Κάνε το Τεστ
Θλάση στα πλευρά, Αιτίες θλάσης στα πλευρά, Συμπτώματα θλάσης στα πλευρά, Θεραπεία θλάσης στα πλευρά, Πόνος, Αντιμετώπιση θλάσης στα πλευρά, Διάγνωση θλάσης στα πλευρά

Θλάση στα πλευρά – συμπτώματα και αντιμετώπιση

Θλάση στα πλευρά - συμπτώματα και αντιμετώπιση

Οι μεσοπλεύριοι μύες βρίσκονται ανάμεσα στα πλευρά, και συνδέονται μεταξύ τους.  Βοηθούν στη σταθεροποίηση του πάνω μέρους του σώματος και συμβάλλουν στην αναπνοή. Υπάρχουν τρία επίπεδα μεσοπλεύριων μυών, οι έξω μεσοπλεύριοι μύες, οι έσω μεσοπλεύριοι μύες και οι εν τω βάθει μεσοπλεύριοι μύες.

Μια θλάση συμβαίνει όταν ένας μυς τεντώνεται, τραβάει ή έχει κάποια βλάβη. Μια θλάση στα πλευρά μπορεί να προκαλεί πόνο και δυσκολία στην αναπνοή.

Η θλάση στους μύες είναι μια συχνή αιτία του πόνου στο στήθος. Περίπου το 21-49% των περιπτώσεων μυοσκελετικού πόνου στο στήθος προέρχεται από τους μεσοπλεύριους μύες.

Συνήθως αυτοί οι μύες πονούν στη διάρκεια περιστροφικών κινήσεων. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή σταδιακά λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων.

Θλάση στα πλευρά

Οι δραστηριότητες που μπορεί να προκαλούν θλάση στα πλευρά περιλαμβάνουν:

 • τέντωμα, όπως όταν κάποιος βάφει την οροφή του σπιτιού
 • να σηκώνει κάποιος βάρος ενώ κάνει μια περιστροφική κίνηση
 • όταν κόβει ξύλα
 • βήχα ή φτέρνισμα
 • συμμετοχή σε αθλήματα όπως το γκολφ, το τένις
 • πτώσεις
 • χτυπήματα στο θώρακα

Πώς θα καταλάβω ότι έχω θλάση στα πλευρά;

Τα συμπτώματα της θλάσης στα πλευρά περιλαμβάνουν:

 • Πόνο: μπορεί να νιώθετε έναν οξύ πόνο τη στιγμή του τραυματισμού, ή μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά. Ο πόνος χειροτερεύει όταν κάνετε περιστροφικές κινήσεις, τεντώνεστε, αναπνέετε βαθιά, βήχετε ή φτερνίζεστε.
 • Ευαισθησία: η περιοχή της θλάσης ανάμεσα στα πλευρά είναι ευαίσθητη στο άγγιγμα.
 • Δυσκολία στην αναπνοή: επειδή η αναπνοή προκαλεί πόνο, μπορεί να αναπνέετε αργά και ρηχά. Αυτό μπορεί να προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή.
 • Οίδημα: ένας τραυματισμένος μυς μπορεί να εμφανίζει φλεγμονή. Για αυτό μπορεί να παρατηρείτε οίδημα ανάμεσα και γύρω από τα πλευρά.
 • Μυϊκή δυσκαμψία: ο τραυματισμένος μυς μπορεί να είναι δύσκαμπτος όταν αναπνέετε , τεντώνεστε ή περιστρέφεστε.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν ομοιότητες με άλλα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Θλάση στα πλευρά

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη θλάση στα πλευρά;

Αν πιστεύετε ότι έχετε τραυματίσει τους μεσοπλεύριους μύες σας καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας για να αξιολογήσει την κατάσταση. Μόνο αυτός μπορεί να σας προτείνει ένα θεραπευτικό πλάνο, αλλά είναι σημαντικό να αποφεύγετε κινήσεις που επιδεινώνουν τον πόνο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Παυσίπονα

Μέχρι να επισκεφθείτε το γιατρό σας μπορείτε να πάρετε κάποιο αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη ή ένα απλό παυσίπονο όπως η παρακεταμόλη (Depon). Φυσικά, δεν πρέπει να το παρακάνετε με τα παυσίπονα.

Παγοθεραπεία ή θεραπεία με ζεστές κομπρέσες

Η παγοθεραπεία βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και μειώνει τη φλεγμονή στους μύες. Μπορείτε να τοποθετήσετε πάγο στην τραυματισμένη περιοχή για 20 λεπτά, και να επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε παγοκύστη ή να τυλίγετε τον πάγο με μια πετσέτα για να αποφύγετε τα εγκαύματα.

Μετά το πρώτο 48ωρο , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζέστη στα τραυματισμένα πλευρά. Η ζέστη βοηθά στην χαλάρωση των μυών. Μπορείτε να τοποθετείτε  ζεστές κομπρέσες για 20 λεπτά στην περιοχή της βλάβης.

Μπάνιο με άλατα Epsom

Ως κομμάτι της θεραπείας με ζέστη, μπορεί να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο με άλατα Epsom, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε πολλά καταστήματα. Απλά προσθέστε τα άλατα στην μπανιέρα σας και απολαύστε το μπάνιο σας για 15 λεπτά.

Τα διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία απορροφώνται από το δέρμα και αυξάνουν τα επίπεδα του μαγνησίου στο αίμα. Το μαγνήσιο είναι ένα πολύ σημαντικό μεταλλικό στοιχείο για την λειτουργία των μυών. Αν και μικρό ποσοστό μαγνησίου μπορεί να απορροφηθεί στη διάρκεια του μπάνιου, ένα ζεστό μπάνιο πάντα βοηθά στη χαλάρωση των μυών.

Θλάση στα πλευρά

Ασκήσεις αναπνοών

Η αναπνοή όταν υπάρχει θλάση στα πλευρά μπορεί να προκαλεί πόνο. Αλλά όταν κάποιος παίρνει ρηχές αναπνοές, και όχι βαθιές αναπνοές, αυτό μπορεί να προκαλεί λοιμώξεις και πνευμονία. Οι ασκήσεις με βαθιές αναπνοές είναι επίσης μια μορφή διαλογισμού που μειώνει το στρες.

Προσπαθήστε να κάνετε ασκήσεις αναπνοών μερικά λεπτά κάθε ώρα. Για παράδειγμα:

 1. Κρατήστε ένα μαξιλάρι στους τραυματισμένους μύες σας.
 2. Αναπνεύστε αργά και βαθιά.
 3. Κρατήστε την αναπνοή σας για μερικά δευτερόλεπτα.
 4. Εκπνεύστε αργά.
 5. Επαναλάβετε τη διαδικασία 10 φορές.

Πώς γίνεται η διάγνωση της θλάσης στα πλευρά;

Ο γιατρός θα διαγνώσει τη θλάση στα πλευρά μετά από την κλινική εξέταση και θα σας κάνει κάποιες ερωτήσεις. Αν για παράδειγμα ο πόνος ξεκίνησε μετά από μια πτώση ή κάποια απότομη κίνηση. Επίσης, θα σας κάνει ερωτήσεις για το αν κάνετε κάποιο άθλημα. Μπορεί να σας προτείνει να κάνετε ακτινογραφίες ώστε να σιγουρευτεί αν υπάρχει κάποια βλάβη στους πνεύμονες από τον τραυματισμό.

Ταξινόμηση θλάσεων στα πλευρά

Η θλάση στα πλευρά ταξινομείται σύμφωνα με τη βαρύτητά της:

 • Βαθμού 1: ήπια θλάση με λιγότερο από το 5% των μυϊκών ινών να έχουν βλάβη, με αποτέλεσμα ελάχιστη απώλεια κίνησης. Αυτές οι βλάβες χρειάζονται δύο με τρεις εβδομάδες για να βελτιωθούν.
 • Βαθμού 2: πιο εκτεταμένη βλάβη στους μύες, αλλά χωρίς ο μυς να έχει υποστεί πλήρη ρήξη. Υπάρχει σημαντική απώλεια της κίνησης και ίσως χρειαστούν δύο με τρεις μήνες για την επούλωση.
 • Βαθμού 3: πλήρη ρήξη του μυ. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να απαιτούν κάποια χειρουργική επέμβαση.

Θλάση στα πλευρά

Φυσικοθεραπεία

Μαζί με την ξεκούραση, την παγοθεραπεία, και τις ασκήσεις αναπνοών, η φυσικοθεραπεία βελτιώνει τη δυσφορία και επιταχύνει την επούλωση.

Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας δώσει συμβουλές για τον ύπνο, όπως για παράδειγμα να κοιμάστε με κλίση ώστε το στήθος να είναι ανυψωμένο. Η φυσικοθεραπεία βοηθά να επανέλθετε στις συνηθισμένες σας δραστηριότητες και στην καθημερινότητά σας το συντομότερο δυνατό.

Η θλάση στα πλευρά μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο για να επουλωθεί, πράγμα που μπορεί να προκαλεί δυσκολίες. Αν η θλάση είναι επίμονη, τότε μπορεί ο γιατρός να σας προτείνει κάποιο κορτικοστεροειδές για την ανακούφιση του πόνου και του οιδήματος.

Η θλάση στα πλευρά μπορεί κάποιες φορές να συνυπάρχει με ένα κάταγμα στα πλευρά. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, η θεραπεία δεν διαφέρει. Όλα όσα αναφέραμε παραπάνω βοηθούν ώστε να επανέλθετε ταχύτερα στην καθημερινότητα.

Για να αποφύγετε τις θλάσεις στα πλευρά στο μέλλον, πρέπει να κάνετε πάντα ζέσταμα πριν την άσκηση και διατάσεις μετά, και να μην το παρακάνετε με δραστηριότητες που δεν έχει συνηθίσει το σώμα σας.

Θεραπεία θλάσης 

Στις περιπτώσεις θλάσης στα πλευρά είναι ανάγκη να μιλήσετε με το γιατρό σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα όπως η φαρμακευτική αγωγή, η φυσικοθεραπεία και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ. Ωστόσο μόνο ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο ανάλογα με τις αιτίες της θλάσης.