Έρπης ζωστήρας - Φωτογραφίες
Ο έρπης ζωστήρας δημιουργεί ένα επώδυνο εξάνθημα με φουσκάλες που η αιτία του είναι ο ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Το εξάνθημα που προκαλεί ο έρπης ζωστήρας συνήθως απλώνεται σε μία ζώνη, εξ'ού και το όνομά του.
Ιός ανεμοβλογιάς και έρπης
Πολλοί άνθρωποι νοσούν με ανεμοβλογιά. Ο ιός της ανεμοβλογιάς (ερπητοϊός) συνεχίζει να ζει σε ανενεργή (λανθάνουσα) κατάσταση στα νεύρα, ακόμη και μετά την υποχώρηση της νόσου. Στη συνέχεια ο ιός μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να κινηθεί κατά μήκος των νευρικών ινών στο δέρμα. Η εκ νέου ενεργοποίησή του οδηγεί στην εκδήλωση του έρπη ζωστήρα. Τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα περιλαμβάνουν το επώδυνο εξάνθημα και τις φουσκάλες στο δέρμα.
Οι περισσότερες κρίσεις του έρπητα ζωστήρα συμβαίνουν χωρίς προφανή λόγο, αλλά μια κρίση είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί αν:
- Κάποιος είναι ηλικιωμένος
- Σε κατάσταση έντονου στρες και άγχους
- Κάποιος έχει μια ασθένεια που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα όπως ο καρκίνος (π.χ. λευχαιμία, λέμφωμα) ή το AIDS
- Κάποιος λαμβάνει θεραπείες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η ακτινοβολία για τον καρκίνο, η χημειοθεραπεία και κάποια φάρμακα
Ποια είναι τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα;
Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως το αίσθημα καύσου ή μυρμηγκιάσματος ή υπερβολική ευαισθησία σε μια περιοχή στο δέρμα. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί από μόνο του μία έως τρεις ημέρες πριν εμφανιστεί ένα κόκκινο εξάνθημα. Συνήθως ακολουθούν ομάδες από φουσκάλες σε κόκκινη βάση. Οι φουσκάλες, που συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους μόνο στη μία πλευρά του σώματος, συνήθως παραμένουν δύο με τρεις εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να εμφανίζουν πύον και στη συνέχεια να σχηματιστεί κρούστα. Τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα μπορεί να ξεκινούν και να υποχωρούν μόνα τους, αν και ο πόνος μπορεί να επιμένει.
Πόσο σοβαρός είναι ο πόνος;
Ο πόνος μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός και να χρειαστεί ο ασθενής να λάβει παυσίπονα. Η μεθερπητική νευραλγία, μια επίμονη επώδυνη επιπλοκή, μπορεί να συμβεί, ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα. Η λήψη αντιϊκών φαρμάκων στην έξαρση του έρπητα ζωστήρα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για μεθερπητική νευραλγία σε άτομα άνω των 50 ετών.
Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζεται ο έρπητας ζωστήρας;
Οι φουσκάλες κάνουν την εμφάνισή τους στη μια πλευρά του σώματος, στους γλουτούς και στα γεννητικά όργανα, ή στο πρόσωπο σε συγκεκριμένα νεύρα. Αν οι φουσκάλες κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή των ματιών, μπορεί να προκαλούν μόνιμη βλάβη στα μάτια και για αυτό είναι αναγκαία η άμεση παρέμβαση του γιατρού.
Έρπης ζωστήρας - φωτογραφίες εξανθήματος
Επιπλοκές έρπητα ζωστήρα
Μεθερπητική νευραλγία: μια κατάσταση στην οποία ο συνεχής ή επεισοδιακός πόνος επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού το δέρμα έχει επουλωθεί.
Βακτηριακή μόλυνση των φυσαλίδων: αυτό μπορεί να επιβραδύνει την επούλωση του δέρματος. Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα σε αυτές τις περιπτώσεις.
Πιο σπάνια, μπορεί οι ασθενείς να εμφανίζουν υψηλό πυρετό και να υπάρχει εξάπλωση της νόσου σε όλο το σώμα σε σοβαρές περιπτώσεις.
Διάγνωση έρπητα ζωστήρα
Συνήθως η εμφάνιση των φουσκαλών και του πόνου στη μια πλευρά του σώματος κινητοποιεί τους ασθενείς. Ο γιατρός σας θα σας κάνει κάποια τεστ για να κάνει τη διάγνωση.
Είναι ο έρπητας ζωστήρας μεταδοτικός;
Ο έρπητας ζωστήρας είναι λιγότερο μεταδοτικός από την ανεμοβλογιά. Οι άνθρωποι με έρπητα ζωστήρα μπορεί να μεταδίδουν τον ιό αν οι φουσκάλες σπάσουν και ένα ευάλωτο άτομο (κάποιος που δεν έχει νοσήσει με ανεμοβλογιά ή είναι ήδη άρρωστο) βρεθεί κοντά. Τα άτομα που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα μωρά ή όσοι έχουν θέματα υγείας όπως ο καρκίνος ή το AIDS.
Θεραπεία έρπητα ζωστήρα
Συνήθως ο έρπητας ζωστήρας υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η θεραπεία περιλαμβάνει παυσίπονα, και κρύες κομπρέσες που βοηθούν στις φουσκάλες. Η αντιϊική θεραπεία, όπως η ακυκλοβίρη μπορεί να δοθεί σε σοβαρές περιπτώσεις, ειδικά αν η νόσος επηρεάζει τα μάτια ή σε άτομα που έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Αν η λήψη της ακυκλοβίρης γίνει τις πρώτες μέρες της εμφάνισης του έρπητα, μπορεί να μειώνει τη διάρκεια του. Η μεθερπητική νευραλγία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικά παυσίπονα όπως το τζελ λιγνοκαϊνης ή καψαϊκίνη ή απλά αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη. Σε σοβαρές περιπτώσεις μεθερπητικής νευραλγίας, μπορεί να γίνει χορήγηση τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών για την ανακούφιση του πόνου.
Πρόληψη υποτροπών
Για την πρόληψη των υποτροπών είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να έχουν συνολικά υγεία, να κάνουν άσκηση, να διατηρούν φυσιολογικό το βάρος τους, να μην καπνίζουν.
Το άγχος είναι ο κυριότερος παράγοντας για την εμφάνιση του έρπητα ζωστήρα, άρα η διαχείριση του με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ είναι πολύ σημαντική, ιδίως στην πρόληψη της υποτροπής.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν ότι στην αντιμετώπιση του έρπη ζωστήρ μπορεί να προσφέρουν πολλά η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.