Κάνε το Τεστ
aspirin, ασπιρινη, ενδείξεις, παρενεργειες, δοσολογια, τιμη

ASPIRIN – δοσολογία, παρενέργειες (Ασπιρίνη)

ASPIRIN - δοσολογία, παρενέργειες - Ασπιρίνη

Το ASPIRIN (ασπιρίνη) έχει αναλγητικές, αντιπυρετικές, και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, η ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) χρησιμοποιείται:

 • για την ανακούφιση άλγους
 • σε ελάσσονες εμπύρετες καταστάσεις,
 • και σε καρδιαγγειακά προβλήματα (όπως για παράδειγμα για τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας σε ασθενείς με προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου, γιατην πρόληψη αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς που είχαν ήδη ένα προηγούμενο επεισόδιο, κα).

Δοσολογία Aspirin

Απευθυνθείτε στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε το Aspirin. Πρέπει πάντοτε να παίρνετε αυτό το φάρμακο ακριβώς όπως περιγράφεται στο παρόν φύλλο οδηγιών χρήσης ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε τον γιατρό σας.

Καρδιαγγειακά προβλήματα:

Για προφύλαξη σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα η συνιστώμενη δόση Aspirin είναι από 100 έως 300 mg/ημέρα. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει στο ιστορικό προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου, σταθερή ή ασταθή στηθάγχη, πρόληψη της δημιουργίας θρόμβων μετά από αγγειακό χειρουργείο.

Θεραπεία οξέος καρδιακού επεισοδίου (εμφράγματος): λαμβάνεται αρχική δόση Aspirin από 200 έως 300 mg αμέσως μόλις υπάρξει υπόνοια οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Σε περίπτωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, η αρχική δόση πρέπει να συνθλίβεται ή να μασιέται και να καταπίνεται. Η δόση συντήρησης με το Aspirin είναι μεταξύ 200 mg έως 300 mg ημερησίως, θα συνεχιστεί για 30 ημέρες. Μετά τις 30 ημέρες, ο γιατρός σας θα απόφασίσει για την περαιτέρω θεραπεία. 

Διάρκεια θεραπείας: το Aspirin για καρδιαγγειακή χρήση προορίζεται για μακροχρόνια χρήση. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει τη διάρκεια της θεραπείας

Αναλγητικές ενδείξεις: 

Ενήλικες και παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 12 ετών: συνιστάται η χορήγηση σκευασμάτων Aspirin περιεκτικότητας 500 mg για ευκολία στη λήψη, έως τη μέγιστη ημερήσια δόση των 4 g. Για αποφυγή λάθους κατά τη λήψη, δεν συνιστώνται τα δισκία Aspirin 100 mg.

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ σε υψηλότερες από στόματος δόσεις, οι οποίες γενικά κυμαίνονται μεταξύ 0,3 έως 1,0 g χρησιμοποιείται για την ανακούφιση άλγους και σε ελάσσονες εμπύρετες καταστάσεις, όπως σε κρυολογήματα ή γρίπη για τη μείωση του πυρετού και την ανακούφιση της αρθραλγίας και της μυαλγίας και σε οξείες και χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών: το ακετυλοσαλικυλικό οξύ συνιστάται για παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού.

Πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό εάν δεν αισθάνεστε καλύτερα ή εάν αισθάνεστε χειρότερα μετά από 3-5 ημέρες, όταν χρησιμοποιείτε τα δισκία Aspirin ως αναλγητικό φάρμακο.

Μορφές Aspirin

Το Aspirin κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, όπως χάπια Aspirin 100 και 500 mg, και γαστροανθεκτικά δίσκια.

Μορφή mg και ποσότητα ASPIRIN Τιμή
Χάπια ASPIRIN TAB 100MG ΒΤx20 2,01
Χάπια ASPIRIN TAB 500MG ΒΤΧ20 3,40
Γαστροανθεκτικό δισκίο ASPIRIN EC GR.TAB 100MG BTx30 2,00

aspirin, ασπιρινη, χαπια, ενδείξεις, παρενεργειες, δοσολογια, τιμη

Προφυλάξεις - προειδοποιήσεις για τη χρήση Aspirin

Δεν συνιστάται η χορήγησή του φαρμάκου αυτού σε παιδιά κάτω των 12 ετών χωρίς ιατρική οδηγία. Ο λόγος είναι ότι σε παιδιά και εφήβους που πάσχουν από ιογενείς ασθένειες και τους χορηγείται ακετυλοσαλικυλικό οξύ έχει παρατηρηθεί το σύνδρομο Reye, μια πολύ σπάνια αλλά δυνητικώς απειλητική για τη ζωή νόσος που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Για τον λόγο αυτό, το Aspirin δεν πρέπει να λαμβάνεται από παιδιά ή εφήβους με ιογενείς παθήσεις (π.χ. γρίπη ή ανεμοβλογιά), με ή χωρίς πυρετό, εκτός εάν έχει δοθεί η σχετική συμβουλή από τον γιατρό.

Παρενέργειες Aspirin

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στα 10 άτομα): Ζαλάδα, Βουητό στα αυτιά, Αιμορραγία από τη μύτη, Ρινίτιδα, Δυσπεψία, Γαστρεντερικός πόνος, Κοιλιακός πόνος, Φλεγμονή του γαστρεντερικού, Αιμορραγία του γαστρεντερικού, Εξάνθημα, Φαγούρα, Αιμορραγία από το ουροποιητικό.

Όχι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στα 100 άτομα): Σιδηροπενική αναιμία (ως συνέπεια εμφάνισης αιμορραγίας), Αλλεργική αντίδραση, Αλλεργική αντίδραση στο φάρμακο, Αλλεργικό οίδημα και αγγειοοίδημα, Εγκεφαλική και ενδοκρανιακή αιμορραγία, Αιμάτωμα, Ρινική συμφόρηση, Αιμορραγία στα ούλα, Βλάβη στον γαστρεντερικό σωλήνα και έλκος, Βλάβη στην ηπατική λειτουργία, Κνίδωση.

Σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες (μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στα 1.000 άτομα): Αιμορραγική αναιμία, Αναφυλακτική αντίδραση, Αιμορραγία, Αιμορραγία των μυών, Διάτρηση έλκους του γαστρεντερικού σωλήνα, Αυξημένες τιμές τρανσαμινασών, Βλάβη της νεφρικής λειτουργία (παρουσιάζεται σε ασθενείς με προϋπάρχουσα νεφρική, δυσλειτουργία ή διαταραχή της καρδιαγγειακής κυκλοφορίας), Οξεία νεφρική ανεπάρκεια (παρουσιάζεται σε ασθενείς με προϋπάρχουσα νεφρική δυσλειτουργία ή διαταραχή της καρδιαγγειακής κυκλοφορίας.

Αντενδείξεις Aspirin

 • σε περίπτωση αλλεργίας στο ακετυλοσαλικυλικό οξύ, σε άλλα σαλικυλικά ή σε οποιοδήποτε άλλο από τα συστατικά αυτού του φαρμάκου (αναφέρονται στην παράγραφο 6).
 • εάν έχετε ιστορικό άσθματος που προκλήθηκε από τη χορήγηση σαλικυλικών ή φαρμάκων με παρόμοια δράση (ιδιαίτερα μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων).
 • εάν έχετε έλκος στο στομάχι ή στο έντερο (συμπεριλαμβανομένου του δωδεκαδακτύλου).
 • εάν έχετε ιστορικό αιμορραγιών του πεπτικού.
 • εάν έχετε παθολογικά αυξημένη τάση προς αιμορραγία (αιμορραγική διάθεση).
 • εάν έχετε σοβαρή ηπατική, νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια.
 • σε επίκτητες και συγγενείς αιμορραγικές καταστάσεις.
 • εάν υποβάλλεστε σε ηπαρινοθεραπεία.
 • εάν λαμβάνετε θεραπεία με μεθοτρεξάτη (φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου και ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων) σε δόσεις ίσες ή μεγαλύτερες των 15 mg/εβδομάδα.
 • το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Εάν έχετε αμφιβολίες για το εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Άλλα παρόμοια φάρμακα με το Aspirin: Salospir
Συχνά ορθογραφικά λάθη: ασπιριν, ασπιρινη

ΠΥΡΕΤΟΣ - άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης

Yπάρχουν και άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση του πυρετού, όπως η ιβουπροφαίνη (Algofren) και η παρακεταμόλη (Depon).

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ πολλές φορές μπορεί να προσφέρει φυσικές λύσεις στην αντιμετώπιση του πυρετού, πάντα υπό τις οδηγίες του ειδικού ομοιοπαθητικού γιατρού σας. Υπάρχουν πολλά ομοιοπαθητικά φάρμακα (όπως το Aconitum και η Belladonna), που συχνά ενδείκνυται σε λοιμώξεις, και μπορούν να προσφέρουν πολλά στην αντιμετώπιση του πυρετού με φυσικό τρόπο ιδίως στα παιδιά.

ΠΟΝΟΣ - άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης

Επίσης υπάρχουν πολλά αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για την αντιμετώπιση του σωματικού πόνου.

Τεχνικές φυσικοθεραπείας που μπορεί να δώσουν λύσεις σε τραυματισμούς και στον πόνο γενικότερα, είναι η ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ και η TRIGGER POINTS θεραπεία, που έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στα περισσότερα μυοσκελετικά προβλήματα (είτε χρόνια, είτε οξέα).

Αναλόγως της εντόπισης και της αιτίας του πόνου, υπάρχουν και αρκετές φυσικές εναλλακτικές επιλογές, όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ. Στον χρόνιο πόνο και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να προσφέρει πολλά.