Κάνε το Τεστ
Voltaren, Voltaren χάπι, Χάπια, Βολταρέν, Voltaren 50mg, Ενδείξεις, Παρενέργειες, Δοσολογία

VOLTAREN – αντιφλεγμονώδες / Παρενέργειες και ενδείξεις

VOLTAREN - ενδείξεις, χρήση και παρενέργειες

Το VOLTAREN (βολταρέν) ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) τα οποία χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής, όπως για παράδειγμα σε μυικούς πόνους. To Voltaren κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές (χάπια, υπόθετο, ενέσιμο διάλυμα) από την εταιρεία Novartis.

To Voltaren (δικλοφαινάκη) ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονής, όπως ο πόνος και το πρήξιμο, εμποδίζοντας τη σύνθεση των προσταγλανδινών, δηλαδή των μορίων που είναι υπεύθυνα για τη φλεγμονή και τον πόνο. Δεν έχει δράση στις αιτίες της φλεγμονής.

Ενδείξεις Voltaren

 • Χρόνιες φλεγμονώδεις αρθροπάθειες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα κλπ.)
 • Εκφυλιστικές αρθροπάθειες των περιφερικών αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης
 • Αρθρίτιδες εξ εναποθέσεως κρυστάλλων (ουρικού μονονατρίου, πυροφωσφορικού ασβεστίου, φωσφορικού ασβεστίου, οξαλικού ασβεστίου)
 • Επώδυνα εξωαρθρικά μυοσκελετικά σύνδρομα (περιαρθρίτιδα, τενοντίτιδα, τραυματικές κακώσεις, μυικοί πόνοι)
 • Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια
 • Κρίσεις ημικρανίας

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες επώδυνες καταστάσεις, όπως:

Αναλόγως πάντα την αιτία του πόνου, τo Voltaren μπορεί να συνδυαστεί ταυτόχρονα και με ορισμένα άλλα φάρμακα (όπως το Norgesic, μυοχαλαρωτικό), με στόχο για παράδειγμα ένα συνδυαστικό αποτέλεσμα απέναντι στους μυικούς πόνους. Το Voltaren χορηγείται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή.

Δοσολογία και λήψη Voltaren

Το Voltaren ενδείκνυται για βραχυχρόνια χρήση. Η δοσολογία εξατομικεύεται και εξαρτάται από την πάθηση, την κατάσταση και την ανταπόκριση του ασθενούς. Για την αντιμετώπιση οξειών καταστάσεων, που απαιτούν βραχυχρόνια θεραπεία προτιμώνται φαρμακοτεχνικές μορφές ταχείας απορρόφησης (για παράδειγμα, ενέσεις Voltaren για πόνο στη μέση, λουμπάγκο).

Η συνήθης δόση έναρξης της θεραπείας είναι 75 έως 150mg ημερησίως σε διαιρεμένες δόσεις. Η χρόνια χορήγηση συντήρησης είναι 50 έως 100mg ημερησίως σε διαιρεμένες δόσεις και η διάρκεια της καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενούς.

Για την αντιμετώπιση των κρίσεων ημικρανίας χορηγούνται υπόθετα με δόση 100 mg με τα πρώτα σημεία μιας επερχόμενης κρίσης. Επιπρόσθετα μπορούν να δοθούν άλλα 50 mg την ίδια ημέρα εάν
χρειασθεί. Να μην γίνεται υπέρβαση της μέγιστης συνολικής ημερήσιας δόσης των 150 mg.

Για τον κολικό του ουρητήρα συνιστάται η χρήση των ενέσεων ενδομυϊκά, σε δόσεις έως 150mg. Η διάρκεια χρήσεως των ενέσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2 ημέρες.

Τα εντεροδιαλυτά επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία (ή γαστροανθεκτικά) πρέπει να καταπίνονται ολόκληρα με λίγο υγρό κατά προτίμηση πριν τα γεύματα και δεν πρέπει να τεμαχίζονται ή να μασώνται. voltaren χαπι, voltaren χαπια, voltaren, βολταρεν, voltaren 50mg, voltaren 75mg

Μορφές Voltaren

Μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα τις μορφές στις οποίες κυκλοφορεί το Voltaren:

VOLTAREN Περιεκτικότητα (mg) και ποσότητα Τιμή
Χάπια παρ.αποδεύσμευσης PR.TAB VOLTAREN 75MG BTx10 3,55
Χάπια παρ.αποδεύσμευσης PR.TAB VOLTAREN 100MG BTx10 1,31
Χάπια εντεροδιαλυτά GR.TAB VOLTAREN 50MG BTx20 2,51
Χάπια διασπειρόμενα DISP.TAB VOLTAREN 50MG BTx20 2,06
Υπόθετα SUPP VOLTAREN 50MG ΒΤΧ10 1,52
Ενέσεις (ενέσιμο διάλυμα) INJ.SOL VOLTAREN 75MG/3ML AMP BTx5 1,80
Σκόνη για πόσιμο διάλυμα VOLTAREN FAST 50MG SACHET BTx21 4,51
Αλοιφή * VOLTAROL FORTE/EMULGEL Gel 7-10

* Η δικλοφαινάκη κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και ως αλοιφή (όχι όμως ως VOLTAREN αλοιφή από το 2020) αλλά με brand name VOLTAROL από την εταιρεία GlaxoSmithKline, με τιμή 7-10 ευρώ, αναλόγως των mg. voltarol, βολταρολ, voltaren, κρεμα, αλοιφη, gel, emulgel, forte

Παρενέργειες Voltaren

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το Voltaren σε όλες τις μορφές του (χάπια, ενέσεις, υπόθετα, αλοιφή) μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες προέρχονται από το γαστρεντερικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Συχνές παρενέργειες είναι: πονοκέφαλος, ζάλη, ίλιγγος, ναυτία, εμετός, διάρροια, δυσπεψία, κοιλιακός πόνος, μετεωρισμός, απώλεια όρεξης, μη φυσιολογικά αποτελέσματα των εξετάσεων ηπατικής λειτουργίας (π.χ. αυξημένα επίπεδα τρανσαμινασών), δερματικό εξάνθημα, κνησμός, ερεθισμός του σημείου εφαρμογής.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να ελαχιστοποιηθούν χρησιμοποιώντας την κατώτατη αποτελεσματική δόση, για την πλέον μικρή διάρκεια θεραπείας, την αναγκαία για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Αναλυτικές πληροφορίες Voltarenspc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις voltaren, βολταρεν, voltaren χαπι

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Voltaren για το κοινό, και το SPC του Voltaren όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.

Voltaren και άλλα φάρμακα

Χρειάζεται προσοχή στη λήψη Voltaren με αντικαταθλιπτικά SSRI, γιατί αυξάνεται η πιθανότητα γαστρεντερικών διαταραχών (όπως αιμορραγίας). Επίσης, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μειώνεται όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα με ΜΣΑΦ.

Αντενδείξεις Voltaren και προφυλάξεις

Τα χάπια Voltaren δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που:

 • έχουν ενεργό έλκος στο στομάχι ή στο έντερο, αιμορραγία ή διάτρηση.
 • έχουν εμφανίσει στο παρελθόν δύο ή περισσότερα διακριτά επεισόδια αποδεδειγμένου έλκους ή αιμορραγίας ή διάτρησης στο στομάχι ή το έντερο.
 • εάν υπήρξε ποτέ αλλεργική αντίδραση μετά τη λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και του πόνου (πχ δικλοφαινάκη, ιβουπροφαίνη, ακετυλοσαλικυλικό οξύ ή οποιοδήποτε άλλο αντιφλεγμονώδες ΜΣΑΦ)
 • Σε ασθενείς που λαμβάνουν ακετυλοσαλικυλικό οξύ ή άλλα ΜΣΑΦ.
 • Σε ασθενείς με ηπατική πορφυρία
 • Στην εγκυμοσύνη, την γαλουχία και σε παιδιά κάτω των 14 χρόνων.

Η συχνή λήψη αναλγητικών φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των νεφρών με κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας (το Βολταρέν δρα μέσω της αναστολής σύνθεσης των προσταγλαδινών, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της αιματικής ροής των νεφρών σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών).

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Voltaren;

To Voltaren πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Voltaren μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε γνώμες στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Ποια άλλα αντιφλεγμονώδη υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλά αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως το Mesulid, Nurofen, Algofren, Niflamol, Xefo Rapid, η Ασπιρίνη κα.

Άλλα παρόμοια φάρμακα με το Voltaren: Dicloplast, Pain-out, Fenaraze
Συχνά ορθογραφικά λάθη: βολταρεν

Άλλες φυσικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του πόνου και φλεγμονής

Αναλόγως της εντόπισης και της αιτίας του πόνου, υπάρχουν άλλα φάρμακα καθώς και φυσικές, αποτελεσματικές εναλλακτικές επιλογές:

Αιτία πόνου Εναλλακτικές μέθοδοι Άλλα φάρμακα
Ημικρανίες, πονοκεφάλοι ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ , ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΣΑΦ
Μυοσκελετικοί πόνοι ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ (πχ Arnica), ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ και η TRIGGER POINTS θεραπεία (μορφές φυσικοθεραπείας) ΜΣΑΦ
Πόνος εμμήνου ρύσεως ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΣΑΦ
Χρόνιος πόνος (πχ ινομυαλγία) ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ, PAIN REPROCESSING THERAPY, SOMATIC TRACKING, EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) Αντικαταθλιπτικά
Ψυχοσωματικά συμπτώματα ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) Αγχολυτικά, Αντικαταθλιπτικά