Κάνε το Τεστ
έκζεμα, έκζεμα και ψυχική υγεία, σύνδεση εκζέματος και άγχους, διαχείριση άγχους, άσκηση και έκζεμα, διατροφή και έκζεμα, συναισθηματικές επιδράσεις του εκζέματος

Έκζεμα και ψυχική υγεία

Έκζεμα και ψυχική υγεία

Το έκζεμα δεν περιλαμβάνει απλά κάποιον ερεθισμό στο δέρμα. Μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική, στην συναισθηματική υγεία και στην ευεξία ενός ατόμου. Το έκζεμα είναι ένας όρος για μια ομάδα δερματικών παθήσεων που προκαλούν ερυθρότητα, ξηρότητα, φαγούρα στο δέρμα.

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του εκζέματος είναι η υπερβολική φαγούρα που συχνά κρατά το άτομο ξύπνιο τη νύχτα. Το έκζεμα δεν παρεμβαίνει μόνο στο μοτίβο ύπνου ενός ατόμου, μπορεί να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά του και να έχει συναισθηματικό κόστος.

Οι άνθρωποι με έκζεμα συχνά δεν μπορούν να φορέσουν συγκεκριμένα ρούχα, προϊόντα μακιγιάζ ή περιποίησης. Τα εξανθήματα εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, και προκαλούν ντροπή και για κάποιους σοβαρά προβλήματα με την εικόνα του εαυτού τους.

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;

Η ατοπική δερματίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή εκζέματος. Επηρεάζει εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Η ατοπική δερματίτιδα περιλαμβάνει ξηρό και φλεγμονώδες δέρμα που προκαλεί φαγούρα και συχνά μολύνεται. Προκαλείται από μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, που συνδέεται με προβλήματα στον επιδερμιδικό φραγμό (την αδυναμία του δέρματος να διατηρεί την υγρασία).

Τα φολιδωτά, κόκκινα εξανθήματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά πιο συχνά εμφανίζονται στο πρόσωπο, στα χέρια, στους αγκώνες καις τα γόνατα. Στους ανθρώπους με σκουρόχρωμη επιδερμίδα , το έκζεμα μπορεί να επηρεάσει την απόχρωση του δέρματος, και να την κάνει πιο ανοιχτή ή πιο σκούρα.

Το έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί ως αντίδραση σε κάποιες χημικές ουσίες (όπως το σαπούνι και τα απορρυπαντικά, τα σαμπουάν ή τα αρώματα). Μπορεί επίσης να εμφανιστεί από τροφικές αλλεργίες (αλλεργία στο γάλα, στους ξηρούς καρπούς), λόγω στρες, ή ακόμη και λόγω αλλαγής του καιρού.

Συναισθηματική επίδραση του εκζέματος

Δεν είναι πάντοτε φανερό το πως το έκζεμα επηρεάζει την καθημερινότητα ενός ατόμου. Η αντιμετώπιση του εκζέματος είναι μια πρόκληση για τους ανθρώπους (ειδικά για τους νέους ανθρώπους). Οι αρνητικές συναισθηματικές επιδράσεις από τα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν για πολλά χρόνια, ακόμη και όταν τα σωματικά συμπτώματα υποχωρούν.

Το έκζεμα επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, και η διάγνωσή του γίνεται στην βρεφική ή στην παιδική ηλικία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 10-20% των παιδιών θα εμφανίσει έκζεμα στη ζωή του, και περίπου τα μισά από αυτά που έχουν διαγνωστεί με την πάθηση την ξεπερνούν όσο μεγαλώνουν ή έχουν λιγότερα συμπτώματα.

Αλλά μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν έκζεμα σε όλη την ενήλικη ζωή τους. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με έκζεμα αναφέρουν ότι η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά τη ζωή τους.

Το έκζεμα είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την συναισθηματική υγεία και την ευεξία ενός ατόμου. Το άγχος και η ανησυχία είναι συχνές αιτίες που επιδεινώνουν το έκζεμα, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί περισσότερο στρες. Πώς μπορεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος;

Είναι σημαντικό κάποιος να κατανοήσει τη σύνδεση ανάμεσα στο έκζεμα και στο άγχος. Όταν κάποιος βιώνει μια ψυχοπιεστική κατάσταση, το σώμα ενεργοποιεί το μηχανισμό πάλης ή φυγής και ανταποκρίνεται με την παραγωγή των ορμονών του στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Αλλά όταν το σώμα παράγει υπερβολική κορτιζόλη, μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλεί φλεγμονώδη απόκριση στο δέρμα. Οι άνθρωποι που έχουν δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα είναι πολύ ευαίσθητοι στη φλεγμονώδη απόκριση.

Αν και η απαλλαγή από το άγχος δεν θα εξαφανίσει τελείως το έκζεμα, βοηθά να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της νόσου. Μπορείτε με διάφορους τρόπους να μειώσετε το στρες και να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά το έκζεμα.

Φροντίστε την ψυχική σας υγεία

Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερο από το 30% των ανθρώπων με ατοπική δερματίτιδα έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη και/ή διαταραχή άγχους. Μια εξήγηση στο γιατί οι άνθρωποι με φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα είναι πιο ευάλωτοι στα θέματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη, είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα τους επικοινωνεί με τον εγκέφαλό τους στη διάρκεια της φλεγμονώδους απόκρισης. Ωστόσο, παραμένουν πολλά άγνωστα στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στο έκζεμα και στην ψυχική υγεία.

Αν ένα άτομο έχει κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα για δύο ή περισσότερες εβδομάδες, μπορεί να έχει κατάθλιψη και η ιατρική φροντίδα κρίνεται απαραίτητη:

  • Θλίψη, αίσθημα κενού, ανησυχία
  • Απελπισία
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που πριν απολάμβανε
  • Μειωμένα επίπεδα ενέργειας, κόπωση
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Ανησυχία, αδυναμία να παραμείνει ακίνητο
  • Προβλήματα στον ύπνο
  • Αλλαγές στο βάρος
  • Αυτοκτονικές σκέψεις

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ατοπική δερματίτιδα (ή άλλα δερματικά εξανθήματα στο σώμα γενικότερα) μπορεί να συνδέεται με την κατάθλιψη ή το άγχος. Μιλήστε στο γενικό γιατρό σας ή στον ψυχοθεραπευτή σας για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που βιώνετε.

Τεχνικές χαλάρωσης για την διαχείριση του άγχους (που προκαλεί το έκζεμα)

Όταν πρόκειται για την χαλάρωση και την φροντίδα του εαυτού, κάτι που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιο άλλο. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Εξασκηθείτε στις βαθιές αναπνοές ενώ ακούτε χαλαρωτική μουσική ή ήχους της φύσης. Ξεκινήστε διαλογισμό, γιόγκα ή τάι τσι. Μπορείτε να αφιερώνετε λίγο χρόνο καθημερινά για να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να φροντίσετε το κατοικίδιο σας. Κάντε μια βόλτα στη φύση. Αφήστε το μυαλό σας ελεύθερο, απομακρυνθείτε από τον αρνητικό τρόπο σκέψης με δημιουργικές δραστηριότητες, όπως η ζωγραφική, το πλέξιμο, το μαγείρεμα.

Η σημασία του ύπνου στο έκζεμα

Οι άνθρωποι που ζουν με έκζεμα γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να κοιμηθούν όταν νιώθουν έντονη φαγούρα στο δέρμα τους. Αν το έκζεμα κρατά εσάς ή το παιδί σας ξύπνιο τη νύχτα, μιλήστε με τον οικογενειακό γιατρό σας για το πως μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματα. Η λήψη αντιϊσταμινικών πριν τον ύπνο βοηθούν να αποκοιμηθείτε. Κάντε ζεστά και χαλαρωτικά ντους και απλώστε μια ενυδατική κρέμα πριν κοιμηθείτε. Επίσης βοηθά να διατηρείτε το δωμάτιο σας σκοτεινό, καθαρό, με κατάλληλη θερμοκρασία και να απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Ομάδες υποστήριξης

Το έκζεμα είναι μια πολύ συχνή δερματική πάθηση, ωστόσο πολλοί άνθρωποι νιώθουν ντροπή να μιλήσουν για όσα νιώθουν. Καλύπτουν το δέρμα τους και έτσι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν αν το άτομο δίπλα τους έχει το ίδιο θέμα. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε ανοιχτά με ανθρώπους που έχουν το ίδιο πρόβλημα και ξέρετε τι περνούν. Μπορείτε να βρείτε ομάδες ανθρώπων μέσα από το Facebook, το Instagram και να συζητάτε όλα όσα σας απασχολούν και τις επιστημονικές εξελίξεις.

Άσκηση και έκζεμα

Η άσκηση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να καταπολεμήσετε το άγχος, την ανησυχία, την κατάθλιψη και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Είτε προτιμάτε να περπατάτε, να τρέχετε, τα κολυμπάτε, να παίζετε τένις, η άσκηση οδηγεί στην απελευθέρωση συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών και ορμονών που μπορούν να βελτιώσουν δραματικά τη διάθεση. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι 150 λεπτά μέτρια άσκησης την εβδομάδα, μαζί με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης είναι ιδανικά. Ωστόσο, αν ο ιδρώτας επιδεινώνει το έκζεμα, να θυμάστε ότι ένα δροσερό ή χλιαρό ντους και η αλλαγή ρούχων βοηθά.

Διατροφή και έκζεμα

Αν και υπάρχουν λίγα επιστημονικά δεδομένα που συνδέουν τη διατροφή με την έξαρση του εκζέματος, ή της διατροφής και του άγχους, είναι πολύ συχνό οι άνθρωποι με έκζεμα να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε τροφές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η γλουτένη, οι ξηροί καρποί ή τα ψάρια. Η Μεσογειακή διατροφή περιέχει αντιφλεγμονώδεις τροφές, όπως τα ψάρια και άλλες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ή τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως το κεφίρ ή το γιαούρτι. Η κατανάλωση ζάχαρης, καφεΐνης, αλκοόλ, επεξεργασμένων τροφών ή τροφών πλούσιων σε trans λιπαρά φαίνεται ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα του εκζέματος. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την σωματική και την ψυχική σας υγεία, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να συμβουλεύεστε τα γιατρό σας πριν κάνετε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το έκζεμα

Το άγχος και το στρες μπορεί να συμμετέχουν στην εμφάνιση ή επιδείνωση του εκζέματος. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για το άγχος, με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, του ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ και της ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ μπορείτε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.