Κάνε το Τεστ
διαταραχή άγχους, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαφορές άγχους και ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής

Διαφορές άγχους και ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής

Διαφορές άγχους και ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής

Καθώς υπάρχουν πολλά κοινά ανάμεσα στις διαταραχές άγχους και στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, υπάρχουν και κάποιες σημαντικές διαφορές.

Συμπτώματα διαταραχών άγχους

Υπάρχουν πολλές διαταραχές άγχους, όπως η  διαταραχή γενικευμένου άγχους , η διαταραχή κοινωνικού άγχους και η διαταραχή πανικού. Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των καταστάσεων είναι η επίμονη, υπερβολική ανησυχία ή οι σκέψεις για μία ή περισσότερες καταστάσεις.

Οι άνθρωποι με κάποια διαταραχή άγχους νιώθουν φόβο ή ανησυχία που είναι δυσανάλογα με την κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι με διαταραχή άγχους το αναγνωρίζουν αυτό αλλά από μόνο του δεν αρκεί για να μειωθούν τα συμπτώματα.

Ανάλογα με την διαταραχή άγχους που έχετε, μπορεί να νιώθετε ανησυχία όταν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένες καταστάσεις ή αντικείμενα, ή πολλά πράγματα μπορεί να σας προκαλούν άγχος μέσα στην ημέρα.

Συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή περιλαμβάνει επίμονες σκέψεις που προκαλούν υπερβολικό φόβο, αμφιβολίες και άγχος. Σε αντίθεση με τις διαταραχές άγχους, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή χαρακτηρίζεται από ιδεοληψίες και καταναγκασμούς:

  • Ιδεοληψίες: ανεπιθύμητες σκέψεις, ανησυχίες, αμφιβολίες ή εικόνες που συμβαίνουν επανειλημμένα. Σας κάνουν να νιώθετε ανήσυχα και άβολα.
  • Καταναγκασμοί: είναι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που προσωρινά σας ανακουφίζουν από το στρες που προκαλούν οι ιδεοληψίες. Μπορεί να περιλαμβάνουν συμπεριφορές όπως το επαναλαμβανόμενο πλύσιμο των χεριών ή τον έλεγχο αν έχετε κλείσει όλες τις πόρτες.

Χωρίς άλλο τρόπο για να διαχειριστούν οι άνθρωποι τις ιδεοληψίες, βασίζονται στις καταναγκαστικές συμπεριφορές. Δεσμεύονται σε αυτές τις συμπεριφορές αρκετές φορές σε μια μέρα, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνουν στην καθημερινή τους ζωή και να γίνονται ένας κύκλος που είναι δύσκολο να σπάσει.

Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αναγνωρίζουν ότι οι ιδεοληψίες τους δεν είναι ρεαλιστικές αλλά αυτό δεν κάνει πιο εύκολη τη διαχείριση της κατάστασης.

Διαφορές στη συμπεριφορά

Οι άνθρωποι με  διαταραχή γενικευμένου άγχους έχουν την τάση να ανησυχούν πολύ, δεν δεσμεύονται όμως σε καταναγκαστικές συμπεριφορές ή τελετουργικά για να ανακουφίσουν το άγχος τους.

Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή  χρησιμοποιούν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή τελετουργικά για να ανακουφίσουν το στρες που προκαλούν οι ιδεοληψίες.

Για πολλούς ανθρώπους με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, οι καταναγκασμοί απαιτούν πολύ χρόνο, περισσότερο από μία ώρα την ημέρα και παρεμβαίνουν στην καθημερινότητα.

Διαφορές στη σκέψη

Τα μοτίβα σκέψης διαφέρουν ανάμεσα στην διαταραχή γενικευμένου άγχους και στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Οι άνθρωποι με γενικευμένη διαταραχή άγχους ανησυχούν για πραγματικά γεγονότα της ζωής. Τα θέματα μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικά αλλά ο βαθμός της ανησυχίας είναι υπερβολικός.

Οι ανησυχίες μπορεί να αφορούν την υγεία, τα οικονομικά ή τις σχέσεις, αλλά μπορεί να είναι και μικρές όπως το στρες της καθημερινότητας.

Καταστροφολογία

Η παθολογική ανησυχία, οδηγεί σε επίμονη και ανεξέλεγκτη καταστροφολογία (φαντάζεστε το χειρότερο δυνατό σενάριο).

Ωστόσο, σε αντίθεση με τη διαταραχή γενικευμένου άγχους, αυτές οι σκέψεις ξεπερνούν την απλή ανησυχία για τα καθημερινά προβλήματα. Οι ιδεοληψίες δεν είναι ρεαλιστικές και μερικές φορές δεν είναι λογικές.