Κάνε το Τεστ
βελονισμός, άγχος, κατάθλιψη

Ο βελονισμός βοηθά αποτελεσματικά στο άγχος και την κατάθλιψη

Αντιμετώπιση του Άγχους και της Κατάθλιψης με Βελονισμό

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη. Οι άνθρωποι στις μέρες μας θέλουν να ξέρουν τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν εκτός από την αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή. Ως ψυχίατρος ενημερώνω πάντα τους ασθενείς για τις θεραπευτικές επιλογές που έχουν πέραν της φαρμακευτικής αγωγής.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη, το άγχος και την ανησυχία. Πλέον υπάρχουν ξεκάθαρες βιολογικές εξηγήσεις για αυτά τα κλινικά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα δείχνουν ότι ο βελονισμός αποτελεί μια αποτελεσματική και ισχυρή θεραπεία για τις διαταραχές άγχους. Σε μια μελέτη που έγινε σε 750 ανθρώπους με μέτρια ως σοβαρή κατάθλιψη, το 70% των ασθενών λάμβανε αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο βελονισμός και η ψυχοθεραπεία (ή και τα δύο) έχουν ισχυρή επίδραση στην κατάθλιψη, μειώνοντας σημαντικά την κλίμακα κατάθλιψης, ενώ τα οφέλη της θεραπείας διαρκούν 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός;

Ο βελονιστής τοποθετεί λεπτές βελόνες σε συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία (στους μεσημβρινούς), οι οποίοι διατρέχουν όλο το σώμα και αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα όργανα. Οι μεσημβρινοί μπορεί να θεωρηθούν ενεργειακά κανάλια, ή κανάλια του ʺτσιʺ όπως λέγονται στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική. Ο βελονισμός λειτουργεί ξεπερνώντας τα εμπόδια στα ενεργειακά κανάλια ώστε να αποκατασταθεί η ροή ενέργειας στο σώμα.

Όταν κάποιο ενεργειακό κανάλι μπλοκάρεται, τότε η ενέργεια δεν ρέει σωστά. Όταν οι μεσημβρινοί είναι καθαροί (και ανοιχτοί χωρίς εμπόδια), το ʺτσιʺ ρέει ελεύθερα. Κάθε μεσημβρινός αντιστοιχεί σε ένα όργανο και κάθε όργανο συνδέεται με συγκεκριμένα συναισθήματα, τμήματα του σώματος, λειτουργίες κλπ. Για παράδειγμα, το συναίσθημα που συνδέεται με το ήπαρ στην Κινέζικη ιατρική είναι ο θυμός. Όταν το ʺτσιʺ είναι μπλοκαρισμένο μπορεί να προκαλέσει στο ήπαρ στασιμότητα του ʺτσιʺ , η οποία μπορεί να προκαλέσει θυμό. Αυτό μπορεί να ισχύει και αντίστροφα, όταν είστε πολύ θυμωμένοι, μπορεί να μπλοκάρεται τη ροή του ʺτσιʺ στο ήπαρ.

Αντιμετώπιση του Άγχους και της Κατάθλιψης με Βελονισμό

Στη Δυτική ιατρική πιστεύουν ότι ο βελονισμός οδηγεί στην απελευθέρωση ενδορφινών και φυσικών αναλγητικών. Αυτό επηρεάζει και άλλες βιολογικές λειτουργίες. Η Κινέζικη ιατρική βλέπει τον βελονισμό ως τρόπο βελτίωσης της λειτουργικότητας μέσω της διόρθωσης της ροής της ενέργειας στα όργανα.

Μια μελέτη του 2013 που έγινε σε ποντικούς έδειξε ότι οι ποντικοί που είχαν έντονο στρες και στους οποίους έγινε βελονισμός, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ορμονών που εκκρίνονται από τον άξονα της υπόφυσης, του υποθαλάμου και των επινεφριδίων (ο οποίος ελέγχει τις αντιδράσεις στο στρες και ρυθμίζει διαδικασίες του ανοσοποιητικού συστήματος, του πεπτικού συστήματος, τα συναισθήματα, την διάθεση και την σεξουαλικότητα). Βρέθηκε επίσης ότι ο ηλεκτροβελονισμός μπλοκάρει τη χρόνια έκκριση των ορμονών του άξονα της υπόφυσης, του υποθαλάμου και των επινεφριδίων που προκαλείται από το στρες και του συμπαθητικού μονοπατιού του Nευροπεπτυδίου Y. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της προστατευτικής δράσης του βελονισμού ενάντια στο χρόνιο στρες.

Έχω δει ασθενείς των οποίων τα εξανθήματα λόγω άγχους και στρες σχεδόν εξαφανίστηκαν μέσα σε δύο συνεδρίες βελονισμού. Έχω δει επίσης ότι ο βελονισμός μειώνει σημαντικά την ανησυχία και το στρες και βελτιώνει την κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις απαιτούν ένα αρχικό θεραπευτικό πρωτόκολλο 8 ή περισσότερων συνεδριών. Όταν επιτευχθεί σημαντική βελτίωση, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα πρόγραμμα συντήρησης. Ο βελονισμός προφανώς δεν μπορεί πάντα να αντιμετωπίσει την μέτρια ή σοβαρή κατάθλιψη από μόνος του και για αυτό πρέπει να συζητάτε με τον ψυχίατρο σας πριν διακόψετε ή μειώσετε οποιοδήποτε αντικαταθλιπτικό ή ηρεμιστικό φάρμακο. Αλλά, τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει την κατάθλιψη, την ανησυχία και το στρες.

Αντιμετώπιση Άγχους και Κατάθλιψης με Βελονισμό

Η εμπειρία του ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ είναι για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ανώδυνη και χαλαρωτική. Ο ασθενής ξαπλώνει σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό, χαλαρωτική μουσική και ορισμένες φορές και αρωματοθεραπεία που περιλαμβάνεται στη διαδικασία. Γενικά οι ασθενείς φεύγουν από τις συνεδρίες νιώθοντας ευεξία και ανακουφισμένοι.