Το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, η πρωτεΐνη και η βιταμίνη D. Πολλοί άνθρωποι περιλαμβάνουν το γάλα στην διατροφή τους.
Το γάλα μπορεί να προέρχεται από αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα. Επίσης υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μορφές γάλακτος όπως το γάλα αμυγδάλου, το γάλα καρύδας.
Το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο, χολίνη, μαγνήσιο, βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, φολικό οξύ και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.
Το ασβέστιο έχει πολλούς ρόλους στο σώμα:
Η βιταμίνη D είναι σημαντική για το σχηματισμό, την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των οστών. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Τα μειωμένα επίπεδα της βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, της οστεομαλακίας και της ραχίτιδας. Η βιταμίνη D συνδέεται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και προστατεύει από τον καρκίνο.
Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι η έκθεση στον ήλιο. Μικρές ποσότητες βιταμίνης D υπάρχουν φυσικά σε τροφές. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
Το κάλιο βοηθά στη μείωση του κινδύνου για:
Η χολίνη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην κίνηση των μυών, στη διάθεση και στη μνήμη. Τα χαμηλά επίπεδα χολίνης μπορεί να οδηγήσουν σε:
Το σώμα μπορεί να συνθέσει τη χολίνη που χρειάζεται, αλλά η μεγαλύτερη ποσότητα προέρχεται από πηγές όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί τύπου cottage.
Το γάλα βοηθά στην ανάπτυξη και στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών στα παιδιά και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι έγκυες που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο κάνουν παιδιά με πιο δυνατά οστά, συγκριτικά με τις γυναίκες που ακολουθούν μια ανθυγιεινή διατροφή.
Το γάλα περιέχει πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την διατήρηση των υγιών οστών, των δοντιών και των μυών, όπως η καζεΐνη.
Το γάλα βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της HDL (καλής) χοληστερόλης. Περιέχει καλή χοληστερόλη η οποία βοηθά στην πρόληψη των νοσημάτων του καρδιαγγειακού και του εγκεφαλικού.
Το γάλα είναι καλή πηγή καλίου, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Το γάλα περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και λινολεϊκό οξύ. Αυτά τα λιπαρά προστατεύουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.
Ένα ποτήρι γάλα καλύπτει περίπου το 30% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο στους ενήλικες. Το γάλα περιέχει επίσης κάλιο και μαγνήσιο. Αυτά τα μεταλλικά στοιχεία είναι σημαντικά για τα υγιή οστά και δόντια.
Τα περισσότερα γάλατα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, η οποία είναι σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου.
Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για:
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το γάλα βοηθά στην ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.