Κάνε το Τεστ
Πόνος στην πλάτη, Αιτίες πόνου στην πλάτη, Ψηλά, Χαμηλά, Πλάτη, Αριστερα, Δεξιά, Γυναίκα, Κρύωμα, Θεραπεία, Φάρμακα, Αντιμετώπιση χρόνιου πόνου

Πόνος στην πλάτη

Πόνος στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να χρόνιος ή οξύς, με διάφορες εντοπίσεις, ψηλά προς τον αυχένα και τους ώμους, ή πιο χαμηλά προς την οσφϋική μοίρα.

Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη ορίζεται ο πόνος που διαρκεί πάνω 12 εβδομάδες και συχνά έχει ψυχολογικές επιδράσεις, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Αυτές οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του ατόμου μπορούν στη συνέχεια να προκαλούν επιδείνωση της σωματικής του υγείας. Ο πόνος στην πλάτη, εκτός από τις ψυχολογικές συνέπειες, επηρεάζει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Ο ήπιος πόνος στην πλάτη ο οποίος κάνει την εμφάνισή του μετά από συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν απαιτεί ιατρική εξέταση. Αν όμως ο πόνος στην πλάτη συνοδεύεται και με άλλα συμπτώματα, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας ώστε να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και να γίνει η διάγνωση.

Συμπτώματα

Αν κάποιος νιώθει πόνο στην πλάτη, ψηλά ή χαμηλά, μετά από τις δραστηριότητες της καθημερινότητας, ίσως να έχει και τα εξής συμπτώματα:

 • Πιάσιμο
 • Δυσκαμψία
 • Ευαισθησία στο άγγιγμα
 • Πονοκέφαλο

Αυτά είναι τα τυπικά συμπτώματα της μυοσκελετικής καταπόνησης, τα οποία μπορεί να έχουν σχέση με κάποιο τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης. Αν ο πόνος στην πλάτη έχει σχέση με τα οστά, τα νεύρα, τους δίσκους ή την σπονδυλική στήλη (συνήθως πιο χαμηλά), τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στη μέση
 • Πόνο στα πόδια
 • Ακράτεια
 • Μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια

Αιτίες

Ο πόνος στην πλάτη είναι συνήθως αποτέλεσμα του τραυματισμού των μαλακών ιστών, όπως το διάστρεμμα, η θλάση, ή το πιάσιμο που έχει σχέση με την κακή στάση του σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κοινές συμπεριφορές και δραστηριότητες που μπορεί να προκαλούν πόνο στην πλάτη περιλαμβάνουν:

 • Κακή στάση του σώματος
 • Σκυφτό κεφάλι όταν γράφουμε
 • Απότομες κινήσεις
 • Πιάσιμο στον αυχένα ή άλλους τραυματισμούς στον αυχένα
 • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις
 • Ενασχόληση με αθλήματα
 • Μεταφορά βαρύ φορτίου
 • Βαρύ σακίδιο πλάτης

Στους ηλικιωμένους οι αιτίες του πόνου στην πλάτη είναι πολύ περισσότερες. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη σε αυτές τις ηλικίες όπως η οστεοπόρωση και τα συμπιεστικά κατάγματα, και οι σπάνιες περιπτώσεις νεοπλασιών (όπως το πολλαπλό μυέλωμα και το λέμφωμα).

Φυσικά, δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος ηλικιωμένος για να έχει ένα θέμα με την σπονδυλική του στήλη. Μπορεί κάποιος να έχει:

 • Κάποια μορφή αρθρίτιδας
 • Φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
 • Κάταγμα σε σπονδύλους
 • Οστεοπόρωση
 • Κήλες
 • Στένωση των σπονδύλων
 • Μορφές καρκίνου που επηρεάζουν την σπονδυλική στήλη

Αν τα συμπτώματα που έχετε είναι έντονα, μην τα παραμελείτε. Ακόμη και σε νεαρές ηλικίες μπορεί να υπάρχουν προβλήματα που να επιβαρύνουν τους μύες μας.

Σύνδρομο ολισθαίνουσας πλευράς

Η πλάτη και ο αυχένας είναι δραστήρια μέρη του σώματος και για αυτό είναι επιρρεπή σε τραυματισμούς. Το σύνδρομο ολισθαίνουσας πλευράς είναι μια σπάνια διαταραχή γνωστή με πολλά διαφορετικά ονόματα, όπως η κοστοχονδρίτιδα.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την φλεγμονή στο χόνδρο των πλευρών. Η φλεγμονή τυπικά προκαλεί πόνο στο στήθος και στα άνω πλευρά. Αυτή η κατάσταση συνήθως επηρεάζει άτομα κάτω των 40 ετών, περιλαμβανομένων και κάποιων παιδιών.

Ο όρος "σύνδρομο της ολισθαίνουσας πλευράς" αποκλείει την σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλεί σοβαρό πόνο στην πλάτη, στην θωρακική σπονδυλική στήλη. Το άτομο νιώθει τον πόνο όταν συμβαίνει μετατόπιση ενός πλευρού από την κανονική του θέση. Για μερικούς ασθενείς, ο πόνος στο θωρακικό τοίχωμα είναι η πρώτη ένδειξη για το σύνδρομο ολισθαίνουσας πλευράς.

Παράγοντες κινδύνου

Αν νιώθετε πόνο στην πλάτη αλλά είστε βέβαιοι ότι δεν είναι κάποιος τραυματισμός, δεν έχετε ξεκινήσει κάποιο καινούργιο σπορ, τότε είναι η στιγμή να κάνετε λίγη άσκηση, χωρίς να το παρακάνετε.

Όταν είμαστε σωματικά δραστήριοι, οι μύες στην κοιλιά και στην πλάτη, βοηθούν στη σωστή στήριξη της σπονδυλικής στήλης. Όταν κάποιος κάνει καθιστική ζωή, μπορεί να έχει αδύναμους μύες και αυτό συμβάλλει στον πόνο στην πλάτη. Η έλλειψη άσκησης είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στον πόνο στην πλάτη. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Υπερβολικό βάρος: δεδομένου ότι η σπονδυλική μας στήλη υποστηρίζει το βάρος στον κορμό μας, το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει την πλάτη. Το λίπος στην κοιλιά, συγκεκριμένα, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα καθώς όταν κάποιος κουβαλά πολύ βάρος στη μέση, αυτό πιέζει τους μαλακούς ιστούς στην πλάτη. Αντίστροφα, η απώλεια βάρους, μειώνει τον πόνο, και σύμφωνα με τα στοιχεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική ως κομμάτι μιας ολιστικής προσέγγισης για την διαχείριση του πόνου.
 • Ψυχολογικά θέματα: αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εξήγηση, είναι πολύ πιο πιθανό ένα άτομο να έχει πόνο στην πλάτη αν έχει κατάθλιψη και άγχος. Στην πραγματικότητα, κάποια στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη έχουν πιο έντονο πόνο στην πλάτη συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν έχουν κατάθλιψη.
 • Κάπνισμα: το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος στη σπονδυλική στήλη, πράγμα που εμποδίζει τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν εκεί που πρέπει. Σαν αποτέλεσμα, οι δίσκοι στη σπονδυλική στήλη εκφυλίζονται. Σε μερικούς ανθρώπους, η διακοπή του καπνίσματος συμβάλλει στην αποκατάστασή τους. Αλλά ακόμη και αν δεν υπάρχει αποκατάσταση στους δίσκους, η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί πόνο στην πλάτη.

Πόνος στην πλάτη, Αιτίες πόνου στην πλάτη, Ψηλά, Χαμηλά, Πλάτη, Αριστερα, Δεξιά

Πώς το ψυχολογικό στρες προκαλεί πόνο στην πλάτη;

Το σώμα μετατρέπει τα έντονα συναισθήματα σε σωματικά συμπτώματα (ψυχοσωματικά συμπτώματα). Έτσι το στρες προκαλεί ταχυκαρδία, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, οδηγεί στην απελευθέρωση ορμονών στο σώμα που οδηγούν στην ενεργοποίηση του μηχανισμού πάλης ή φυγής σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις.

Οι μύες, ειδικά αυτοί στην πλάτη, στην κοιλιά, στα χέρια και στα πόδια, επίσης αντιδρούν σε καταστάσεις στρες και είναι έτοιμοι για γρήγορες κινήσεις. Όταν το στρες υποχωρεί, αυτές οι σωματικές αντιδράσεις υποχωρούν.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έχουν χρόνιο στρες που έχει σχέση με τη δουλειά, την ανησυχία για το μέλλον, τα θέματα στις σχέσεις.

Επειδή το σώμα αντιδρά στο στρες όπως θα αντιδρούσε και σε απειλητικές καταστάσεις για τη ζωή, το χρόνιο στρες κρατά τους μύες σε ένταση, με αποτέλεσμα τον πόνο.

Ο πονοκέφαλος, για παράδειγμα, έχει πολλές φορές άμεση σχέση με την πίεση στους μύες στον αυχένα και στην πλάτη.

Φυσιοθεραπεία για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Πολλές περιπτώσεις πόνου στην πλάτη είναι αποτέλεσμα της μυϊκής έντασης, ειδικά από την κακή στάση σώματος. Η φυσικοθεραπεία συμβάλλει στην αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών του πόνου. Με τη βοήθεια του φυσιοθεραπευτή μπορεί να γίνει αποκατάσταση της κίνησης και επούλωση. Θα μάθετε τρόπους να περιορίζετε ή να αποφεύγετε τον πόνο στο μέλλον.

Το πιο σημαντικό πράγμα για όλους τους ανθρώπους με πόνο στην πλάτη, είναι ότι στην φυσιοθεραπεία μαθαίνουν τη σωστή στάση του σώματος. Είναι δύσκολο κάποιος να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο στέκεται, αλλά με τη βοήθεια του φυσιοθεραπευτή μπορεί να μάθει ασκήσεις για να διατηρεί τη σωστή στάση στη διάρκεια της ημέρας.

Η φυσιοθεραπεία περιλαμβάνει παθητικές και ενεργές κινήσεις. Οι παθητικές κινήσεις βοηθούν το σώμα να χαλαρώνει. Έχουν την ονομασία "παθητικές" επειδή δεν χρειάζεται κάποιος να κάνει κάτι ενεργά. Στην φυσιοθεραπεία θα ξεκινήσετε με παθητικές κινήσεις, αλλά ο στόχος είναι οι ενεργές κινήσεις. Αυτές είναι ασκήσεις που ενδυναμώνουν το σώμα και συμβάλλουν στην πρόληψη του πόνου στην πλάτη.

Παθητικές θεραπείες

Ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιεί τις εξής μεθόδους:

 • Μασάζ: αυτή η τεχνική στοχεύει στην αντιμετώπιση των σπασμών και της χρόνιας μυϊκής έντασης που ίσως να συσσωρεύεται από το στρες της καθημερινότητας. Μπορεί κάποιος να έχει σπασμούς ή μυϊκή ένταση λόγω καταγμάτων ή διαστρεμμάτων. Ο φυσιοθεραπευτής ασκεί πίεση σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να απελευθερωθεί η ένταση από τους μαλακούς ιστούς (συνδέσμους, τένοντες, μύες). Το μασάζ είναι πολύ ωφέλιμο για τον πόνο στην πλάτη που οφείλεται στην ένταση στους μαλακούς ιστούς.
 • Θεραπεία με ζέστη και κρύο: ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιεί θεραπείες με κρύο και ζέστη. Με την χρήση της θερμότητας αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή στόχο και η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος φέρνει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στην περιοχή. Το αίμα είναι επίσης αναγκαίο για την απομάκρυνση των υποπροϊόντων του μεταβολισμού που προκύπτουν από τους μυϊκούς σπασμούς και αυτή η διαδικασία συμβάλλει στην επούλωση. Η κρυοθεραπεία , μειώνει την κυκλοφορία, και συμβάλλει στην μείωση της φλεγμονής, των μυϊκών σπασμών και του πόνου. Μπορεί ο φυσοθεραπευτής να τοποθετεί μια παγοκύστη στην περιοχή με το πρόβλημα ή να κάνει μασάζ με πάγο. Υπάρχουν επίσης και σπρέι κρυοθεραπείας (φθορομεθάνιο) που παγώνουν τους ιστούς. Μετά την κρυοθεραπεία, ο φυσιοθεραπευτής σας θα δουλέψει μαζί σας ώστε να χαλαρώσουν τους μύες.
 • Διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (TENS): ένα μηχάνημα διεγείρει τους μύες μέσω μεταβλητών (αλλά ασφαλών) εντάσεων ηλεκτρικού ρεύματος. Η συγκεκριμένη μέθοδος μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς και αυξάνει την παραγωγή των ενδορφινών στο σώμα (τα φυσικά παυσίπονα).
 • Υπέρηχοι: αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν τους μυϊκούς σπασμούς, τις κράμπες, την δυσκαμψία, το οίδημα και τον πόνο. Αυτό γίνεται μέσω υπερήχων βαθιά μέσα στους μύες, που προκαλούν μια απαλή ζέστη η οποία αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει την επούλωση.

Ενεργητικές θεραπείες

Όσον αφορά το ενεργητικό κομμάτι της φυσιοθεραπείας, μπορεί ο ασθενής να μάθει πολλές ασκήσεις που βελτιώνουν την ευελιξία, τη δύναμη, την σταθερότητα και το εύρος των κινήσεων ( η ευελιξία των αρθρώσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την σπονδυλική στήλη). Η φυσιοθεραπεία είναι εξατομικευμένη και ανάλογη με τις ανάγκες του ασθενή, την υγεία και το ιστορικό του. Δεν είναι όλες οι ασκήσεις κατάλληλες για όλους, καθώς ο πόνος στην πλάτη μπορεί να έχει διαφορετική αιτία στον κάθε άνθρωπο.

Αν είναι ανάγκη, ο ασθενής θα μάθει να διορθώνει τη στάση του σώματος του και να περιλαμβάνει εργονομικές ασκήσεις στην καθημερινότητα. Αυτό είναι κομμάτι της φροντίδας του εαυτού. Η φυσιοθεραπεία βοηθά να μάθετε καλές συνήθειες και να φροντίζετε καλύτερα το σώμα σας.

Είναι δύσκολο να αφήσουμε πίσω μας τις κακές συνήθειες που προκαλούν πόνο στην πλάτη, ειδικά στην κακή στάση του σώματος. Για πολλούς ανθρώπους που έχουν πόνο στην πλάτη λόγω κακής στάσης σώματος, η κακή στάση μοιάζει σωστή. Ο φυσιοθεραπευτής βοηθά να μάθει ο ασθενής ότι η σωστή στάση του σώματος μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα.

Τελικά, η φυσιοθεραπεία προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές και ασκήσεις ώστε να μείνει ο ασθενής δραστήριος. Η φυσική δραστηριότητας, η μυϊκή ενδυνάμωση και η αερόβια άσκηση, μειώνουν τις πιθανότητες για πόνο στην πλάτη. Αλλά ταυτόχρονα, βελτιώνουν και την συνολική υγεία.

Ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ψυχοθεραπεία έχει πολλά οφέλη για την σωματική υγεία και την διαχείριση του πόνου. Πολλοί ενήλικες έχουν επίμονο χρόνιο πόνο στην πλάτη , μια κατάσταση που έχει σωματικό και ψυχικό κόστος. Οι ασθενείς συνεχώς επισκέπτονται τους γιατρούς για να βρουν μια λύση και ταυτόχρονα λείπουν πολλές μέρες από τη δουλειά τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνδυασμός άσκησης και ψυχοθεραπείας έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην διαχείριση του πόνου στην πλάτη. Ωστόσο, αρκετές φορές οι γιατροί και οι ασθενείς δεν είναι σίγουροι για το ποια είναι η καλύτερη θεραπεία.

Για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης ο συνδυασμός φυσιοθεραπείας, ψυχοθεραπείας και ψυχοεκπαίδευσης για τον πόνο έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την φυσιοθεραπεία μόνη της.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Η ψυχοθεραπεία και η ψυχοεκπαίδευση για τον πόνο έχει καλύτερα αποτελέσματα μετά από 6-12 μήνες.

Ολιστική αντιμετώπιση του πόνου 

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να οφείλεται σε μυοσκελετικά προβλήματα ή να αποτελεί μία ψυχοσωματική εκδήλωση, λόγω άγχους, στρες, κατάθλιψης. Αναλόγως λοιπόν της αιτίας του πόνου, υπάρχουν διάφορες θεραπείας που μπορεί να δώσουν λύση στον πόνο της πλάτης:

Η ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ και η TRIGGER POINTS φυσικοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν σε μυοσκελετικά προβλήματα, οξέα ή χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ και την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, που έχουν σημαντικά οφέλη χωρίς παρενέργειες.

Αν τα αίτια είναι ψυχολογικα, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, μπορεί να σας βοηθήσει να διερευνήσετε και να ξεπεράσετε αυτά που σας στεναχωρούν ή σας αγχώνουν.