Κάνε το Τεστ
χλώριο, χλώριο και πόσιμο νερό, ο ρόλος του χλωρίου στο πόσιμο νερό, γιατί το χλώριο πρέπει να αφαιρείται από το νερό, επιδράσεις χλωρίου στην υγεία, φίλτρα νερού

Ποιος είναι ο ρόλος του χλωρίου στο πόσιμο νερό και γιατί πρέπει να αφαιρείται;

Χλώριο-φίλτρα νερού

Το χλώριο πέρα από τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, είναι γνωστό για την χρήση του στην απολύμανση των πισινών. Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτή η χρήση του. Αποτελεί το κύριο συστατικό για την απολύμανση του πόσιμου νερού. Πώς όμως το χλώριο επηρεάζει την υγεία μας και σε τι ποσότητες προκαλεί προβλήματα;

Τι είναι το χλώριο;

Το χλώριο είναι ένα χημικό στοιχείο που αποτελεί ένα ισχυρό οξειδωτικό παράγοντα. Στην φυσική του μορφή, είναι αέριο, το οποίο είναι πολύ τοξικό και ασταθές. Το χλώριο υπάρχει σε υψηλές συγκεντρώσεις στους ωκεανούς και είναι βασικό συστατικό σε πολλές πρακτικές εφαρμογές, η πιο κοινή μορφή του είναι το χλωριούχο νάτριο, το γνωστό σε όλους μας αλάτι. Το χλώριο είναι βασικό συστατικό για την κατασκευή σωλήνων PVC,  πλαστικών, μαξιλαριών καθισμάτων και προφυλακτήρων.

Γιατί προστίθεται χλώριο στο πόσιμο νερό;

Όσον αφορά το πόσιμο νερό, η προσθήκη του χλωρίου είναι ένα σημαντικό κομμάτι της επεξεργασίας του νερού. Στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων το χλώριο παίρνει υγρή μορφή, από την φυσική αέρια μορφή του. Το χλώριο έχει την ικανότητα να καταστρέφει τα βακτήρια, τα μικρόβια και τα παθογόνα στην παροχή του νερού. Είναι γεγονός, ότι η απολύμανση του νερού μειώνει δραστικά τον κίνδυνο ασθενειών όπως η σαλμονέλα, ο τύφος, η χολέρα και η δυσεντερία. Έτσι το νερό είναι ελεύθερο από μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Ωστόσο, ακόμη και με την προσθήκη χλωρίου μπορεί κάποια βακτήρια να παραμένουν στο νερό.

Ποιες είναι οι επιδράσεις του χλωρίου στην υγεία;

Η εισπνοή του χλωρίου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

 • Ερεθισμό στους αεραγωγούς
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Πονόλαιμο
 • Βήχα
 • Σφίξιμο στο στήθος
 • Ερεθισμό στα μάτια
 • Ερεθισμό στο δέρμα

Αν αυτές οι επιδράσεις είναι σοβαρές εξαρτάται από την πηγή της έκθεσης, τη δόση και την διάρκεια της έκθεσης στο χλώριο. Η εισπνοή υψηλών ποσοστών χλωρίου μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονικό οίδημα.

Πέρα από την γεύση και τη μυρωδιά, η πτητική χημική φύση του χλωρίου σημαίνει ότι μπορεί να αντιδρά και να σχηματίζει επιβλαβή υποπροϊόντα. Οι πιο αξιοσημείωτες επιδράσεις στο δέρμα και στα μαλλιά περιλαμβάνουν:

 • Το κολύμπι, το ντους με χλωριωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα, με αποτέλεσμα τον κνησμό, τα εξανθήματα, το ξηρό δέρμα, το έκζεμα.
 • Δεν είναι καλό για τους θύλακες της τρίχας , επειδή το σώμα φυσιολογικά παράγει έλαιο, που ονομάζεται σμήγμα το οποίο καλύπτει τι δέρμα και τα μαλλιά σαν ένα προστατευτικό στρώμα. Το χλωριωμένο νερό μπορεί να απομακρύνει αυτό το προστατευτικό στρώμα και έτσι τα μαλλιά μας είναι πιο επιρρεπή σε βλάβη. Χωρίς τα φυσικά έλαια, τα μαλλιά είναι εύθραυστα και χάνουν τη φυσική τους λάμψη.

Πόσο χλώριο υπάρχει στο νερό;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση που δεν μπορεί έχει εύκολη απάντηση, καθώς η ακριβής ποσότητα του χλωρίου που υπάρχει στο νερό μας είναι δύσκολο να καθοριστεί και διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Υπάρχουν κάποιες βασικές οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες η μέγιστη συγκέντρωση χλωρίου στο νερό που είναι ασφαλής για τους ανθρώπους είναι 4mg/L ή 4ppm. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το πόσιμο νερό περιέχει χλώριο σε συγκέντρωση 0.2-1 ppm.

Πώς θα ελέγξετε τα επίπεδα του χλωρίου στο νερό σας;

Αν θέλετε να μάθετε τα επίπεδα του χλωρίου στο νερό μπορείτε να ζητήσετε μια χημική ανάλυση ποιότητας από τις τοπικές αρχές ή κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο (έλεγχος στις φυσικοχημικές παραμέτρους του αρδευτικού ή πόσιμου ύδατος). Με την χημική ανάλυση μπορείτε να δείτε διάφορα στοιχεία όπως ph, ηλεκτρική αγωγιμότητα, συγκέντρωση αλάτων, σκληρότητα, νιτρώδη, νιτρικά, αμμωνιακά, χλωριούχα, όξινα ανθρακικά, ασβέστιο και μαγγάνιο, κα. Στο Γενικό Χημείο του Κράτους δεν κάνουν αναλύσεις οικιακού νερού.

Πώς μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα του χλωρίου;

Αν διαπιστώσετε ότι το νερό σας έχει υψηλότερη συγκέντρωση χλωρίου από την επιθυμητή, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μειώσετε τη συγκέντρωσή του πριν το πιείτε ή το χρησιμοποιήσετε για το μαγείρεμα.

Εξάτμιση

Αυτή η μέθοδος δεν είναι ωφέλιμη για τις περισσότερες οικογένειες που καταναλώνουν αρκετό νερό στην καθημερινότητα. Παρόλα αυτά το χλώριο μπορεί να εξατμιστεί αργά από τον νερό. Γνωρίζατε ότι αν αφήσετε το νερό να σταθεί για 24 ώρες το χλώριο θα εξατμιστεί εντελώς;

Βρασμός

Το βράσιμο του νερού μειώνει το ποσοστό του χλωρίου αλλά δεν το απομακρύνει εντελώς. Και ο βρασμός δεν μειώνει τα επίπεδα του χλωρίου στο νερό με το οποίο κάνετε ντους. Ο βρασμός του νερού για 20 λεπτά απομακρύνει αποτελεσματικά την χλωραμίνη και την αμμωνία από το πόσιμο νερό.

Φίλτρα άνθρακα

Η τεχνολογία των φίλτρων άνθρακα έρχεται από πολύ παλιά, από τους αρχαίους Αιγύπτιους, που αποθήκευαν το νερό σε κάρβουνο επειδή ανακάλυψαν ότι το νερό ήταν πιο φρέσκο και είχε καλύτερη γεύση. Αυτή η εναλλακτική λύση φίλτρου είναι επίσης γνωστή στα προϊόντα καθαρισμού. Τα φίλτρα άνθρακα μειώνουν τη συγκέντρωση του χλωρίου στο νερό και την γεύση και την μυρωδιά που συνδέεται με το χλώριο και τα υποπροϊόντα της απολύμανσης.

 • Ο πιο γνωστός τύπος φίλτρου άνθρακα στην αγορά είναι τα ενεργά φίλτρα άνθρακα. Αυτά τα φίλτρα χρησιμοποιούν κόκκους ενεργού άνθρακα που μειώνουν τους ρύπους και τα ανεπιθύμητα συστατικά του νερού.
 • Λιγότερο γνωστή αλλά πιο εξελιγμένη μορφή φίλτρου άνθρακα είναι η καταλυτική διήθηση ενεργού άνθρακα. Αυτός ο τύπος φίλτρου έχει πολλές χρήσεις επειδή ο καταλυτικός ενεργός άνθρακας έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα του χλωρίου. Τα συγκεκριμένα φίλτρα μειώνουν τα τριαλομεθάνια και τις χλωραμίνες επειδή η δομή του άνθρακα αλλάζει μέσα από την ενεργοποίηση του.

Ποιο φίλτρο νερού είναι πιο αποτελεσματικό;

Η καλύτερη επιλογή είναι ο συνδυασμός φίλτρων ενεργού άνθρακα με άλλες τεχνολογίες φιλτραρίσματος για την μείωση του χλωρίου και άλλων συστατικών στο νερό. Οι διαθέσιμες επιλογές περιλαμβάνουν:

Φίλτρα για το ντους: μετριάζουν την βλάβη στο δέρμα και στα μαλλιά και μειώνουν τις πιθανότητες εισπνοής αυτών των ενώσεων. Το δέρμα και τα μαλλιά που δεν έρχονται συχνά σε επαφή με το χλώριο είναι πιο απαλά και ζωντανά.

Φίλτρα για το πόσιμο νερό: όταν γνωρίζουμε την ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε, νιώθουμε ασφάλεια για εμάς και την οικογένειά μας. Τα συγκεκριμένα φίλτρα μειώνουν την συγκέντρωση περισσότερων από 60 ενώσεων, που περιλαμβάνει το χλώριο.

Ποιες εταιρίες/μάρκες μπορώ να εμπιστευτώ;

Στην αγορά κυκλοφορούν και διαφημίζονται πάρα πολλά φίλτρα νερού. Η τηλεόραση είναι γεμάτη εντυπωσιακές διαφημίσεις για φίλτρα νερού, με πολλές (αμφίβολες ή ασήμαντες) πιστοποιήσεις. Σας συμβουλεύουμε γενικά να μείνετε μακριά από τις μάρκες που διαφημίζονται στην τηλεόραση, καθώς οι διαφημίσεις τους είναι αποπροσανατολιστικές. Τα περισσότερα φίλτρα από αυτά δεν έχουν επαρκή πιστοποιητικά στο τι κατακρατούν έτσι αυτά που είναι αξιόπιστα παραμένουν ελάχιστα.

Δύο εταιρίες φίλτρων νερού που μπορείτε να εμπιστευτείτε άφοβα είναι η Multipure και η Aquasana, καθώς και η Doulton.  Μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα στον πάγκο της κουζίνας, ή από κάτω, καταλαμβάνοντας λίγο χώρο.

Το πιο φίλτρο ακριβώς είναι καλύτερο για την δική σας περιοχή χρειάζεται συζήτηση. Αναλόγως της περιοχής (και των ιδιαίτερων συστατικών του νερού, όπως χλώριο, άλατα, βρωμιές, χώματα, μικροσωματίδια σκουρίας από παλαιωμένες σωληνώσεις, κα) κάποιο άλλο φίλτρο μπορεί να είναι προτιμότερο. Ή εν τέλει μπορεί να χρειάζεστε συστήματα αντίστροφης όσμωσης, αν το νερό της περιοχής σας είναι πολύ κακής ποιότητας με πολλές προσμίξεις, δίκτυο αμίαντου σε αποσύνθεση, κα.

Θυμηθείτε πως τα φίλτρα άνθρακα χρειάζονται αλλαγή φίλτρου κάθε 6μηνο ή ετησίως περίπου, αναλόγως της χρήσης (όγκο/λίτρα νερού) και της περιοχής.

Από την άλλη, πολλοί διαλέγουν τα εμφιαλωμένα νερά, όμως εκεί υπάρχουν άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το πλαστικό των μπουκαλιών, καθώς και τη συντήρηση που έχει γίνει κατά τη μεταφορά τους (αν έχουν εκτεθεί σε ήλιο, θερμοκρασίες, κα). Υπάρχουν εμφιαλωμένα νερά που είναι χειρότερα και από της βρύσης. Οι κανάτες που κυκλοφορούν στα φαρμακεία είναι για μικρό όγκο νερού, και δεν μπορούν να συγκριθούν στην αποτελεσματικότητά τους με τα συστήματα ενεργού άνθρακα.

Το νερό είναι πηγή ζωής 

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές σε φίλτρα νερού ώστε το νερό που καταναλώνουμε να είναι ασφαλές. Το νερό που πίνουμε χρειάζεται να είναι όσο το δυνατό πιο καθαρό ώστε να μην έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας. Το νερό επηρεάζει άμεσα το σώμα μας και κατά συνέπεια την ΕΥΕΞΙΑ μας.

Αποτοξίνωση και προστασία της υγείας

Πέρα από τα φίλτρα νερού που είναι αναντικατάστατα, στην προστασία και αποτοξίνωση του οργανισμού, μπορεί να βοηθήσει η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.