Αϋπνία – Διαταραχές ύπνου

διαταραχές ύπνου, ψυχοθεραπεία για τις διαταραχές ύπνου

Αϋπνία – Διαταραχές ύπνου

Η έλλειψη ενέργειας, η αδυναμία συγκέντρωσης και η αύξηση των εναλλαγών της διάθεσης μπορεί να κάνουν τα πιο μικρά και ασήμαντα πράγματα να μοιάζουν αδύνατα. Η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει την υγεία μας και μπορεί να αλλάξει το ποσοστό ικανοποίησης που παίρνουμε από τη ζωή μας, την αγάπη και τις σχέσεις μας. Αν ταλαιπωρείστε από κάποια διαταραχή ύπνου αποτελεί προτεραιότητα η κατάλληλη βοήθεια από ένα ψυχοθεραπευτή άμεσα ώστε να βελτιώσετε την υγεία σας και να αυξήσετε τις πιθανότητες να ζήσετε μια υγιή, ικανοποιητική ζωή.

Οι διαταραχές ύπνου προκαλούν μια σημαντική διαταραχή στον τρόπο λειτουργίας του σώματος που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα υγείας και να παρέμβουν στη φυσιολογική λειτουργική ικανότητα ενός ατόμου στη διάρκεια της ημέρας. Αυτές οι διαταραχές είναι συχνές και μπορούν να διαμορφώσουν το μεγαλύτερο μέρος των συνηθειών του ύπνου μας, κάποια στιγμή στη ζωή μας. Όταν το σώμα μας δεν ξεκουράζεται πραγματικά υποφέρουμε από αρκετά προβλήματα υγείας και χρόνιο στρες. Η έλλειψη ξεκούρασης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αϋπνία κατά τη διάρκεια της νύχτας που διαταράσσει το μοτίβο αναπνοής και αυξάνει τις εναλλαγές της διάθεσης. Το σώμα μας χρειάζεται ύπνο και αν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε ώστε να ξεκουραστούμε επαρκώς μπορεί να αλλάξει η ποιότητα της ζωής μας. Η σωστή διάγνωση και η δουλειά με ένα ψυχοθεραπευτή θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να υιοθετήσετε υγιή πρότυπα ύπνου και πώς να τα εφαρμόζετε μόνοι σας. Επίσης η εκμάθηση τεχνικών αναπνοών και χαλάρωσης που ηρεμούν το σώμα και το πνεύμα βοηθούν.

Οι διαταραχές ύπνου μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας

Μια διαταραχή ύπνου μπορεί να προκαλεί συμπτώματα τα οποία είναι δύσκολο και επώδυνο να τα διαχειριστεί κάποιος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας κάνει ευερέθιστους, με αποτέλεσμα να αντιδρούμε υπερβολικά προς τους άλλους στο σπίτι και στη δουλειά. Ίσως να δυσκολευόμαστε να μείνουμε ξύπνιοι όταν καθόμαστε ή κάνουμε χαλαρωτικά πράγματα όπως το να παρακολουθούμε τηλεόραση. Είναι επικίνδυνο να οδηγούμε όταν δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε και δεν μπορούμε να μείνουμε ξύπνιοι. Ίσως συχνά να ακούτε από γνωστούς και φίλους ότι φαίνεστε κουρασμένοι και άρρωστοι. Οι διαταραχές ύπνου μπορεί να μας κάνουν να αντιδρούμε αργά και να δυσκολευόμαστε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας. Είναι πολύ πιο εύκολο να αισθάνεστε συναισθηματικά ευάλωτοι όταν δεν κοιμάστε καλά επειδή η έλλειψη ξεκούρασης δημιουργεί διαταραχή στην ισορροπία των ορμονών στο σώμα. Αν χρειαζόμαστε καφεΐνη για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας, επειδή δεν έχουμε ξεκουραστεί, αυτό προκαλεί την παραγωγή περισσότερων ορμονών στο σώμα που οδηγούν σε  έκρηξη της αδρεναλίνης. Μια από τις πιο συχνές διαταραχές ύπνου είναι η αϋπνία που συχνά είναι σύμπτωμα σοβαρών συναισθηματικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη ή το στρες. Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του τρόπου ζωής, της έλλειψης σωματικής άσκησης ή παρενέργεια  από τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Όπως μπορείτε να δείτε οι περιστάσεις ποικίλλουν, αν και ο πόνος από τις διαταραχές του ύπνου είναι εξίσου κουραστικός.

Οι επιδράσεις των διαταραχών του ύπνου στις σχέσεις

Όταν κάποιος δεν κοιμάται αρκετά αυτό μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις με τα αγαπημένα πρόσωπα και τους συνεργάτες δραματικά. Για να μπορούμε να φροντίζουμε τους άλλους και να επικεντρωνόμαστε στη δουλειά μας είναι απαραίτητο να είμαστε καλά και να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Όταν  κοιμόμαστε αρκετά και το σώμα μας  ξεκουράζεται επαρκώς τότε η διάθεσή μας είναι καλύτερη και μπορούμε να συγκεντρωθούμε καλύτερα στις υποχρεώσεις της δουλειάς μας. Όταν όμως έχουμε έντονες εναλλαγές στη διάθεση, αδυναμία στη συγκέντρωση και έντονη κόπωση δε μπορούμε να είμαστε καλοί στη δουλειά μας και στις κοινωνικές μας σχέσεις. Μπορεί να  δυσκολεύεστε να φροντίσετε τη σύζυγο και τα παιδιά σας όταν δεν έχετε πλέον καθόλου ενέργεια.

Το σώμα μας χρειάζεται ξεκούραση αν θέλουμε το μυαλό μας και τα συναισθήματά μας να λειτουργήσουν ικανοποιητικά.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις αν υπάρχουν συνεχείς συγκρούσεις εξαιτίας των εναλλαγών της διάθεσης. Αν ο σύντροφός σας θέλει να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί ή να βελτιώσετε κάποια κομμάτια της σχέσης σας μπορεί να είναι δύσκολο να τα καταφέρετε αν το σώμα σας δεν σας επιτρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας με έναν από τους σημαντικότερους τρόπους. Πριν βελτιώσετε άλλες πτυχές της ζωής σας θα χρειαστεί να στοχεύσετε πρώτα στη βελτίωση της υγείας σας. Όταν μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το πρόβλημα και να αυξήσετε την ξεκούραση θα είστε σε θέση να λειτουργείτε αποτελεσματικά και σε άλλους τομείς. Η δουλειά με ένα ψυχοθεραπευτή θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε νέες στρατηγικές που θα προάγουν την χαλάρωση και θα τις κάνετε κάθε φορά που ετοιμάζεστε να κοιμηθείτε.

Ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου

Αν χρειάζεστε να τροποποιήσετε τον τρόπο ζωής σας μπορείτε να κάνετε ψυχοθεραπεία για να προσαρμόσετε τον ύπνο σας μέσω της γνωστικής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας. Όταν δουλεύετε με ένα ψυχοθεραπευτή μπορείτε να μάθετε τεχνικές χαλάρωσης και πώς να αλλάζετε τους παράγοντες που ίσως μειώνουν τις πιθανότητες να κοιμηθείτε αρκετά. Η χαλάρωση των μυών, οι βαθιές αναπνοές, η ύπνωση και άλλες τεχνικές μπορεί να σας βοηθήσουν να ρίξετε τους ρυθμούς σας και να χαλαρώσετε. Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας δείξει πως μπορείτε να χαλαρώσετε αργά το σώμα σας στοχεύοντας σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες και να συγκεντρώνεστε στην ηρεμία γενικά.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με διαταραχές ύπνου με την αναγνώριση και τη διόρθωση του τρόπου σκέψης που ίσως να προκαλεί το πρόβλημα. Η ψυχοθεραπεία σας δίνει τις πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με τις αλλαγές στον ύπνο, την χαλάρωση και τους στόχους του ύπνου.

Είναι πολύ συνηθισμένο οι άνθρωποι που περνούν έντονο συναισθηματικό στρες να μην ξέρουν πως αυτό επηρεάζει την υγεία τους και τον τρόπο που ηρεμούν. Με την ψυχοθεραπεία μπορείτε να αναγνωρίσετε όλα όσα σας αγχώνουν και να σπάσετε τον φαύλο κύκλο με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή που θα σας δείξει αποτελεσματικούς τρόπους χαλάρωσης ώστε να νιώσετε ξανά υγιείς και γεμάτοι.

Αντιμετώπιση της αϋπνίας 

Αν αντιμετωπίζετε αϋπνία ή άγχος, συμβουλευτείτε έναν ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα μπορέσει να σας προτείνει τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για εσάς. Η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός είναι αποτελεσματικές στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν υπάρχουν ζητήματα ζωής που σας έχουν στεναχωρήσει ή απορροφήσει και στα οποία οφείλεται (ή συνδέεται) η αϋπνία, η ψυχοθεραπεία και το EMDR (ειδικά για τα ψυχικά τραύματα) μπορούν να δώσουν τη λύση.

c170


ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ