Κάνε το Τεστ
αντιφλεγμονωδης διατροφη, αντιφλεγμονώδεις τροφές, τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση, τροφές που καταπολεμούν τη φλεγμονή

Αντιφλεγμονώδης διατροφή – τροφές

Αντιφλεγμονώδης διατροφή - τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση

Ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την καταπολέμηση της φλεγμονής είναι η σωστή διατροφή. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές τροφές έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Έτσι μπορείτε να επιλέξετε μία διατροφή με τροφές που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων.

Τι είναι η φλεγμονή;

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται όταν το σώμα μας αναγνωρίζει οτιδήποτε ξένο, όπως τα βακτήρια, οι ιοί, τα αλλεργιογόνα. Στη συνέχεια ενεργοποιείται μια διαδικασία που ονομάζεται "φλεγμονή", και η οποία έχει ως σκοπό να προστατεύσει τον οργανισμό μας, είναι δηλαδή ένας αμυντικός μηχανισμός.

Όμως μερικές φορές η φλεγμονή επιμένει για ημέρες, ακόμη και όταν δεν απειλείστε από κάποιον ξένο εισβολέα. Η χρόνια φλεγμονή είναι εχθρός μας. Πολλά σοβαρά νοσήματα όπως ο καρκίνος, τα νοσήματα του καρδιαγγειακού, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η κατάθλιψη, η άνοια έχουν συνδεθεί με την χρόνια φλεγμονή, όπως και ο χρόνιος μυοσκελετικός πόνος.

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδεις τροφές. Αυτές περιλαμβάνουν για παράδειγμα τα φρούτα, τα λαχανικά, τις τροφές ολικής άλεσης, τις φυτικές πρωτεΐνες, τα λιπαρά ψάρια και τα φρέσκα βότανα και μπαχαρικά.

1. Φρούτα και λαχανικά: καλό είναι να συμπεριλάβετε τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σας. Επιλέξτε φρούτα με έντονα χρώματα. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και οι λαχανίδες είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ και μειώνουν την φλεγμονή. Το ίδιο συμβαίνει και με φρούτα όπως τα κεράσια, τα μούρα.

2. Τροφές ολικής άλεσης: η βρώμη, το καστανό ρύζι και άλλες τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία έχουν υψηλά ποσοστά φυτικών ινών, οι οποίες καταπολεμούν τη φλεγμονή.

3. Φασόλια: είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, και περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.

4. Ξηροί καρποί: περιέχουν υγιή λιπαρά που βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Το ελαιόλαδο και τα αβοκάντο είναι εξαιρετικές πηγές καλών λιπαρών. Είναι πολύ καλά συστατικά για fitness meals.

5. Ψάρια: βάλτε στο διατροφικό σας πλάνο τα ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ο σολομός, ο τόνος, και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

6. Βότανα και μπαχαρικά: περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και δίνουν γεύση στο φαγητό. Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη. Το σκόρδο περιέχει ουσίες που βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή.

Αγχος και φλεγμονή

Ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην χρόνια φλεγμονή είναι το άγχος. Το άγχος και το στρες επιδεινώνουν τη φλεγμονή για αυτό καλό θα ήταν να μάθετε στρατηγικές διαχείρισης ώστε να βελτιώσετε τη σωματική και την ψυχική σας υγεία.

Ενίσχυση του οργανισμού

Για την αντιμετώπιση των φλεγμονών και την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα υπάρχουν φυσικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.