Κάνε το Τεστ
αϋπνία, διατροφή και αϋπνία, τροφές που επηρεάζουν τον ύπνο, πως επηρεάζουν οι τροφές τον ύπνο

Σύνδεση διατροφής και αϋπνίας

Αϋπνία και Διατροφή

Η αϋπνία έχει σημαντική επίδραση στην υγεία και στην ευεξία μας. Η αϋπνία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 40% των ανθρώπων έχει βιώσει συμπτώματα αϋπνίας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η αϋπνία δεν είναι απλά μια ενόχληση και συνδέεται με πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.

Ο ανεπαρκής ύπνος και οι διαταραχές στον ύπνο συνδέονται με νοσήματα του καρδιαγγειακού, διαβήτη και κατάθλιψη. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου.

Σύνδεση αϋπνίας και διατροφής

Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και στις διαταραχές ύπνου. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αϋπνία. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τροφές με πρόσθετα σάκχαρα, αναψυκτικά, λευκό ρύζι και λευκό ψωμί.

Όταν η γλυκόζη του αίματος αυξάνεται γρήγορα, το σώμα απελευθερώνει ινσουλίνη , με αποτέλεσμα τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα που οδηγεί στην απελευθέρωση ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, που παρεμβαίνουν στον ύπνο.

Όλες οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη δεν έχουν φυσικά την ίδια επίδραση. Τα φρούτα και τα λαχανικά , που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, είναι απίθανο να αυξήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τόσο γρήγορα όσο οι τροφές που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα απορροφά την ζάχαρη πιο αργά, προλαμβάνοντας την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Ποιες τροφές επηρεάζουν τον ύπνο;

Οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν τα επίπεδα της ενέργειας και τον ύπνο. Παίζουν κύριο ρόλο στο σωματικό βάρος, στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Η θρεπτική αξία της κάθε τροφής διαφέρει. Για παράδειγμα, μερικές ποικιλίες κόκκινων σταφυλιών έχουν υψηλά ποσοστά μελατονίνης, ενώ κάποια άλλα καθόλου.

Υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένες τροφές που προκαλούν αϋπνία ή βοηθούν στον καλύτερο ύπνο.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι πολύ καλά για την υγεία της καρδιάς και περιέχουν μια μορφή μελατονίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης στον οργανισμό μας. Τα καρύδια βοηθούν να ηρεμήσετε και να κοιμηθείτε καλά.

Βιταμίνη Β6

Όταν κοιμόμαστε, τα επίπεδα της σεροτονίνης αυξάνονται και τα επίπεδα της αδρεναλίνης πέφτουν. Η σεροτονίνη, που οδηγεί στην χαλάρωση, συντίθεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη , που ενεργοποιείται από την βιταμίνη Β6. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6 είναι σπάνια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε ανθρώπους που δεν ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Η βιταμίνη Β6 υπάρχει σε πολλές τροφές όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά, οι πατάτες, τα ψάρια, το κοτόπουλο, οι μπανάνες, τα φασόλια, το φιστικοβούτυρο και πολλά λαχανικά.

Βυσσινάδα

Αυτός ο αναζωογονητικός χυμός περιέχει μελατονίνη, φλαβονοειδή και άλλες ενώσεις που προάγουν τον ύπνο. Η κατανάλωση βυσσινάδας αυξάνει τη διάρκεια του ύπνου.

Βασιλικός

Το συγκεκριμένο φυτό έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, και αυτό βοηθά να αποκοιμηθείτε και να συνεχίσετε να κοιμάστε. Όχι μόνο προάγει τον ύπνο αλλά βοηθά στην καταπολέμηση της δυσπεψίας. Οι ηρεμιστικές του ιδιότητες οφείλονται στο υδροαλκοολικό εκχύλισμα και στα αιθέρια έλαια που περιέχει.

Μαγνήσιο

Προσθέστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο. Καταναλώστε σπόρους, ξηρούς καρπούς και φυλλώδη λαχανικά για να κοιμάστε καλύτερα. Ακόμη και η μικρή έλλειψη αυτού του μεταλλικού στοιχείου μπορεί να μην σας αφήνει να κοιμηθείτε τα βράδια.

Γάλα

Το γάλα βοηθά στην παραγωγή της μελατονίνης καθώς είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, ενός μεταλλικού στοιχείου που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της μελατονίνης στο σώμα. Το γάλα είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη η οποία είναι πρόδρομος της μελατονίνης και έχει ηρεμιστική δράση στο σώμα.