Κάνε το Τεστ
ξηροί καρποί, θρεπτική αξία ξηρών καρπών, ιδιότητες ξηρών καρπών, οφέλη ξηρών καρπών

Ξηροί καρποί: θρεπτική αξία και οφέλη στην υγεία

Ξηροί Καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι γνωστοί για την εξαιρετική τους γεύση αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλείς μόνο για αυτό. Υπάρχουν πολλοί ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα καρύδια, τα φουντούκια.

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, και περιέχουν πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για το σώμα. Είναι μια από τις κύριες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων όπως το ALA και έχουν πολλά οφέλη στην υγεία όπως η προστασία από τα νοσήματα του καρδιαγγειακού και την άνοια.

Θρεπτική αξία ξηρών καρπών

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρά και θερμίδες, ωστόσο είναι πολύ υγιεινοί. Τα λιπαρά στους ξηρούς καρπούς είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται καλά λιπαρά. Αυτά τα λιπαρά δεν συσσωρεύονται και δεν έχουν τους ίδιους κινδύνους με τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν στις επεξεργασμένες τροφές. Τα μονοακόρεστα λιπαρά στους ξηρούς καρπούς μειώνουν την χοληστερόλη, ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και έχουν πολλά άλλα οφέλη.

Οι θερμίδες των ξηρών καρπών εξισορροπούνται από την πρωτεΐνη που περιέχουν. Γενικά οι ξηροί καρποί είναι:

  • Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών
  • Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης
  • Πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά
  • Μειώνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη
  • Μειώνουν τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού
  • Προκαλούν αίσθηση πληρότητας
  • Βοηθούν στην απώλεια βάρους
  • Περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως το μαγνήσιο, ο χαλκός και η βιταμίνη Ε

Οφέλη ξηρών καρπών

Αντιοξειδωτικά

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες στους ξηρούς καρπούς καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες , τα ασταθή μόρια που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά στα καρύδια και στα αμύγδαλα προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη.

Υγεία της καρδιάς

Οι ξηροί καρποί περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά και η τακτική κατανάλωσή τους συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και άλλα νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Καταπολέμηση της φλεγμονής

Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως το ALA, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Η κατανάλωση καρυδιών μειώνει σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα. Η μείωση της φλεγμονής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, τα νοσήματα του καρδιαγγειακού και ο καρκίνος. Η κατανάλωση αντιφλεγμονωδών φαγητών είναι πολύ σημαντική για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στη φλεγμονή και στα χρόνια νοσήματα. Τα αντιοξειδωτικά, που υπάρχουν σε όλους τους ξηρούς καρπούς έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Διαβήτης

Οι ξηροί καρποί έχουν οφέλη στην διαχείριση και στην πρόληψη του διαβήτη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με τον μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Στους ανθρώπους με διαβήτη, η κατανάλωση ξηρών καρπών ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες και τις επιπλοκές του. Επίσης οι ξηροί καρποί έχουν μικρό ποσοστό υδατανθράκων και υψηλό ποσοστό λιπαρών οξέων και πρωτεΐνης, και αυτό τους καθιστά ένα ασφαλές σνακ για ανθρώπους που ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες.