Κάνε το Τεστ
ελαιόλαδο, θρεπτική αξία ελαιόλαδου, θρεπτικά συστατικά ελαιόλαδου, οφέλη ελαιόλαδου στην υγεία, ευεργετικές ιδιότητες ελαιόλαδου

Ελαιόλαδο: οι ευεργετικές ιδιότητες του “υγρού χρυσού”

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο προέρχεται από τις ελιές, τον καρπό του ελαιόδεντρου. Η παραγωγή του είναι εξαιρετικά απλή. Υπάρχουν  πολλοί τύποι ελαιόλαδου αλλά είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε το σωστό τύπο. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι το λιγότερο επεξεργασμένο. Στις χώρες της Μεσογείου το ελαιόλαδο είναι πολύ διαδεδομένο.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται η πιο υγιεινή μορφή ελαιόλαδου. Η εξαγωγή του γίνεται με φυσικές μεθόδους και τηρούνται συγκεκριμένα πρότυπα για την καθαρότητα και την ποιότητα όπως η γεύση και το άρωμα. Είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Θρεπτική αξία ελαιόλαδου

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ και είναι πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα.

Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που είναι βιολογικά ενεργά και μπορούν να καταπολεμήσουν πολλά νοσήματα. Τα κύρια αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου περιλαμβάνουν την αντιφλεγμονώδη ελαιοκανθάνη και  την ελαιοευρωπεΐνη , η οποία προστατεύει την LDL (κακή) χοληστερόλη από την οξείδωση.

Οφέλη ελαιόλαδου

Υγεία της καρδιάς

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στη διατροφή μειώνουν την LDL χοληστερόλη, αυξάνουν την HDL χοληστερόλη και μειώνουν και τα τριγλυκερίδια. Εξαιτίας των πολυφαινολών που είναι πανίσχυρα αντιοξειδωτικά , το ελαιόλαδο έχει αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου ενεργοποιείται παρατηρείται η φλεγμονώδης αντίδραση.

Ο σκοπός της φλεγμονής είναι να προστατεύσει από ασθένειες και να επιδιορθώσει τους ιστούς όταν υπάρχει ανάγκη, αλλά η χρόνια φλεγμονή είναι επιβλαβής για την υγεία των αρτηριών και συνδέεται με νοσήματα του καρδιαγγειακού, με αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα.

Το ελαιόλαδο περιέχει α-λινολενικό οξύ (ALA) που σύμφωνα με μελέτες μειώνει τον κίνδυνο του θανάτου από καρδιά κατά 30% .

Καρκίνος

Οι ελιές και το ελαιόλαδο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Οι ελιές περιέχουν ακτοσίδες, υδροξυτυροσόλη, τυροσόλη και φαινυλ-προπιονικά οξέα. Και οι ελιές και το ελαιόλαδο περιέχουν ενώσεις με αντικαρκινική δράση όπως το σκουαλένιο και τα τερπενοειδή.

Απώλεια βάρους και πρόληψη παχυσαρκίας

Η κατανάλωση υγιών λιπαρών είναι παράγοντας κλειδί για το έλεγχο της ινσουλίνης, της ορμόνης που ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και συμβάλλει στην αύξηση του βάρους. Τα λιπαρά προκαλούν κορεσμό και βοηθούν στη μείωση της πείνας, της λιγούρας και της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή που περιέχει λίγα λιπαρά δεν οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Η διατροφή που περιλαμβάνει υγιή λιπαρά έχει περισσότερα οφέλη στην υγεία. Οι άνθρωποι που έχουν βάλει στη διατροφή τους το ελαιόλαδο είναι πιο πιθανό να χάνουν πιο εύκολα βάρος.

Υγεία του εγκεφάλου

Ο εγκέφαλος μας βασίζεται στα λιπαρά οξέα και χρειάζεται υψηλά ποσοστά καθημερινά για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις λειτουργίες, να ρυθμίζει τη διάθεση και να σκέφτεται καθαρά. Όπως άλλες πηγές υγιών λιπαρών οξέων, το ελαιόλαδο είναι μια τροφή που βελτιώνει την συγκέντρωση και τη μνήμη.

Το ελαιόλαδο βοηθά στην καταπολέμηση της μείωσης των γνωστικών ικανοτήτων που οφείλεται στην ηλικία , είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής και προσφέρει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία συνδέονται με τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Καταπολέμηση των διαταραχών της διάθεσης και της κατάθλιψης

Τα υγιή λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και εξισορροπούν τις ορμόνες και έτσι προλαμβάνουν την δυσλειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά συχνά συνδέεται με υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και άγχους. Οι διαταραχές της διάθεσης συμβαίνουν όταν ο εγκέφαλος δεν έχει επαρκή ποσοστά των "ορμονών της χαράς" όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίοι είναι σημαντικοί νευροδιαβιβαστές που είναι απαραίτητοι για τη ρύθμιση της διάθεσης , τον καλό ύπνο και την σκέψη.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν μια αντίστροφή σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης. Την ίδια στιγμή τα trans λιπαρά οξέα έχουν μια γραμμική σχέση με τον κίνδυνο για  κατάθλιψη.