι το 40% των παιδιών κάτω των 12 ετών αλλά και το 20% των εφήβων έχουν φόβο για τις βελόνες ή σύριγγες (τρυπανοφοβία), που τα οδηγεί να αποφύγουν τα εμβόλια ή τις ιατρικές παρεμβάσεις γενικότερα. Συνήθως ο φόβος για τις βελόνες και τις σύριγγες εμφανίζεται μετά από μία αρνητική εμπειρία (μια εξέταση αίματος, ή κάποια ένεση) και ακολουθεί τα παιδιά για χρόνια (αρκετές φορές ακόμα και στην ενήλικη ζωή). Μέσα στο 2022 ο εμβολιασμός των παιδιών κατά του κορωνοϊού θα έρθει στο προσκήνιο. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν νοσούν σοβαρά από κορωνοϊό, αλλά μπορούν να διασπείρουν τον ιό στην οικογένεια και στην κοινότητα, όπου υπάρχουν πιο ευάλωτα μέλη.

Μερικές συμβουλές και πρακτικοί τρόποι αντιμετώπισης του φόβου, ώστε να μπορέσει το παιδί να κάνει το εμβόλιο χωρίς να τραυματιστεί ψυχικά, είναι οι παρακάτω:

Απόσπαση προσοχής

Υπάρχουν άπειροι τρόποι να αποσπάσετε την προσοχή του μικρού παιδιού, μακριά από την βελόνα και την ένεση. Για παράδειγμα, μπορείτε να μετρήσετε ή να παρατηρήσετε αντικείμενα στο χώρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο βιβλίο, tablet, μουσική, τραγούδι, οτιδήποτε για να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού κατά την ένεση.

Αίσθηση ελέγχου

Μπορείτε να συμφωνήσετε με το παιδί και να μετρήσει μέχρι το 3 μέχρι τη στιγμή που θα γίνει το εμβόλιο, έτσι ώστε το παιδί να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο και να μειωθεί το άγχος.

Προετοιμασία

Μπορείτε ακόμα να παίξετε στο σπίτι με μια οδοντογλυφίδα, για να δει το παιδί πως μπορεί να είναι ο πόνος που θα αισθανθεί, και να δοκιμάσετε διαφορετικά σημεία στο σώμα για το πως αυτά νιώθουν (η αλήθεια είναι ότι για τα εμβόλια κορωνοϊού επιλέγεται ο αριστερός ώμος). Μπορεί να ίδια τα παιδιά να έχουν μία προτίμηση για το που θα γίνει, πχ αριστερά ή δεξιά.

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε να αμφισβητήσουν τις αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις που έχουν. ΓΙα παράδειγμα, μπορείτε να τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν το φόβο τους για τις βελόνες, επαναλαμβάνοντας μαζί τους τις φράσεις:

  • "μπορώ να τα καταφέρω",
  • "είμαι ασφαλής"
  • "είμαι γενναίος και δυνατός"
  • "ο πόνος θα κρατήσει πολύ λίγο"
  • "αυτό το εμβόλιο θα με προστατέψει από τον κορωνοϊό και θα μπορώ να παίζω με τα άλλα παιδάκια"

Εξηγήστε γιατί χρειάζονται το εμβόλιο. Μπορεί να δράσει κινητοποιητικά το παιδί: "κάνουμε το εμβόλιο γιατί σε προστατεύει από το να αρρωστήσεις και σε κρατάει υγιή, και μπορεί να παίζεις χωρίς φόβο με τα άλλα παιδιά".

Θέση

Τα παιδιά συνήθως νιώθουν πιο ευάλωτα όταν ξαπλώνουν. Ρωτήστε το παιδί αν προτιμάει να είναι καθιστό, ή να καθίσει στα πόδια του γονιού. Συνήθως έτσι το παιδί νιώθει πιο άνετα και μειώνεται το άγχος και ο φόβος.

Ειδικές συσκευές για τον πόνο

Υπάρχουν ειδικές συσκευές, όπως το Buzzy που μπορείτε να βρείτε στο Amazon.com, και το οποίο χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό (πάγος, δονήσεις και παιχνίδι) και το οποίο βοηθάει πάρα πολύ στο να κάνει ανώδυνη τη διαδικασία της ένεσης/εμβολίου. Μπορείτε να ψάξετε και για άλλες συσκευές στο ιντερνετ ως βοήθημα ανώδυνου εμβολιασμού.

Σταδιακή έκθεση μέσω παιχνιδιών

Για τα πιο μικρά παιδιά, το να παίζουν με κούκλες κάνοντας το γιατρό και ξύλινες/πλαστικές σύριγγες είναι πολύ βοηθητικό, γιατί τα προετοιμάζει να δεχτούν τα ίδια την ένεση.

Μπορείτε επίσης να προετοιμαστείτε δείχνοντας αρχικά φωτογραφίες με βελόνες και σύριγγες, στη συνέχεια φωτογραφίες κάποιου που κάνει μία ένεση, και στη συνέχεια βίντεο με κάποιον που κάνει μία ένεση.

Αν το παιδί είναι πιο μεγάλο μπορείτε επίσης να αγοράσετε κάποια σύριγγα και βελόνα ινσουλίνης από το φαρμακείο για να δείξετε πόσο μικρή είναι η σύριγγα και πόσο λεπτή είναι η βελόνα της ένεσης για το εμβόλιο.

Ψυχοθεραπεία και ομοιοπαθητική

Σε μια πιο μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση, η ψυχοθεραπεία και η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά (και ενήλικες!) στην αντιμετώπιση του φόβου για βελόνες, καθώς και το EMDR με το οποίο μπορεί κάποιος να ξεπεράσει προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες.