Κάνε το Τεστ
Nurofen, Νούροφεν, Χάπια, Ενδείξεις, Δοσολογία, Πόνος, Παρενέργειες

NUROFEN – αντιφλεγμονώδες, που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

Πληροφορίες για το NUROFEN

Το NUROFEN (νουροφέν) ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Το Nurofen (ιβουπροφαίνη) χρησιμοποιείται ως αντιπυρετικό και αναλγητικό, σε διάφορες καταστάσεις πόνου, για παράδειγμα σε κεφαλαλγία, δονταλγία και δυσμηνόρροια.

Δοσολογία Nurofen

Για τους ενήλικες η συνιστώμενη δόση του Nurofen είναι 1,200 mg ημερησίως σε διαιρεμένες δόσεις, για παράδειγμα ανά 6-8 ώρες. Η αρχική δόση είναι 400 mg ιβουπροφαίνης, και εφόσον χρειαστεί 400 mg ιβουπροφαίνης κάθε 4-6 ώρες. Η δόση συντήρησης είναι 600 mg - 1,200 mg ημερησίως.

Μορφές Nurofen

Το Nurofen κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, όπως χάπια, μαλακές κάψουλες για παιδιά, πόσιμο διάλυμα και έμπλαστρο.

Μορφή NUROFEN Περιεκτικότητα (mg) Τιμή
Κάψουλες NUROFEN SOFT.CAPS 400MG BTx10 3,50
Κάψουλες NUROFEN SOFT.CAPS 400MG BTx20 7,00
Διασπειρόμενα δισκία NUROFEN OR.DISP.TA 200MG BTx 12 3,40
Χάπια NUROFEN EXPRESS C.TAB 256MG BTx12 2,30
Χάπια NUROFEN EXPRESS C.TAB 256MG BTx24 4,79
Χάπια NUROFEN EXPRESS C.TAB 512MG  BTx12 4,22
Έμπλαστρο NUROFEN DURANCE MED.PLAST 200MG BTx2 8,58
Κάψουλες NUROFEN LIQUID CAPSULES SOFT.CAPS 200MG BTx10 2,47
Πόσιμο διάλυμα για παιδιά NUROFEN FOR CHILDREN ORAL.SUSP 100MG/5ML 150 ML 4,56

Παρενέργειες Nurofen

Οι παρενέργειες του Nurofen μπορεί να ελαχιστοποιηθούν με τη χρήση της χαμηλότερης αποτελεσματικής δόσης για τη συντομότερη διάρκεια που απαιτείται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Το σύνολο των παρενεργειών που αναφέρθηκαν με ιβουπροφαίνη είναι παρόμοιο με εκείνου των άλλων ΜΣΑΦ:
  • Αντιδράσεις υπερευαισθησίας με κνίδωση και κνησμό
  • Πολύ ισχυρές αντιδράσεις υπερευαισθησίας με συμπτώματα οίδημα προσώπου, λάρυγγα και γλώσσας, δύσπνοια, ταχυκαρδία, υπόταση και ισχυρό shock.
  • Αντιδράσεις από το αναπνευστικό σύστημα που περιλαμβάνουν βρογχόσπασμο, άσθμα.
Οι περισσότερο συχνές παρενέργειες προέρχονται από το γαστρεντερικό σύστημα:
  • Ναυτία, έμετος διάρροια, μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, κοιλιακό άλγος, μέλαινα, αιματέμεση, ελκώδης στοματίτιδα, αιμορραγία του γαστρεντερικού και έξαρση της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn μετά από χρήση με ιβουπροφαίνη.
  • Λιγότερο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν είναι γαστρίτιδα, δωδεκαδακτυλικό έλκος και γαστρικό έλκος και διάτρηση του γαστρεντερικού σωλήνα.

Αναλυτικές πληροφορίες Nurofen

spc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις, nurofen, νιουροφεν

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Nurofen για το κοινό, και το SPC του Nurofen όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.

Nurofen και άλλα φάρμακα

Χρειάζεται προσοχή στη λήψη Nurofen με αντικαταθλιπτικά SSRI, γιατί αυξάνεται η πιθανότητα γαστρεντερικών διαταραχών (όπως αιμορραγίας). Επίσης, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μειώνεται όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα με ΜΣΑΦ.

Αντενδείξεις Nurofen

Το Nurofen δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς που έχουν εμφανίσει στο παρελθόν αντιδράσεις υπερευαισθησίας (π.χ. άσθμα, κνίδωση, αγγειοοίδημα ή ρινίτιδα) μετά τη λήψη ιβουπροφαίνης, ασπιρίνης ή άλλων ΜΣΑΦ. Το Nurofen αντενδείκνυται επίσης σε ασθενείς με ιστορικό γαστρεντερικής αιμορραγίας ή διάτρησης, που σχετίζεται με προηγούμενη θεραπεία με ΜΣΑΦ. Το Nurofen δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με ενεργό ή ιστορικό υποτροπιάζοντος πεπτικού έλκους ή γαστρεντερικής αιμορραγίας. Το αλγκοφρεν δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με καταστάσεις που περιλαμβάνουν αυξημένη τάση για αιμορραγία. Το Nurofen αντενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια.Το Nurofen αντενδείκνυται κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Nurofen;

To Nurofen πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Nurofen μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε γνώμες στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Ποια άλλα αντιφλεγμονώδη υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλά αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως το Mesulid, Algofren, Voltaren, Niflamol, Xefo Rapid, η Ασπιρίνη κα.

Άλλα παρόμοια φάρμακα με το Nurofen: Brufen, Algofren, Gopain, Unitek
Συχνά ορθογραφικά λάθη: αλγκοφρεν

Άλλες φυσικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του πόνου και φλεγμονής

Αναλόγως της εντόπισης και της αιτίας του πόνου, υπάρχουν άλλα φάρμακα καθώς και φυσικές, αποτελεσματικές εναλλακτικές επιλογές:

Αιτία πόνου Εναλλακτικές μέθοδοι Άλλα φάρμακα
Ημικρανίες, πονοκεφάλοι ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ , ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΣΑΦ, Depon
Μυοσκελετικοί πόνοι ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ (πχ Arnica), ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ και το TRIGGER POINTS THERAPY (μορφές φυσικοθεραπείας) ΜΣΑΦ
Πόνος εμμήνου ρύσεως ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΣΑΦ
Χρόνιος πόνος (πχ ινομυαλγία) ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ, PAIN REPROCESSING THERAPY, SOMATIC TRACKING, EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) Αντικαταθλιπτικά
Ψυχοσωματικά συμπτώματα ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) Αγχολυτικά, Αντικαταθλιπτικά