Κάνε το Τεστ
losec, λοσεκ, losec πονος στομαχι, χαπι για το στομαχι

LOSEC – που χρησιμοποιείται η ΟΜΕΠΡΑΖΟΛΗ;

LOSEC / Ομεπραζόλη

Το LOSEC είναι ένα φάρμακο για την αναστολή της έκκρισης του γαστρικού οξέος. Πιο συγκεκριμένα το Losec (omeprazole, ομεπραζόλη) ανήκει στην κατηγορία των PPIs (Proton-pump inhibitors -  αναστολείς της αντλίας προτωνίων). Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας είναι οι πιο ισχυροί αναστολείς της έκκρισης του γαστρικού οξέος που είναι διαθέσιμοι στο εμπόριο.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές ενδείξεις του LOSEC;

Χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπευτική αντιμετώπιση των παρακάτω:

Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος. Αντιμετωπίζονται η συμπτωματολογία (πόνος, καούρα, ξινή γεύση κτλ.) καθώς και οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν στον οισοφάγο λόγω της παλινδρόμησης του γαστρικού οξέος.

Πεπτικά έλκη. Ειδικότερα το LOSEC χρησιμοποιείται και στην πρόληψη για μείωση του κινδύνου εμφάνισης γαστρικού έλκους σε όσους λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα - ΜΣΑΦ.

Γαστρική λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Είναι ένα βακτήριο που ενοχοποιείται για την εμφάνιση της πλειοψηφίας των πεπτικών ελκών. Εν προκειμένω, τα χάπια LOSEC χορηγούνται σε συνδυασμό με κατάλληλο σχήμα αντιβιοτικών.

Παθήσεις όπου υπερεκκρίνεται γαστρικό οξύ. Παράδειγμα αποτελεί το σπάνιο σύνδρομο Zollinger-Ellison.

Στόχοι της θεραπευτικής προσέγγισης είναι ταχεία απαλλαγή του ασθενούς από τα ενοχλήματα, η συντόμευση του χρόνου επούλωσης των βλαβών και η πρόληψη επιπλοκών όπως η αιμορραγία και η διάτρηση.

Μηχανισμός δράσης του LOSEC;

Το LOSEC αναστέλλει την αντλία πρωτονίων των τοιχωματικών κυττάρων στο στόμαχο προκαλώντας έτσι μείωση της παραγωγής του γαστρικού οξέος. Το LOSEC με αυτό τον τρόπο ελαττώνει τον ερεθισμό των βλαβών, τον πόνο στο στομάχι, και επιτρέπει την καλύτερη επούλωση.

Λήψη LOSEC και αποτελεσματικότα

Η πιο κοινή οδός χορήγησης είναι από του στόματος με τη μορφή δισκίων. Το LOSEC κυκλοφορεί σε δισκία των LOSEC 20mg. Τα χάπια συνιστάται να καταπίνονται ολόκληρα με τη βοήθεια υγρού και δεν πρέπει να μασώνται ή να θρυμματίζονται. Το LOSEC λαμβάνεται 1-2 φορές ημερησίως. Συνιστάται η χορήγηση τουλάχιστον 1 ώρα πριν από ένα γεύμα, π.χ. το πρωί πριν το πρόγευμα, ώστε η αποτελεσματικότητά του να μεγιστοποιείται. Η έναρξη της δράσης είναι ταχεία, μεταξύ 2-6 ωρών μετά τη χορήγηση.

Με την επαναλαμβανόμενη χορήγηση της ημερήσιας δόσης παρατηρουνται προοδευτικά αποτελέσματα, με την πλήρη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου να επιτυγχάνεται σε 3-4 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας.

Συνοπτικές πληροφορίες: Losec

Φάρμακο: LOSEC
Δραστική ουσία: ΟΜΕΠΡΑΖΟΛΗ / omeprazol
Συνήθης δόση: 20 - 40 mg, 1 – 2 φορές ημερησίως
Κατηγορία: Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (Αναστολείς έκκρισης γαστρικού οξέος)
Χρήση σε: Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) Πεπτικά έλκη (Γαστρικά & δωδεκαδακτυλικά) Εκρίζωση του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (σε συνδυασμό με κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα αντιβιοτικών) Σύνδρομο Zollinger-Ellison
Γενόσημα φάρμακα: Eselan, Lozaprin, κα.

Τι πρέπει να αναφέρω στο γιατρό μου πριν ξεκινήσω να λαμβάνω LOSEC;

Εάν σας έχουν πει ότι έχετε χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο άιμα. Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να ελέγξουν τα επίπεδα μαγνησιού στο αίμα του ασθενούς πρίν την έναρξη θεραπείας με LOSEC καθώς και τακτικά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια αυτής.

Εάν έχετε κάποια πάθηση του ήπατος (π.χ. ηπατική ανεπάρκεια). Μπορεί να επηρεαστεί ο μεταβολισμός της δραστικής ουσίας και ο γιατρός σας οφείλει να ρυθμίσει κατάλληλα τη χορηγούμενη δόση.

Εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, ή θηλάζετε. Δεν υπάρχουν επαρκείς και καλά ελεγχόμενες μελέτες σχετικά με τη χορήγηση LOSEC σε εγκύους. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι η χρήση θεωρείται αποδεκτή. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Επίσης, περιορισμένα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι το LOSEC περνά στο μητρικό γάλα, ωστόσο δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις του στο βρέφος που θηλάζει. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αλληλεπιδράσεις LOSEC με άλλα φάρμακα

Αναφέρετε στο γιατρό σας όλες τις άλλες θεραπευτικές αγωγές που λαμβάνετε  συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων και μη φαρμάκων, βιταμινών και φυτικών συμπληρωμάτων.

Ειδικότερα ενημερώστε το γιατρό σας εάν παίρνετε κάποιο αντιβιοτικό που περιέχει κλαριθρομυκίνη ή αμοξυκιλλίνη, ή εάν παίρνετε κλοπιδογρέλη (Plavix), μεθοτρεξάτη, βαλσαμόχορτο (St. John’s Wort), αταζαναβίρη (Reyataz) ή ριφαμπικίνη (Rifadin).

Παρενέργειες LOSEC

Το LOSEC (και τα PPIs γενικότερα) έχει ένα καλό προφίλ ασφάλειας και είναι ένα καλώς ανεκτό φάρμακο.

Οι πιο κοινές παρενέργειες που μπορεί να παρατηρηθούν είναι κεφαλαλγία, ναυτία, κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός (αυξημένη παρουσία αέρα στο γαστρεντερικό), διάρροια, ξηροστομία και υπνηλία.

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως εξάνθημα, οίδημα προσώπου ή δυσκολία στην αναπνοή.

Το LOSEC επίσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτές περιλαμβάνουν:

Γαστρεντερικές λοιμώξεις (μικρή αύξηση κινδύνου). Παράδειγμα αποτελεί η διάρροια που σχετίζεται με το clostridium difficile (κυρίως σε νοσηλευομένους ασθενείς). Εάν αντιληφθείτε συμπτώματα όπως υδαρείς κενώσεις, κοιλιακό άλγος και πυρετό θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως το γιατρό σας.

Οστεοπορωτικά κατάγματα (1 στους 100 έως 1 στους 1000). Έχει διαπιστωθεί αυξημένος κίνδυνος οστεοπορωτικών καταγμάτων ισχίου, καρπού και σπονδυλικής στήλης σε λήψη LOSEC σε υψηλές δόσεις και για μεγάλα χρονικά διαστήματα (>1 έτους).

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Η μακροχρόνια θεραπεία με LOSEC μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση της βιταμίνης Β12. Επομένως, θα πρέπει να διερευνώνται οι  ασθενείς υπό μακροχρόνια θεραπεία με LOSEC που έχουν μειωμένες εφεδρείες ή παράγοντες κινδύνου για μειωμένη απορρόφηση βιταμίνης Β12.

Υπομαγνησιαιμία. Έχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις όπου έχουν παρατηρηθεί χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα σε άτομα που λαμβάνουν LOSEC για τουλάχιστον 3 μήνες. Σοβαρά συμπτώματα υπομαγνησιαιμίας περιλαμβάνουν τετανία, αρρυθμίες και επιληπτικές κρίσεις.

Οξεία διάμεση νεφρίτιδα (λιγότερο από 1 στους 10000). Συμπτώματα που θα σας υποψιάσουν περιλαμβάνουν αλλαγές στις συνήθειες της ούρησης ή παρουσία αίματος στα ούρα.

Υποξύς δερματικός ερυθηματώδης λύκος (πολύ σπάνια). Εάν παρατηρηθούν βλάβες, ιδίως σε περιοχές του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο, συνοδευόμενες από αρθραλγία, ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Πολύποδες εκ των αδένων του πυθμένα. Αποτελούν καλοήθεις πολύποδες στο στομάχι και ο κίνδυνος ανάπτυξής τους αυξάνει με τη μακροχρόνια λήψη LOSEC (>1 έτους).

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το LOSEC;

Υπογραμμίζεται ότι το LOSEC (και γενικότερα οι PPIs) πρέπει να λαμβάνεται μόνο όταν υποδεικνύεται ιατρικά και για την ελάχιστη απαιτούμενη διάρκεια.

Σε ό,τι αφορά τη μακροχρόνια θεραπεία συντήρησης με LOSEC, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ελεγχόμενες μελέτες που να  επεκτείνονται πέραν των 12 μηνών. Επομένως, ιδιαίτερα οι ασθενείς που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία πρέπει να παρακολουθούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το LOSEC πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Losec επειδή διαβάσατε κριτικές ή εμπειρίες τρίτων στο google ή σε κάποιο forum. Για πιο εξειδικευμένες πληροφορίες απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Γενόσημα φάρμακα:  Eselan, Lozaprin, Sodeprol, Assoprol
Συχνά ορθογραφικά λάθη: losec, λοσεκ, λοζεκ

Αντιμετώπιση άλγους στομάχου και ψυχοσωματικών συμπτωμάτων

Ο ψυχολογικός παράγοντας συνδέεται πολύ συχνά με την εμφάνιση ή την επιδείνωση γαστρεντερικών διαταραχών. Προβλήματα που αφορούν το γαστρεντερικό γενικότερα, όπως το στομαχικό άλγος, η νεύρωση στομάχου, το ευερέθιστο έντερο μπορούν βελτιωθούν σημαντικά αντιμετωπίζοντας το άγχος και το στρες της καθημερινότητας και της ζωής με άλλα είδη θεραπείας, όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR (για ψυχολογικά τραύματα, όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα). Οι θεραπευτικές μέθοδοι αυτοί επιτρέπουν να επεξεργαστεί κανείς σε βάθος το άγχος και τα βαθύτερα αίτια που έχουν οδηγήσει στις νευρώσεις και σε ψυχοσωματικά προβλήματα, ώστε να αντιμετωπιστούν ριζικά και ουσιαστικά.