Εξανθήματα στο σώμα από άγχος: φωτογραφίες και αντιμετώπιση

εξανθήματα από το άγχος φωτογραφίες, εξανθήματα λόγω στρες, εξανθήματα και στρες, αντιμετώπιση εξανθημάτων από το στρες, διαχείριση του άγχους, σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζονται εξανθήματα λόγω στρες, ψυχοθεραπεία για τα εξανθήματα λόγω στρες, θεραπεία για τα εξανθήματα από το άγχος, εικονες

Εξανθήματα στο σώμα από άγχος – φωτογραφίες

Ο εγκέφαλός μας έχει πανίσχυρη επίδραση στο σώμα μας, και το χρόνιο στρες και άγχος μπορεί να προκαλούν ψυχο-σωματικά συμπτώματα όπως εξανθήματα στο σώμα. Αν ένα άτομο έχει κάποιο δερματικό πρόβλημα, όπως έκζεμα ή άλλα εξανθήματα, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις το άγχος συμβάλλει στην επιδείνωση του προβλήματος.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έτσι οι παράγοντες που προκαλούν ένα δερματικό πρόβλημα και η θεραπεία είναι κάτι που έχει άμεση σχέση με την ζωή και την προσωπικότητα του καθένα. Τα τελευταία χρόνια η πανδημία του COVID-19 , συγκεκριμένα, έχει προσθέσει επιπλέον στρες στη ζωή μας και τα ψυχοσωματικά προβλήματα έχουν αυξηθεί. Όμως το άγχος αναμφίβολα επηρεάζει την καθημερινότητά μας με δυσάρεστους τρόπους.

Αν και τα δερματικά προβλήματα που έχουν σχέση με το άγχος μπορεί να είναι σοβαρά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα αντιμετωπίσει κάποιος.

Τι είναι το εξάνθημα που οφείλεται στο στρες;

Ένα εξάνθημα λόγω στρες είναι απλά ένα εξάνθημα που κάνει την εμφάνισή του λόγω άγχους. Ένα τυπικό εξάνθημα που έχει τη ρίζα του στο στρες είναι γνωστό ως κνίδωση. Η κνίδωση περιλαμβάνει εξογκώματα που προκαλούν φαγούρα και μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σε οποιοδήποτε σημείο στο σώμα. Μαζί με το εξάνθημα, οι άνθρωποι που έχουν άλλα δερματικά θέματα, όπως το έκζεμα και η ροδόχρους ακμή, μπορεί να έχουν πιο συχνές εξάρσεις. Τα εξανθήματα λόγω στρες επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Με ποιο τρόπο κάνουν την εμφάνισή τους τα εξανθήματα; Ο μηχανισμός του άγχους προκαλεί αύξηση στα επίπεδα της κορτιζόλης και ως απόκριση το σώμα παράγει ισταμίνη. Η ισταμίνη προκαλεί πρήξιμο στο δέρμα, φλεγμονή και αυξημένη παραγωγή σμήγματος. Το σμήγμα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή έξαρση στις περιπτώσεις ακμής.

Ποιες είναι οι αιτίες των εξανθημάτων; 

Το εξάνθημα είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας αλλεργικής αντίδρασης σε κάτι που υπάρχει στο περιβάλλον. Αλλά το στρες μπορεί να προκαλεί την αντίδραση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, και να οδηγεί στην απελευθέρωση ισταμίνης.

Η ισταμίνη είναι μια ένωση που φυσιολογικά παράγεται στο σώμα σε απόκριση σε τραυματισμό, αλλεργίες και φλεγμονώδεις αντιδράσεις αλλά μπορεί να παραχθεί και σε περιπτώσεις άγχους.

Τα εξανθήματα είναι συχνά αποτέλεσμα των παρακάτω αιτιών:

 • Χημικών ουσιών: ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα ή προκαλούν αλλεργική αντίδραση.
 • Άσκησης: η άσκηση μπορεί να προκαλεί κνίδωση, χωρίς να είναι γνωστή η ρίζα του προβλήματος.
 • Ακραίων καιρικών συνθηκών: μερικοί άνθρωποι βγάζουν εξανθήματα όταν κάνει πολύ κρύο.
 • Υφασμάτων: κάποια υφάσματα προκαλούν εξανθήματα στο δέρμα. Όπως επίσης τα απορρυπαντικά και τα μαλακτικά ρούχων μπορεί να ερεθίζουν το δέρμα.
 • Τροφών: πολλές αλλεργιογόνες τροφές όπως το γάλα, οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα αυγά, τα θαλασσινά προκαλούν εξανθήματα.
 • Παθογόνων μικροοργανισμών: ιοί, βακτήρια και παράσιτα προκαλούν εξανθήματα.
 • Φαρμάκων: τα εξανθήματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας φαρμακευτικής αγωγής όπως η ασπιρίνη.
 • Γύρης: η γύρη είναι ένα γνωστό αλλεργιογόνο που προκαλεί αλλεργική αντίδραση και εξάνθημα.
 • Ιδρώτα: οι δραστηριότητες που οδηγούν στην παραγωγή ιδρώτα όπως η άσκηση μπορεί να οδηγεί στην εμφάνιση εξανθημάτων.

Μπορεί το στρες να προκαλεί εξάνθημα;

Το εξάνθημα είναι η πιο συχνή αντίδραση στο στρες. Αυτά τα εξογκώματα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά σε μέγεθος, σχήμα και να προκαλούν φαγούρα. Οι άνθρωποι με κνίδωση συνήθως έχουν συμπτώματα για λιγότερο από 24 ώρες και στη συνέχεια υποχωρούν μόνα της. Μπορεί ένα άτομο να χρησιμοποιήσει αντιϊσταμινικά για να αντιμετωπίσει την φαγούρα, το πρήξιμο και την δυσάρεστη αίσθηση που προκαλεί η κνίδωση. Η κνίδωση μπορεί να είναι αντίδραση σε συγκεκριμένα φάρμακα, σε τροφές, και άλλα αλλεργιογόνα.

Εξανθήματα στο σώμα από άγχος: φωτογραφίες 

εξανθηματα αγχος φωτογραφιες εικονες    εξανθηματα αγχος φωτογραφιες εικονες 2

εξανθηματα αγχος φωτογραφιες εικονες 4   εξανθηματα αγχος φωτογραφιες εικονες 3

εξανθηματα αγχος φωτογραφιες εικονες 5  εξανθηματα αγχος φωτογραφιες εικονες

Σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζονται εξανθήματα από το στρες;

Τα εξανθήματα είναι συχνά αποτέλεσμα της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα αλλεργιογόνο (όπως μια τροφή ή η γύρη). Οι κνιδώσεις μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες όπως οι ιϊκές λοιμώξεις, άλλες ασθένειες, αντίδραση σε φαρμακευτική αγωγή ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το στρες είναι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας.

Συχνές αιτίες άγχους που προκαλούν εξανθήματα είναι:

 • μια αλλαγή στη ζωή (μετάβαση στο πανεπιστήμιο, γάμος)
 • μια νέα δουλειά ή δυσκολίες στην εργασία
 • μια υπερβολικά φιλόδοξη ρουτίνα άσκησης
 • η διακοπή του καπνίσματος ή μια δραστική αλλαγή στη διατροφή
 • ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή άλλες πηγές πένθους
 • το άγχος για φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα που περνούν δυσκολίες
 • μια περίοδος αϋπνίας ή δυσκολίας στον ύπνο

Επιπλέον, το ιστορικό άγχους, κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής, σωματόμορφης διαταραχής ή κάποιας άλλης ψυχικής διαταραχής μπορεί να είναι πηγή χρόνιου άγχους και να προκαλούν εξανθήματα.

Σε καταστάσεις άγχους δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν εξάρσεις σε ένα ήδη υπάρχον δερματικό πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα απελευθερώνει επιπλέον χημικές ενώσεις, όπως τα νευροπεπτίδια και οι νευροδιαβιβαστές, σε καταστάσεις άγχους ή ανησυχίας. Το στρες μπορεί να προκαλέσει μια έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα τα εξανθήματα και την κνίδωση.

Αυτές οι χημικές ενώσεις μπορεί να αλλάξουν την αντίδραση του σώματος σε διάφορες καταστάσεις. Αυτή η αλλαγή στην απόκριση μπορεί να προκαλεί φλεγμονή, ευαισθησία και άλλες ενοχλήσεις στο δέρμα.

Με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τα εξανθήματα; 

Φυσικές θεραπείες 

Υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει:

 • κρύες κομπρέσες στην περιοχή τους εξανθήματος
 • ένα ντους με χλιαρό νερό ή γάλα
 • κρέμες σώματος χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες
 • ενυδάτωση και περιορισμός του αλκοόλ και της καφεΐνης
 • φυτικό κατάπλασμα για τον περιορισμό της φλεγμονής του δέρματος
 • αποφυγή καυτού ντους και υγρασίας
 • αποφυγή στενών ρούχων

Διαχείριση του άγχους

Αν το στρες προκαλεί τα εξανθήματα, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να περιορίσετε το στρες στη ζωή σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ηρεμείτε:

 • ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία
 • διαλογισμός ή γιόγκα
 • τακτική άσκηση
 • προσωπικός χρόνος για να κάνετε όσα αγαπάτε, τα χόμπι σας
 • ισορροπημένη διατροφή
 • καλός ύπνος και ξεκούραση

Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε όλα όσα σας βοηθούν να χαλαρώσετε, τότε τα εξανθήματα θα υποχωρούν πιο γρήγορα.

Φαρμακευτική αγωγή 

Αν τα συμπτώματα επιμένουν, επιδεινώνονται ή διαρκούν περισσότερο από 6 εβδομάδες τότε πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας. Η κνίδωση που επιμένει για πάνω από 6 εβδομάδες είναι χρόνια και ίσως να μην υποχωρεί μόνη της.

Για την θεραπεία της σοβαρής ή χρόνιας κνίδωσης ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει:

 • αντιϊσταμινικά, όπως το Xozal
 • κορτικοστεροειδή όπως η πρεδνιζόνη (Prezolon)
 • μονοκλωνικά αντισώματα
 • κυκλοσπορίνη, για την θεραπεία της φλεγμονής
 • φάρμακα που μειώνουν την ερυθρότητα και το πρήξιμο
 • ανοσοκατασταλτικά, σε σπάνιες περιπτώσεις

Αν έχετε πρήξιμο στα χείλη ή στο πρόσωπο, δυσκολία στην αναπνοή ή συριγμό, πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε πάθει αναφυλαξία, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, και να χρειάζεται να γίνει άμεση χορήγηση επινεφρίνης.

Αν το εξάνθημα έχει σχέση με μια προϋπάρχουσα κατάσταση όπως η ψωρίαση ή η ροδόχρους ακμή, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Πρόληψη εμφάνισης εξανθημάτων

Αν ένα άτομο είναι επιρρεπές στα ψυχοσωματικά συμπτώματα και δερματικά εξανθήματα λόγω άγχους, είναι σημαντικό να μάθει να αναγνωρίζει όλες τις αιτίες που τα προκαλούν έτσι ώστε να αποτρέπει την εμφάνισή τους.

Αν έχετε κάποιο εξάνθημα λόγω χρόνιου στρες, είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να βρείτε έναν καλύτερο τρόπο για την διαχείριση του άγχους και της ανησυχίας. Είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης του άγχους, όπως:

Αλλαγή τρόπου σκέψης

Οι αρνητικές σκέψεις προκαλούν συναισθήματα άγχους. Όταν μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτές τις σκέψεις τότε μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με πιο ρεαλιστικές και θετικές.

Αν υπάρχει κάτι στη ζωή σας που σας προκαλεί έντονο στρες, σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξει η κατάσταση. Μπορεί να αναθέσετε κάποιες εργασίες στους άλλους, να περιορίσετε τις υποχρεώσεις σας ή να θέσετε τα όριά σας.

Ημερολόγιο

Η δημιουργική γραφή είναι βοηθητική στην διαχείριση των συναισθημάτων του άγχους. Μπορείτε να γράφετε σε ένα ημερολόγιο εκτός από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και τα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη.

Ψυχοθεραπεία

Το άγχος μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη ζωή μας και να επιδεινώνεται με τον καιρό αν παραμένει χωρίς θεραπεία. Αν το άγχος επηρεάζει την λειτουργικότητά σας τότε είναι η στιγμή να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το άγχος σας.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα εξανθήματα από το στρες 

Το άγχος μπορεί να προκαλεί εξανθήματα, τα οποία ίσως να χειροτερεύουν με τον καιρό. Ευτυχώς υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για το άγχος. Αν είστε επιρρεπείς στα εξανθήματα, η καλύτερη θεραπεία είναι η διαχείριση του άγχους. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, του ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ και της ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more