Κάνε το Τεστ
κολοκυθόσπορος, θρεπτικά συστατικά κολοκυθόσπορου, οφέλη κολοκυθόσπορου στην υγεία

Κολοκυθόσπορος: οι ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία

Κολοκυθόσπορος

Ο κολοκυθόσπορος, ο γνωστός σε όλους μας πασατέμπος, είναι μια πλούσια πηγή υγιεινών ελαίων, μαγνησίου και άλλων θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, των οστών και άλλες λειτουργίες. Είναι εξαιρετική πηγή καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου. Επίσης περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.

Ο κολοκυθόσπορος αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου και είναι ένα πολύ υγιεινό σνακ. Περιέχει βιταμίνη Ε στις ακόλουθες μορφές: α-τοκοφερόλη, γ-τοκοφερόλη, δ-τοκοφερόλη, α-τοκομονοενόλη και γ-τοκομονοενόλη. Οι τελευταίες μορφές έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα και έχουν πολλά οφέλη στην υγεία, εκτός από την αντιοξειδωτική τους δράση.

Οφέλη κολοκυθόσπορου

Υγεία των οστών

Ο κολοκυθόσπορος περιέχει μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για το σχηματισμό των οστών.  Η πρόσληψη μαγνησίου βοηθά στην καλύτερη πυκνότητα των οστών και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Διαβήτης

Τα θρεπτικά συστατικά του κολοκυθόσπορου προστατεύουν από το διαβήτη τύπου-2. Οι ελεύθερες ρίζες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του διαβήτη και τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον κίνδυνο. Ο κολοκυθόσπορος περιέχει μαγνήσιο και αυτό βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης, καθώς τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου παρεμβαίνουν στην έκκριση της ινσουλίνης και προκαλούν μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Υγεία της καρδιάς

Ο κολοκυθόσπορος περιέχει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αυτό ο συνδυασμός έχει πολλά οφέλη για την καρδιά και το ήπαρ.

Οι φυτικές ίνες του κολοκυθόσπορου μειώνουν τα συνολικά επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει ο κολοκυθόσπορος μπορούν:

  • να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης και αρρυθμίας, που οδηγούν σε καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικό επεισόδιο
  • να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, της συνολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων
  • να μειώσουν την αρτηριοσκλήρυνση, τη συσσώρευση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών
  • να βελτιώσουν την λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων, που είναι ουσιαστική για το κυκλοφορικό σύστημα
  • να μειώσουν την αρτηριακή πίεση

Ο κολοκυθόσπορος περιέχει στερόλες και φυτοστερόλες που είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Απώλεια βάρους και πέψη

Ο κολοκυθόσπορος περιέχει φυτικές ίνες που:

  • βοηθούν στη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους
  • ενισχύουν την υγεία του πεπτικού

Ανοσοποιητικό σύστημα

Ο κολοκυθόσπορος περιέχει βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη Ε ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά στη διατήρηση των υγιών αιμοφόρων αγγείων.

Ύπνος

Ο κολοκυθόσπορος είναι πλούσιος σε τρυπτοφάνη, που είναι ένα αμινοξύ. Η τρυπτοφάνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας αϋπνίας επειδή μετατρέπεται σε σεροτονίνη στο σώμα, μια ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε καλά και μας χαλαρώνει και σε μελατονίνη , που είναι η ορμόνη του ύπνου.

Η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας κολοκυθόσπορων σε συνδυασμό με έναν υδατάνθρακα όπως ένα κομμάτι φρούτου, δίνει στο σώμα την τρυπτοφάνη που χρειάζεται για την παραγωγή μελατονίνης.

Αντιοξειδωτική δράση

Τα έλαια του κολοκυθόσπορου έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας. Τα αντιοξειδωτικά έχουν πολλά οφέλη, όπως η μείωση της φλεγμονής.

Υγεία του δέρματος

Ο κολοκυθόσπορος είναι μια καλή πηγή σκουαλένιου, ενός αντιοξειδωτικού που είναι όμοιο με το β-καροτένιο. Το σκουαλένιο υπάρχει σε όλους τους ιστούς του σώματος, και παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματος από την UV ακτινοβολία ή άλλες μορφές ακτινοβολίας.